Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Arhive comentate. Le Petit journal consemnează moartea eroinei noastre naționale, Ecaterina Teodoroiu

1. Intrarea suveranilor și a Armatei liberatoare în București

Momentul simbolic al victoriei României în Primul Război Mondial poate fi considerat intrarea în București a trupelor române și a Armatei de Orient. Suveranii și Guvernul României, refugiați la Iași în iarna anului 1916, după respingerea ofensivei din Transilvania și ocuparea sudului țării de către  germani, se întorc în Capitală doi ani mai târziu.
În fotografie se poate vedea locul pe care regele Ferdinand și regina Maria îl acordau generalului francez, care se află în prima linie, împreună cu prințul Carol.
Regele Ferdinand și prințul Carol, ca și soldații care constituie suita, sunt echipați cu celebrele căști „Adrien”.

2. Nouă aviație română

La intrarea României în război, armata era echipată precar și complet nepregătită pentru războiul modern, în ciuda furniturilor trimise de Franța și de alte țări aliate în lunile precedente. Misiunea Berthelot a avut rolul de a instrui soldații pentru noile arme de luptă, între care avioanele, utilizate pentru prima dată în teatrele de operațiuni din România. Aviația română este pusă pe picioare în iarna și primăvara anului 1917, marcând începutul unei tradiții eroice.

3. Ecaterina Teodoroiu în presă franceză

Primul Război Mondial marchează câteva inovații, între care crearea serviciilor de propagandă menite să ridice moralul trupelor, să transmită o informație controlată, să încurajeze populația și să consemneze pentru istorie faptele eroice ale soldaților. Este pentru prima dată, de exemplu, când echipele de cinema se deplasează în teren și imaginile filmate în acea perioada se regăsesc azi în mai toate arhivele  naționale, chiar dacă scenele de lupta sunt în mare parte reconstituite.
Presa vremii relatează și ea, nu doar ce se întâmplă cu propriile trupe, ci și ce se întâmplă cu aliații. În Franța, printre cele mai cunoscute publicații se numără Illustration și Le petit journal. Fotografia de mai jos a apărut în vara anului 1917 în Le Petit journal și consemnează moartea eroinei noastre naționale, Ecaterina Teodoroiu.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *