Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Bătălia de la București se duce între Klaus Iohannis și Gabriela Firea și nu – cum s-ar crede – între Nicușor Dan și Gabriela Firea

Mă număr printre cei care-l urmăresc pe Cozmin Gușă în însemnările sale de pe Facebook. Sînt unele texte în care simt imediat politicianul sau, mai precis, interesul politicianului. Informația, mai mult sau mai puțin corectă, e dată pentru rolul ei de armă într-o bătălie politică mai largă. Sînt însă texte – cele mai multe – în care simt comentatorul lucid al scenei noastre publice, texte care aduc nu numai ipoteze, dar și dezvăluiri ce trebuie luate în seamă, deoarece vin de la un lider de opinie cu acces la culisele vieții noastre politice, dar și cu intuiții ascuțite în chestiuni controversate sau enigmatice ale societății românești.

Pe 16 septembrie 2020, am citit pe Facebook-ul lui Cozmin Gușă un text care răsturna cam tot ce știam și ce credeam eu despre renunțarea PNL la un candidat propriu pe București în favoarea candidatului USRPLUS Nicușor Dan:

„Pornesc de la un ADEVĂR ignorat pînă acum în analizele despre campania din București: NICUȘOR DAN ESTE CANDIDATUL LUI KLAUS IOHANNIS respectiv așa zisul, «CANDIDATUL MEU»!

Și explic pe scurt: să fiți convinși că LuCOVID nu ar fi insistat niciodată pentru impunerea lui Nicușor drept candidat la PMB, dacă asta n-ar fi fost voința lui KWI ; pentru ca să-și poată păstra mandatul de PM, acesta îndeplinește cu sfințenie orice i-ar cere președintele, lăsînd în același timp impresia că face lucrurile prin decizia sa și acceptînd astfel să se umple de «kko», preluînd tot valul de antipatie generat de acțiunile guvernamentale eronate, dar protejînd imaginea lui Iohannis.”

Deși Cozmin Gușă convoacă mai multe argumente în sprijinul tezei sale surprinzătoare, totuși eu am privit cu prudență textul, așezîndu-l în seria intervențiilor politicianului Cozmin Gușă. Cozmin Gușă și-a declarat public susținerea pentru Gabriela Firea în bătălia cu Nicușor Dan. Sub acest semn, el a publicat multe intervenții critice la adresa candidatului PNL, a făcut dezvăluiri stînjenitoare despre Nicușor Dan, pe care n-a încetat să-l poreclească Plicușor Dan. În bătălii angajate ca politician, Cozmin Gușă n-a ezitat să apeleze la ceea ce s-ar numi în presă informația cu cîntec, dată pentru a îndeplini un anume scop. Cea despre impunerea lui Nicușor Dan de către Klaus Iohannis mi-a lăsat impresia unei manevre subtile menite a descuraja electoratul PNL în susținerea candidatului USRPLUS.

Miercuri, 23 septembrie 2020, după conferința de presă a lui Klaus Iohannis mi-am dat seama că informația lui Cozmin Gușă era corectă. Într-adevăr, oricît ar părea de neverosimil, Nicușor Dan e candidatul lui Klaus Iohannis, Candidatul Meu, cum s-ar putea spune după Guvernul Meu, Parlamentul Meu și alte Meuri prezidențiale. Nu știu dacă el l-a impus sau doar l-a sugerat conducerii PNL. Știu sigur însă că președintele are propriul candidat la alegerile locale pe București. Un candidat cu valoare de nepoțel iubit, pentru care e în stare de orice, inclusiv de a încălca grav Constituția, de a coborî Președinția României la nivelul cel mai de jos, cel al angajării în bătălia pentru localele dintr-un oraș. Nu pentru localele pe țară, unde am putea crede că președintele are interesul unui succes zdrobitor al PNL la votul politic, ci pentru localele din București. Nu pentru candidații PNL din întreaga țară, ci pentru un singur candidat:
Nicușor Dan.

Conferința de presă s-a deschis cu tradiționalul Statement. Întreaga declarație de presă a fost consacrată alegerilor locale. A fost normal ca președintele să-i îndemne pe români să meargă la vot chiar în condițiile în care Cioclii apocaliptici aflați în subordinea sa proclamă pentru aceste zile Apocalipsa infectărilor și morților de Covid 19. A fost normal ca președintele să facă din alegerile locale un moment crucial al democrației. A fost normal ca președintele să facă aprecieri despre campania electorală. Intră în fișa postului de președinte, garant al Constituției și luptător pentru democrație, să îndemne lumea să meargă la vot și să declare:

„În această duminică, pe 27 septembrie, mergem la urne pentru a decide cui încredințăm responsabilitatea administrării comunităților noastre. Stă în puterea noastră să alegem viitorii primari și consilieri locali, viitorii președinți de consilii județene și consilieri județeni. De ce este această alegere atît de importantă? Pentru că de cei care vor cîștiga depinde ca școala și spitalul din localitatea în care trăim să fie modernizate, drumurile să fie reparate și problemele de trafic rezolvate.”

Astfel de vorbe țin de esența funcției de președinte. Președintele trebuie să fie un educator al națiunii în materie de democrație, de respectare a legilor, inclusiv a Constituției, chiar dacă uneori, ca în cazul Declarației de mai sus, trebuie să se lanseze și bla-bla -uri. Printre aprecierile campaniei electorale, Klaus Iohannis a trecut și concentrarea candidaților pe proiecte:

„Mă bucur să constat că, în ciuda condiţiilor mai dificile, campania electorală a fost totuşi una activă. Acest lucru este un cîştig pentru democraţia noastră. Am remarcat multe proiecte electorale bune şi salut efortul candidaţilor de a veni în întîmpinarea românilor prin cît mai multe mijloace posibile de comunicare.”

O apreciere normală ținînd de funcția de președinte al unei republici democratice. Normală ar trece și referirea mustrătoare la un anume fel de a face campanie:

„Am văzut însă şi cum unii competitori recurg la obişnuitele lor tactici retrograde. Sunt politicieni care încă mai cred că oamenii pot fi minţiţi, în timp ce bugetele locale sînt risipite, iar comunităţile stagnează în subdezvoltare.”

Dacă ar fi rămas aici cu aprecierea, Conferința de presă a lui Klaus Iohannis ar fi stat sub semnul unei intervenții firești, cerute de funcție, a unui președinte înaintea unui scrutin și la finele unei campanii. Foarte bine că președintele a sesizat un aspect negativ al campaniei electorale. În multe locuri din țară, unii candidați – din toate partidele – au apelat la făgăduieli deșarte, la acuzații fără dovezi, atacuri la persoană, la insulte, la trucuri viclene.

Numai că Klaus Iohannis nu mai e de mult președinte. E chibiț electoral. De data asta a unui candidat la locale:
Nicușor Dan.

Drept pentru care el a dezvăluit imediat că prin „unii competitori, care recurg la tactici retrograde”, el înțelege candidații PSD, mai precis pe cea mai importantă candidată a PSD, Gabriela Firea, adversara lui Nicușor Dan:

„Ba mai mult, aceiaşi politicieni se folosesc de majoritatea pe care o au în parlament, încă, pentru a promova tot felul de legi electoraliste şi populiste, ştiind foarte bine că sunt inaplicabile în această perioadă de criză sanitară majoră în care bugetul de stat este deja pus sub mare presiune. Iresponsabilitatea PSD riscă să arunce România într-o criză prelungită şi să condamne generaţii întregi să plătească aceste costuri imense. Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcţie nouă, pozitivă. Avem multe modele de administraţii locale de succes, de comunităţi care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem şi exemple unde administraţiile locale au eşuat lamentabil în a garanta pînă şi accesul cetăţenilor la utilităţile de bază.”

Sîntem la stadiul de aluzie transparentă la Gabriela Firea. Pentru a trece la acuzarea de a dreptul era nevoie de ceea ce în presă se numește întrebarea gen ridicare la plasă. E întrebarea pusă de un ziarist la o conferință de presă sau în cadrul unui interviu unui politician pentru a-i da posibilitatea acestuia să se desfete cu un răspuns deja pregătit. Întrebarea menită să-i dea lui Klaus Iohannis posibilitatea de a face campanie electorală împotriva Gabrielei Firea a venit de la Sebastian Zachman de la Adevărul.

Intrînd în conflict nu numai cu deontologia, dar și cu legea electorală (conferința de presă de la Cotroceni n-a fost transmisă în direct de televiziuni cu sigla menită să marcheze publicitatea electorală, Sebastian Zachman s-a lansat într-un virulent atac împotriva Gabrielei Firea, de pe pozițiile USRPLUS, care a împînzit Bucureștiul cu afișe despre apa caldă:

„Domnule președinte, e deja a doua săptămînă cînd încălzesc apă la aragaz ca să ies din casă cît de cît spălat. Şi în situația mea sînt alte mii de bucureșteni. Cum vi se pare faptul că principala temă de discuție în campania pentru Primăria Generală a Capitalei în 2020 e dacă vom avea sau nu apă caldă și căldură?!”

Habar n-am dacă în calitate de cetățean Sebastian Zachman nu s-a mai spălat de două săptămîni, pentru că stă într-o zonă în care nu e apă caldă. Ca ziarist el putea să protesteze în scris, într-un text publicat în ziar. El n-avea voie în plină campanie electorală pentru locale să-i ridice la plasă lui Klaus Iohannis pentru ca acesta să se desfășoare imediat în ipostaza de chibiț electoral al lui Nicușor Dan:

„Eu am zis așa: avem multe modele de administrații locale de succes, de comunități care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem exemple unde administrațiile locale au eșuat lamentabil în a garanta până și accesul cetățenilor la utilitățile de bază.”

Excelent prilej pentru Klaus Iohannis de a îndemna pe bucureșteni să meargă și să-l voteze pe Nicușor Dan. De fapt chiar în Statement el a făcut acest îndemn:

„Acest mod cinic de a face politică este de domeniul trecutului. România trebuie să progreseze, iar votul este cel mai important instrument pentru a impune o direcţie nouă, pozitivă. Avem multe modele de administraţii locale de succes, de comunităţi care în patru sau opt ani au cunoscut transformări majore în bine, după cum avem şi exemple unde administraţiile locale au eşuat lamentabil în a garanta până şi accesul cetăţenilor la utilităţile de bază. De aceea vă încurajez, dragi români, mergeţi la vot în număr cât mai mare şi alegeţi-i pe cei care pot să facă ceva pentru dezvoltarea oraşului sau a comunei în care trăiţi.”

Ce mai încolo și încoace.
Mergeți la vot și alegeți-l pe Nicușor Dan!

Dacă Sebastian Zachman ridica această problemă la o conferință de presă a Gabrielei Firea, intervenția sa ar fi fost salutară. Ea ar fi ținut de întrebările incomode pe care presa trebuie să le pună unui politician. El însă a ridicat această problemă în fața lui Klaus Iohannis, adversarul Gabrielei Firea, creîndu-i acestuia prilejul ideal de a dezvolta atacul din Statement.

De ce n-a ridicat Sebastian Zachman în fața lui Klaus Iohannis chestiunea acuzațiilor aduse lui Nicușor Dan în spațiul public despre implicarea în apărarea pînă-n pînzele albe a unui investitor imobiliar suspect de afaceri de corupție? Ar fi fost într-adevăr o întrebare incomodă, pentru că președintele e un chibiț electoral al lui Nicușor Dan.

La această conferință de presă am văzut la lucru un mecanism ivit din colaborarea dintre jurnalist și demnitar. Jurnalistul pune o întrebare prin care-i ridică la plasă demnitarului.
Mecanismul a fost folosit și la conferința de presă anterioară, cea de miercuri, 16 septembrie 2020. Și tot sub semnul angajării electorale a lui Klaus Iohannis de partea lui Nicușor Dan în bătălia cu Gabriela Firea.

În toiul scandalului cu Cîrciuma din parc Klaus Iohannis intervine chiar în Statement atacînd pe cei care, Vezi doamne! născocesc subiecte pentru a acoperi administrația dezastruoasă:

„Practicile învechite, toxice, de a se încerca acoperirea unor administrații locale dezastruoase cu subiecte inventate, cu teme parazitare, trebuie să rămînă de domeniul trecutului.”

La această conferință de presă intrebarea gen ridicare la plasă a aparținut unui ziarist de la Digi FM:

Cristian Ștefănescu, Digi FM: Ați pomenit în mesajul pe care l-ați transmis în deschidere despre mesajele pe care candidații în campania electorală le transmit alegătorilor… Canalele de comunicare sunt sufocate de atacuri la persoană, de certuri între persoane și grupuri de interese. Considerați că este momentul ca administrația românească să primească și alte, să atragă și oameni care au crescut într-o altă cultură administrativă decît cea care a existat în ultimii 30 de ani aici și care să aducă un suflu nou întregului, comunităţilor locale?”

Cum să nu necheze ca un mînz vesel Klaus Iohannis la o asemenea întrebare din seria ridicare la plasă?! I s-a creat prilejul de a dezvolta atacul din Statement împotriva Gabrielei Firea:

„Pe de altă parte, este evident că a candida este un drept al oricărui cetățean și ceea ce mi se pare mie important în această campanie – și de-asta am și spus-o – este să ne îndepărtăm ușor, ușor de acel model de campanie cu tot felul de atacuri la persoană, cu tot felul de subiecte inventate și să ne apropiem mai mult de cetățean. (…) Acum întîmplarea face să fi trecut și eu prin cîteva campanii și știu că un anumit mare partid folosește cu predilecție această metodă de a inventa subiectele și de la unul se ajunge la următorul, ca să distragă atenția de la anumite carențe în administrație.”

Potrivit lui Klaus Iohannis Nicușor Dan e victima subiectelor inventate de contracandidatul PSD așa cum și el a fost – zice Klaus Iohannis – în 2014, victima subiectelor inventate de contracandidatul PSD despre casele luate ilegal.

Cele două conferințe, convocate de președinte și pentru a face chibițăreală în favoarea lui Nicușor Dan ne dezvăluie că de fapt bătălia din 27 septembrie 2020 de la București e între Klaus Iohannis și Gabriela Firea și nu cum am crede între Nicușor Dan și Gabriela Firea.

Sînt tare curios să știu cine va învinge!

N.B. Printre motivele impunerii de către Klaus Iohannis a lui Nicușor Dan drept candidat al PNL, Cozmin Gușă îl semnala și pe acesta:

„Nicușor Dan are o relație tensionată spre proastă atât cu Dan Barna, cât și cu Dacian Cioloș, deci alegerea sa ca primar ar fi diminuat serios autoritatea acestora asupra USR-PLUS, iar KWI prin intermediul «PRIMARULUI MEU, NICUȘOR» , ar fi reușit să facă jocurile în interiorul pluseriștilor, chiar cu prețul ruperii formațiunii la momentul necesar.”

Un punct de vedere asemănător are și Cristian Rizea într-una din spovedaniile sale. „Fugarul”, cum i se spune, crede că Klaus Iohannis își dorește ca Nicușor Dan să fie primar pentru a putea face jocurile în USR-PLUS:

„Odată ajuns Primar General , docilul Nicușor Dan va prelua si USR și va fi un partener de guvernare foarte ascultător, nu cum ar putea fi Dan Barna care ar putea emite pretenții prea mari”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii