Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Báthory Erzsébet, o victimă sau o criminală?

Báthory s-a născut într-o nobilime protestantă, proeminentă din Ungaria. Familia ei controla Transilvania, iar unchiul ei, Ștefan Báthory, era rege al Poloniei. A fost crescută la castelul familiei din Ecséd, în Ungaria. În anul 1575 s-a căsătorit cu contele Ferencz Nádasdy, un membru al unei alte puternice familii maghiare, iar ulterior s-a mutat la Castelul C̆achtice, un cadou de nuntă din partea familiei Nádasdy. Între anii 1585 și 1595, Báthory a născut patru copii. După moartea lui Nádasdy, în anul 1604, au început să apară zvonuri despre cruzimea lui Báthory.

Deși relatările anterioare privind uciderea unor femei ale țăranilor fuseseră aparent ignorate, afirmațiile din anul 1609, conform cărora ar fi ucis și femei din familii nobile, au atras atenția. Vărul ei, György Thurzó, conte palatin al Ungariei, a primit ordin de la Matthias, pe atunci rege al Ungariei, să investigheze fenomenul. Contele palatin a stabilit, după ce a luat mărturii de la oamenii care locuiau în zona din jurul domeniului ei, că Báthory torturase și omorâse peste 600 de fete cu ajutorul servitorilor ei. La data de 30 decembrie 1609, Báthory și servitorii ei au fost arestați. Servitorii au fost judecați în anul 1611, iar trei dintre ei au fost executați. Deși nu a fost niciodată judecată, Báthory a fost închisă în camerele sale de la Castelul C̆achtice. Ea a rămas acolo până la moarte. Pe de altă parte, deși documentele din procesul din 1611 au susținut acuzațiile aduse împotriva ei, cercetătorii moderni au pus la îndoială veridicitatea acuzațiilor. Báthory a fost o femeie puternică, care a devenit și mai puternică datorită controlului pe care l-a exercitat asupra averilor lui Nádasdy după moartea acestuia. Faptul că o datorie mare a lui Matthias către Báthory a fost anulată de către familia ei, în schimbul îngăduinței de a-i gestiona captivitatea, sugerează că faptele care i se atribuie au fost calomnii motivate politic care au permis rudelor să își însușească pământurile.

Consultând și alte surse, putem observa un fir narativ puțin diferit, care conține niște informații inedite. Elisabeta a fost logodită cu Ferenc Nadasdy, la vârsta de 11 ani, conform unui acord politic, practicat în cercurile aristocrației. La vârsta de 13 ani, Elisabeta a rămas însărcinată cu László Bende, un funcționar de la castelul Sárvár. Deși nu avea vârsta de 18 ani, Ferenc l-a pedepsit sever pe funcționar: l-a castrat, iar apoi l-a aruncat unei haite de câini. Elisabeta a fost mutată la un alt castel, unde a născut, în 1574, în secret, o fiică pe nume Anastasia Báthory. Ferenc s-a asigurat că fiica va rămâne un secret și a acceptat să se căsătorească cu Elisabeta pe 8 mai 1575. Să fi fost nașterea Anastasiei motivul pentru care a înnebunit?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Báthory Erzsébet, o victimă sau o criminală?”

  • Istoric lucrurile sunt clare. Poate nu se stie exact cati copii a nascut. Genetic unguroaicele sunt ticaloase si criminale.
    Si Sigismund Bathory si-a pus muierea la”pastrare” la Kovar dupa noaptea nuntii (nu voia sex anal / era bigota).
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    In Ungaria, in timpul razboiului, o haita de unguroaice a atacat un spital de campanie Romanesc din spatele frontului.
    Au mutilat si ucis toti ranitii si personalul. Intai au scos ochii si au taiat organele genitale ale ranitilor romani.
    Tatal meu le-a prins, a organizat o petrecere cu vin de Tokaji si le-a executat pe rand in timpul petrecerii. „Ca sa se stie”.
    ––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Nu suntem sadici, dar Nu „lingem blidele” strainilor. TREBUIE SA LE PLATIM CU ACEEASI MONEDA CA SA SE TEAMA DE NOI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *