Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Bilanț 2021. Topul momentelor politice externe

1. Ultimul soldat american părăsește Afganistanul // 30 august 2021

Din cînd în cînd, marile edituri de pe glob publică sub titlul Fotografiile secolului sau Fotografiile deceniului imagini semnificative despre un Eveniment cu efecte importante pentru istoria Lumii.

Fotografia făcută din interiorul unui avion de transport american, pe 30 august 2021, cu un minut înainte de miezul nopții de 30 spre 31 august 2021, a generalului american Chris Donahue, Comandantul celei de-a 82-a diviziuni aeriene a Armatei SUA, urcînd în avion, e una dintre imaginile care-și merită cu prisosință locul într-un album gen Fotografiile secolului.

Ea surprinde, strînse la un loc, trei finaluri istorice:

  • a) Încheierea prezenței militare americane de 20 de ani în Afganistan. Fiind vorba de o forță militară de ocupație, chiar dacă beneficiind de acceptul unui Guvern marionetă, putem compara acest final cu cel al retragerii SUA din Vietnam, cu cel al retragerii URSS din Afganistan și cu cel al retragerii trupelor sovietice din Austria. Deși la vremea respectivă comentatorii au văzut în aceste retrageri înfrîngeri pentru o Mare Putere, în realitate, ele au fost o victorie. Victoria unor decizii înțelepte, pragmatice, luate împotriva nemulțumirilor din partea sistemului militar și a dezamăgirii din partea populației. Retragerea SUA din Afganistan, decisă de Joe Biden și dusă pînă la capăt de acesta împotriva uriașei presiuni de a renunța, a pus în evidență, în persoana președintelui american, o personalitate de prim rang. Pentru că adevăratul conducător e cel care taie nodul gordian al unei probleme lăsate în nerezolvare de înaintași. Contrar previziunilor afectate de emoții de la vremea respectivă, retragerea din Afganistan n-a știrbit cu nimic autoritatea SUA în lume.
  • b) Încheierea celei mai mari operațiuni de evacuare aerienă din istoria SUA. Desfășurată pe parcursul a 17 zile, Operațiunea a fost un succes. La o adică poate fi considerată o repetiție în condiții reale pentru alte astfel de operațiuni.
  • c) Încheierea tărăboiului mediatic planetar, care a durat două săptămâni, creat de tragedia afganilor care fugeau din țara cucerită de talibani. Imaginile transmise în direct de la aeroport, dar mai ales intervențiile unor afgani (unele lesne de a fi bănuite de născociri manipulatoare) s-au vrut un efort de a-l face pe Joe Biden să se răzgîndească. N-au reușit. Acum, după patru luni de la plecarea ultimului soldat american, subiectul Afganistan a fost împins în plan secund. După cum era de așteptat, Occidentul s-a grăbit să uite Afganistanul. Atît de tare că în presa occidentală a dispărut pînă și subiectul Situația celor evacuați din Afganistan în țările occidentale.

2. Întîlnirea de la Geneva dintre Joe Biden și Vladimir Putin // 16 iunie 2021

A fost prima întîlnire oficială dintre Vladimir Putin și Joe Biden ca președinte al SUA.
Beneficiind de o mediatizare ieșită din comun, întîlnirea a fost o victorie însemnată a lui Vladimir Putin. Prăbușirea URSS a împins Federația Rusă din statutul de superputere în cel de putere regională. Chiar dacă din punct de vedere militar Rusia contează, din punct de vedere economic ea poate concura doar o mare țară europeană, ca Anglia, de exemplu, dar în nici un caz America. Întîlnirea de la Geneva a conferit Rusiei poziția de superputere de care ține cont superputerea numită America. În realitate, America are drept adversar în planul superputerii planetare doar China. Cum însă cu China e mult mai complicat pentru America să aranjeze o întîlnire la nivel înalt, președintele Joe Biden preferă întîlnirile SUA-Federația Rusă. E o formulă subtilă de a abate atenția de la eșecul tentativelor de a organiza o întîlnire SUA-China la cel mai înalt nivel.

3. Investirea noului Guvern în Germania // 8 decembrie 2021

Sprijinit de o Coaliție SPD, Verzi, Liber Democrați, noul Guvern german va reuși cu greu să păstreze poziția Germaniei de Stăpîn al Europei, de pe vremea Angelei Merkel. Contrar așteptărilor, SPD-ul a obținut un scor modest la alegeri. Guvernul e de colaborare și nu în jurul SPD. Noul cancelar Olaf Sholtz n-are autoritatea Angelei Merkel. Pe de o parte pentru că nu e un politician de calibrul Angelei Merkel. Pe de alta, pentru că se vede obligat, în luarea unor decizii tari, să țină cont de interesele și îndeosebi de ifosele celor două partide aliate. Dacă Macron cîștigă prezidențialele din aprilie 2022, Uniunea Europeană va trece sub influență franceză.

4. Eric Zemmour – eseist de renume – se înscrie ca independent în cursa pentru prezidențialele din Franța // 30 noiembrie 2021

Ca viziune asupra Franței și a Lumii, Eric Zemmour se situează la Dreapta lui Marine Le Pen. Pentru a avea șanse în turul al doilea, Marine Le Pen s-a bruxellizat nițel. Eric Zemmour s-a afirmat, înainte de înscrierea în cursă, ca o personalitate de extremă dreaptă care spune lucrurilor pe nume, în timp ce Marine Le Pen a început s-o scalde. Pînă la înscrierea în cursă a lui Eric Zemmour multe din adevărurile sale puteau fi ocolite de presa franceză. Acum, dată fiind mai noua condiție a eseistului, pozițiile sale tranșante nu mai pot fi boicotate. Noua situație a influențat spectaculos discursul celorlalți competitori, mai ales a candidatei Dreptei tradiționale, Valérie Pécresse, care au preluat deja unele din temele lui Eric Zemmour.

5. Roverul NASA Perseverance transmite primele imagini de pe Marte // 18 februarie 2021

În acest timp, un virus, Covid 19, continuă să facă ravagii pe Pămînt. Sîntem în decembrie 2021. Au trecut doi ani de Pandemie. Incredibila victorie a inteligenței umane prin transmiterea de imagini de pe Marte a pus din nou întrebarea chinuitoare, întrebare ivită chiar din debutul Pandemiei:
Cum de Omul, care a trimis un dispozitiv pe Marte, de la care a primit imagini, e neputincios în fața unui virus?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

20 comentarii pentru articolul „Bilanț 2021. Topul momentelor politice externe”

  • Ne trimite lumină neagră distinsul istoric Marius Oprea (!!!!????) La aritmetică de clasa a 2-a, la o banală scădere: 2021 – 1993 = 18 ani (!!!???) pentru domnia sa? https://bit.ly/3e8Ex4C … A. Drăghici ”a murit în 8 decembrie 1993.”

  • În 2020 și 2021, neinvestind în știință ci în farmacii și showbiz, omenirea a fost luată la mișto de un virus primitiv.

  • Despre Eric Zemour. O nesemnificativa furtuna într-un pahar cu apa, mult zgomot pentru… altcineva, nu pentru el însusi. Polemistul devenit om politic si candidat la prezidentialele Frantei, tulbura apele doar ca sa-i împutineze voturile Marinei Le Pen, cunoastem procedura. Numai asa, Macron poate fi sigur ca va câstiga al doilea mandat.
    *
    Apoi, chiar daca nu este un eveniment politic, merita amintit ca zilele trecute a avut loc unul dintre cele mai importante evenimente ale omenirii din ultimele secole: lansarea în spatiu a uimitorului, a incredibilului telescop James Webb.

    • Sterg virgula pusa dupa cuvântul „Frantei”. 😆

      • Cat timp irosit cu scrierea comentariului

      • Mai bine lasati-o si mai puneti una dupa cuvantul „polemistul”. 😛 . Daca tot corectati, scoate-ti si cuvantul „nesemnificativa”, ca daca e nesemnificativa, nu mai are de ce sa iasa „mult zgomot”. Mai scoateti si punctele de suspensie ca e cam inflatie de asa ceva. 😛

        • „scoateti”, desigur!

          • kevin, cel cu personalitate multipla, de data aceasta ai scris cu patru pseudonime.
            O regula elementara din gramatica limbii române îti spune ca adjectivul nu se desparte prin virgulă de substantivul determinat !!! („Polemistul devenit…” – Nu punem virgula între „polemistul” si „devenit”, cum zici tu, pentru ca „devenit” este un adjectiv provenit dintr-un participiu.
            Uite, cum te las din nou corigent, guralivule.

        • @profu: Cred ca sunteti in apozitie! 😛 😛

  • Ar mai fi o poza interesanta, legata de Afganistan.
    Defilarea pe sub Arcul de Triumf a trupelor romane la intoarcerea din razboiul pierdut.
    Nu stiu a cui a fost ideea, sper ca nu a unui militar.

  • Atunci cind sistemele sint plenar deschise, adica pe vremea asta, politica interna a expirat, politica externa a expirat, cea care se manifesta fiind…politica Universului.
    ba chiar mai mult, politica Creatiei. ( Marea Revolutie e o afacere a Universului, fiind o manifestare implacabila, pentru ca Artificializarea face ceva absolut unic: pune la indoiala…Natura!, ..or pentru un asa Meci:)), descaleca paici insusi Arbitrul )
    cine v a pus, nenica, sa Artificializati, punind la indoiala chiar Creatia!:))
    acu’…aia e.

  • manifestari fundamentale in 2021 capabile sa schimbe din temelii exuatia de miscare a civilizatiei:
    -Jiuzhang 2
    -inflatia
    -pandemia

    • Prin urmare inca din start 2022 incepe sub influenta fundamentala a acestora.

      Pentru ca tinta Marii Revolutii este inlocuirea actualelor sisteme sociale cu unul singur, nou-nout, care le unifica pe toate, si care e tinut in frau de Inteligenta Artificiala,
      anul 2022 va naste noi crize, implacabil, marind presiunea pe schimbare fundamentala.

      Insa cea care devine catalizator principal al acestei schimbari va fi insasi Natura.
      ne indreptam in mod implacabil catre manifestari ale Naturii…de nerecunoscut.( Natura va oglindi in sine Artificializarea, or asta va genera o imagine de nerecunoscut a Naturii )

      • Artificializarea dinamicilor civilizatiei sint urmare a manifestarii ‘computerului cuantic fotonic’
        El e singurul in stare sa Artificializeze.
        Cunoscand influenta lui asupra ecuatiei de miscate a Civilizatiei obtinem cunoastere despre..’imaginea Naturii’ ( contorsionata cu atat mai mult cu cit computerul cuantic fotonic e mai prezent in Civilizatie )

  • roverul nasa povesteste despre masura in care aceasta civilizatie se dezvolta.

    impotența manifestata in fata virusului e relativa, in fapt procesul de reconstructie a temeliei civilizatiei, proces catalizat de pandemie, se desfasoara tot intr o dinamica fibonacci, echivalenta cu cea dovedita in cazul roverului nasa.

    felul in care pandemia s a manifestat, fie el si ilogic de multe ori, este cea mai potenta exprimare a capaxitatii ei de a fi un catalizator fundamental al Marii Revolutii.
    ( Marea Revolutie infasoara Marea Resetare, practic Marea Resetare este pirghia cu care Marea Revolutie impinge efectele catre propriile scopuri. mai simplu: Marea Revolutie foloseate Marea Resetare pe post de capcana…in capcana:)) )

    omul nu e neputincios in fata virusului, el, pozitionandu se asa in fata virusului i a permis acestuia sa maximizeze capacitatea de a influenta in mod fundamental potentialul de catalizator al Marii Revolutii pe care acesta il poarta in mod fundamental.

    dinamica pandemiei este o optiune politica, iar ea e neam cu dinamica inflatiei la nivel mondial, care e tot un efect al optiunilor politice, acestea doua fiind politicile externe care definesc anul 2021, ele constituindu se, concomitent, in piloni ai Marii Revolutii.
    orice politica externa manifestata pe planeta e o afacere interna a Marii Revolutii.

  • 1. „Ultimu’ soldatzel…”n-a parasit Afganistanul ca asa a hotarit un geriatric care nu-si aminteste nici ce-a mincat la micul dejun, a parasit zona pt ca asa a decis Pentagpnul. Presedintele amerolac e paiatza de serviciu, fara Pentagon nici un presedinte amerolac nu poate face un pirtz cind vine vorva de invazii sau retrageri.De asemenea fara o intelegere cu alta putere, n-ar fi iesit de acolo nici in urmatorii 20 de ani, mai ales ca scuza aia legata de multe milioane irosite si bagate-n buzunar de oficialii locali, e o gargara nerusinata, pariez ca multe milioane nici n-au ajuns acolo, daca au ajuns, au fost pe hirtie si atit. Astia n-au viziune si nici imaginatie. Daca au facut odata o ghidushie si li s-a parut ca au avut succes cu ea, o repeta pina le explodeaza in fata si se prin multi de shmecherie, apoi o trec usurel sub tacere ca si cind n-a fost si se atrage atentia spre altceva(nu neaparat mai important, dar cu ajutorul media va parea ca si cind vine sfirsitul lumii si oamenii, fraierii, pun botu’, uita problemele vechi si le birfesc pe alea noi… e sceneta, nimic altceva). Deci intrebarea cheie ar fi, de ce au plecat cu adevarat? Intelegere cu UE sa puna presiune pe europeni?Intelegere cu UE sa-l incercuiasca pe zaietz? nu de alta, da; Belarus tocmai a anuntat ca vrea sa-si schimbe Constitutia si sa renunte la pozitia neutra si sa renunte la ideea de tara neinarmata nuclear. Pai asta nu suna nici bine si nici a pace in Europa sau pe Pamint.Deci de ce-au plecat din cimpurile cu maci????
    2. China a dat liber la cetateni sa aiba citi copii vor. Legea prin care aveau dreptul sa aiba un singur copil, a fost schimbata. Deci pina in 2050 sa vedem citi oameni vor fi pe planeta asta, si daca acum, ca nr. cginezii sint cei mai numerosi, nu trebuie nici dram de logica ca sa se inteleaga cine va fi „specia” umana care va domina planeta. Intilnirea de la Geneva e alta sceneta, se plimba si ei de dragu’ „diplomatiei” ca sa zic asa. Astia cind se cearta, cind se impaca, pe total, se aliaza la multe si cind renunta unu’ la ceva, intra celalat pe fir si tot asa, un fel de uite-o, nu e…ginditi-va inca odata la prapaditii cu cimpurile de maci…pai au trecut cu tancurile pe acolo, cind zaietzu’, cind „caiboiu”, iar acum de intilnesc la Geneva sa ia micu’ dejun impreuna? Pai in plina pandelie, sa zicem ca ar fi asa ceva, ei se pun in pericol?Haida-de…ar fi vorbit la telefon sau pe internet si tot aia era…
    3. Tante Anjelic parea mai desteapta decit e, ca „diplomata”ca sa zoc asa , pt ca isi tinea gura inchisa. Nici un politician mediatizat excesiv, cum e tante Anjelic, nu le are cu expertiza in departamentele cheie si de interes ale fiecarei tari. Ca s-a dus si s-a pupat pe obraz cu zaietz, iar zaietz i-a oferit si flori frumoase, aia arata clar relatiile dintre ei ca oameni, plus da bine la TV la fraieri, asta nu inseamna ca Anjelic si intelege interesele nationale cum si le intelege zaietz pe ale lui. Tante Anjelic a vrut sa mareasca puterea nemtzaloilor ei, asa cum a vrut s-o face un zugrav de pe meleagurile „nemtzaleshti” si care se dorea pictor, credea el ca are talent. A ajuns sa faca planuri de dominare in Europa si nu numai, apoi au avut nevoie de ani buni de refacere, pina cind si-au amintiti unii „ma da’ ce planuri avea tataia zugravu'”, de ce nu le-ar moderniza ei acum si de ce sa nu profite si de ideea de UE, ca cine e”dashtept” stie cum sa traga spuza pe turta lui si cind e la butoane si cind isi pune pe cine trebuie la butoane…intimidare artistica, usor de aplicat pe minti slabe si neiesite la munca reala in lume, cam cum sint nea politicienii de la noi de exemplu, cele mai usoare prazi ….de aici si pina la a cadea in fund cind auzi de ce „puternicutza” e Nemtzalia, e un pas minuscul. In acelasi timp, zaietz, le tot spune la toti”potoliti-va, stati cuminti, ajunge, bai vezi-ti de tara ta, eu imi vad de-a mea” si incearca sa-si valorifice resursele pe care le are, incearca sa construiasca cit poate si ce poate, incearca sa consolideze niste relatii pe unde poate, da’ n-are cine sa auda, nu mai zic sa inteleaga, pt ca deja creierii multor politicieni a fost futut iremediabil de parteneri strategici…citi or fi ei. Asa ca nea urmasu’ lu’ tante Anjelic, va calca in strachini cit de curind pt ca nu stie sa-si tzina fleanca inchisa atunci cind nu intelege ceva, e un fanfaron, arogant si tzifnos. Diplomatia politica, daca o pot numi asa, si economia nu pot fi facute de politicieni, cum avem noi de ex, ci de oameni care inteleg aceste domenii, sint specialisti, au rezultate verificabile si stiu cum sa faca pe „ales” sau „alesii”care duc anumite negocieri, sa inteleaga cam ce sa spuna, cit sa spuna si cind sa se opreasca. Pe toti ii ia gura pe dinainte sau isi uda nadragii cind le da vreunu „ca cadou” o shapca rosie de un dolar, si ca sa nu ramina mai prejos semneaza contracte de 2 miliarde de dolari pt rachete care in loc sa ajunga la gunoi unde le e locu’ (sint generatie „da damult”) le aduce la noi pt apararea patriei…Asa ca inlocuitoru’ lu’ tante Anjelic, Olaf, daca n-o sa aiba pe aproape o Elsa care sa mentina temperatura potrivita, ajutata de-o Anna si-un Kristoff, o sa se topeasca de la sine si-o sa ia si „regatu'” cu el pt ca vorbele lui se vor topi odata cu el, iar zaietz oricum nu asculta la fraieri, se distreaza cu ei si pe seama lor…Olaf si ai lui, au nevoie de resurse, multe, fara ele, doar din gura, nu-i cine stie ce de capu’ lor, e doar propaganda si reclama.Ma opresc cu astia ca e mult de zis.
    4. Independentii, in ziua de azi, slabe sanse sa cistige. Ramine de vazut pe cine prefera papusarii internationali. Sa puna pe cineva nou, afara din cercurile lor, e riscant, mai ales ca trebuie sa-i aduca la zi cu multe mish-mashuri…pandelia din capu’ lor e ce conteaza. Interesu’ poarta fesu’…mai sint miliarde de papat.
    5. Stati asa ca tocmai au trimis si-un telescop nou cu care spera sa depisteze vreun Superman…lasind la o parte imaginile cu Marte, Venus, Jupiter, laboratoarele militare existente si culmea, neputincioase in fata unei gripe, mai e ceva ce nimeni nu vrea sa discute. Exemplu, nea Albert Bourla, CEO-u de la Pfizer, un veterinar de profesie, a dat un interviu acum citeva luni in care sugera ca o omenirea trebuie vaccinata la fiecare 6 luni ca nu mai scapam de gripa asta….Bun, dar, atentie DAR, cind a fost intrebat daca familia ii este vaccinata, a raspuns repezit ca da, toata familia ii e vaccinata, da’ nu era sigur de fiisa daca facuse a doua sau a treia doza, zicea ca o s-o faca cind „ii vine rindu'”. Bun pina aici?Buuuun. Pai esti ditamai CEO-u, ai milioanele de doze la nas, e pandelie de nu spun si se curata oamenii pe capete, iar „fita” isi asteapta rindu’????Fooooaaarte frumos, etic nu? Atunci de ce toti milionarii si miliardarii lumii, isi construiesc buncare de mama focului, sau isi iau insule intregi si le transforma in proprietati private unde nu poate trece nici un pescarus, sau cumpara munti si sapa in ei, apoi sapa sub ei ca sa-si faca adaposturi impotriva oricarei pandemii sau cataclism natural????Daca era pandemie pe bune, nu-si mai astepta nimeni rindul, maharii erau deja in buncare, iar daca vaccinul mult laudat era salvarea reala, ei erau primii vaccinati si descurcaretii, restul oamenilor erau dusi…scapa cine poate.
    Inchei cu un banc: Mos Craciun vorbeste cu un copil:
    Mosu – ce-ai vrea sa-ti aduca mosu’ prichindelule?
    Copilul – un inorog mosule!
    Mosu – iar inorog?Cere si tu altceva.
    Copilul – atunci vreau un guvern care sa-mi respecte drepturile!
    Mosu – ce culoare vrei sa fie inorogu’?
    Aia e.

    • Cat timp irosit cu scrierea comentariului

      • @Cornea Paul – După felul în care vă exprimați dezamăgirea cu ”timpul irosit” mă gândesc că tot așa ați gândit și după ce ați citit, poate, ”Ana Karenina”. Oți fi zis în sinea dumneavoastră: «Ce dracu atâta pierdere de timp cu scrierea romanului? Lev Tolstoi trebuia să zică doar câteva cuvine, cum ar fi acestea: ”O nebună s-a aruncat în fața trenului!”»

        • Elena Stoican = @Dl. Cristoiu 😳
          Cornea Paul, domnul sau doamna este locvace în fiecare zi. Genomul… bata-l vina.

        • Comparatia cu Tolstoi este „de noaptea mintii”. 😳
          Cornea Paul, Doamna Stoican (adica,@Dl. Cristoiu) se exprima exact ca protagonistul din urmatoarea poanta.
          *
          Domnul X îl întâlneste pe amicul sau, domnul Y, un individ minuscul, dar plin de sine peste masura, pe care îl întreaba cum se simte. Acesta ofteaza si îi raspunde cu un aer afectat: Honoré de Balzac a murit. Friedrich von Schiller a murit. Lev Tolstoi a murit. Si nici eu nu ma simt prea bine. 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *