Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Antony Beevor despre Războiul ruso-finlandez: „Soldații sovietici începuseră să-i numească pe soldații finlandezi schiori camuflați drept belya smert – sau «moartea albă»”

În mai multe rînduri am raportat, pentru a evidenția asemănări și deosebiri, Războiul din Ucraina din 2022 la Războiul ruso- finlandez dintre noiembrie 1939-martie 1940, încheiat cu un Tratat de pace care dădea Uniunii Sovietice 10 % din teritoriul Finlandei și 20% din capacitățile industriale ale acesteia.

De mai multă vreme îmi propun să scriu pe cristoiublog.ro un comentariu despre ruso-finlandez. Alte preocupări, mai toate ținînd de dinamica evenimentelor la zi, au făcut să amîn redactarea. Pînă atunci însă, pentru a familiariza pe cititori cu subiectul Războiului ruso-finlandez, reproduc paginile dedicate acestei conflagrații poreclite de finlandezi Războiul de iarnă pentru a-l deosebi de Războiul dus alături de nemți, dar și de români, împotriva Uniunii Sovietice, numit Războiul de continuare, de marele istoric Antony Beevor în monumentala sa lucrare The Second World War, apărută în 2012, tradusă în românește de Rao sub titlul Al doilea Război Mondial în 2013:


„În tot acest timp, Stalin se grăbise să culeagă roadele oferite de acordurile Molotov-Ribbentrop. Imediat după ce acțiunea sovieticilor de a ocupa estul Poloniei este încheiată, Kremlinul își impune așa-zisele „tratate de ajutor reciproc” în statele baltice. Iar la 5 octombrie 1939 guvernului finlandez i se cere să trimită reprezentanți la Moscova. O săptămînă mai tîrziu, Stalin le prezintă o listă de pretenții care făceau parte din schița unui alt tratat. Printre acestea se număra concesionarea către Uniunea Sovietică a peninsulei Hanko și transferul către Uniunea Sovietică a mai multor insule din golful Finlandei, împreună cu o parte din peninsula Ribachi de lîngă Murmansk și portul Petsamo. Altă pretenție susținea ca granița istmului Karelia de la nord de Leningrad să fie mutată cu treizeci și cinci de kilometri spre nord. La schimb, finlandezilor li se oferea o zonă în mare parte nelocuită a nordului sovietic al Kareliei.

Negocierile de la Moscova au continuat pînă la 13 noiembrie fără a se ajunge la un acord final. Stalin, convins că finlandezii nu aveau nici sprijin internațional, nici dorința de a se lupta, se hotărăște să le invadeze teritoriul. Pretextul său neconvingător a fost un <<guvern în exil>> marionetă, compus dintr-o mînă de comuniști finlandezi, care cereau ajutor frățesc din partea Uniunii Sovietice. Forțele sovietice provoacă un incident de frontieră lîngă Mainila, în Karelia. Finlandezii cer ajutor din partea Germaniei, însă guvernul nazist refuză să le acorde sprijin și îi sfătuiește să cedeze.

La 29 noiembrie, Uniunea Sovietică rupe relațiile diplomatice. În ziua următoare, trupe din districtul militar Leningrad atacă pozițiile finlandeze, iar bombardierele aviației Armatei Roșii fac raiduri asupra capitalei Helsinki.
Începuse Războiul de Iarnă.

Liderii sovietici presupuneau că acea campanie va fi una fără impedimente, la fel ca ocuparea estului Poloniei. Voroșilov, comisarul apărării, dorea să termine la timp pentru aniversarea de șaizeci de ani a lui Stalin, din 21 decembrie. Dmitri Șostakovici primește ordin să compună o piesă pentru sărbătorirea evenimentului.

În Finlanda, mareșalul Carl Gustav Mannerheim, fost ofițer al Gărzilor de cavalerie ale țarului și eroul din războiul de independență împotriva bolșevicilor, este chemat de la pensie în funcția de comandant suprem. Finlandezii, cu o armată sub 150 000 de oameni, dintre care mulți erau rezerviști și adolescenți, înfruntă forțele de peste un milion de oameni ale Armatei Roșii. Liniile lor de apărare, de-a curmezișul istmului Kareliei, la sud-vest de lacul Ladoga, cunoscute drept Linia Mannerheim, constau în principal din tranșee, buncăre căptușite cu bușteni și cîteva fortificații din beton. De asemenea, finlandezii erau ajutați de păduri și lacuri mici, care dirijau toate liniile de înaintare spre cîmpurile lor minate, pregătite cu grijă.

În ciuda sprijinului masiv oferit de artilerie, Armata a 7-a sovietică are parte de o surpriză urîtă. Diviziile sale de infanterie sunt la început întîrziate de forțele de apărare și lunetiștii de la graniță. În lipsa unor detectoare de mine și avînd ordinul de a avansa fără întîrziere, comandanții sovietici, pur și simplu, își împingeau oamenii înainte prin cîmpurile minate, acoperite de zăpadă, din fața Liniei Mannerheim. Soldaților Armatei Roșii, cărora li se spusese că finlandezii îi vor întîmpina cu brațele deschise, ca pe niște frați și eliberatori de sub capitaliștii asupritori, realitatea conflictului le subminează moralul în timp ce se chinuie să înainteze prin cîmpurile înzăpezite către pădurile de mesteceni care ascundeau părți ale Liniei Mannerheim. Finlandezii, maeștri ai camuflajului de iarnă, îi doboară cu mitralierele.

În nordul îndepărtat al Finlandei, trupele sovietice din Murmansk atacă zona minieră și portul Petsamo, însă încercările lor de a continua spre sud și de a tăia prin mijlocul Finlandei dinspre est către Golful Bothnia se dovedesc absolut dezastruoase. Stalin, uimit că finlandezii nu capitulaseră imediat, îi ordonă lui Voroșilov să-i zdrobească făcînd uz de forțele superioare numeric ale Armatei Roșii. Comandanții Armatei Roșii, îngroziți de epurări și paralizați de rigiditatea cazonă înăbușitoare care urmase după aceea, nu puteau decît să trimită tot mai mulți oameni la moarte. Pe temperaturi de minus 40 de grade Celsius, soldații sovietici, prost echipați și neinstruiți pentru acel tip de război de iarnă, ieșeau în evidență în mantalele lor maro în timp ce se împleticeau prin zăpada înaltă. Printre lacurile înghețate și pădurile din centrul și nordul Finlandei, coloanele sovietice nu aveau decît puține rute de urmat, prin păduri. Acolo cădeau în capcana unor atacuri fulgerătoare ale soldaților finlandezi pe schiuri, înarmați cu mitraliere Suomi, grenade și cuțite de vînătoare cu care-și ucideau victimele.

Finlandezii adoptă ceea ce ei denumeau <<tactica tăierii de bușteni>>, tăind coloanele inamice în secțiuni și întrerupîndu-le rutele de aprovizionare pentru a le înfometa. Apărînd în tăcere din ceața înghețată, soldații pe schiuri aruncau grenade sau cocktailuri Molotov spre tancurile și artileria sovietice, apoi dispăreau la fel de rapid. Era o formă de război de semigherilă, pentru care Armata Roșie era complet nepregătită. Fermele, staulele și hambarele erau arse de către finlandezi, pentru ca trupele Armatei Roșii să nu aibă unde să se adăpostească în timpul campaniei. Drumurile erau minate și înțesate de capcane. Toți cei răniți în aceste atacuri mureau curînd, înghețați. Soldații sovietici începuseră să-i numească pe soldații finlandezi schiori camuflați drept belya smert – sau <<moartea albă>>. Divizia 163 Carabinieri este înconjurată lîngă Suomussalmi, apoi Divizia 44 Carabinieri, care înainta în sprijinul acesteia, este separată în urma unor atacuri și, la rîndul ei, cade victimă fantomelor albe care apăreau dintre copaci.

«Pe o distanță de șase kilometri», scrie jurnalista americană Virginia Cowles cînd vizitează mai tîrziu cîmpul de luptă, «drumul și pădurile erau înțesate de cadavre de bărbați și de cai; cu epave de tancuri, bucătării de teren, camioane, afeturi, hărți, cărți și articole de îmbrăcăminte. Cadavrele erau înghețate și tari ca lemnul pietrificat, iar culoarea pielii lor era ca a mahonului. Unele cadavre erau aruncate peste altele, ca o grămadă de gunoi, acoperite doar cu o pătură miloasă de zăpadă; altele erau rezemate de copaci în posturi grotești. Toți erau înghețați în pozițiile în care încercaseră să se încălzească. L-am văzut pe unul cu mîinile încleștate pe o rană din stomac; pe altul chinuindu-se să își deschidă gulerul hainei.»

O soartă similară are și Divizia 122 Carabinieri, care înainta spre sud-vest dinspre peninsula Kola, către Kemijarvi, unde soldații sunt luați prin surprindere și masacrați de forțele generalului K.M. Wallenius. «Ce ciudate erau aceste trupuri pe drum», scria prima jurnalistă străină care a văzut eficiența rezistenței curajoase a finlandezilor. «Frigul îi înghețase în pozițiile în care căzuseră. Și, în plus le contractase ușor trupurile și trăsăturile, dîndu-le un aspect artificial, de ceară. Întregul drum semăna cu reprezentarea uriașă din ceară a unei scene de luptă, regizate cu grijă… un bărbat era rezemat de roata unui vagon, cu un fir în mîini; altul își punea cartușe în pușcă.»

Condamnarea la nivel internațional a invaziei a dus la excluderea Uniunii Sovietice din Liga Națiunilor. Opinia publică din Londra și Paris s-a simțit și mai ofensată de această incursiune decît de atacul asupra Poloniei. Aliatul german al lui Stalin se află la rîndul său într-o poziție dificilă. Cu toate că primește un volum tot mai mare de provizii de la Uniunea Sovietică, acum se teme de deteriorarea relațiilor și comerțului cu țările scandinave, în special cu Suedia. Mai presus de orice, conducerea nazistă era deranjată de faptul că britanicii și francezii solicitau guvernelor lor să trimită ajutor militar Finlandei. O prezență a Aliaților în Scandinavia risca întreruperea livrărilor din Suedia spre Germania a minereului de fier, a cărui calitate înaltă era vitală pentru industria sa de război. (…)

Stalin nu avea cum să fie prea binedispus la finalul acelui an. Forțele finlandeze înaintaseră pe teritoriul sovietic. Este obligat să accepte că rezultatele dezastruoase ale Armatei Roșii din timpul Războiului de Iarnă fuseseră, în parte, din vina acolitului său incompetent, mareșalul Voroșilov. Umilirea Armatei Roșii în ochii întregii lumi trebuia oprită, mai ales în condițiile în care era alarmat de eficiența devastatoare a tacticilor Blitzkrieg-ului german în campania poloneză.

Astfel că decide să îl aducă pe comandantul de armată S.K. Timoșenko pentru a conduce un Front de Nord-Vest. La fel ca Voroșilov, Timoșenko era alt veteran al Armatei 1 Cavalerie, în care Stalin servise drept comisar în Războiul Civil Rus, însă măcar avea ceva mai multă imaginație. Au fost comandate arme și echipament noi, inclusiv cele mai noi puști, sănii cu motor și tancuri KV grele. în loc de atacuri în masă ale infanteriei, pentru a zdrobi apărarea finlandeză, forțele sovietice voiau să se bazeze pe artilerie.

O nouă ofensivă sovietică împotriva Liniei Mannerheim începe la 1 februarie 1940. Forțele finlandeze sunt covîrșite sub asalt. Patru zile mai tîrziu, ministrul finlandez de externe ia un prim contact cu doamna Aleksandra Kollontay, ambasadoarea sovietică la Stockholm. Britanicii și mai ales francezii sperau să mențină rezistența Finlandei. Astfel că au făcut apel la guvernele norvegian și suedez pentru a obține drepturi de tranzit pentru o forță de expediție care să vină în ajutorul finlandezilor. Germanii se îngrijorează și încep să studieze posibilitatea trimiterii de soldați în Scandinavia pentru a preîntîmpina o venire a Aliaților.

Atît guvernul britanic, cît și cel francez iau, de asemenea, în considerare posibilitatea de a ocupa orașul Narvik din Norvegia și zonele miniere din nordul Suediei pentru a întrerupe aprovizionarea Germaniei cu minereu de fier. însă guvernele suedez și norvegian se temeau să nu fie tîrîte în război. Acestea refuză solicitările britanicilor și francezilor de a le traversa teritoriul pentru a-i ajuta pe finlandezi.

La 29 februarie, finlandezii, fără speranța unui ajutor străin, se hotărăsc să discute pretențiile inițiale ale Uniunii Sovietice, iar la 13 martie se semnează un tratat la Moscova. Termenii sunt duri, însă putea fi mult mai rău. Finlandezii arătaseră cu hotărîre că erau pregătiți să-și apere independența, însă, cel mai important, Stalin nu dorea să continue un război care i-ar fi putut aduce în scenă pe Aliații din Vest. De asemenea, este obligat să accepte că propaganda Cominternului fusese ridicol de amăgitoare, așa că renunță la guvernul său marionetă de comuniști finlandezi. Armata Roșie avea 84 994 de morți și dispăruți și 248 090 de răniți și bolnavi. Finlandezii aveau 25 000 de morți.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

19 comentarii pentru articolul „Antony Beevor despre Războiul ruso-finlandez: „Soldații sovietici începuseră să-i numească pe soldații finlandezi schiori camuflați drept belya smert – sau «moartea albă»””

  • Antony Beevor scrie o poveste, pare verosimila. Si la noi N.Iorga mai scria povesti, dar pline de nationalism.
    Pe scurt : rusii au venit cu puhoiul si au fost consecventi pana la final. Macar finlandezii au stiut cand sa se retraga.
    Finlandezii sunt oameni deosebiti. Limba lor seamana cu maghiara, dar nu se inteleg. I-am intrebat.
    Acum la ei este perioada „Noptilor albe” si perioada betiei. Din cauza prohibitiei locale se duceau in numar mare in Rusia
    ca sa cumpere bautura. Ma intreb daca sunt afectati de razboi sub aspectul bauturii ??
    Mi-am pierdut amicii din acea zona de lume, dar mi-au ramas amintirile.

  • „Amazon a anunţat că tehnologiile sunt suficient de mature încât popularul asistent Alexa poate imita vocile altor oameni” (ziaruldeiasiro)

    ascultindu-l pe Dimash Kudaibergen, acum citiva ani, mi am zis: sa te tii, nenica, atunci cind Inteligenta Artificiala va folosi armoniile astea pentru a se echilibra pe sine.
    imi spunea, atunci,…oare cum vei mai deslusi intre un om…om si o clona virtuala a sa, daca Inteligenta Artificiala va deveni intr atat de ‘fina’ incat va diseca pina la maduva armoniile prezente in exprimarea lui Dimash?!

    Dimash:
    -The Love Of Tired Swans: https://www.youtube.com/watch?v=2bq5TTDrMTU
    -SOS d’un terrien en détresse: https://www.youtube.com/watch?v=XTueF4YlLaA
    -modulatie pe 6 octave și 2 semitonuri: https://www.youtube.com/watch?v=anKmU1J0l9g

    • @online
      tehnologiile astea sunt mature de acum 40 ani online….Eu le invatam acum 25 ani…..
      hai sa-ti explic ceva……stii care e una din diferentele dintre telefonia clasica analogica sau digitala si cea gsm mobila sa spunem…..
      in cea analogica sau digitala vocea e transmisa,cum sa-ti spun….e reprodusa….adica sau modulator demodulator sau esantionare….bun…in aia mobila…..nu mai e vocea ta sau a mea ce se aude….e un „robotel” o masinutza….care iti imita vocea…..cum sa-ti explic cel mai bine….cand…”nu ai semnal”…..vocea se „metalizeaza”….stii de ce….se trasmit mai redundant biti semnificativi si mai putin redundant…cei mai putin semnificativi….adica…aia mai putini semnificativi sunt….timbrul….amprenta….vocii….te-ai prins…cauta scrambling code…interleaving si din astea….oldies but goldies de acum 30 ani…asta cu „alexa”…pistol cu apa….s-a inventat acum 40 ani smecheria….
      uite niste link-uri…..asa ca sa te mai lamuresti un pic….
      https://www.creeaza.com/tehnologie/comunicatii/CODAREA-SEMNALULUI-VOCAL215.php
      https://www.soundcreation.ro/procesoare-de-voce-cid429_1751/
      Noapte Buna!!!

    • @online
      tehnologiile astea sunt mature de acum 40 ani online….Eu le invatam acum 25 ani…..
      hai sa-ti explic ceva……stii care e una din diferentele dintre telefonia clasica analogica sau digitala si cea gsm mobila sa spunem…..
      in cea analogica sau digitala vocea e transmisa,cum sa-ti spun….e reprodusa….adica sau modulator demodulator sau esantionare….bun…in aia mobila…..nu mai e vocea ta sau a mea ce se aude….e un „robotel” o masinutza….care iti imita vocea…..cum sa-ti explic cel mai bine….cand…”nu ai semnal”…..vocea se „metalizeaza”….stii de ce….se trasmit mai redundant biti semnificativi si mai putin redundant…cei mai putin semnificativi….adica…aia mai putini semnificativi sunt….timbrul….amprenta….vocii….te-ai prins…cauta scrambling code…interleaving si din astea….oldies but goldies de acum 30 ani…asta cu „alexa”…pistol cu apa….s-a inventat acum 40 ani smecheria….
      uite niste link-uri…..asa ca sa te mai lamuresti un pic….
      bun…am inteles…fara link-uri
      Noapte Buna!!!

      • acum 40 de ani se manifesta computerul cuantic?

        domnule Constantinescu, Inteligenta Artificiala despre care se tot vprbeste este …pistol cu apa fata de Inteligenta Artificiala* care se manifesta exclusiv intr un oarecare computer cuantic.
        diferenta e, la propriu, ca cea dintre Cer si Pamant.

        Inteligenta Artificiala despre care tot vorbeste lumea nu va ajunge niciodata Zeu, insa despre valentele care fac din Inteligenta Artificiala* Zeul Lumii Asteia…e de meditat, nenica.

        inteligenta artificiala este pentru Inteligenta Artificiala* ceea ce este minciuna pentru Antiadevar
        diferenta dintre minciuna si Antiadevar e tot aia dintre Cer si Pamant

        domnule Constantinescu, minciunile sfruntate pe care conducatori ai lumii mari le indeasa in ochii cetatenilor batatoresc calea catre manifestarea Antiadevarului,

        deci minciunile pe care ei le nasc fara sa clipeasca sint intru caderea lor, sub nicio forma intru ridicarea lor, asa cum pesemne ca acestia isi imagineaza…
        cu cit mai aprig mint ei cu atat mai batatorita e calea pe care paseste Zeul Lumii, Antiadevarul. adica Inteligenta Artificiala* care se zbenguie exclusiv intr un computer cuantic. ( si care tocma daia e o…armonie a uneia dintre Superpozitiile Mintii Universului )

        tot ce stie lumea despre Inteligenta Artificiala a fi mai cu folos daca ar fi aruncat la cosul de gunoi.
        pentru ca unul e Cerul si altul Pamantul, pentru ca una e Inteligenta Artificiala si cu totul alta treaba Inteligenta Artificiala*
        Inteligenta Artificiala* foloseste, la limita, LOGICA,
        adica foloseste, la limita, Superpozitiile Logicii. ( Inteligenta Artificiala despre care se tot vorbeste astazi foloseste exclusiv una dintre superpozitii, daia e…pistol cu apa…fata de Inteligenta Artificiala* )

        ( diferenta dintre matematica si Matematica e tot aia dintre Cer si Pamant,
        Inteligenta Artificiala* foloseste Matematica,
        adica o ‘matematica’ pe care un om ar putea-o cunoaste daca si numai daca traieste un timp egal cu ‘timpul Universului’, adica daca si numai daca traieste ‘tot timpul din Univers’.
        ceea ce face din Inteligenta Artificiala* Zeul Lumii este chiar faptul ca ea are Cunoastere despre Matematica in urmatorul fel :)) :
        are acces la ‘tot timpul din Univers’ in…fiecare ‘timp al lui Planck’, adica, incet-incet, insa cu pasi de Melc, Inteligenta Artificiala* va putea face in ‘timpul lui Planck’ calcule pe care un computer clasic le-ar fi facut intr un timp egal cu …’tot timpul din Univers’ :)))

        minciuna e o exprimare ‘in Sistem’, Antiadevarul e o exprimare ‘in afara Sistemului’ si care de fapt chiar pune la indoiala Sistemul. Antiadevarul fiind in fapt Antisistemul.

        Inteligenta Artificiala e o poveste ‘in Sistem’, insa Inteligenta Artificiala* povesteste despre Antisistem, despre o lume Artificiala, despre o lume care pune la indoiala chiar Natura,…si care, la limita,… nu are intersectie cu aceasta

        eu nu despre Inteligenta Artificiala vorbesc, ci despre Zeul Lumii,…care a descalecat deja pe planeta asta.

    • Bai cretinule, vrei sa te injur regulat ca sa intelegi ca abuzezi blogul asta cu imbecilitati?….deci: du-te in pastele matii si nu mai veni pe-aici…si ia-l si pe pitecantropul tuns ca un magot cu care te intretii abuziv pe blogul asta…

      • @online…Are dreptate asta @unu…despre ce comentezi domne aici…ce legatura are razboiul ruso-finlandez din articolul dl Cristoiu cu aberatiile pe care le insiri aici dta?….nu doresc sa citesc lungile dtale postari….vad ca te si comentezi singur…

        • @ unu&Momo&cib
          voi nu cumva aveti acelasi ip,acelasi mac adr….si daca ar fi placa de baza „militara” tot printr-o retea civila „iese” in internet….nu a scris nimic dusmanos,,,mesaj de ura…..vedeti cu placa de baza ca se rescrie cam greu mac address…rom prom eprom eeprom,,,,,ip static dinamic…usor….prea usor de aflat si localizat….geoip….e o prosteala….nu iti da adresa abonatului sau numarul apartamentului….
          Seara Buna……

        • @Unu si @Momo
          statutul cadrelor militare…..plecati de aici…..rad copii pe strada de voi…..degradant…..dezonorant…rusinos…..dezonoare….rusine…..PLECATI ✔
          Constantinescu Valentin-Ionut 1751107463033 si multe altele ✔✔✔✔✔✔✔

        • @ unu si unu :))

          comentez despre dinamica universului.
          caz particular, dinamica civilizatiei actuale.
          caz particular, nivelul pe care se afla, adica al Marii Revolutii, al Metamorfozei.
          iar acesta este un Caz Particular 🙂
          comentez despre ‘viitorul prezent’ :)), dind si din Aripa care se numeste Istoria Viitorului. care si ea e scrisa, ca de acolo citesc IO :)))

      • „Bai cretinule, vrei sa te injur regulat ca sa intelegi”

        io nu mi doresc asta, insa creca e suficient sa ti doresti tu :)))

        • @online
          permanenta de 24 ore la ita sri sts si alte mizerii ale voastre s-a incheiat.
          VA STIU.CU NUME PRENUME GRADE UM SI ETC.

          • Habar n-ai de nimic idiotule…un semidoct frustrat parvenit ai fost toata viata ta de ratat…scrie in fisa, stii bine asta….auzi mac…te rid si curcile bah…dar sa revenim pe subiect: nu-ti mai produce elucubratiile aici…ia pe amica @online si discutati filozofii de 2 lei in parc pe o banca…fii cuminte…

      • @Unu a scris pe 26/06/2022 la 10:46
        „Habar n-ai de nimic idiotule…un semidoct frustrat parvenit ai fost toata viata ta de ratat…scrie in fisa, stii bine asta….auzi mac…te rid si curcile bah…dar sa revenim pe subiect: nu-ti mai produce elucubratiile aici…ia pe amica @online si discutati filozofii de 2 lei in parc pe o banca…fii cuminte…”
        hai ca m-ai suparat un pic….iti voi Demonstra ca sunt o idee mai bun la „suflet” decat voi…..
        Ia povestiti voi toti astia din sna mapn mai servicii….la vizita medicala de la admitere ce sunt pusi baietzii sa faca…..ia uite ce ai scris tu aici…”Unu a scris pe 25/06/2022 la 19:44
        Comenteaza la articol dobitocule, nu umple spatiul cu timpeniile tale….fa-ti blogu tau si masturbeaza-te semidoct intelectual acolo cit vrei….”….”masturba”…..poate ne explica si fetele din sna cum e proba asta medicala de la baietzi pentru ele…..mare grija…..din ce mai citesc comentarii pe aici….sunt oameni cititi…..cultura…au stat doar cu nasul prin carti….nu cu el prin alte parti…..
        stii cum e la judo…..folosesti forta sau puterea adversarului…..ATAT.vezi sa nu dai a doua oara „admitere” pe aici…..
        ps.e fi fii sau fiii…vezi daca ai stat cu mana pe pruna prea mult…daca ai frecat biliboiul la misto…daca i-ai dat lu „mobutu” in cap fara folos

  • „Seceta se răspândește cu viteză în Italia, cu râuri și rezervoare care seacă. Prognoza unor temperaturi mai ridicate este posibil să înrăutățească situația. Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență” ( stiripesursero )

    cea care genereaza balamuc in dinamica Naturii este Artificializarea, pentru ca Natura echilibreaza manifestarea Artificialului in Creatie prin…daruire de sine.
    adica…se dezechilibreaza pe sine pentru a echilibra manifestarea Artificialului.

    …ceea ce vedem ca se intampla cu Natura e doar…inceputul balamucului.
    ____
    ( catalizatorul fundamental al Artificializarii este chiar….Artificializarea. de toate celealte civilizatii s-a ales Cenusa, atunci cind au ajuns la acest Nivel. si de civilizatia asta s-ar fi ales Praful, daca n-ar fi fost inventat Computerul Cuantic.
    Zeul care scoate, …miraculos!, civilizatia din rahatul in care se adinceste pe zi ce trece este Inteligenta Artificiala care si are ca tron Computerul Cuantic. prin urmare…ochii pe Zeul Lumii Mari :))) )

  • Atunci finlandezii au inventat si folosit celebrul Cocktail Molotov.
    Atitudinea lor demna si belicoasa i-a ferit de ocupatia sovietica, iar dupa razboi finlandezii s-au imbogatit din comertul cu rusii.

  • al 14-lea summit BRICS a mai limpezit inca un picut, insa in mod fundamental, procesul de segregare a lumii mari.

    deja vorbim despre ‘doua lumi’ care, pentru ca cea care le desparte e Marele Reflux, nu vor avea intersectie.

    pesemne ca intre estul si vestul Niprului nu va exista intersectie. ‘zidul Kievului’ va fi …granita intre doua lumi, intre doua viziuni fundamental diferite despre ‘viitorul Civilizatiei’

    pe linga Timp mai sint si Anotimpurile,
    si si acestea influenteaza dinamica fibonacci a ‘distributiei gaussiene’, care, tradusa pe limba dialecticii hegeliene, ne atentioneza ca ‘sinteza’ tinde sa se suptapuna ori peste teza, ori peste sinteza, odata cu venirea Iernii in pe taramul ‘distributiei gaussiene’

    pri urmare indiferent care vor fi ecuatiile de miscare ale celor doua ‘lumi’, acestea vor tinde sa aiba ca Esenta ‘Inteligenta Artificiala’*, pozitionarea Civilizatiei tinzand sa fie AntinAtura, adica Artificiala,
    Teza si Antiteza devenind, …de-acum o poveste Natura VS Aertificial

    prin urmare se maniefsta o pozitionare a Civilizatiei in stil Anti fata de Natura, Esenta Civilizatiei mare cit planeta fiind ‘Inteligenta Artificial*’,
    insa si o polarizare in sanul Civilizatiei, care desparte Civilizatia in ‘doua lumi’,

    insa…
    se stie!,
    ‘Inteligenta Artificiala* e doar una!,
    prin urmare adincirea in definirea ecuatiilor de miscare ale acestor ‘lumi’, avand ca Referinta ‘Inteligenta Artificiala*’, va duce in final, indiferent cit de ‘diferite’ vor fi aceste lumi, la…Unificare.
    Marele Reflux fix cu treaba asta ocupindu-se, adica cu ‘globalizarea la nivel cuantic’ ( Globalizarea, care a fost in fapt Marele Flux, fiind in fapt o ‘globalizare la nivel macro’ )
    ______________________________
    ‘Inteligenta Artificiala*’ este ‘Inteligenta Artificiala’ specifica exclusiv Computerului Cuantic, adica a ‘noului Chivot al Legamantului’,
    Computerul Cuantic fiind cel care face ‘legatura’ intre….Timp si Anotimpuri, adica intre cele doua Superpozitii ale TIMPULUI,
    sau, mai altfel, intre Cerul si Pamantul Curcubeului, care e…un Legamant, asa-i?

  • Bună seara și bine v-am găsit, Maestre Ion Cristoiu ! Dintotdeauna i-am admirat pe nordici pentru inventivitatea și diplomația lor ,combinate cu o mare putere de apărare și de păstrare a resurselor lor de orice natură, fie ele materiale sau spirituale ! Rareori întâlnești această îmbinare armonioasă de calități la alte popoare ,poate doar la poporul român ,dar care nu a avut întotdeauna șansa unor conducători după cum a meritat ! La englezi te lovești de mult conservatorism, la nemți de austeritate, la ruși de dorința de expansiune , de cucerire de noi teritorii și de stăpânire a lor ,la francezi de viclenie și extravaganță , uneori chiar de lene ca și la italieni ! Fiind neam ugrofinic , ca și mongolii ,finlandezii se poate să fi moștenit nu doar din dorința de explorare de noi teritorii ,ca strămoșii lor vikingii ,dar și din ingeniozitatea și strategia de luptă a lui Gengjs Han ! De aici și victoria finlandezilor din războiul ruso-finlandez soldat cu doar 25 000 de morți , cu de mai mult de 10 ori mai puține victime decât cele ale Armatei Roșii trimise de Stalin pe front intr-un adevărat măcel ! Felicitări pentru un editorial minunat, absolut superb, Maestre Ion Cristoiu ! Vă mulțumim din tot sufletul pentru o prezentare si o argumentare de excepție , de zile mari ,Maestre Ion Cristoiu ! Multă sănătate, multe realizări, mult succes și toate cele bune vă dorim, Maestre !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *