Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Bătălia jurnaliștilor cinstiți cu manipulările regimului Iohannis în privința Coronavirus

Interviul de luni, 29 iunie 2020 de pe cristoiuTv, rubrică video din cadrul site-ului cristoiublog.ro, l-a avut drept invitat pe Răzvan Dumitrescu.
Răzvan Dumitrescu e moderatorul emisiunii Subiectiv de pe Antena 3. La cîteva din emisiunile conduse de Răzvan Dumitrescu am fost și eu invitat. Fie prin televiziunea de la distanță, afirmată în Pandemie și pe cale de a-și găsi un loc important în media planetară, fie prin prezența în studio. La toate aceste emisiuni eu am fost invitatul, iar distinsul confrate, moderatorul. Luni, 30 iunie 2020, la cristoiuTv, rolurile sau inversat: Răzvan Dumitrescu a fost invitatul, iar eu, moderatorul. Am ținut mai demult să am un dialog la distanță, exploatînd televiziunea de acasă, cu moderatorul emisiunii Subiectiv. Sînt multe motive ale acestei intenții. Aș putea enumera experiența de 30 de ani de presă a lui Răzvan Dumitrescu, contribuția decisivă la un moment postdecembrist care a fost nu numai de istoria presei, dar și de istorie a României – prezența postului SOTI, prima televiziune alternativă la TVR de după 22 decembrie 1989 – balansarea sa între presa scrisă și presa audiovizuală, disponibilitatea de a ține în frîu invitații, unii dintre ei gata să se bată în mesaje dictate de conducerea propriului partid. M-aș opri însă asupra unui motiv care ține de realitățile românești ale ultimului timp. Răzvan Dumitrescu se numără printre puținii jurnaliști români care au îndrăznit să gîndească altfel în privința Pandemiei decît au ținut să impună presei regimul Klaus Iohannis. Acești puțini ziariști merită stima noastră. Ei vor rămîne indiscutabil în Istoria presei naționale ca o dovadă că spiritul critic, definitoriu pentru meseria de jurnalist, a funcționat chiar și în condițiile în care manipularea de proporții incredibile practicată de regim prin intermediul presei miluite, dar și al presei militarizate, a creat în România ceea ce Ignatio Ramonet numea cenzura consensului. În prefața la celebrul interviu cu Fidel Castro, marele ziarist, care scria în Le Monde diplomatique din martie 1990 că abordarea Evenimentelor din decembrie 1989 de către presa occidentală a fost cea mai mare înșelătorie din istoria televiziunii, semnala drept cenzură mai rea, mai greu de înfruntat, decît cenzura oficială, impusă de stat, cenzura consensului. Despre cenzura consensului am scris și eu de a lungul timpului. Risc să mă autocitez din eseul Bătălia mea cu cenzura consensului din Evenimentul zilei 26 martie 2014:

„La un moment dat, în legătură cu un eveniment, cu o ţară, cu un personaj, se instalează în media unanimitatea zdrobitoare a unui punct de vedere, dacă nu chiar a unei abordări. Mecanismul prin care se iveşte şi se impune această unanimitate înfricoşătoare rămîne de descifrat. Îşi spun cuvîntul, deopotrivă, tentaţia jurnaliştilor de a se lua unul după celălalt, dar şi fatala superficialitate a unei profesii trăind din adevăruri de azi pe mîine. Pentru spiritul critic, înzestrat cu nenorocitul nărav de a nu înghiţi pe nemestecate tot ce i se oferă în materie de opinii, această unanimitate alcătuieşte o teribilă presiune intelectuală. Îţi dai seama că tot ceea ce se spune despre un eveniment sau despre o stare de lucruri e o sumă de prostii născute din simplificarea primitivă a unei realităţi complexe. ”

Despre pericolul Coronavirus, devenit prin manipulare un pericol apocaliptic, tot mai mulți români sînt de acord azi că e un pericol real, dar că el n-a justificat călcarea în picioare a drepturilor omului începînd cu dreptul de a nu fi arestat la domiciliu. Cu ceva timp în urmă, pe vremea cînd starea de urgență era perdeaua de fum de bălegar a regimului pentru a meșteri afaceri uriașe cu echipamente de protecție, pentru a-și promova în funcții camarila politică, pentru a pune mîna pe spitalele județene, vacile de muls ale baronilor locali, opinia publică era alta. Panica instalată prin manipulările Cioclilor apocaliptici, prin activitatea Presei Miluite și a Presei Militarizate crease o cenzură a consensului în privința Coronavirus. Cum să cutezi a pune la îndoială punctele de vedere oficiale, înghițite pe nemestecate de poporul român, cînd oamenii erau convinși că venise apocalipsa sanitară? Și-a spus cuvîntul, așadar, la vremea respectivă, cenzura consensului. A lupta împotriva ei era – cum e și acum – sinucigaș. Mai ales că președintele și premierul duceau o campanie de demascare în stil stalinist a tuturor celor care cutezau să-și pună întrebări. În Istoria mea a literaturii proletcultiste am analizat pe zeci de pagini unul dintre instrumentele prin care literatura română a fost în stalinism redusă pur și simplu la ipostaza de maculatură:
Procesul de intenție.

Un punct de vedere care nu corespundea viziunilor dogmatice ale îndrumătorilor din literatură și artă era contracarat prin atribuirea acestuia a unor intenții dușmănoase, periculoase pentru poporul muncitor.
Scriai, de exemplu, într-un roman că pe un șantier nu se găsea slănină în cantitate eficientă.
Imediat erai arătat cu degetul că intenționezi astfel să sădești în rîndul cititorilor neîncrederea în construirea vieții noi.

Te întrebai pe vremea pandemiei dacă nu cumva arestul la domiciliu e o măsură exagerată prin raportare la pericol, imediat Klaus Iohannis și Ludovic Orban, sprijiniți de Presa miluită, te acuzau că pui la îndoială viața oamenilor.

Și cum la începutul Pandemiei, românii înghițeau pe nemestecate toate delirurile regimului, cei care cutezau să-și pună întrebări se vedeau obligați să înfrunte cenzura consensului întruchipată de credința opiniei publice în Apocalipsa Coronavirus.

Deși azi opinia publică nu mai înghite atît de ușor manipulările politrucilor, totuși Klaus Iohannis și Ludovic Orban continuă să sugrume dezbaterea liberă a temei Coronavirus prin folosirea procesului de intenție de tip stalinist.

Scrii că prelungirea stării de alertă poate ascunde și îngrijorarea Guvernului că n-a reușit să fure cît trebuie și că mai are nevoie de ceva timp pentru a-și face plinul.
Imediat Klaus Iohannis și Ludovic Orban te arată cu degetul că prin asta semeni neîncrederea oamenilor în măsurile de protecție și prin asta, evident, contribui la creșterea numărului de morți de Coronavirus.

Pe parcursul interviului, Răzvan Dumitrescu și a reafirmat credința profesională că un ziarist are dreptul să-și pună întrebări, ba mai mult că a pune întrebări constituie esența meseriei de gazetar. Printre întrebările pe care și le-a pus public Răzvan Dumitrescu se numără și aceasta, reluată în interviu:

„Au existat cazuri în care, cînd luau ai noștri o măsură spuneau că recomandă OMS, dar altădată, cînd le spuneam că OMS recomandă asta, nu mai făceau ca OMS. Și aș fi vrut și eu să știu de ce cîteodată ții cont de OMS, și altădată nu. Nu e o acuză, doar mă întreb.”

Deși s-a confruntat ca toți jurnaliștii onești cu pericolul pierderii simpatiei publice prin demascarea de către regim. Răzvan Dumitrescu nu s-a lăsat intimidat. Și nu se lasă nici azi cînd regimul Iohannis se zbate să reînvie cenzura consensului în privința pericolului întruchipat de Pandemie. Așa se face că Răzvan Dumitrescu și-a permis să concluzioneze în interviu:

„Guvernul spune că ei au stăpînit bine pandemia, iar eu întreb de ce sîntem campioni acum dacă au stăpînit-o bine. Dacă, cu toate măsurile restrictive, suntem campioni, de ce am închis economia, că între timp am ajuns campioni și la criza economică? Nu am reușit să stăpînim pandemia, dar am reușit să omorîm economia.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Bătălia jurnaliștilor cinstiți cu manipulările regimului Iohannis în privința Coronavirus”

  • Lumea Noua presupune demolare.
    Relansarea unor constructii…care va fi urmata de demolare…are vreun sens?
    pai…asta e marele avantaj al celor care, aflindu-se la linia de start umar la umar cu ceilalti competitori…nu mai trebuie sa demoleze!…ca ei nici macar n-au construit!:)))
    sa te apuci sa construiesti…lumea pe care aia dafara o sa nceapa s-o darame…e….creca e si asta o arta!:))

    exista un moment in care daca esti intirziat…e de bine, iar acel moment e fix momentul in care ceea ce trebuia construit, si majoritatea au construit deja!, trebuie demolat la scara mondiala pentru ca noul joc presupune altfel de constructii.

    daca esti prezent! in construirea acestor altfel de constructii, e…ce se cere!,
    pentru ca…cui ii pasa daca tu vei produce, maine, o masina la fel de capabil ca un bmv, daca masina aia pe care tu o fabrici maine…va fi aruncata la gunoi…poimaine!, ca e declarata expirata, adica incapabila sa sustina o dezvoltare in stil fibonacci.

    energia consumata in fabricarea masinii asteia era destinata…noului joc!, iar atunci cind energia a fost consumata pentru a-i mai darui o zi de viata unui…deja mort, adica unuia care mai traieste…exclusiv din inertie, decizia se dovedeste, creca, fix mutarea perdanta. ca…de unde alta energie pentru a o directiona catre noul joc.

    pina se va ajunge la energizare prin lipsa diferentelor de potential, singura cale e proiectarea unor noi diferente de potential, si mai capabile.
    faza tare de tot e ca in timp ce unii mai ca se jura ca diferentele de potential vor fi din ce in ce mai mici, ele, de fapt, evolueaza in stil fibonacci, prin urmare diferentele de potential care se definesc fix pe vremurile astea sint mai capabile de 1,6 ori decit precedentele.

    si…pentru ca nu exista negot pe dezvoltarea fibonacci, nimeni nu va compromite viata civilizatiei…de dragul vreunui partener.

    • E delir total ce spui tu aici.. Pentru ca e vorba de o noua ideologie, mai convenabila la varf, nu de altceva.

    • lumea mare e ca un bloc.
      ca un bloc care e obligat sa-si mai ridice inca un etaj…inca un etaj…in ritm fibonacci, evident.
      faza e ca la un moment dat apar probleme cu temeliile, ca incep sa crape.
      faza tare e ca daca nu bagi in seama crapaturile…se darama blocul.

      oricum, asta e primul bloc care nu se va darima, deci e prima civilizatie care isi va perpetua miscarea, perpetuum mobile, gen.

      prin urmare…procesul e complex, presupune o demolare controlata, concomoitent cu construirea unor temelii nou-noute, capabile, capabile sa sustina o dezvoltare de tip fibonacci.

      ceea ce se intimpla acum in lumea mare e o demolare controlata a…lumii.

      dar si o reconstructie a temeliilor, aceste temelii fiind sinonime cu…noi sisteme sociale, in cazul civilizatiei.

      deci dasta demolarea controlata, adunata cu nevoia unor noi sisteme sociale fac din vremuri…cel mai efervescenta revolutie cunoascuta, basca mondiala.

      • Lumea Veche…se misca din inertie. adica…e moarta, dar se mai misca…pina la groapa. dupaia nu se mai misca.

        de ce sa mai investesti intr un mort, adica in lumea veche?!

        e mai cu folos ca energia, aia cita e, sa fie investita in procese sanatoase, care sint armonizate cu vremurile, cu Noua Temelie, cu Noua Lume.

        • Lumea Veche a murit din lipsa de miscare, adica…din lipsa diferentelor de potential.

          Lumea Noua are o singura treaba, sa defineasca diferente de potential capabile sa sustina o noua etapa fulminanta de dezvoltare de tip fibonacci.

          prin urmare peste tot in lumea mare, inclusiv in ue, ca autoconsumul e…tot consum, hrana, se stabilesc Noi Diferente de Potential.

          diferentele de potential se ocupa cu scurgerea energiei dintr un sistem in altul, caz in care ori esti vasul in care se scurge energia, ori esti cel din care se scurge energia.

          • faza e ca acest sistem de vase comunicante care se construieste, defineste, pe vremurile astea…e global. prin urmare la finalul procesului ceea ce se obtine e…unificarea.
            unificarea fiind, in acest ca, un efect, nu o cauza…pentru care cineva sa actioneze, sa lupte, nascind reactiuni…nedorite,

          • cea mai sigura cale de a maximiza diferenta de potential e ca atunci cind unii se ocupa cu definirea unui nou ciclu al vietii civilizatiei, tu sa te ocupi cu ciclul …mort deja!, adica ala care i apartine Lumii Vechi…

          • e mai cu folos sa arunci la gunoi toate dinamicile Lumii Vechi decit sa te apuci sa le revitalizezi…

          • combustia unei civilizatii e cea care-i ofera, urmatoarei, cenusa din care sa rasara.
            singura cale prin care o civilizatie
            …isi schimba pielea!,
            e autoconsumul, adica, asemenea unui sarpe care si papa coada, se autoconsuma, adica pe cit de mare e…combustia, pe atit de capabila tre sa fie digerarea energiei degajate, astfel incit…nimic sa nu se piarda, nimic sa nu devina cenusa…, totul sa se transforme…in sistem!, in sistemul numit Civilizatie

          • este evident ca, asa cum spuneam, viitorul e al comunismului pur intors pe dos!, …asemenea unei sosete, asta insemnind si ca civilizatia refuza comunismul pur, ala despre care vorbeau nu numai Platon, ci si Apostolii lui Hristos…

            la usa civilizatiei a sosit…perpetuum mobile si va intra invitat, invitat de dorintele generatiilor trecute!, indiferent de natura generatiilor de acum.

            totusi, privind Nemurirea unii isi vor afla chipul, pe cind altii abia asa vor pricepe Vesnicia, deci si vremuri pe masura oamenilor, dar si oameni pe masura vremurilor…

  • A. Ziaristul Pierre Jovanovic, in discutie cu directorul Martial Bild al postului de televiziune TV Liberte ,in emisiunea recenta de pe link https://www.youtube.com/watch?v=pc3OOEe9qAU cu uriase dezvaluiri despre organizarea pandemiei de la min 21 pana la sfarsit

  • Fostul presedinte Emil Constantinescu afirmà cà l-a învins SZCURITATEA ! Oficial , la acea vreme SECURITATEA îsi încheiase activitatea la sfàrsitul anului 1989 !Afirmatia fostului presedinte dateazà din jurul anului 2000 ! El se referea la care SECURITATE ?
    A desoperit fosta SECURITATE elixrul tineretii fçrç bàtrânete ?
    Al vietii fàrà de moarte ? Are o armatà de slugi jurnalisti care mentine flacàra treazà ? Si us pecetea pe gândirea administrativà pentru o sutà de ani ?

  • Cica sluga de Dan Barna (de departe cel mai stupid invitat la Cristoiu TV din toate timpurile) n-a fost invitat la balul Diplomatilor unde se va prezenta Planul Cincinal pe 10 ani a guvernului Orban. N-a fost chemat nici macar sa adune resturile de la masa bogatilor care vor participa la eveniment.

    prin urmare, s-a suparat vacarul pe sat…

    https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/surse-barna-s-a-suparat-pe-orban-ca-nu-l-a-invitat-la-lansarea-planului-economic-si-ca-nu-a-discutat-cu-usr-masurile-propuse-1331666

  • „Jurnalisti cinstiti.” ___ Hiperbola amuzanta, in extremis… ca sa ma exprim elegant.

  • Răzvan Dumitrescu a rămas un jurnalist de bun simț fără să plece capul sub amenințările de tot felul ale cioclilor apocalipsei sanitare susținută cu toate puterile de guvernanții efemeri ai zilelor noastre.

  • Un tip cu mult bun simt spre deosebire de seful lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *