Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Apa, cea mai valoroasă resursă. Bătălia pentru Nil continuă

Cu o înălțime de peste 170 de metri și o lungime de aproape 2 kilometri, Marele Baraj al Renașterii Etiopiene va fi cea mai mare instalație hidroelectrică din Africa. Proiectul, a cărui construcție a început în urmă cu zece ani, este situat pe Nilul Albastru, un râu care se unește cu Nilul Alb în Khartoum și care asigură 60% din debitul Nilului. Etiopia este pe cale să finalizeze acest proiect emblematic pentru dezvoltarea sa economică. Cu toate acestea, țara nu reușește să rezolve disensiunile cu vecinii ei, Egipt și Sudan, care se tem de impactul proiectului asupra aprovizionării lor cu apă. De câțiva ani, negocierile sunt în curs de desfășurare pentru a găsi un teren comun între cele trei țări. Discuțiile cele mai recente, care au avut loc săptămâna aceasta la Kinshasa, au ajuns din nou în impas.

Printre principalele puncte de blocaj se numără modul în care va fi gestionat barajul în diferite perioade de secetă, mai precis discuția despre cât de multă apă ar fi dispusă Etiopia să elibereze din rezervorul barajului. Există, de asemenea, problema soluționării litigiilor. În cazul în care există un dezacord, Sudanul și Egiptul doresc un arbitraj internațional în faza finală a procesului de soluționare a litigiilor. Etiopia nu este pregătită să accepte acest lucru, consideră că un astfel de aranjament este inadecvat. Nilul asigură Egiptului cea mai mare parte a irigațiilor pentru agricultură și apă potabilă. Sudanul este îngrijorat de faptul că propriile sale baraje ar putea fi afectate de noua structură. Problema s-a intensificat, deoarece Etiopia a început să umple rezervorul vara trecută, în timpul sezonului ploios, și a confirmat, miercuri, că intenționează să continue și în acest an, după cum a declarat Seleshi Bekele, ministrul etiopian al apei, irigațiilor și energiei.

Etiopia se confruntă cu o creștere economică rapidă, dar jumătate din populația sa nu are acces la electricitate. De aici, importanța acestui proiect de baraj, cu un cost estimat la 4 miliarde de euro, finanțat în întregime de Addis Abeba. Capacitatea anunțată a barajului este de peste 6.000 de megawați (pentru un rezervor de 74 de miliarde de metri cubi de apă), care urmează să fie umplut complet în etape, pe parcursul a cel puțin 4 ani. Primele două turbine urmează să fie puse în funcțiune în decurs de un an. Un înalt diplomat egiptean a declarat marți presei că împreună cu Sudanul va sesiza organizațiile internaționale, inclusiv Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite, cu privire la această dispută. Omologul etiopian și-a exprimat dorința de „a ajunge la un rezultat avantajos pentru ambele părți, care să nu-i îngrădească drepturile legitime actuale și viitoare asupra utilizării Nilului”.
Șeful Uniunii Africane și președintele congolez Félix Tshisékedi a declarat: „Fluviul Nil trebuie să rămână o sursă fertilă de viață și prosperitate comună.”

Foto: ADWA/YIRGA MENGISTU – Vedere generală a Marelui Baraj al Renașterii Etiopiene


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Apa, cea mai valoroasă resursă. Bătălia pentru Nil continuă”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *