Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu mai transmită emisiunile violent electorale de la Cotroceni?

Marți, 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis a ținut cea de-a 62-a conferință de presă de anul acesta. După ce ne obișnuise cu ziua de miercuri, de începusem să căutăm în cine știe ce Strategie secretă răspunsul la întrebarea De ce miercuri și nu joi?, mai nou conferințele de presă sînt ținute marți. Dacă o bună bucată de timp, din 10 martie 2020 pînă în 19 iulie 2020, întîlnirile cu presa au fost dedicate exclusiv Pandemiei, de la finele lui iulie, cînd s-a văzut că pot fi ținute alegerile locale, ele s-au transformat în evidente șezători electorale.

O scurtă retrospectivă ne-ar evidenția evoluția în două direcții:

1) De la o relație de cordialitate cu jurnaliștii acreditați la Cotroceni la o relație de ostilitate. Așa cum am mai scris, chiar dacă supusă intereselor extraprofesionale ale mogulilor, presa de la Cotroceni s-a văzut obligată să fie tot mai incomodă de la o săptămînă la alta. Două au fost, printre altele, cauzele acestei evoluții. Pe de o parte, presa a simțit și simte în ceafă suflul de gheață al catastrofei numite Pandemia. Pe de alta, presa și-a dat seama că e tratată cu o aroganță rar întîlnită pînă acum în postdecembrism din partea unui demnitar. Conferința de marți, 17 noiembrie 2020, a stat sub semnul unei tensiuni ieșite din comun. Cu mici excepții – ale jurnaliștilor din presa de stat, care au pus întrebări de tip prăjiturici cu miere, ca să se simtă bine Klaus Iohannis – acreditații au pus întrebări incomode, în unele cazuri chiar agresive. Față de aceste întrebări Klaus Iohannis apela pînă acum la tradiționalul bătut cîmpii cu grație. De data asta, văzînd că jurnaliștii, care s-au prins de șmecherie, revin cu o a doua întrebare, Klaus Iohannis a trecut în registrul bădărăniei arogante. Au fost unele momente cînd felul incalificabil în care a retezat orice încercare a presei de a primi lămuriri suplimentare ar fi trebuit să ducă la părăsirea în bloc a sălii de conferință de către toți jurnaliștii. Dacă Klaus Iohannis continuă în această direcție, în tratarea jurnaliștilor ca pe niște dătători cu mopul pe la Cotroceni, există riscul ca presa să fie umilită public pînă la compromitere. Cred că pentru următoare întîlnire ar trebui să se negocieze posibilitatea de fi pusă și o a doua întrebare. Altfel se creează impresia că Președintele faraon ar considera că și o singură întrebare e mult, cerînd ca Majestății Sale să i se pună doar o jumătate de întrebare, dacă nu chiar un sfert de întrebare.

2) De la unele momente de cîntare a Guvernului, Klaus Iohannis a ajuns, prin conferința de presă de marți, 17 noiembrie 2020, la folosirea timpului dedicat conferinței (o oră și ceva), pentru desfășurarea unei campanii electorale lătrătoare. Pare că mai e puțin și președintele o să apară la conferințele de presă într-un tricou pe care scrie Votați PNL! și pe cap cu un coif alcătuit dintr-un afiș cu portretul lui Ludovic Orban.

Pe cristoiublog.ro, sub titlul inspirat Klaus Iohannis a depășit timpul de antenă, Cora Muntean a trecut în revistă secvențele electorale ale conferinței de presă ținute, totuși, de însuși președintele României și nu de un lipitor de afișe al PNL.

Despre încălcarea Constituției prin coborîrea posturii de președinte la cea de lătrău electoral, am mai scris. Cum nimeni nu se adresează CCR, e greu de crezut că vreo instituție a democrației noastre îl va trage de mînecă pentru asta.

Problema e însă alta.
Din data de 6 noiembrie 2020, a început campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Campania în audio-vizual e reglementată drastic de CNA în virtutea Legii. Potrivit reglementărilor, orice emisiune în care se dezbat subiecte de politică internă trebuie să fie marcată prin sigla Dezbatere electorală. Aceste emisiuni, dar mai ales cele dedicate confruntărilor electorale propriu-zise trebuie să stea sub semnul echilibrului. În platou trebuie să fie reprezentanții mai multor partide. Un partid nu poate fi atacat de un altul dacă n-are un reprezentant în platou. Cînd un partid acuză un alt partid, moderatorul e obligat să ceară dovezi sau să-l avertizeze că-și asumă juridic afirmațiile.

Conferința de presă de la Cotroceni a fost transmisă în direct de 6 televiziuni de știri, inclusiv TVR.
N-a fost vorba de conferința de presă a președintelui republicii.
A fost vorba de conferința de presă a unui candidat PNL la parlamentare.

Sînt toate datele pentru a înscrie reuniunea de la Cotroceni în rîndul emisiunilor electorale.
În unele momente, a fost atacat PSD, un concurent al PNL în alegeri. În alte momente românii au fost îndemnați să voteze PNL. Pe parcursul conferinței, Klaus Iohannis a prezentat programul electoral al PNL.

Televiziunile au transmis astfel o emisiune electorală.
Una însă care a încălcat toate normele CNA privind desfășurarea emisiunilor electorale. A lipsit sigla Dezbatere electorală. În studio a fost reprezentantul unui singur partid: PNL. Atacurile electorale n-au primit pe loc replica partidelor atacate.
În aceste condiții conferințele de presă de la Cotroceni sînt emisiuni electorale transmise de televiziuni fără respectarea normelor impuse de lege.

Pentru încălcarea Constituției Klaus Iohannis nu e sancționat de nimeni.
Prin urmare nimeni nu-l poate opri în perioada următoare să transforme conferințele de presă de la Cotroceni în emisiuni electorale tot mai agresive.
Da, dar televiziunile pot fi oprite să transmită aceste conferințe de presă care încalcă legea.

În America, mai multe televiziuni au tăiat brusc transmisia declarației de la Casa Albă prin care Donald Trump acuza fraude electorale.
Moderatorul a anunțat de îndată că se blochează transmisia, deoarece președintele minte.
Nimeni nu cere sărmanelor noastre televiziuni să întrerupă viitoarea conferință de presă de la Cotroceni pe motiv că președintele minte.
Da, dar o întrerupere pe motiv că Klaus Iohannis face campanie electorală fățișă și prin urmare nu mai prestează ca președinte, ci ca agent electoral, ar fi posibilă.

Sînt sigur că nici un patron de televiziune n-ar îndrăzni să facă asta.
Nu de alta, dar Binomul SRI – DNA funcționează ca și pînă acum, chiar dacă nu mai are șapcă a la Lenin, ci pălărie a la Churchill.

Pînă pe 6 decembrie Klaus Iohannis va mai ține conferințe de presă. Tot mai violent electorale. Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu le mai transmită? Cel puțin pînă la alegerile din 6 decembrie 2020.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

7 comentarii pentru articolul „Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu mai transmită emisiunile violent electorale de la Cotroceni?”

  • Domnule Cristoiu,
    Sunt singurul din Romania care cunoaste „CNA” in detaliu, de la infiintare si pana astazi (18 nov. 2020). O institutie mai pacatoasa si mai idioata nu poate fi in Romania. Priviti la televiziunile din Tara. Dezastru. Prostie. Curvasareala (cuvant folosit de dvs.). Bucurati-va, la fel de idioate sunt si televiziunile din Canada si din America. Am scris un e-mail catre CNA, presedinta in functie. Mi-a raspuns; raspuns de ….I-am scris din nou si printre alte sesizari, negru pe alb, i-am „scrijelat” si „idiotenia” cu KWI, „PSD este de vina”. Raspuns, pentru un canadian, american si roman fara pensia din Romania, nicidecum. Probabil, este la alfabetizare. Noaptea fara felinare, este ca presedinta CNA.

  • O parte a presei si o parte din medici au facut posibila ptrestati PNL si a Dulap-ului….secaturi…

  • Beware Klaus, Christmas is coming…not sure about winter, though. Hint: this is not about weather and definitely this is not about Claus (as in Santa Claus).
    P.S. Sper sa-mi fie iertat acest off topic. Adevarat ca si subiectul de astazi ajuta. Ma gandesc ca poate inca n-am capiat de tot sa brodez voluntar, din postura de nimeni in drum, pe marginea delirului propagandistic ce se revarsa pe sticla dinspre Cotroceni. A nu se intelege ca am ceva cu propaganda. Rolul propagandei pe aceasta lume este sa planteze idei in mintile celor ce altfel n-ar avea niciuna. In abstract, putem spune ca face un serviciu societatii.

  • Care presa? Cea mai buna definitie a ce a ajuns astazi „presa” romaneasca este definitia lui Paul Craig Roberts: presstitute.
    Dv. sunteti obligat sa-i urmariti, eu personal am incetat de mult sa mai dau un scuipat si sa pierd timpul cu „mainstream media”; tv (in special, televizorul tampeste grav) si ziare la olalta. Prefer sa citesc bloguri de genul asta.

  • de ce… Miercuri si nu Joi?
    pai…creca daca inaintam cu intrebarea ajungem la…’Saptamana Mare’ si la…Joia Mare si la Curcubeu:)))
    ‘cina cea de taina’ uneste…aripile Saptamanii Mari, care sint si aripile Curcubeului.
    dupa ‘cina cea de taina’ nu mai era nimic de ‘facut’, ci doar de implinit.
    …iar asta tot asa cum dupa Joia Mare, aia de acum cam 2000 de ani, n a mai fost si nu mai e nimic de ‘facut’, ci doar de implinit.
    in Joia Mare…toate oile erau deja linga cioban, chiar si aia pierduta…

  • Maestre se intampla ceva cu blogul Dvs. Se cenzureaza comentariile?!

  • ‘inceputul’ a fost pus.
    jurnalisti acreditati la cotroceni pun intrebari care…in sfarsit ‘misca’ in mod fundamental.
    bravo!

    intotdeaua presdintele a spus ca vrea o presa puternica.
    io zic ca e fundamental ca ziaristii sa nu uite dorinta presedintelui.

    presedintele, prin tot ceea ce face, va ajuta sa va puneti intrebari.
    prin urmare el insusi ‘misca’,
    mai inainte ca voi s-o faceti!,
    insa ‘facerea’ e treaba voastra, nu a lui!

    nu va place cum arata presedintele?
    bravo!
    …definiti voi unul, dupa chipul si asemanarea voastra!
    chiar!, cum vreti sa arate ‘presedintele’?

    spuneti ca presedintele tine partea unui partid.
    pai…si care e treaba,
    ce, presedintele tine partea unui partid extraterestru?
    nu! presedintele zice nimic altceva decit a zis poporul mai nainte!
    nu voi ati iesit in strada, in piete? voi!

    …insa daca nu va place cum arata dorinta voastra,
    atunci cind ea, uite, s-a implinit,
    …doriti-va o alta dorinta!
    presedintele va ajuta sa va indoiti de propria dorinta si sa puneti una mai capabila in loc.

    daca presedintele isi dorea ‘lipsa presei’ chiar voi! demonstrati ca ar fi putut s-o faca. va inchidea gura de nu va vedeati!, …chiar voi spuneti ca ar fi putut sa faca asta!

    insa presedintele a spus altceva, ca vrea o presa puternica.
    o fi vrand el, dar important e ce vreti voi, ziaristii, pina una alta cei acreditati la cotroceni.

    o presa puternica…il pune chiar si pe presedinte in dificultate!
    acceptati asta!
    voi chiar credeti ca presdintele si-a dorit o presa puternica fara sa priceapa ca asta inseamna, implacabil!, …o presa puternica la cotroceni?
    insa presdintele a acceptat asta, stiind ca…altfel nu se poate!, asa si doar asa presa putand sa devina…puternica.

    presa puternica e cea care e si inteleapta?
    pai cum sa nu.

    „Are curaj CNA să avertizeze televiziunile să nu mai transmită emisiunile violent electorale de la Cotroceni?”
    pai…si acu ce facem?! ne hlizim la cna sa vedem daca are sau nu curaj?
    presa! unde e presa?!
    o presa puternica ar fi daruit imboldul necesar…curajului, daca el nu exista! insa nu oferind solutia!, ci doar punind pe masa defectiunile, iar asta doar pentru ca ele sa fie reparate!

    bai presa!,
    presedintele v-a spus ca va vrea puternici.
    daca voi sinteti niste mamaligi impotente …asta e doar pentru ca asta sinteti, nu pentru ca presedintele si-a dorit asta!

    Maestre, ti-am mai spus, de fiecare data cind te vei lua de presedinte voi face pe loc, din el, un Intelept.
    na, ca mi-a iesit si de data asta!:)))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *