Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Așa cum a fost făcută, Declarația lui Klaus Iohannis de la New York nu-i o garanție că Florin Cîțu va fi premier și după Congresul PNL

Întreaga presă a publicat miercuri, 22 septembrie 2020, după metoda copy paste, deja înrădăcinată în presa noastră leneșă, următorul text:

„Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va participa la congresul PNL din 25 septembrie, declarîndu-și susținerea pentru Florin Cîțu.
Cu privire la criza guvernamentală, el a spus, marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU, că aceasta se va tranşa după congresele PNL şi USRPLUS.

Iohannis nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri.

«Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis», a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat că întotdeauna au existat curente diverse în PNL care s-au tranşat după alegerile interne, fie prin alinierea în spatele cîştigătorului, fie prin trecerea la un alt partid, context în care a dat exemplul fostului lider liberal, Călin Popescu-Tăriceanu.

Acesta a mai spus că mai are discuţii cu preşedintele PNL, Ludovic Orban. «Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic», a adăugat Iohannis cu privire la declaraţiile recente ale liderului PNL la adresa sa.”

Una dintre cele mai palpitante experiențe în cazul textelor reproduse de întreaga presă, fără precizarea sursei, rămîne căutarea izvorului de la care s-au adăpat toate publicațiile. Nu mi-a fost greu s-o descopăr. Textul copiat de toată presa a fost publicat de Agerpres sub forma unei corespondențe trimise de la New York de Florentina Peia. Așa se vede din chiar debutul textului publicat de Agerpres pe site-ul agenției miercuri, 22 septembrie 2021, la ora 7.14:

„Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Şeful statului Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sîmbătă, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii.”

Urmează textul reprodus de întreaga presă, după care vine încheierea:

„Preşedintele Klaus Iohannis conduce, de marţi pînă joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care are loc la New York.”

Ciudățeniile afacerii n-au fost lămurite prin asta. Corespondența susține că afirmațiile lui Klaus Iohannis, consemnate de Florentina Peia, au fost făcute „într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU”. Deși a fost o discuție cu jurnaliștii, în țară a ajuns un singur citat, transmis de Florentina Peia de la Agerpres și de Ramona Avramescu, de la TVR.

N-am reprodus întîmplător întregul text, așa cum a fost el difuzat de întreaga presă și așa cum a servit el drept punct de plecare pentru o întreagă literatură politică: reacții pro și contra, atacuri, acuzații, comentarii, ipoteze și multe, multe speculații. Reproducerea textului are menirea de a semnala cititorilor că nu avem de a face cu o declarație oficială a lui Klaus Iohannis. Anunțul privind participarea la Congresul PNL, vorbele de încurajare la adresa lui Florin Cîțu, marcate de o familiaritate puțin obișnuită la omul de fontă care e Klaus Iohannis, sînt puse pe seama unei „discuții cu jurnaliștii care îl însoțesc la New York la Adunarea Generală ONU”.

În astfel de călătorii, președintele sau premierul, demnitarul în general, angajează cu presa trei feluri de dialoguri:

  1. Conferințe de presă cu întrebări și răspunsuri, reproduse pe site-ul Administrației prezidențiale.
  2. Discuții cu întreg Grupul reunit undeva (în avion, pe culoarele ONU) aranjate de Serviciul de presă al Președinției pentru ca Președintele să transmită mesaje cu caracter neoficial. La o adică, dacă iese tărăboi considerat periculos de președinte, se dă din partea Administrației de la Cotroceni o dezmințire. În astfel de situații, presa rămasă în țară primește din partea presei care-l însoțește pe președinte textul pe care trebuie să-l publice toate ziarele și site-urile ca rezumînd o discuție. E limpede că discuția e provocată de președinte pentru a putea transmite un mesaj neoficial.
  3. Discuții particulare cu Grupul de presă, de la om la gazetari, petrecute întîmplător, fără nici o valoare, deoarece ele vizează amănunte strict omenești, de la reacția la meteorologie pînă la mărturisiri privind oboseala.

Textul difuzat de întreaga presă ca rezultat în urma unei discuții angajate de președinte cu presa care-l însoțește are drept izvor discuțiile informale dinadins provocate de președinte. Mult mai important pentru deslușirea intențiilor prezidențiale, deși au participat mai mulți jurnaliști, au transmis citatul despre Florin Cîțu doar doi jurnaliști, care s-au limitat în materie de amănunte, de atmosferă, din întreaga discuție doar la credința lui Klaus Iohannis că premierul actual va rămîne premier și după Congres.

De ce am ținut să fixez condiția textului care a stîrnit multe reacții, unele chiar violente?
Pentru că el aparține acelor texte față de care e o prostie să iei poziție.

Firește, Klaus Iohannis nu a dezmințit informațiile conținute în text. Asta înseamnă că a folosit formula discuției neoficiale. De altfel, textul lipsește de pe site-ul Administrației prezidențiale. Pentru a transmite Mesajul Klaus Iohannis a ocolit Facebook-ul și Twitter-ul.

Liderii politici s-au grăbit să reacționeze imediat, ridicînd pe temeliile puse la dispoziție de text ipoteze care de care mai serioase.
Liderul Opoziției, Marcel Ciolacu, a folosit prilejul unei conferințe de presă a PSD, pentru a-l acuza pe Klaus Iohannis de încălcarea Constituției:

„Anunţul făcut de la New York, de la ONU, unde domnul preşedinte s-a dus să rezolve situaţia din golf, nu? Iarăşi o implicare nepermisă pentru un preşedinte în viaţa politică. (…) Este nepermisă oricărui preşedinte de stat o implicare pentru susţinerea unui partid. E un lucru pe care îl face, de altfel, de 7 ani, de cînd e preşedinte. Un mesaj în ceea ce priveşte IMM-urile mă aşteptam să dea la New York, că a discutat cu partenerul strategic în ceea ce priveşte preţurile energiei şi au găsit nişte soluţii. Nu am văzut în atribuţiile preşedintelui în Constituţie să susţii sau să faci campanie pentru un partid politic.”

Liderul USRPLUS, Dan Barna, a văzut în vorbele președintelui, considerate o declarație, deși nici vorbă de așa ceva, un mesaj că Florin Cîțu va rămîne premier. Cel puțin așa pretinde Europa Liberă că i-ar fi zis solicitatul:

„Mesajele care vin dinspre PNL, vedem astăzi și mesajul președintelui, sugerează această direcție în care PNL va continua să-l susțină pe premierul Florin Cîțu, ceea ce pentru noi înseamnă un USR PLUS în opoziție”.

A reacționat și ramura PLUS a USRPLUS, prin Dragoș Tudorache, eminența cenușie a PLUS:

„Mi se pare că preşedintele îşi iese puţin din rolul constituţional şi instituţional prin faptul că, cu două-trei zile înainte de congres, dă acest mesaj, mesaj care acum în mod expres nu exista. Pînă în acest moment, domnul Iohannis nu s-a exprimat vreodată cu privire la o preferinţă sau alta în această luptă internă din congres. Iată că o face însă înainte cu două zile de congres. Îi las pe membrii PNL să interpreteze acest lucru. Din punctul meu de vedere, repet, preşedintele Iohannis are o datorie de neutralitate politică din postura în care se află”.

Plecînd de la caracterul aparte al Declarației, eu cred că ea nu merită a fi luată în serios de cei din afara PNL. Mesajul îi vizează exclusiv pe cei 5000 de delegați care vor veni la Congres. Președintele îi anunță că va participa la Congres. N-ar fi ceva deosebit. A mai participat și la Consiliile naționale ale PNL. La Congres va ține un Discurs. Sînt sigur că prin discurs nu va îndemna pe delegați să-l voteze pe Florin Cîțu. A făcut-o însă în textul neoficial prin reafirmarea susținerii pentru premierul Florin Cîțu. Principalul cal de bătaie la Congres va fi dacă Florin Cîțu rămîne premier și după Congres. Pentru Gruparea Florin Cîțu e o chestiune de viață și de moarte ca delegații să fie convinși că Florin Cîțu va fi premier și după Congres. Împotriva acestui interes au lucrat USRPLUS și Ludovic Orban. USRPLUS prin condiționarea revenirii la guvernare numai dacă Florin Cîțu pleacă din fruntea guvernului. Ludovic Orban, prin campania că el după Congres, dacă va fi ales președinte, va deveni premier. Așadar, Klaus Iohannis s-a implicat în bătălia din PNL într-un mod abil, evitînd încălcarea Constituției, reafirmînd că Florin Cîțu va fi premier și după Congres, indiferent că va fi ales sau nu președintele PNL.

E o garanție că așa va fi și în realitate?
Evident, nu.
Pentru că Klaus Iohannis a evitat un angajament oficial, preferînd formula pe surse.
La o adică, dacă Florin Cîțu, deși ales președinte al PNL, va pica la Moțiunea de cenzură sau va demisiona, președintele poate invoca faptul că el n-a zis niciodată oficial că Florin Cîțu va rămîne premier și după Congres.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

22 comentarii pentru articolul „Așa cum a fost făcută, Declarația lui Klaus Iohannis de la New York nu-i o garanție că Florin Cîțu va fi premier și după Congresul PNL”

  • Indiferent cine castiga, cel care pierde isi face propriul partid, astfel nascandu se probabilitatea alegerilor parlamentare in 2022, ceea ce ar putea permite armobizarea politicii ro cu ce se ntampla prin ue, asta daca nu cumva lipsa armobiei e mai de folos:)))

  • Orban iese presedinte.
    Nici n avea cum sa nu iasa, ca cei care l voteaza sint mai siguri ca se aleg cu ceva daca Orban caștiga, ca in cazul lui Cîțu creca au ajuns la concluzia ca tre sa stai la coada:))

  • Cîțu iese presedinte PNL.
    Insa n are cum sa fie si prim ministru ca USRPLUS nu l vrea si pace.
    Propunerea de prim ministru a PNL va fi Cîțu, insa propunerea USRPLUS va fi Orban:))), ca asa USRPLUS se intoarce la guvernare si…isi rezolva si problema cu Cîțu.
    Presedintele n are de ales, il propune pe Orban, ca e sinfurul care poate negocia o majoritate posibila.
    Astfel toti castiga si toti pierd…tovaraseste:))))
    Bine, asta e o poveste, …insa una chiar draguță:)))

  • Domnule Ion Cristoiu, îi atribuiți lui Klaus Iohannis merite în gândire pe care nu le are! E de-o lene incomensurabilă și păpușarii care țin sforile îl manevrează cum vor ”indicățiile” bruxelles-eze! Avem ca Președinte o paiață care, singură, nu e capabilă să treacă nici strada! Un om mai infatuat de calitățile pe care NU LE ARE n-am mai văzut! Auzi, e singurul om sigur pe el! Chiar nu-l văd a fi așa cum îl descrieți! E o nulitate desăvârșită potrivită cu interesele UE, uniune în care ne-am băgat precum musca în… știți, cu siguranță, ce trebuia să scriu!

    • este o vorba foarte la moda si cunoscuta: prostul nu e prost destul, daca nu e si fudul. Ce bine se potriveste cu comentariu doamnei Elena.

  • Nici Iohannis, nici echipa lui de consilieri nu sunt atât de inteligenți și de subtili. Îi supraestimați, ducând analiza mult prea profund, domnule Cristoiu.
    Curiozitatea este că în ultima vreme ați îndulcit tonul atunci când vorbiți despre acțiunile președintelui, acesta, da, eveniment.

    • @profu

      Strategia se numeste „mersu’ impotriva curentului”. Cand toti lauda, tu sa critici. Si invers… 🙂
      Mai este o explicatie. Ea tine de conceptu’ de „democratie”. Dupa cum se spune, intr-o democratie, presa este „a patra putere in stat”. Deci presa este parte din „stat”, chiar daca e pe ici colo numita „independenta” ori „libera”. Iar rolu’ presei intr-o democratie este sa sustina statu’ nu sa-l desfiinteze. Ori in cazul asta, jocu’ pe care il face presa este sa „critice” puterea cand lucrurile merg bine si sa o laude si s-o apere atunci cand lucrurile scapa de sub control si „prostimea” e gata-gata sa dea de pamant cu frumusete de „democratie”. Situatia de-acum e de asa natura incat tampeniile politicienilor sunt atat de grosolane si de evidente incat presa e „obligata” sa indulceasca tonu’ ca sa salveze aparentele. De-asta se foloseste argumentul „l-am criticat pe X si pe Y de zeci de ori, dar acum… bla bla bla…”. Intelegi jocu’?… 🙂

      • Îmi pare rău, dar disertația ta nu se potrivește în cazul de față. Cititorii acestui blog știu că până acum, domnul Cristoiu l-a criticat fără întrerupere pe Iohannis, fără să practice cu el „jocul” de care pomeneai.

        • @profu

          Nu Johannis e important, ci „siguranta nationala”. Asculta pastila video… 🙂

          • La mine nu are sonor, nu o pot asculta, deși aș vrea, pare interesant ce spui.

        • „profu”-le, pare-mi-se ca esti destul de tinerel, cel putin la minte…si oleaca”strainel”…pe la noi pe la Poplaca si-n restu’ de tara prapadita de bogata ce e, n-ai s-auzi pe nimeni sa foloseasca „vorba” „disertatie”,in nici un context. Nu pt ca romanu’ ar fi prost, needucat, asa cum le place la unii sa ne faca publicitate negativa,ca romanu’ nu e prost, crede-ma pe cuvint d’onoare, ci pt ca suni acu’ la fel cu dom’ citzu’ si alti puliticieni foarte importanti – „schelete din dulap, gura de aer proaspat, menegeriat, diamant in shlefuire,OK, aftarscul,targhet, staf,giob,ofis, topic,apdeit” si multe alte cuvinte folosite a la prosteala de „educatii”tzarii…Acu’ ca tot pomenisi de”disertatie”, uite colea definitia luata din dex : „DISERTÁȚIE, disertații, s. f. Expunere științifică asupra unei probleme. ♦ Spec. Lucrare științifică susținută în public de autor, pentru dobândirea unui grad științific. [Var.: dizertáție s. f.] – Din fr. dissertation, lat. dissertatio. Cf. rus. disertațiia.
          sursa: DEX ’09 (2009) adăugată de LauraGellner” – am „copi si peist” pt convenientza matalutza…Din ce citesc pe blogu’ asta, comentatorul „Paul” nu mi-a lasat niciodata impresia ca urmareste dobindirea vreunui „grad stiintific”, omu’ isi spune parerea pe shleau asa cum considera de cuviinta si aproape intotdeauna sint de acord cu ce spune pt ca si eu, si altii simtim sau intelegem la fel. Ca avem dreptate sau nu, asta-i alta poveste, da’ ca sa faci colea pe „superioru'”, aia-mi miroase a shmecherie ieftina, nu mai spun ca un „prof” n-ar folosi „disertatie” in contextul folosit de matalutza…asa ca las-o moale ca macane…crede-ma…poti sa cercetezi ca oricum nu conteaza…Apropo de ce scrie Ion Cristoiu, in general vorbind…omu’ e jurnalist,din asta isi cistiga existenta, ca scrie azi laie, miine balaie, doar el stie de ce tine calea dreapta sau o coteste, da’ pe ciolhanis, sigur nu-l agreaza,iar pe „nevasta mea” cred ca ar lua-o la alergat cu furca, il irita prostaloaica aia peste masura, mai ales cind apare cu jupele pin’ la fund, sau cind o lauda marii nostri”dizainari”, cum ca madama se imbraca cu „gust” si vai ce bine-i vine cite-o cirpa cusuta mai rau ca-n anii ’70 pe la Poplaca…Hai sa citim, sa comentam, mie-mi cam futacesc comentariile astia cu cenzura lor, cred ca nu-s obisnuiti cu limbaju’ „liber” sau probabil ca am dreptate si site-ul asta e folosit cumva si de aia de la secu…mai ales cu paranoia asta de spectacol grotesc care ni se joaca zilnic de aproape doi ani…herr s-a dus la amerolaci sa-si ia instructiunile, sa-si primeasca „treinigu'”, la fel cum a facut si ponta, si basescu…ei pot sa nege, da’ faptele vorbesc altceva…a incercat si dragnea, a luat-o sub centura, iar pe nastase,pe care sigur nu l-au putut imbrobodi, l-au denigrat si l-au lasat balta la mina „internilor”…crezi ca jurnalistul Ion Cristoiu a intuit,stie,intelege micile scapari de genu’ asta? Eu cred ca nu-i dus cu pluta, dimpotriva…stie el ce stie, asa ca astept cu nerabdare articolul urmator, sa vedem ce vraji a mai facut citzu-pirtzu, orbanel care cam face blat cu chelemenica si gashca hunului, cite grimase ne mai arunca herr, cite prostii mai scoate printre botox coana turcan, alinutza bulinutza, cit ruj mai foloseste rares bogdanel, daca i s-a rarefiat podoaba capilara, acu’ tre’ sa se foloseasca de alta”podoaba”, asa „ca cu” ajutoru’ rujului, crede ca lumea o sa se uite la gura lui, desi ce-i iese prin trapa rujata poate fi calificat drept imbecilitate certificata…ma rog, nu-i iau la insirat pe puliticieni, ca oricum toti sint o apa si-un pamint…in 2024 daca nu le iese pasenta cu noul”antrenat”, o sa fim pricopsiti cu herr si realizarile lui maretze… e mult de spus, da’ nu te obosesc cu parerea mea…Uite acu’ inchei – sustin comentariul lui „paul”, nu e nici un secret in ce spune omu’, e chestiune de interpretare a unei realitati oribile,parca traim intr-un balamuc continuu…PS: sa nu-mi zici ca predai „Romana” prin vreo scoala, ca nu te cred…nu cred ca esti trecut de 40…dimpotriva…si DA, are importanta – 40, sub,sau peste….are importanta…

          • Hopaaa, ai tras-o în bară urât de tot! Înainte să scrii mult și prost, ar fi trebuit să citești toate definițiile din DEX, nu doar pe primele.
            „disertați(un)e f. discurs sau scriere metodică despre o chestiune oarecare.”
            „(Fam) Expunere prelungită a unei idei, a unei probleme.”

          • Las-o ca macane…mai bine mult si prost, decit fanfaron…sper sa sesizezi diferenta…Apropos…n-am zis nici ca scriu bine,daca dadeai atentie intelegeai, nici ca am dreptate,nici ca dau afara de desteptaciune…bine ca ai deschis dex-u’, uite asa inveti in plus…considera ce ti-am scris mai inainte ca pe o „(Fam) Expunere prelungită a unei idei, a unei probleme.” – copi si peist…Nu uita, parera oricui despre ce scriu,nu conteaza pt mine, nu are importanta… pt tine se pare ca are…n-ai trecut de 35…vai de ea de tara…hai mai zi de nea Cristoiu, uneori le nimeresti…e interesant sa vezi ce repede s-a trezit cenzura…astept de 2 zile sa-mi publice cite ceva, si hopaaaaaaaaaaa, cum ti-am scris tie, ce sa vezi…in minute a aparut comentariul….Ma sa fie….nu te mai da prof…insulti o grupa de oameni care au muncit mult ca sa ajunga „prof”…

      • @Paul
        Corect. L-ai citit. Se repeta povestea de la Basescu. Cand toti il pupau, Maestrul il „blagoslovea”, apoi cand il injurau toti Maestrul i-i culegea scamele. Se vede de pe luna. Dar ma rog, pelicanii pun botul.

  • @Domnu’ Cristoiu,

    Toata presa si toti Zeii pot sa minta cat vor, ca oamenii simpli sunt mai inteligenti decat ei… 🙂

  • E săptămâna prefacerii întregii vieţi politice. Vom avea probabil chiar un USR PLUS mai cooperant, sub Cioloş. E mai uşor de condus un partid din RO ca europarlamentar în Franţa (!). A se vedea jocul lui Rareş Bogdan, mai atent la ce e prin ţară, nu la Schengen. Pentru iniţiaţi nu e nicio surpriză. A se vedea popularitatea fenomenală a obscurului Darău, care nu trebuie confundat cu celebrul Drulă.
    Acum, se vor înmulţi speculaţiile că întreg jocul politic din RO este bine controlat şi deci numai frunzăritul cărţilor e cea mai sănătoasă zăbavă.

    • Normal ca jocul politic e controlat. Si e controlat de afara. Cine plateste, comanda muzica. Oile danseaza!

  • Ar fi interesant cine este „presa mea’ care il insoteste pe inaltimea sa (doar la propriu).Doar cele doua doamne?

  • Nu inteleg ce atita tam-tam pe birfele spuse de fel si fel de neghiobi de legat. Platitorul de taxe are de-a face cu probleme diverse, doua dintre ele fiind inacceptabile: una – clasa politica rupta de mama realitatii.Un fel de tara arde, ciolhanis fuge la „niu iorc” cu avion privat,nu asa oricum,cu „visichi” si dush…mai mult,s-a dus la nu stiu ce intilnire,extra-ordi-nemaipomenit de importanta,unde s-a adunat o gloata de geriatrici, amnezici, indivizi cu probleme de intelect, etica sau luciditate mintala,s culmea e ca astia pun lumea la cale.Ba-i virus,ba ei sint vaccinati, s-au adunat ca mustele la cacat, sa se infrupte din ce se poate si sa-si ia ordinele pe care trebuie sa le”implementeze” ca asa se vorbeste elegant si elevat cica. Ce fac ei de fapt?Politicienii adica?FREACA MENTA, cind nu si-o freaca singuri, o dau pe declaratii care mai de care.herr nu a avut valoare din prima clipa cind pupa flecurile de la pantofii lu’nastase, ca presedinte de tara s-a facut de mama rahatului imputit,asta ca s-o spun delicat…ce face el acum, ca spune toate timpeniile care se dau public, sau nu,e sa arunce petarde ca sa se lege toti de el, iar el,cu cinismul bolnav pe care-l afiseaza oricind are ocazia, sa apara ca imaculat…cum ca el n-a zis una,sau alta,cum ca el a zis altfel,adica el e ala deasupra,cind de fapt valoarea lui e ZERO BARAT in tot, ca om e un NIMIC e linie, un excroc cu n-shpe case pe care spera sa le ia cu el cind o crapa.Tipu’ e o nulitate si ca fizician si profesor, cum ar putea un individ mediocru in meseria de baza, sa fie competent in a conduce o tara. Pina si faptul ca a fost primar la SIbiu trebuie pus sub semnu’ intrebarii, daca facea vreo laie ca primar, s-ar fi vazut rezultate si la nivel de tara,deci de 7 ani ce face pt tara?PLIMBARI CU AVIOANE DE LUX, VACANTE DE LUX. Asta cind termina mandatu’, daca-l ia cineva la intrebari, ia calea tarilor straine, zone calde,ca sa stea cu burdihanu’ la soare sa simta c-a trait. Ce atita tam-tam?Nu va e clar ca n-are timp de administrat tara,el s eocupa de fitile si intrigi/Pai nea Nicu facea ca astia din ultimii 30 de ani?Ia zi secu?Facea?Hai ca doar citesti cometariile pe aici, spune-ti parerea.
    A doua – avem de-a face cu o sleahta de jurnalisti analfabeti, mai ales grupa de pusti si pustoaice care se grabesc sa faca senzatie cu stirile lor, stiri scrise prost, cu greseli grave de gramatica,cu multe cuvinte scrise gresit (multi n-au habar cind sa scrii cu trei de „i” de exemplu). Daca ar fi simpli comentatori, ca mine si altii pe aici, poate nu ar conta ca-s analfabeti, da’ cind iti zici „jurnalist” inseamna ca ai terminat o facultate, ai o educatie pe linia asta,stii ce-i aia etica si nu te abati de la ea.De ce? PT CA INFORMEZI PUBLICUL LARG, or daca informezi intentionat gresit, sau pus de cineva mai mare,inseamna ca vrei sa manipulezi, sa distragi atentia de la alte lucruri pote cu adevarat importante. Daca jurnalistii analfabeti sint lasati sa publice ce vrea calu’ lor, cine-i responabil in final?N-au sefi?Fiecare jurnalist face ce-l taie capu'”Pai te mai miri ca s-a ajuns ca fiecare sa faca ce vrea cam in toate domeniile…Ca sa inchei: toti politicienii sint niste janghinitze de cea mai joasa speta, nista infatuati in propria prostie si au un ego nemarjinit, nici nu ar fi in stare sa-si justifice propril ego. De acum inainte,ce spun sau vor politicienii, nu mai are importanta pt aproape nimeni,ei spun,ei aud, cui ii mai pasa de balamucu’ asta care nu pare sa se termine curind.Cine iese, cine pierde, oricum n-are importanta,toti sint o apa si-un pamint, de 31 de ani isi schimba titlurile si birourile ca sa nu se mai stie cine si ce-a facut, fiecare cu a masii, jaf in banu’ public si auzi de la ei doar vorbe goale,azi una, miine alta…cine cistiga din tot?AM ZIS,REPETL faching udmr, aia vor cistiga mereu, pina nu fac astia Romania tzandari, nu se lasa, au dovedit-o si numai prostii nu-s in stare sa vada partea asta. Daca nus- astia prin spate la toata circareala politica, nu stiu ce sa zic.De aia ar trebui dati deoparte toti naucii astia de politicieni ratati, eliminate partidele, TOATE, si gasita o alta forma de administrare cu oameni care sa fie in stare sa construiasca si sa fie loiali tarii in care s-au nascut, restul e gargara. APropo: NU FACHING REGI SI FETI FRUMOSI, NU, AJUNGE cu „maria ta” si cu „supusii” masii…In sec XXI te astepti sa gasesti macar 50 de oameni pe toata tara capabili sa lucreze ca o echipa si sa construiasca si reconstruiasca ce s-a distru. Aia e….

    • Tepuitorul de banci si pusariasul cu cazier Fl. Cîțu, precum si cel care l-a numit in functia de premier si-i ”tine spatele”, recte escrocul imobiliar cu 17 dosare penale K. Iohannis ar trebui imediat suspendati din functii, anchetati, judecati si condamnati la ani grei de bulau pentru tradarea intereselor nationale in favoarea unor corporatii si guverne straine si a unei gasti de cozi de topor neosecurist-mafiote din PNL..!

      ”Acoperitii” din mass media, ”guristii” lui Iohannis, Cîțu siai restului cozilor de topor si mafiotilor care-si zic in bataie de joc ”reformistii PNL”, mai bine ne-ar explica cum s-a putut intampla ca un tepuitor de banci si puscarias cu cazier sa ajunga premierul tarii, iar un escroc imobiliar demonstrat ca atare in 2 procese in care a pierdut definitiv 2 imobile in posesia caroara intrase prin frauda (fals in declaratii, fals in inscrisuri publice, uz de fals, etc – toate fapte penale), recte un bugetar mafiot posesor a 6 case si 17 dosare penale pentru fapte grave de coruptie, sa ajunga presedintele unei idiocratii mitomano-cleptocrate in care judecatorii fac sluj in fata unor negulesti-zdreanță kovesisto-coldisti care-si spun ”procurori DNA”..!
      Pe planeta asta nu exista politruci mai penali , mai fanfaroni si mai habarnisti decat cozile de topor cu mentalitate si apucaturi fanariote care-si zic in bataie de joc ”partid national” si ”liberali”..!
      De ”acoperitii” lor si ai Noii Securitati nici nu mai vorbesc.

      • Politicienii sint la fel peste tot,a tunat si i-a adunat. CItesc fel si fel de prostioare pe internet, de peste tot de prin lume, nu e nicio diferenta intre boii nationali si aia internationali,scopul tuturor e acelasi: BUNASTAREA PERSONALA, restul e gargara. Acum 25 de ani, pe pagina TVR, comentau romanii din tara si din strainatate.Era un grup simpatic, mai ales cind incepeam sa ne porcaim intre noi daca parerile nu erau identice.Desi fiecare se exprima in felul lui, toti spuneau cam acelasi lucru despre politicieni: Romania e praf si pulbere din cauza excrocilor,infractorilor care au pus mina pe putere. Nu poti reface o tara cind pui in functii cheie habarnisti, fufe paralele cu orice tine de economie,finante,agricultura,etc.Or pui profesionisti adevarati, chiar daca nu-s in stare sa vorbeasca intotdeauna corect gramatical,da’ stiu cum sa planteze griul si porumbul,or continuam sa ne prostim in vorbe mari si goale, politic corect ca asa cer timpurile, adica dam cu orzu’ pe gishte. Daca ma intreaba cineva ce parere am despre partide, as spune fara ezitare ca asa ceva nu exista.Mai degraba sint secte de nebuni, fiecare si care mai de care, cu cite o idee proasta si fixa…Politicienii n-au idei multe, da’ cind le vine vreuna, e fixa si nu se lasa pina nu te turbeaza cu ea…ba si mai rau, copiaza ideile altora, da’ o fac asa de prost ca se impiedica in ea si ieze o varza…In timpurile pe care le traim, cred ca se poate organiza mult mai bine fara partide.Toate ar trebui desfiintate,nu-si au rostul, nu rezolva nimic, nu construiesc nimic. In loc sa se ocupe de tara, ei se ocupa de care sa prinda conducerea, care sa prinda ministerele importante, desi fiecare minister ar trebui sa-si aiba rostul lui in dezvoltarea sau refacerea tarii…ei nu, se fring in fitze si-n birfe…aia mai abili, stau in umbra, timpu’ trece, leafa le merge, pensiile nesimtite se aduna,si uite asa stau ei fericiti…deja ce spune politicienu’, e zero barat,nu mai ascult la nici unu’, nu mai au credibilitate si au dovedit din plin cit d eincompetenti sint si cum strica tot ce ating…Ca sa-mi spui ca „jos cu penalii; nu penali in functii de stat” etc, da’ tu sa fii „penalu’ shef”, cita credibilitate poti sa mai ai?E jalnic, rusinos ce vedem, e enervant sa vezi cum prostii satului nu se mai dau dusi nici daca-i pici cu ceara, legea e interretata dupa ureche, dupa cum au interesele unii sau altii. In conditiile astea cum sa mai refaci orice, cum sa mai fii independent, cum sa mai convingi oamenii sa nu mai plece aiurea, cum sa convingi ca generatiile tinere au un viitor, cum sa mai si crezi ca tzara asta nu e sortitat disparitiei cind la putere ai pe cine ai. Cei care l-au pus pe citzu in frunte, ar trebui investigati; daca orice post cheie e ocupat de cite un parvenit preferat de”unii”, apai vreau sa stiu care-i scopul real, ca e clar ca nu se vrea reconstructie,nu?Deci aia care l-au pus primn ministru, sa faca bine sa dea socoteala: cum a ajuns un individ cu un trecut discutabil, sa aiba acces la informatii de stat?S-a stiut de ce poama e sau nu?Daca DA, atunci intrebarea e – ce mama masii facem aici?vorbim una,facem alta? penali,nepenali?cine are prioritate cind vine vorba de post cheie?”Sau NU s-a stiut de trecutul dubios al acestui individ, in care caz as zice – E GROASA…serviciile ce fac?Dorm in post?Sau vineaza cai verzi pe pereti?Cine e pericol national?Un citzu ca prim ministru?Sau fraieru’ de roman care comenteaza pe aici sau pe alte pagini de ziare, televiziuni, emisiuni etc? Traim timpuri timpite rau.As da timpul inapoi fara ezitare, direct in ’89 si asta ca sa-i oftic pe toti aia care sufera de „democratie” si „libertate”…O AU AZI????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *