Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bezos, Bloomberg și Bill Gates vânează resursele din Groenlanda

Un grup de miliardari, printre care și Jeff Bezos, Michael Bloomberg și Bill Gates, pariază că sub dealurile și văile de pe insula Disko și din peninsula Nuussuaq din Groenlanda se află suficiente minerale vitale pentru a alimenta sute de milioane de vehicule electrice. „Căutăm un zăcământ care va fi primul sau al doilea cel mai important zăcământ de nichel și cobalt din lume”, a declarat Kurt House, directorul general al Kobold Metals, pentru CNN. Astfel, Groenlanda ar putea deveni punctul zero al aprovizionării globale cu metalele necesare pentru a alimenta fabricile Planetei. Îmi amintesc de zvonurile conform cărora Trump, pe când era președinte, dorea ca SUA să cumpere Groenlanda. Acum cred că mulți înțeleg de ce.

Clubul miliardarilor susține financiar Kobold Metals, o companie de explorare a mineralelor și un start-up cu sediul în California (un stat american cu un PIB mai mare decât multe state ale lumii. Produsul intern brut al Californiei a fost de aproximativ 3,36 trilioane de dolari americani în 2021, ceea ce înseamnă că a contribuit cel mai mult dintre toate statele la PIB-ul țării în acel an), au declarat reprezentanții companiei pentru CNN. Bezos, Bloomberg și Gates nu au răspuns la solicitările CNN de a comenta articolul pe care vi-l prezint și eu acum. Kobold are un parteneriat cu Bluejay Mining pentru a găsi în Groenlanda metale rare și prețioase, necesare construirii de vehicule electrice și baterii masive pentru stocarea energiei regenerabile. Treizeci de geologi, geofizicieni, bucătari, piloți și mecanici sunt cantonați la locul unde Kobold și Blujay caută comoara îngropată. Groenlanda ar putea fi un punct fierbinte pentru cărbune, cupru, aur, elemente rare și zinc, potrivit Institutului Geologic al Danemarcei și Groenlandei. Guvernul Groenlandei, potrivit agenției, a făcut mai multe evaluări ale resurselor pe întreg teritoriul liber de gheață, iar guvernul recunoaște potențialul țării de a diversifica economia națională prin extracția de minerale. Sfraga a subliniat că această poziție pro-minieră nu este lipsită de considerație pentru mediu, care este esențial pentru cultura și mijloacele de trai ale Groenlandei. „Guvernul Groenlandei sprijină dezvoltarea responsabilă, durabilă și viabilă din punct de vedere economic a resurselor sale naturale, care să includă extracția unei game largi de minerale”, a transmis Sfraga. Mai multe detalii, aici: https://edition.cnn.com/2022/08/08/world/greenland-melting-mineral-mining-climate/index.html

Închei articolul cu un subiect care îndeamnă la reflecții. Prima încărcătură care a plecat din porturile de cereale, recent deschise în Ucraina, plutește acum în Marea Mediterană, căutându-și o nouă destinație după ce și-a pierdut cumpărătorul (https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-08-08/first-crop-ship-to-leave-ukraine-is-now-stuck-without-a-buyer#xj4y7vzkg). Ambasada Ucrainei la Beirut a postat luni o fotografie a navei Razoni și a declarat că încărcătura a fost respinsă de cumpărătorul său final din Liban, din cauza unei întârzieri de cinci luni în livrarea sa. A fost prima navă agricolă care a părăsit principalele porturi din Marea Neagră (ale Ucrainei) de la debutul războiului Ruso-Ucrainean încoace. Nava este încărcată cu aproximativ 26.500 de tone de porumb. Expeditorul navei Razoni caută un nou cumpărător în Liban sau în altă parte, potrivit ambasadei. Destinația sa a fost schimbată duminică de la Tripoli la status de primire „comandă”, arată datele de urmărire a navelor. Ideea mea este următoarea: Să achiziționăm noi încărcătura ucraineană, la un preț reciproc avantajos. Nu am adus destule servicii vecinilor noștri, pentru moment aflați în grija noastră? Ar putea și ucrainenii să zică măcar o dată: Хай живе Румунія – Khay zhyve Rumuniya!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Bezos, Bloomberg și Bill Gates vânează resursele din Groenlanda”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *