Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Aventuri pe planeta Pământ: Cum am primit o grămadă de bani în Franța

În urmă cu câteva decenii, când lucram la secția Externă a cotidianului „Tineretul Liber”, am făcut câteva deplasări în Franța, în calitate de corespondent pentru sesiuni ale Consiliului Europei de la Strasbourg.

La prima sesiune la care am fost acreditat, am mers la Biroul de Presă să văd ce pași am de urmat.
O domnișoară m-a căutat pe lista colegilor din alte state ale continentului, m-a găsit și mi-a spus să fac prima oprire la bancă, în cadrul sediului Consiliului Europei.

Era prima dată când intram într-o bancă și am avut emoțiile de rigoare.
În România, singura mea legătură cu banii acumulați era bătrânul C.E.C., unde aveam un carnet verde, cunoscut de toată lumea. Mai puneam acolo câte 25 de lei din economii. Și așa mai departe.

Intru în bancă și mă duc la primul ghișeu, unde mai era o persoană înainte. Fac doi pași în față și în secunda următoare sunt ținta unor priviri dezaprobatoare și din partea funcționarului bancar, dar și a clientului din față. Ce am făcut?

Amândoi îmi arată cu degetul pe pardoseala de marmură o linie galbenă care marca limita de discreție. Prima dată auzeam de așa ceva. La CEC, eu obișnuit cu cozile de la sticlele de lapte, mă cam apropiam de cel din fața mea.

Ajung la ghișeu, spun cum mă numesc și funcționarul bancar, un tip foarte elegant și distant, mă caută și el în listă. Îmi spune să aștept puțin, se duce în spate, după un paravan și se întoarce cu un plic mare și gros pe care erau scrise datele mele de identificare. Omul îmi înmânează plicul, mă pune să semnez pe o listă. Și gata. Asta a fost tot.

Mă retrag discret. Înainte de a părăsi banca, fac un control de rutină. Deschid plicul și îl filez ca pe loz în plic. Apare încet, încet, un teanc gros de bancnote de 500 și 100 franci. Era înainte de introducerea monedei euro. Încerc să fac totalul, obțin o sumă amețitoare. Dacă este o greșeală la mijloc? Dacă mă apuc să cheltui din franci prin Franța francezilor, iar pe urmă se constată că a fost o greșeală la mijloc și trebuie să îi returnez. Ce mă fac?

Revin la ghișeu.
— Am primit de la dumneavoastră acest plic. Este pentru mine? Vă rog să verificați.

Funcționarul m-a mirosit din prima că sunt de pe altă planetă. Cu toate astea, a verificat și mi-a spus malițios.
— Sunt pentru dumneavoastră.
— Pentru ce anume?
— Aveți, în primul rând, transportul internațional cu avionul plătit dus și întors. Mai aveți apoi o sumă pentru un hotel elegant cât timp stați la noi, în Strasbourg. Apoi, mai aveți o diurnă mare asigurată de Consiliul Europei pentru perioada acestei sesiuni care începe mâine. Toate adunate fac suma primită.

Plec ușurat din sediul băncii.
În condițiile în care am stat și am mâncat la reprezentanții unei asociații cu care țineam legătura, oameni care nu au solicitat bani pentru așa ceva, am revenit în România cu mulți franci. Este o asociație care beneficia de avantaje similare când venea la noi.

După sesiunea Consiliului Europei, am sosit pe aeroportul din București mult mai bogat decât eram la plecare.
Salariul nu îmi ajungea de la o lună la alta, așa că am început să schimb francii și am trăit acceptabil, din punct de vedere financiar, o bună perioadă de timp.

La debutul lui 2022, Bucureștiul e plin de sedii de bănci. Dar, nu prea mai merg în ele nici acum. Am aranjat o aplicație bancară la telefon și fac o mare parte din plăți chiar de la biroul de lucru. Între articole dau bani în stânga și în dreapta, apoi îmi verific contul să văd dacă au mai venit ceva monede. Acum nu mai sunt franci, sunt lei din ce în ce mai anemici.
La mulți ani!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *