A apărut primul volum al cărții „Balcanii” semnată de Ionuț Cojocaru, colaborator al site-ului cristoiublog.
Cum s-a construit Turcia, cine este Mustafa Kemal, devenit mai târziu Atatürk, sau care au fost planurile trecerii de la Imperiul Otoman la înființarea Republicii Turcia sunt detaliate în acest volum. De la migrațiile din spațiul balcanic, la pacea de la București (1812) sau războaiele balcanice și până la schimbarea alfabetului arab cu cel latin sunt studii care aduc la lumină dezvoltarea relațiilor dintre state. Despre ruperea turcilor cu trecutul și pasul spre zona europeană.
Cititorii vor găsi un studiu despre minoritatea turco-tătară din România cât și dorința unora dintre aceștia de a emigra în Anatolia grație unei înțelegeri între state.
Redefinirii relațiilor din spațiul Balcanic după Primul Război Mondial le sunt dedicate un spațiu suficient pentru a putea înțelege demersurile care au dus la înființarea Înțelegerii Balcanice (1934). De asemenea, sunt dezvoltate subiecte ca Tratatele de Pace de la Paris (1919 – 1920) și Tratatul de la Lausanne și Montreux, deoarece Strâmtorile și regimul acestora privesc nu doar Turcia, ci și celelalte state riverane printre care și România, chiar și azi.
Despre vizita lui Ismet Inönü la Stalin, aspecte din memoriile urmașului lui Atatürk, dar și refuzul primirii lui Albert Einstein de a se muta în Turcia din cauza prigonirii evreilor vin să completeze informațiile cu privire la zona balcanică.
Una dintre cele mai mari construcții de profil – construirea canalului Dunăre – Marea Neagră cât și dezintegrarea Uniunii Sovietice completează analiza acestui spațiu geografic.
Nu în ultimul rând, autorul s-a oprit asupra unor memorii: Dinu C. Giurescu, Ștefan Andrei și Mihail Gorbaciov cât și un tablou dedicat celui mai mare om politic: Ion I.C. Brătianu.
Cartea „Balcanii” se găsește în librăriile Alexandria.
Licențiat al Facultății de Istorie 2005, a absolvit un master în Istoria Contemporană a României în cadrul Facultății de Istorie București (2007) și unul în Științe Politice în cadrul Școlii Naționale de Științe Politice și Administrative București. Din 2011 a devenit doctor în istorie cu o teză despre relațiile româno-turce în perioada interbelică. Preocupările sale țin atât de spațiul balcanic, istoria românilor cât și de relațiile statelor balcanice cu Imperiul Otoman/ Turcia.
A publicat diferite studii, analize, volume de documente, volume de studii privind relațiile dintre statele balcanice. Din 2007 este asistent universitar, iar din 2012 este titularul cursurilor de Istoria Relațiilor Internaționale și Istoria Europei de Sud-Est în secolele XIX – XX. Între 2010 – 2014 a fost este secretar general al Asociației de Prietenie româno-turcă iar în perioada 2012 – 2016 a fost lector univ. dr. al Facultății de Științe Politice și Economice, Departamentul Relații Internaționale și Studii Europene al Universității Europei de Sud-Est Lumina.
Este membru activ în colegiul științific al revistelor: Balkan Synthesis, Facta Universitatis, Serbia; Journal of Eurasian Studies, Studies of the Ottoman Domain, History Studies (International Journal of History) Turcia; Crimean Historical Review Federația Rusă.
Participă frecvent la diferite simpozioane, conferințe, mese rotunde pe teme de relații internaționale și istorie.
A publicat cărți precum România și Turcia, actori importanți în sistemul de relații internaționale 1918-1940, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2014, coordonator al volumului South-East European Diplomacy. 100 Years Since the Balkan Wars, Cetatea de Scaun, Targoviste, 2015, Ion I. C. Brătianu, Editura Enciclopedică, București, 2017, cu Ioan Scurtu, Ionuț Cojocaru, 324 p., Turcia de la Atatürk la Erdoğan, Editura Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2016, 229 p., Clubul din inima mea “CSA” Steaua Bucureşti, Laurenţiu Roşu, Memorii, Bucureşti, Editura Stefadina, 184 p., coautor la volumul de documente Romania-Turcia 1923-1938.Documente vol I, Editura Cavaliotti, Bucuresti, 2011. Ion I. C. Brătianu – activitatea politică, Iaşi, Editura Tipo Moldova, 2018, cu Ioan Scurtu, 323 p. (România – Marea Unire 1918 – 2018, 100 de cărţi), Prin noi înșine! O istorie a partidului national liberal, Onești, Editura Magic Print, 2019, 333 p.
Pentru o perioadă a ocupat funcția de director de cabinet la Departamentul Centenar (februarie 2017 – iunie 2017) din subordinea primului ministru și funcția de consilier al Secretarului General din cadrul Secretariatului General al Guvernului.
Lasă un răspuns