O liniște ciudată s-a așternut peste oraș. Mașinile care treceau făcând reclamă prin portavoce vreunui candidat, nu mai circulă. Grupurile de hăulitori cerând socoteală echipei adverse s-au risipit care încotro. Se înserează. Ciorile survolează orașul având drept destinație cei mai înalți copaci ai parcului. Preț de câteva secunde ”desantul” se petrece în liniște, dar odată ajunse în preajma crengilor de aterizare ciorile încep să croncăne asurzitor. Zborul lor este întretăiat, dar organizat. Asistăm la un program de acțiune extrem de precis, la un exercițiu asumat de localizare-distribuție: pe ramuri pentru familiști, cioturi pentru burlaci și crenguțe pentru domnișoare pretențioase. Această năvală, care are loc seară de seară alterând aerul, acaparând cu bună știință o bună parte a văzduhului este ceea ce se cheamă în limbaj științific acțiune ce ține de habitat. Familia Corvidae (ciorile) adoră copacii înalți și locurile unde se află gunoaie diverse. În acest peisaj de Hitchcock, convertit la un simplu decor de mizerie citadină, stau pe bănci de vorbă grupuri de mămici, bone, tați, veniți să-și asiste copilașii zburdând prin nisip pe terenul de joacă. Ai văzut că Firea s-a dus învârtindu-se? Unde s-a dus? Nu s-a dus nicăieri. Eu sunt bucuroasă că a câștigat Nicușor. Îl cunoști? Nu. Atunci de ce ești bucuroasă? Că e băiat bun și știe matematică, d’aia! Da’ ce? Madam Firea nu știe tabla înmulțirii? Hai că sunteți penibile. Ce studii are ea și ce studii are el! Grupul se ridică și pleacă. Băncile rămân goale o vreme apoi sosesc alți plimbăreți. Nu era mai bine să mergem la o terasă? Ei da, terasă, ce să spun, e departe. Am eu aici cafea la cutie, ia, luați și voi! O! Mișto! Cu ce e? Caramel? Puăh. Nu vreau. Ei, ia ziceți, ați fost la vot? Cum să nu, am fost aseară târziu. Și? Adică, cum și? Cu cine ai votat? Pai ce, asta-i întrebare? am votat ca lumea! Cu cine? Cu apa caldă, cum cu cine?* Așa am votat. Bravo! Și eu am votat cu apa caldă. Și cu digitalizarea. Digi cum? Di-gi-ta-li-za-rea, ce n-ai auzit? Ba da, dar ce e aia? Cum să spun, e așa când ai internet oriunde te-ai duce. Pe bune? Da, mă. Haideți, că nu vă cred. Nu crezi? Ia d-aci și scrie: haș tî tî pî sî ,dublu ve, dublu ve, dublu ve punct ge patru media punct ro **
Îi las pe cei din parc, las și ciorile și ajunsă acasă deschid tableta. Citesc articolul din 28 septembrie 2020 semnat de Cristian Pantazi „USR PLUS a pornit valul schimbării în marile orașe. Oligopolul PSD – PNL e spart de partidul generației Netflix”
Selectez din articol:
„Cifrele de la vot se sprijină pe o realitate demografică: piramida vârstelor, realizată de INS, arată că au devenit majoritari votanții între 25 și 49 de ani, exact publicul pe care îl țintește USR PLUS. Sunt tinerii sătui de politica vechilor partide, care nu se simt reprezentați de PSD și PNL. Tineri care trag din greu prin multinaționale sau în micile lor afaceri, ca să plătească impozitele irosite de zecii de baroni și baronași din cele două mari partide. Tineri care vor să fie reprezentați de primari și parlamentari cu care au senzația că pot bea o bere, pot discuta despre ultimul film Netflix, despre un city break la Praga sau despre o școală bună pentru copii. Vă imaginați discutând așa ceva cu Marcel Ciolacu ori Ludovic Orban?
Generația Netflix desemnează acea categorie largă de populație crescută în cultura alegerii produsului pe care vrea să-l consume, spre deosebire de cei care așteaptă să le dea televizorul un anumit program. E generația celor care fac alegeri conștiente, educate și refuză soluțiile impuse
Pe scurt: e un suflu nou în societate – cel puțin în marile orașe universitare – care respinge retorica învechită a politicienilor cu experiență. Tot mai mulți votanți sunt seduși de figuri proaspete precum Dominic Fritz, Stelian Ion, Allen Coliban, Clotilde Armand ori Nicușor Dan, care nu promit doar străzi, parcări și biciclete, ci un stil de nou de viață. Ei propun Occidentul la noi acasă, trecerea de la paradigma panseluțe/vouchere la una în care contează valorile și principiile. Însuși faptul că alegătorii din Timișoara au votat în premieră pentru România un cetățean german, fără cetățenie română, la primăria unui mare oraș spune multe despre schimbarea de mentalitate, adaptată la realitatea în care trăim totuși de 13 ani: România este stat UE și oricine poate candida oriunde la locale.”
După ce mai citesc câteva articole de ultimă oră închid tableta. Descopăr brusc ridicolul rafturilor mele pline de cărți. Înțeleg instantaneu de ce sunt rari tinerii care citesc mai mult de o pagină pe zi. Îmi dau seama că timpul rămas pentru lectură al noii generații se va împuțina vertiginos. Că după ore de muncă încordată la programe diverse de ”cultură organizațională”, de ”studii motivaționale”, de heirupism antreprenorial, doar un film bun mai are loc în agenda zilei. Iar în agenda zilei există citate scurte despre iubirea necondiționată pentru eșec deoarece – nu-i așa – doar eșecul te învață unde ai greșit și cum să devii performant. Am aflat despre toate astea urmărind o emisiune pe un canal destinat întreprinzătorilor. Acolo era dezbătută în termeni de specialitate cheia succesului în afaceri. Printre exemple figurau activități aducătoare de câștig precum creșterea broaștelor de apartament ca animale de companie, realizarea de învelitori de hârtie pentru prăjituri de lux etc. Glumesc, desigur. Există și emisiuni interesante printre zecile ”de umplutură”. Dar reportajul cu acei fermieri cărora laptele le este plătit cu șaizeci de bani litrul, îmi stăruie în memorie. Vor reuși oare cei din generația Netflix să-i ajute pe acei crescători de animale să descopere ”importanța schimbării”?
* A dat vouchere pentru vacanțe. A făcut concerte peste concerte și a promis tot felul de năzbâtii. Dar a uitat de ce e primar. Oamenii nu au apă caldă. Atât de simplu e totul. Oamenii nu au apă caldă și, când dai drumul la robinet…”
https://stiri.plus/despre-schimbarea-in-politica-ce-inseamna-sa-fii-altfel/
https://timponline.ro/cu-cat-vand-fermierii-din-judet-litrul-de-lapte-de-vaca-procesatorilor/