Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Avansul Chinei în domeniul inteligenței artificiale ajunge să fie o problemă de securitate națională pentru SUA

Fostul director al Google avertizează că avansul Chinei în domeniul inteligenței artificiale ajunge să fie „o problemă de securitate națională pentru SUA”. Cere Congresului să crească finanțarea pentru cercetare și dezvoltare în domeniu.

Potrivit Forbes, Eric Schmidt susține că în situația în care China ar depăși SUA în acest domeniu, s-ar crea foarte multe riscuri ce țin de securitate și confidențialitate. Acesta a apreciat că Washingtonul și-ar putea pierde „destul de repede” statutul de țară fruntașă în privința AI, ținând cont de progresele Beijingului din ultimii ani și ambițiile sale de a prelua conducerea, până în 2030. Acesta a mai subliniat că americanii „rămân în urma chinezilor și în ceea ce privește imprimarea 3D, robotica, sistemele de recunoaștere facială sau supercomputere, care, de asemenea, vor însemna riscuri pentru securitatea națională”. În prezent, șef al Comisiei Naționale de Securitate pentru Inteligență Artificială, Schmidt a cerut o creștere a bugetului pentru cercetare și dezvoltare, de la 1,5 miliarde de dolari, în acest an, până la 2 miliarde, în 2022, și dublarea sumei în fiecare an, până ce se va ajunge ca, în 2026, domeniul să beneficieze de fonduri de 32 de miliarde de dolari. A mai făcut apel ca statul să stimuleze parteneriatele publice-private „pentru a economisi banii contribuabililor pe termen lung.” Schmidt a estimat că în 2040, industria AI ar putea valora 50 de mii de miliarde de dolari. O altă problemă este reprezentată și de dependența SUA față de Taiwan în ceea ce privește semiconductoarele. Astfel, separat, Casa Albă a început în urmă cu două săptămâni o revizuire a furnizorilor de semiconductori, proiect pe care și Donald Trump îl începuse, existând propuneri de a construi o companie taiwaneză în Arizona. Raportul de 756 de pagini a detaliat că SUA și consumatorii acesteia se află într-un „moment strategic de vulnerabilitate”, în timp ce China investește în tehnologii avansate. Din punctul meu de vedere, China devine un actor din ce în ce mai agresiv și implicat în cadrul Arenei Internaționale.

Cu toții cunoaștem scandalurile de spionaj în care este implicată compania TikTok, cunoaștem scandalurile de corupție în care este implicată compania ByteDance (compania mamă a TikTok).

În următoarele rânduri o să amintesc și alte evenimente neplăcute pentru China și spionajul chinez. În ianuarie 2018, Le Monde a raportat că sediul Uniunii Africane, care a fost construit de China State Construction Engineering Corporation, a avut sistemele computerizate compromise între 2012 și 2017, datele de la serverele Uniunii Africane (UA) fiind transmise la Shanghai. Sistemul computerizat al clădirii a fost ulterior eliminat, iar UA a refuzat o ofertă chineză de configurare a sistemului de înlocuire. Le Monde a susținut că UA a acoperit atunci hackerul pentru a proteja interesele chineze pe continent. China și Uniunea Africană au respins acuzațiile. Prim-ministrul etiopian Hailemariam Desalegn a respins raportul presei franceze spunând că nu crede. Moussa Faki Mahamat, șeful Comisiei Uniunii Africane, a declarat că afirmațiile din raportul Le Monde sunt false. „Acestea sunt afirmații total false….” Să existe niște interese financiare aflate mai presus decât dreptatea? Voi ce considerați? India a informat companiile în liniște, să evite utilizarea echipamentelor de telecomunicații fabricate în China, temându-se că ar putea avea capabilități de spionaj încorporate. De asemenea, serviciul de informații al Indiei, Research and Analysis Wing (R&AW) consideră că China folosește zeci de centre de studii, pe care le-a înființat în Nepal, în apropiere de granița indiană, în parte pentru a spiona India. În august 2011, o navă de cercetare chineză deghizată în trauler de pescuit a fost detectată în largul coastei Micului Andaman, colectând date într-o regiune sensibilă din punct de vedere geostrategic.

Mai multe detalii despre alte state și poziția acestora față de China și acțiunile sale, zilele viitoare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Avansul Chinei în domeniul inteligenței artificiale ajunge să fie o problemă de securitate națională pentru SUA”

  • Asta i mersul istoriei,imperiile vin si se duc,apar,cresc,ajung la apogeu,decad,se prabusesc,apoi alte imperii le iau locul ,asa e Istoria,nici un imperiu nu e vesnic.Amerlocii au urlat de 30 de ani ca ei sunt primii,cei mai grozavi,ca ei sunt Coroana Creatiei,ca sunt de neinvins,si au uitat sa mai evolueze(au devenit suficienti si autosatisfacuti,deci nu si au mai pus problema evolutiei,astfel ca au ajuns sa stagneze,crezand ca sunt de neoprit).Intre timp China si a vazut de treaba,in secret,in liniste,robotind non stop departe de ochii curiosi,si ridicandu si imperiul in liniste.Problema Amerlocilor,este ca pe cand se uita la China prea mult nu realizeaza ca sunt depasiti economic si de catre Germania si Japonia care i bat de i strica la economiei(Germania si Japonia sunt mult mai performante economic decat SUA,care produce numai armament de top),iar din punct de vedere militar si in ce priveste domeniul zonei de intelligence(spionaj de toate tipurile),acolo le da Putin lectii de performanta,asa ca Amerlocii au treaba.Multa treaba.Iar India,astia se remarca doar prin suprapopulare,la un teritoriu de o treime cat al Chinei,au o populatie,probabil chiar mai mare decat China(Un miliard jumate de indieni,practic campionii suprapopularii).Practic India si lumea islamica sunt pricipalul factor de suprapopulare al planetei noastre,reprezentand jumatate din populatia planetei noastre.

  • Ticalosii astia de chinezi! Cum vor sa faca ei pe americanii – sa domine ei lumea, sa aiba ei giganti cu retele sociale cum au usandezii si sa spioneze ei cum spioneaza deep state-ul usandez, si, eventual, sa exporte si ei democratie, razboaie si jaf precum usandezii. Niste nemernici chinezii astia care tot construiesc precum furnicile in dauna tuturor, in timp ce usandezii protejeaza resursele lumii aducandu-le la ei in ograda si lasand praful in urma, dand la schimb democratie. Si chewing gum.

    • Fiecare stat din lume își urmărește interesele : politice, militare, economice, și așa mai departe ( sau cel puțin așa declară ). Republica Populară Chineză dorește să recupereze timpul pierdut, Marele Salt Înainte fiind după părerea mea mai mult un salt pe loc. Democrație adevărată nu există nicăieri pe glob, cel puțin așa consider eu. Dumneavoastră ce părere aveți ? Considerați că România ar trebui să se axeze mai mult pe relațiile Sino-Române ? Vreau să scrieți un comentariu sincer, românii trebuie să realizeze că putem să fim de acord că nu suntem de acord. I agree to disagree, cum spun cei care împart chewing gum 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *