Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Arhiva Afectivă. Fișa personală și pâinea cu magiun

Rațele, gâsca văduvă și curca ciuguleau departe de treptele bucătăriei atunci când Remus se duse de-a berbeleacul în iarbă, lăsând bidonul de doi litri să…
— … împrăștie în bătătura casei tot laptele destinat doamnei Țăndău!, îmi suflă în ceafă specialista în tăiței de casă.
— Da, Raveca dragă, am scris despre asta.
— Și aseară nu l-am mai trimis să meargă cu lapthe, fiindcă nu-s convinsă că nu-l oprește să-i arăthe iară albumul cu poze dîn tinerețurile ei.

Raveca obișnuiește să-și vâre nasul peste tot, inclusiv în tastatura mea atunci când vede că scriu despre întâmplările din preajma bucătăriei. În fond, are dreptate. Mă aflu pe teritoriul ei și femeia vrea să știe din ce pornire sunt făcute relatările mele — din cea a oaspetelui, din cea a simplei vecinătăți sau din cea a intrusei ajunsă la Salcâmu Mic să spioneze oamenii.
— Martoră am fost doar eu, cotcodăci cu accent olandez Dalida, găinușa de Hamburg care fusese în zi liberă.
— Și îți era greu să-mi dai de veste? Că doar era deschisă ușa de la bucătărie. Uite, doamna asta care scrie, o văzut tot!

Când Raveca și-a dat seama că nu sunt în stare sa bâzâi nici cât o muscă albastră, s-a liniștit, m-a lăsat în liniștea și stufărișul imaginației mele și a pornit spre grădină să culeagă niște leuștean. Înainte, însă, să dispară printre aracii de fasole, mi-a strigat dând la o parte două frunze:
— Să scrii, rogu-te, și de recensământ!

Nu știu la recensământul cărui an se referea Raveca, așa că voi încerca să ocolesc aceste momente mai puțin cunoscute.
Dar pentru a evita concluziile pripite, e timpul sa lămurim unele lucruri legate de comportamentul, aparent straniu, al celor doi bărbați, pe numele lor Miheț Remus și Cloambă Rafailă, cetățeni ai așezării Salcâmu Mic.
Miheț Remus, născut în județul Timiș, este însurat cu Raveca Talion, născută în județul Alba. Ambii sunt trecuți de patruzeci și cinci de ani, dar nu au împlinit încă cincizeci și unu.
Cloambă Rafailă, treizeci și doi ani, născut în județul Hunedoara, este însurat cu Vetuța Miheț, douăzeci și opt ani, născută în Salcâmu Mic, județul Mureș. În casă mai locuiesc, la răstimpuri, copii de-ai fraților, surorilor sau verilor, lăsați în grijă când frații, surorile sau verii nu se pot ocupa de ei.
Atât Rafailă, cât și socru-so Remus se înțeleg bine aproape întotdeauna, ba chiar ajung în cârdășie când urmează să plece sau să vină de la vreun chef, ocazii destul de rare dealtfel.

Familia Miheț, studii și fișa medicală.
Remus, electrician și agricultor — opt clase și trei ani de școală profesională, vizite la dispensar pentru probleme stomatologice sau de surmenaj.
Raveca, opt clase, atestat conducere tramvai, după revoluție s-a pensionat și s-a angajat la o fermă care a dat faliment. Din anul 2010 este liber profesionistă, agricultoare și îngrijitoare de animale la domiciliu. Starea sănătății bună, rareori indigestii când (de poftă) mănâncă ceva la oraș.

Familia Cloambă, studii și starea sănătății
Rafailă, a absolvit liceul, a dat de trei ori la câte o facultate, exceptând ASE-ul, și regretă enorm că nu a încercat de trei ori „numai la ASE”. Posesor al unui telefon mobil, sistem android, pe care îl perfecționează mereu în speranța prelungirii duratei de funcționare.
Elisabeta Cloambă, zisă și Vetuța, sau Uța Miheț, șapte clase, cursuri de cosmetică/frizerie, neterminate. Înscrisă la diverse programe ale sistemului piramidal, a încercat fără succes să se îmbogățească vânzând „abonament livrare suc de Aloe Vera pe șase luni”, sau „tigăi antiaderente cu returnare în caz de client nemulțumit”.

La îndemnul prietenei Ghizela, care și-a cumpărat dozator de înghețată, a vândut un vițel, sperând să-și cumpere și ea un dozator de înghețată. Banii fiind insuficienți, și-a luat doar o mini tarabă pe rotile, încercând o afacere cu sandviciuri. Nu a făcut față deoarece sătenii întrebau numai de gogoși sau de covrigi, iar ea le oferea mereu tartine unse cu magiun, deși pe tăblița tarabei scrisese „vindem sandvici cald cu cașcaval, cinci lei bucata”. A vândut doar o parte din pâinea unsă cu magiun, restul fiind ciugulită de ciori și de un uliu perfecționat în furt de pe tarabă.


Celelalte episoade le puteți găsi aici:


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *