Vladimir Putin a câștigat alegerile prezidențiale din Rusia cu 87,97 la sută

Arhiva Afectivă. Buluceala la români avea, pe vremuri, o candoare a ei

Vremea când „plopul va face pere și răchita micșunele” a venit! Vremea vorbei din basm „și se străvesti el în zână”, a venit și ea! Vremea lui „crede și nu cerceta” s-a manifestat pe deplin în trei doze. Și iată cum aproape tot ce se credea în vechime doar ca posibilă cimilitură sau zicală a devenit realitate. O realitate proiectată noaptea pe ziduri sau pe turnuri. În chip magic printr-un „ingenios-degeaba spectacol de lumini și umbre” un turn poate să dispară în negura nopții iar un zid lat de zeci de metri poate să devină un turn, spre uluirea și extazul mulțimii de gură cască venite să asiste la scamatorii care te fac să uiți unde ești, cine ești și ce aștepți cu adevărat de la viață.
Buluceala la români avea, pe vremuri, o candoare a ei. Copiii din vremea copilăriei mele se înghesuiau să vadă caravana circului ambulant, sau caruselul târgului din Joia Mare. Se înghesuiau apoi să vadă în 1959 planorul cehesc, aterizat din cauza vremii nefavorabile taman pe miriștea proaspăt arată a Gospodăriei Agricole a raionului Brad, Hunedoara.
În plin comunism (culmea!) lumea era și atunci curioasă. De ce „culmea”? Fiindcă astăzi se crede că înainte de 89 oamenii aveau azbest în loc de creier. Da, și înainte de 1989 lumea se aduna. Se aduna nu doar că să scandeze lozincile cincinalelor ci și ca să vadă, să audă, ce e nou în urbe, pe stradă sau chiar in ograda proprie. Dar după scurt timp, după ce se dumireau, cu toții se întorceau la treburile lor, la casele lor. Și viața mergea înainte.
Acum buluceala a devenit un absurd sport național. Dacă în anii 80 buluceala participa activ, cu vehemență în timpul disputelor iscate la coada pentru gheare de pui, acum cei adunați privesc muți cum doi-trei din mulțime huiduie la întâmplare, după program și soldă. Sau în varianta protestelor de tot soiul, buluceala scandează câteva lozinci, agită pancarte, fluieră sau clopoțește după caz preț de două trei zile că apoi fiecare să se desprindă de buluceală ca să revină la berea și telecomanda proprie.

În anii 80 revoltele adunărilor de oameni erau limpede structurate. Nu exista pericolul confuziei sau dezinformării. Buluceala înceta și devenea mulțime organizată prin agera instrucție aplicată de către „lideri” fiecărui doritor anonim sperând la o punguță de gheare de pui. Cei așezați la coadă îi recunoșteau fără crâcnire pe liderii autoproclamați fie fiindcă ajunseseră la coadă cu o oră mai târziu, fie fiindcă nimeriseră chiar după zece minute de la formarea rândului. În păstrarea ordinii cozii la „nu știm ce se dă” disputele erau mai întotdeauna între cei care susțineau că fuseseră primii în fața magazinului gostat și între cei care susțineau că păziseră în spatele magazinului să anunțe venirea camionului cu marfă. Deși descărcarea avea loc în chip misterios la ore incredibile (între patru și șase dimineața), oamenii ajunseseră să-și antreneze intuiția in asemenea hal încât atingeau nebănuite performanțe. Era suficient să se audă în noapte o mașină rulând motorul, frânând și iarăși rulând motorul că specialiștii formatori de „coadă la ce s-o da” imediat săreau din pijama direct in palton și apoi în goană mare erau primii în fața ușii cu lacăt pus al magaziei magazinului.
Deseori stăteau degeaba fiindcă totul fusese o amăgire sau doar visaseră, dar până la urmă asta era treaba lor, să viseze. Idealiști, ce mai! Da, să viseze că vor fi primii la coadă și că nu vor lăsa pe nimeni să le-o ia înainte.
Unde a dispărut vigilența aceea nimeni nu mai știe.
Acum dacă s-a ajuns la zadarnica adeverire a multor zicale din bătrâni prea puțin contează dacă „Dă-i Doamne românului mintea cea de pe urmă” nu e totuna cu „Nu-i da, Doamne, omului cât poate să ducă”…

https://timpul.md/articol/ce-mancau-romanii-pe-vremea-lui-ceausescu-o-jumatate-de-paine-pe-zi-un-litru-de-ulei-un-kilogram-de-zahar-pe-luna-si-pui-de-marimea-porumbeilor.html


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *