Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Aventuri pe planeta Pământ: Copacabana. Pele a făcut aici primele sprinturi spre celebritate

În dorința de a continua aventurile pe tărâmuri braziliene, astăzi, 7 ianuarie 2022, vreau să relatez câte ceva despre celebra plajă Copacabana.
Pe nisipul ei auriu, de dimineața până seara, se desfășoară interminabile partide amicale de fotbal. Puștii brazilieni, doar cu un șort pe ei, învață primele fente la dreapta, primele driblinguri la stânga. Asta, până devin mari artiști, care, peste ani, vor cuceri cluburi, galerii, stadioane, inimi ale suporterilor, antipatii ale fanilor echipelor adverse. Foarte puțini dintre ei vor ajunge la mulți bani cu care își vor întreține frații, părinții, familia lor, desigur.

Am călcat și eu pe acest nisip unde a jucat și Pele. Acum, ajuns la vârsta de 81 de ani, Edsona Arantes do Nascimento, ori Pele pe scurt, așa cum este cunoscut pretutindeni în lumea noastră, se luptă cu problemele de sănătate. Dar… trăiește, surâde, face și acum fotografii cu fanii de pretutindeni.

Dar să revenim la plaja noastră.
Poreclită „Princesinha do Mar” (mica prințesă marii) de brazilieni, Copacabana este unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale orașului Rio de Janeiro. Este delimitată la nord de Fortul Duque de Caxias în cartierul Leme și la sud de Fortul Copacabana. Avenida Atlantica se întinde de-a lungul frontului de mare. În centrul bulevardului se află cel mai vechi hotel de lux din America de Sud, Copacabana Palace. Ușor accesibilă cu transportul public, plaja găzduiește oameni din toate clasele sociale. Sporturile practicate pe plajă, în afară de fotbalul cel de toate zilele, includ volei de plajă și frescobol. Pentru cei care doresc lămuriri, frescobol este un fel de tenis de câmp jucat pe nisip cu palete mai mici.

Plaja este și un loc de întâlnire pentru marele evenimente. Aproape două milioane de oameni, turiști și localnici, se adună pe plaja în fiecare an pentru focurile de artificii de Revelion. În anul 2013, trei milioane de oameni au asistat la slujba celebrată de Papa Francisc pe plajă, cu ocazia Zilelor Mondiale ale Tineretului. Plaja găzduiește și evenimente sportive: a fost locul probelor de volei de plajă, triatlon și maraton de natație la Jocurile Panamericane din 2007. Cu ocazia Jocurilor Olimpice de vară din 2016, Arena Copacabana a găzduit proba de volei de plajă.

Mulți vorbesc și scriu despre Pele, dar mai puțini sunt cei care știu cu adevărat cine a fost, ce a făcut, câte goluri a dat etc.
Pele, născut la 23 octombrie 1940, este un fotbalist profesionist brazilian retras, care este considerat a fi cel mai mare jucător din toate timpurile În 1999 el a fost desemnat Jucătorul Secolului din Lume de Federația Internațională de Istorie și Statistică a Fotbalului (IFFHS). În același an, France Football le-a propus foștilor câștigători a Balonului de Aur să aleagă Jucătorul Secolului; ei l-au ales pe Pelé. În 1999, Pelé a fost ales Sportivul Secolului de către Comitetul Olimpic Internațional și revista Time l-a inclus în lista lor cu 100 cei mai influenți oameni ai secolului XX. În 2013, el a primit Premiul de Onoare a Balonului de Aur al federației internaționale de fotbal, în semn de recunoștință pentru cariera și realizările lui ca personalitate.

Conform IFFHS, Pelé este cel mai de succes marcator în ligă din lume, cu 541 de goluri. În total Pelé a marcat 1281 de goluri în 1363 de meciuri, inclusiv amicale neoficiale, motiv pentru care a fost înscris în Guinness World Records cu cele mai multe goluri marcate de-a lungul carierei în fotbal. În timpul când făcea parte din lumea sportului, Pelé fost pentru o perioadă cel mai bine plătit sportiv din lume. În Brazilia, Pelé este considerat a fi un erou național pentru performanțele obținute în fotbal și sprijinul politicii de a îmbunătăți condițiile sociale ale săracilor. În 1961, Președintele Braziliei Jânio Quadros a declarat că Pelé este „o comoară națională”. De-a lungul carierei sale, el a devenit cunoscut ca „Perla Neagră”, „Regele Fotbalului” „Regele Pelé” (O Rei Pelé) sau pur și simplu „Regele”.

Pelé și-a început cariera la 15 ani jucând pentru Santos și pentru naționala de fotbal a Braziliei începând cu 16 ani. El are în palmares trei Campionate Mondiale de Fotbal câștigate: în 1958, 1962 și 1970, fiind singurul jucător care a reușit această performanță; el este cel mai bun golgheter al naționalei având 77 de goluri în 92 de jocuri.
Povestea lui Pele parcă nu are final, dar eu trebuie să pun punct aici.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *