Spania a câștigat Campionatul European de Fotbal, după ce a învins Anglia în Finală cu scorul de 2-1

Armata argentiniană a plănuit invazia Venezuelei

Blogul argentinian „El Cohete a la Luna” a publicat documente privind exerciții militare pentru un eventual rol argentinian într-o operațiune militară multinațională împotriva Venezuelei. Noua investigație a jurnaliștilor a dezvăluit că armata argentiniană a avut în vedere invazia Venezuelei, sub guvernul fostului președinte Mauricio Macri, care a susținut strategia militară americană de răsturnare a președintelui Nicolás Maduro.

În cadrul exercițiilor Puma, desfășurate între aprilie și iulie 2019, care au simulat o invazie în Venezuela, forțele armate au executat șapte sesiuni de exerciții militare în zona garnizoanei Campo de Mayo, împreună cu brigada de parașutiști din Córdoba, Brigada X Mecanizată din La Pampa și comandourile Forței de Operațiuni Speciale, tot din Córdoba. Ancheta jurnalistului argentinian Horacio Verbitsky a dezvăluit că generalul Juan Martin Paleo, care era la acea vreme comandantul forței de intervenție rapidă, a fost responsabil de operațiune. Din martie 2020, el era șeful Statului Major al Forțelor Armate. Aceste evenimente au avut loc într-un moment în care administrația Donald Trump și-a intensificat campania de „presiune maximă” împotriva Venezuelei, care a inclus impunerea de sancțiuni unilaterale pentru a destabiliza țara sud-americană, printre altele și susținerea unor acțiuni de asasinare a președintelui Maduro. Mai multe națiuni sud-americane, inclusiv Argentina în timpul administrației Macri, și-au oferit sprijinul total pentru politica ostilă a Casei Albe împotriva Venezuelei.

În planificarea Puma, forța de desfășurare rapidă făcea parte dintr-o forță multinațională, creată printr-o ipotetică rezoluție a Națiunilor Unite, a dezvăluit ancheta. Pe lângă forța de desfășurare rapidă, cu Compania de comandă și Secția de informații, au participat trupe din Brigada IV parașutată aeropurtată, Brigada X de infanterie mecanizată și comandourile Forțelor pentru operațiuni speciale. Încă de mai demult, în ceea ce privește participarea argentiniană la planurile împotriva Venezuelei, fostul șef al Comandamentului Sudic al SUA, amiralul Craig Faller, a vizitat Buenos Aires și a avertizat împotriva amenințării Chinei și a Venezuelei în timpul unei sesiuni cu cadeții de la Colegiul de Război Comun al Forțelor Armate. „Indiferent de valoarea politică și morală a unui plan de invadare a Venezuelei, în care soldații argentinieni ar face treburile murdare pentru Statele Unite, din punct de vedere tactic, la mai bine de doi ani de la încheierea Exercițiului Puma, ipotezele pe care acesta s-a bazat s-au dovedit a fi greșite”, a scris Verbitsky. „Situația din Venezuela s-a stabilizat, Națiunile Unite nu au ordonat nicio forță de intervenție multinațională, iar forțele politice ale partidului de guvernământ și ale opoziției își rezolvă diferendele la urne”, a mai subliniat el.

Guvernul venezuelean a reacționat recent la aceste dezvăluiri, președintele Nicolás Maduro calificând acuzațiile drept foarte grave și cerând explicații administrației de la Buenos Aires. „Să sperăm că cineva va face un pas în față în Argentina și va forța o anchetă asupra acestor dezvăluiri”, a subliniat Maduro într-un eveniment televizat. Guvernul Alberto Fernández și forțele armate argentiniene nu au comentat încă acest raport. Mai mult ca sigur că Putin l-ar fi susținut pe Maduro, după cum face cel din urmă acum. În plus, nici Cuba nu s-ar fi lăsat mai prejos, dar nu este niciodată prea târziu. Rămâne de văzut care va fi rolul țării noastre, România, în actualele jocuri de putere geopolitică de la nivel mondial. Însă, poate că mulți experți vor prefera ca mai întâi să recurgă la acte de canibalism, adică să pornească către masa plină de pește prăjit, ei fiind experții acestui fel de mâncare. Iar totul doar după ce-și vor retrage sprijinul pentru anumite persoane și vor schimba discursul la 180 de grade.

YouTube player

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *