Contestația lui Călin Georgescu împotriva anulării alegerilor prezidențiale a fost respinsă. Decizia instanței nu e definitivă

Arghezi despre viața politică de la noi: „O eprubetă închisă cu dop”

Arghezi mă confirmă. Trecînd la volumul VI, Publicistică, de Tudor Arghezi, întîlnesc însă în tableta Epistolă către Tit, publicată în Bilete de papagal, 1 august 1928, un pasaj despre mlaştina de atunci, din 1928, care era clasa politică băştinaşă:

„N-aş putea preciza dacă sărăcia în care ne frămîntăm se datoreşte naturii, dar ea vine, desigur, şi de la cultivarea în eprubetă închisă, cu dop, a vieţii politice şi literare. Somităţile bătrîne acaparează laboratoriile şi clocesc singurătatea unui ou făcut odată, înăbuşit. Partidele politice nu sînt şcoli propice unei dezvoltări progresive, şeful exercită tirania omniscienţii, şi potenţa lui criticabilă şi limitată exclude veleitatea personalităţii, încurajînd manifestarea în subordine a mediocrităţii. Iar instituţiile, ca şi cincimile literare, muncesc din răsputerea invidiei mocnite şi a pericolului personal, la descurajarea tineretului apt“.

În 1928, Tudor Arghezi avertiza asupra vieţii politice autohtone ca fiind „o eprubetă închisă cu dop“.
E altfel acum?

*

Calmul vieții. Cum au remarcat şi alţi nenumăraţi comentatori, măreţia lui Tolstoi stă în calmul epicului său. La un scriitor clasic, de obicei, o scenă obişnuită e pregătirea unui eveniment important, dacă nu chiar senzaţional. Viaţa reală – lentă, maiestuoasă – cu întîmplări puţine, în stare să se scurgă către moarte fără nici o dramă, e prescurtată în opera sa. Vezi totul direct şi fatal, literatura fiind, în ultimă instanţă, o excesivă concentrare a evenimentelor, o accelerare a timpului.

O scenă de vînătoare, de exemplu, nu e o banală scenă de vînătoare, ca în viaţa obişnuită, unde, deseori, nu se poate întîmpla nimic deosebit cu anii, ci o scenă în care, dacă unul din protagonişti nu va fi împuşcat din greşeală, atunci, mai mult ca sigur, eroul principal va hotărî s-o peţească pe eroina principală, pînă atunci, în relaţie adulterină cu bărbatul. Astfel se face că, obişnuit, citeşti un roman realist, clasic, cu un soi de pîndă de tip poliţist şi, de ce nu? chiar cu satisfacţia de a şti că întîmplările banale nu sunt altceva decît pregătirea dibace, vicleană a unui accident năprasnic, în stare să mai dea un bobîrnac maşinăriei epice a romanului.

Întrucîtva deosebit, Tolstoi întinde cititorului numeroase capcane, deschizînd scene care nu duc la nimic ieşit din comun, scene în care au loc însă acumulări nebănuite, mişcări infinitizimale în pregătirea marilor şi fatalelor întîmplări. Astfel, Război şi pace se caracterizează printr-o uriaşă încetinire a mişcării epice, de fapt, o risipire pe spaţii vaste a unui întins plan de destin. Procedeul nu e prea deosebit de cel al naratorului clasic: aceleaşi întîmplări excepţionale menite a schimba o viaţă.

Deosebirea constă însă în ritmul acestor întîmplări şi, mai ales, în mişcările aproape imperceptibile din pregătirea lor. La imensa majoritate a scriitorilor realişti, întîmplările decisive, cu nimic deosebite de cele specifice prozei poliţiste, au loc fără acumulări cantitative, mai precis, fără ca aceste acumulări să fie dezvăluite. Genial analist, Tolstoi sesizează şi aceste mişcări intermediare, aceste transformări, cărora le consacră scene întregi. De aici, din acest caracter aproape imperceptibil al întîmplărilor sufleteşti avînd ca fundal o scenă din viaţa obişnuită, se degajă puternica impresie de mişcare maiestuoasă a romanului, de scurgere a timpului şi a paginilor fără să se petreacă nimic deosebit.
Altfel spus, impresia că nu e vorba de viaţa dintr-un roman, ci chiar de viaţa propriu-zisă.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Arghezi despre viața politică de la noi: „O eprubetă închisă cu dop””

  • „… muncesc din răsputerea invidiei mocnite şi a pericolului personal, la descurajarea tineretului apt”
    „toate-s vechi si noua toate „

  • „Tolstoi întinde cititorului numeroase capcane, deschizînd scene care nu duc la nimic ieşit din comun, scene în care au loc însă acumulări nebănuite, mişcări infinitizimale în pregătirea marilor şi fatalelor întîmplări.”
    Capcana nu o fi in sensul celălalt?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *