Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bilanț 2021. Topul politicienilor români

Un Top al politicienilor români pe un an poate fi alcătuit după multe criterii. Poate fi, în stabilirea ierarhiei finale, criteriul popularității. Poate fi criteriul prezenței mediatice. Poate fi criteriul poziției din sondaje. Poate fi criteriul zicerilor cu tîlc.Un politician trebuie înainte de toate să înfăptuiască. Iar faptele sale trebuie să aibă efecte însemnate în viața politică și chiar și în viața țării. Putem asemăna astfel fapta unui politician cu un cutremur. Cu cît întinderea undelor seismice e mai largă și cu cît forța lor e mai mare cu atît mai mult putem vorbi de un efect mai puternic în realități.

Cînd vine vorba de faptele unui politician dintr-un an sau dintr-o perioadă răsare imediat eterna chestiune a aprecierii. Au fost fapte benefice pentru țară? Au fost fapte care au schimbat în bine țara sau scena politică sau viața cetățeanului sau fapte care au schimbat în rău:

„Dacă prezentul trebuie să scrie istoria trecutului, aceea a prezentului trebuie s-o scrie viitorul” – scria A.D. Xenopol în finalul Precuvîntări la monumentala lucrare în șase volume la Istoria Românilor din Dacia Traiană.

Aprecierea faptelor din prezent ale unui politician are dreptul s-o facă doar viitorul. Istoricul Clipei, care e comentatorul, diferit de istoric, se poate referi doar la amplitudinea efectelor produse de un fapt. Că aceste efecte se vor dovedi benefice sau nocive pentru țară – ne vom da seama abia în viitor. Atunci cînd locul Istoricului Clipei îl va lua Istoricul.

Am întreprins acest excurs pentru a justifica surprizele aduse de acest Top al politicienilor români pe 2021. Criteriul Topului nostru a fost amplitudinea efectelor unei fapte sau unor fapte aparținînd unui politician român în 2021. Altfel spus cît de mult și cît de profund a schimbat scena politică și chiar scena țării ce a făcut un politician în 2021. 

1.  Klaus Iohannis, președintele României

Klaus Iohannis a înregistrat în 2021 o spectaculoasă prăbușire în sondaje. Electoratul taliban de Dreapta, cel care s-a hrănit și se hrănește exclusiv din anti PSD-ism, s-a lepădat de Klaus Iohannis, ba mai mult l-a reevaluat în sens negativ. Judecînd după criteriul simpatiei populare, Klaus Iohannis n-ar trebui să fie nici măcar ocupantul unui loc într-un top al politicienilor români. După criteriul faptei care a schimbat ceva Klaus Iohannis e îndreptățit să ocupe locul întîi, la o distanță uriașă de cel clasat pe locul al doilea.

Klaus Iohannis a reușit o performanță unică pentru un politician postdecembrist:

În doar trei luni, el a schimbat spectaculos scena politică a țării. A spart Coaliția PNL, USR, UDMR, întocmită de el după alegerile din 6 decembrie 2020, prin scoaterea USRPLUS de la Guvernare, și a înlocuit-o cu o Coaliție PNL, PSD, UDMR, Minorități, avînd drept nucleu alianța pînă mai ieri imposibilă dintre PNL și PSD.

Klaus Iohannis n-a recunoscut public și nici măcar n-a lăsat să se înțeleagă că el e autorul uriașelor răsturnări de pe scena politică a lui 2021.

Nu numai informațiile pe surse, dar și semnele exterioare arată limpede că Klaus Iohannis e autorul uneia dintre cele mai mare cutremure politice de pe scena postdecembristă a țării.

Reușita e cu atît mai însemantă cu cît:

  • a) Klaus Iohannis nu poate fi acuzat oficial de scoaterea USRPLUS de la Guvernare. USRPLUS a părăsit Guvernarea și n-a fost dată afară de la Guvernare.
  • b) Klaus Iohannis nu poate fi acuzat oficial c-a adus PSD la Guvernare. Acțiunile sale au avut loc în culise. În plan public, el a pus accent pe teza unor negocieri între partide care au venit la Cotroceni cu o propunere de premier ivită din negocieri.
  • c) Klaus Iohannis și-a luat măsuri (despre care vom afla în viitor) pentru ca Bruxelles-ul să nu bombăne că premierul e general de carieră.
  • d) Klaus Iohannis a trecut peste anii de dușmănie publică față de PSD aducînd la Guvernare partidul lui Marcel Ciolacu. Prezența PSD la Guvernare e o victorie a lui Klaus Iohannis, care a reușit să facă din PSD un al doilea Partid al meu, și nu a lui Marcel Ciolacu.

Amplitudinea efectelor produse de răsturnarea de alianțe din 2021 e uriașă. Dacă efectele vor fi bune sau rele, dacă fapta lui Klaus Iohannis va rezista în timp, rămîne de văzut.
Din aceeași categorie de fapte spectaculoase face parte și impunerea lui Florin Cîțu drept președinte al PNL și blocarea lui Ludovic Orban. Și în acest caz ne confruntăm cu imposibilitatea unor acuzații publice. Din punct de vedere oficial nu există nici măcar o declarație a lui Klaus Iohannis că-l vrea pe Florin Cîțu președinte al PNL.

Locul întîi în Topul politicienilor români din 2021 îl merită Klaus Iohannis și pentru discreția în care a reușit să schimbe spectaculos scena politică a țării potrivit zicalei:
Tace și face.
Repet:
Nu știm dacă din perspectiva viitorului faptele lui Klaus Iohannis din 2021 sînt sau nu benefice.
Vom trăi și vom vedea.

2. Ludovic Orban, președintele Partidului Forța Dreptei

La înscrierea în cursa pentru șefia PNL a lui Florin Cîțu puțină lume l-a văzut pe Ludovic Orban altfel decît retrăgîndu-se din cursă sau din Congres, învins la un scor zdrobitor. Toate datele erau împotriva lui Ludovic Orban. Florin Cîțu era candidatul celor mai puternici lideri PNL. Florin Cîțu era dorit de președinte în fruntea PNL. Florin Cîțu era premier. La scurt timp de la înscrierea lui Florin Cîțu în cursă, filiale loiale pînă atunci lui Ludovic Orban au trecut de partea lui Florin Cîțu. Spre surprinderea multora, Ludovic Orban nu s-a declarat și nici măcar nu s-a considerat învins din start. S-a bătut pînă la capăt și, pe parcursul acestei bătălii, a etalat calități de politician pe care puțini i le bănuiau. Mult mai important, în această bătălie Ludovic Orban nu s-a ferit să-l atace pe Klaus Iohannis, idolul PNL și al Dreptei, un președinte care mai avea trei ani de mandat și prin asta multă putere.

Bătălia angajată de Ludovic Orban în 2021 a fost o faptă cu efecte însemnate asupra scenei noastre politice:

  1. a) A contribuit prin campania dusă împotriva lui Klaus Iohannis la căderea acestuia în sondaje.
  2. b) A șubrezit enorm autoritatea lui Florin Cîțu ca premier mai întîi și ca președintele PNL, mai apoi.
  3. c) A slăbit într-un chip însemnat forța PNL, atît prin dezvăluirile despre aranjamentele de la Congres, cît și prin formarea propriului partid, cu un număr însemnat de parlamentari.
  4. d) A făcut imposibilă refacerea Coaliției PNL-USRPLUS prin lovitura dată grupului parlamentar PNL. Dacă PNL ar fi rămas cu același număr de parlamentari, se mai putea spera la formarea unei Coaliții majoritare PNL, USR, UDMR, Minorități. Prin plecarea unor parlamentari din Grupul PNL, această majoritate nu se putea face.

Putem spune că într-un fel Ludovic Orban a contribuit la formarea alianței PNL-PSD.

3. George Simion, președintele AUR

După o perioadă în care părea a se fi mulțumit cu statutul de șef de partid parlamentar, George Simion și-a revenit brusc și a purces la cîteva fapte cu efecte importante pentru scena politică a lui 2021:

  • a) S-a așezat în fruntea Cruciadei împotriva limitărilor drepturilor individuale prin introducerea Certificatului verde. Lupta împotriva restricțiilor impuse în numele luptei împotriva Pandemiei a numărat și numără importante personalități ale societății civile. George Simion a adus acestei lupte dimensiunea parlamentară.
  • b) A declanșat o campanie de strîngere de semnături pentru Suspendarea lui Klaus Iohannis.

Suspendarea președintelui a fost un subiect tabu al clasei noastre politice din ultimii șapte ani. Nici măcar PSD-ul lui Liviu Dragnea n-a cutezat s-o dezbată. Sub conducerea lui George Simion AUR a îndrăznit s-o pună în chip oficial în spațiul public.

Îndrăzneala de a anunța că lucrează la suspendarea lui Klaus Iohannis a făcut din George Simion după trecerea PSD la Putere un lider al Opoziției.
Lovitura principală a fost încasată de USR, partid care s-a văzut împins în plan secund de hiperactivul AUR.

4. Marcel Ciolacu, președintele PSD

Chiar dacă prezența PSD la Guvernare e opera lui Klaus Iohannis, contribuția lui Marcel Ciolacu la promovarea PSD la putere după nici un an de la alegeri nu poate fi pusă la îndoială.
Trecut prin bruxellizare pentru a deveni partid frecventabil, PSD a scăpat de imaginea proastă anterioară și se află acum la Putere. Fără uriașul talent al lui Marcel Ciolacu de a negocia, de a evita mișcările brusce, PSD n-ar fi ajuns la Putere fără frămîntări periculoase. Dacă se confrunta cu dispute interne în chestiunea participării la putere, PSD ar fi slăbit. Fapta lui Marcel Ciolacu, avînd drept consecință directă participarea PSD la Coaliția de guvernare, a contribuit la marile răsturnări politice ale lui 2021.

5. Stelian Ion, lider USR, fost ministru al Justiției

Decizia lui Klaus Iohannis de a înlătura USRPLUS de la Guvernare și-a avut una din cauze în campania dusă de Stelian Ion de scoatere a ministerului Justiției de sub tutela lui Klaus Iohannis. Tot ce a făcut Stelian Ion ca ministru, dar și după plecarea din funcție, a avut drept efect lipsirea lui Klaus Iohannis de imaginea de protector al Justiției independente și de campion al Luptei împotriva corupției. Klaus Iohannis și-a simțit pus în discuție unul dintre rolurile cu care a cîștigat două alegeri prezidențiale. Dacă ne gîndim că Stelian Ion e cel care a refuzat să dea aviz pozitiv Planului Guvernamental de mituire a primarilor PNL, gest care a umplut paharul în disputa dintre PNL și USRPLUS, putem spune că Stelian Ion a contribuit la răsturnările de alianțe din 2021.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

14 comentarii pentru articolul „Bilanț 2021. Topul politicienilor români”

  • Faptul ca Iohannis a refuzat legea certificatului verde, scrisa de scursura Rafila, ii spala mult din pacate…an greu pt el, cu multa presiune de la EU si de peste tot…..e grea coroana…

  • Mare dezamăgire pentru liberalii Cîțu și Rareș Bogdan.

    • „Liberalii Citu si Rares Bogdan”. Asta e poanta zilei sau ce, ca nu m-am prins? Sa va lamuresc. „Liberalii” din Romania au tot atata tangenta cu liberalismul cat am eu cu meseria de Papa de la Roma. Si in general, politicienii din Romania au habar de ideologii politice cam cat am eu despre fizica cuantica combinata cu tehnologia cresterii cucilor domestici. Poate ca sunteti un umorist formidabil si nu m-am prins eu?

  • 1. Klaus Iohannis, Locul 1? N-aș prea crede. Tot ce-a făcut Președintele, din septembrie și până acum, nu demonstrează decât frica imensă că-și pierde privilegiile. Ce și-o fi zis? ”Dacă e să mor, să moară și PSD-ul! Adică, haznaua e destul de mare și încăpem toți!” Chiar credeți că l-a apucat iubirea și respectul așa, dintr-odată, pentru PSD? Nici vorbă. Din egoism, frustrare și neputință a ”tricotat”, unu pe față și unu pe dos, împreună cu lingăii de consilieri, schimbările politice care ne-au adus la momentul actual. Nimic bun la orizont. Țara e pe avarie.

    • Am uitat sa va pun un link la un clip de 8 minute: https://www.youtube.com/watch?v=vwd-xkaQJU8
      Pina si Basescu paleste ca presedinte in fata lui nea Nicu… herr ciolhanis numai presedinte de tara nu e; acest provincial plin de ifose isi uita locul de sluga poporului…daca am fi intr-o situatie dramatica, reala, herr e primu’ care o rupe la fuga.Asta nu e conducator, e oportunist si cu comportament de „nebarbat”.

  • Maestre, vreți să spuneți un Top al umililor servitori bruxellizi!? fiindcă România nu mai are politicieni.

    2021 va rămâne în istoria României ca anul cu cele mai mari datorii externe ever!!
    Într-un fel este apoteoza dezastrului, este sfârșitul.

    Iohannis este The Terminator, pe românește Groparul României.
    Iohannis a distrus partidele mari și a reușit prin nulitățile impuse de el, Cîțu și Ghinea, să termine economia României.
    Ăștia doi (Cîțu și Ghinea) merită să fie închiși pentru ce au făcut cu PNNR-ul.
    Au lucrat amândoi împotriva intereselor țării.
    Împreună cu ei trebuie să fie luat la întrebări și ministrul energiei Virgil Popescu să explice cum s-a făcut liberalizarea energiei. Aici miroase a interese mari și a mulți bani.

    • Și măi, ăștia din Top, opriți sărăcirea populației prin inflație! Nu ne mai stoarceți!
      Opriți nebunia cu geen dealul, deschideți urgent toate minele de cărbune!
      Deschideți activitățile de căutare a aurul aluvionar! deschideți minele de aur și cupru.
      Căutați o nișă de exporturi și investiți doar acolo.
      Aduceți aurul în țară!

  • La sfârșitul fiecărui an se fac tot felul de
    clasamente in diferite domenii și pe criterii
    diferite . Este foarte interesant și un top al politicienilor pentru anul 2021 chiar dacă diferența de opinii este o realitate și numai pentru faptul ca tot romanul se pricepe la sport și la politica . Pentru istoria postdecembristă ar fi la fel de interesant realizarea unui studiu de cercetare a elitelor politice după 1989 incepand cu FSN , PNȚCD, PNL etc . Au existat oameni care au ocupat funcții politice sau administrative ( miniștri ) contribuind ibine sau rău la evoluția/involuția României și despre care nu se mai știe nimic . Nu este ușor , dar este o idee !!!

  • Privind topul, care mi se pare aprox. corect imi aduc aminte de o expresie de pe vremuri:” astia sunt oamenii, cu astia defilam”
    Cei vechi mediocrii, cu mai multe defecte decat calitati, cei noi, fara mare experienta, dar si fara mare entuziasm.
    Alegerile n-au mintit.

  • Toti cei enumerati si restul de politicieni de dupa ’89 si pina azi, vor sfirsi drept in coshu’ de gunoi al istoriei.Uitati de ce clasa politica de la noi nu merita pic de atentie: ma gindesc la ce avea Romania in Dec ’89 si ce are azi in Dec 2021. Iti vine sa plingi la propriu. Nu ma apuc sa insir in detaliu, dar trebuie amintit ca in August ’89 Romania avea datoriile externe platite.Altii ne datorau noua bani, noi incheiasem lantul slabiciunilor si platisem tot inapoi, nu se mai duceau milioanele pe dobinzi la imprumut si imprumutul in sine. Asta e momentul cheie cind occidentul s-a sucit, cum adica Romania sa-si plateasca datoriile externe?Ce s-au timpit? Cum sa incerce Romania sa faca banca mondiala la Bucuresti, ce tupeu nene!!?!! Sa dea Romania cu imprumut la altii si sa incaseze Romania dobinzile aferente? Asta e nerusinare pe fata. Mai ales ca Romania atunci avea a treia flota din lume, sistem de irigatii foarte bine pus la punct, cercetare,o denigreaza unii azi pe cercetarea asta, da’ nici denigratorii nu pot sa nege ca Romania avea cercetare… combinate, fabrici fel si fel aveam destule, aviatie faceam, daca era de ignorat sectorul aviatiei, atunci cum se face ca la Aeronave au venit niste astronauti americani sa raspunda cica la intrebarile studentilor amariti din Romania.Atunci au aflat si domnii astronauti ca in Romania, ecuatia de gradul doi se invata din clasa a V-a si ca din clasa a VI-a se face geometrie, intr-a VII-a se face si trigonometrie, adica exact subiecte pe care ei le studiau mai serios deabea in ultima parte petrecuta in liceu, apoi in anul I de facultate. Ma sa fie, da ce prapaditi erau romanii, nu? Cum se face ca la cit de fraieri erau considerati Romanii, cind le-a gaurit o ciocanitoare naveta la aia la NASA, imediat profesori din Politehnica au fost chemati sa evalueze paguba, sa gaseasca solutii de remediere ca sa nu se amine lansarea?De prosti si oprimati ce eram?Se ducea o politica atit de proasta in ’89 incit la nivel de tara se putea produce, exporta si crea ?Era proasta economia centralizata? Era prost faptul ca se putea estima, calcula, prevedea necesarul de forta de munca pe urmatorii 5, 10, 20, 25, 30, 50 de ani????Era asa o nenorocire ca se puteau pensiona femeile la 55 de ani si barbatii la 58-60 cu pensie de la stat, suficienta ca sa traiasca fara sa cerseasca ceva?Era atit de rau sa ai casa ta, sa nu stai cu chirie la mina vreunui idiot care te da afara cit ai clipi daca nu platesti cit vrea el si poate sa-sti creasca chiria cind il apuca? Era o prostie scoala obligatorie”Sau admiterea la facultate pe baza de examen si fara plata?Serios?Asa rau era?Am uitat de faptul ca se oprea lumina si nu ajungea apa pina la etajul 10, se intimpla la anumite ore din zi…era tare rau cu politicienii de atunci si cu presedintele de care multi faceau mishto pe motiv ca vorbeste ca la tzara…azi e mult mai bine, de 31-32 de ani oricine a ajuns la Cotroceni a pus in aplicare cite un vis pe care l-a avut in copilarie sau adolescenta…primarii au organizat concerte, unu’ chiar a adus-o pe Sandra de la „Arabesque” ca sa-i cinte cu piciorul in ghips, altul s-a apucat de taiat teii batrini, peste 100 de ani fiecare, din piata centrala ca sa puna banci si cica sa „modernizeze” locul, imediat au inceput privatizari dupa ureche, dupa cum a avut sau inca are chef cite un dom’ primar… s-a terminat cu flota ca cica erau fiare vechi, niste hirburi, noua nu ne mai trebuie, cum nu ne trebuie nici santiere navale, combinatele de „trista” amintire unde lucrau cu zecile de mii de romani azi sint or ruine pe teren bun de valorificat de catre shacalii bagati in imobiliare, or sint deja rase si sint construite blocuri la futu-i masa, daca da un cutremur unele vor fi la pamint pt ca nu s-au respectat normele elementare de contructie, aprobarile sint luate pe shpagi si date dupa ureche….care dai mai mult?…uite”otorizatzia”, da-i inainte, ridica blocuri…locurile de munca s-au redus in astia 31-32 de ani pina la punctul ca milioane de romani au plecat definitiv din tara, sau muncesc prin Europa in conditii primitive, tratati ca sclavii din sec XIX de pe plantatiile de bumbac, dar in tara si daca da cu tunu’ nu are un loc de munca. Apoi vine scuza la nivel de „alesi” cum ca noi nu mai avem forta e munca educata si calificata…on curind vor importa forta de munca de prin Africa, China, vad ei, sint descurcareti, poate gasesc mai multi de-ai lu’ doftoru cacarafat…pai cum s-a ajuns la punctul asta?Cine a distrus scolile profesionale si de ce?Erau scoli de meserii ale statului, azi ale cui sint?Mai sint?E usor sa vina nea politicianu’ de azi sa faca pe desteptu si sa tina”spiciuri”,ca-n vest, la romanu’ pe care-l considera prost,doar au vazut si ei in filme cum apari la TV, te aplauda unii, ai „bodigarzi” ceea ce te face sa te simti „tare” superior…Daca e sa fie comparati cei ce ocupa azi anumite posturi de ministrii, cu omologii lor de dinainte de’89, aia de azi arata ca niste rizgiiati infantili, plini de gargara, minte putina, tzifna multa, incapabili sa creeze ceva sau sa inteleaga macar ce e de facut. Inainte de’89 se pornea de la baza pe care o aveam ca tara si se construia in continuare pe aceea baza, se mergea pe ideea de a imbunatati si a evolua, nu pe ideea de azi „vin investitorii ca altfel sintem cacatzi”…radem tot, tragem linie si-o luam de la capat, doar ca nu au habar cum si cind s-o ia de la capat, itii distrug, apoi fug pe alte posturi, se descurca urmatorul…Am ramas cu un gust amar, amintiri pe care le-as vrea sterse, de acum citiva ani cind am venit acasa si ca intotdeauna am vrut sa merg in anume locuri care-mi aminteau de tinerete, anii de scoala, colegi,prieteni…in primul rind nu mi-a venit sa cred ca aerul e irespirabil, nu mi-am imaginat ca Bucurestiul a ajuns sa aiba astfel de „gaze toxice” pe post de aer de respirat. Am mers prin centru, pe Lipscani ziceai ca esti intr-un film apocaliptic, plin de tigani, cartoane in usi si geamuri, cladirile pareau ca dau sa cada in orice secunda. Merg in Cismigiu, erau montate nu stiu cite banci, una dupa alta, cu cosuri de gunoi pline care puteau de-ti muta nasul, alei rupte, lacul secat si napadit de mizerie,buruieni, culmea, doar o alee, aia dinspre bulevard, avea citeva lalele plantate.O iau in jos pe bulevard pe la cinematografe, cu greu am recunoscut locul, ziceai ca toate cladirile au trecut printr-un bombardament serios. Merg spre Victoria, cu gindul sa ajung la Muzeul de Istorie, trotuarele pline de gunoaie fel si fel, inclusiv pagini din ziare imprastiate si doua doamne imbracate cu niste veste fluorescente care adunau pe acolo, dar fara prea mult elan. Ajung la Muzeu, in timp ce urc scarile era sa calc intr-un cacat mare de ciine, muzeul intr-o stare pe care nu vreau s-o descriu, mi s-a parut deprimant si injositor ca o tara sa aiba Muzeul National in asa hal…in alta zi merg la Antipa, aceleasi exponate de acum 50 de ani, citeva schimbari, nu in bine, pe ici, pe colea.Merg la Muzeul de Geologie care-i aproape acolo, pietrele expuse pline de praf, vitrine neingrijite,murdare, intru la micul magazinas de acolo, in timp ce ma uit sa cumpar citeva cadouri apare o doamna cu tzigara in mina si cu vocea hiriita imi spune sa o chem daca vreau ceva. Semnul cu fumatul interzis plantat acolo, nu era probabil valabil si pt doamna vinzatoare …merg in Herastrau, aici chiar mi-au cedat nervii, din parcul ala frumos unde era o placere sa te plimbi vara, acum erau terase pline de fum de la gratarele cu mici, mirosea a bere si-n unele locuri a mult pipi, nu mai zic de toaleta din incinta restaurantului principal, acolo puteai sa calci in pishat daca nu te uitai pe unde mergi…plin de gherete si masute unde se vindeau inclusiv racoritoare la pahar, in conditii de igiena indoielnica, SANEPID-ul de dinainte de ’89 i-ar fi luat cu duba de acolo. Merg pe la Vitan, a trebuit sa merg aproape pe bordura mai ales in zonele cu balcon, in fata mea a cazut ditamai coltul de la unul din balcoane, la Dristor dupa o ploaie usoara, aveai nevoie de barca ca sa ajungi la statia de metrou. Au facut p Alimentara, am uitat ce firma, da’ au avut grija sa puna bariera in drum sa nu intre decit cumparatorii… La piata Rimnicu Sarat, mizerie si miros mai rau decit era cindva, in schimb s-au construit niste maghernizte acolo unde-ti vind biscuiti si nu mai stiu ce,placinte cu brinza ceva…Da’ au facut „mol”, acum trebuie sa ocolesti de te ia Gaia ca nu mai ai pe unde s-o tai pe scurtatura…IOR-ul a fost o surpriza placuta, cit de cit mai curat si cu trandafiri, pomii de linga lac au crescut superb, ma refer la Red Sequoia…poate ar trebui sa curete lacul ala un pic si ar arata chiar foarte frumos, aia cu tarabele lor de acolo cam incurca locul iar patronii iti vind marfa cu tigara in coltul gurii si-ti sufla fumu’ drept in nas…pe Mosilor ca la balamuc cu masinile, Piata Obor murdara, inghesuiala, miros urit, fum de la gratare, tziganie multa, ba ca sa prinzi loc de parcare, iti facea un tigan semn unde sa parchezi si trebuia sa-i dai 10 lei sau mai mult ca sa nu-si zgirie masina sau sa te lase fara cauciucuri…peste tot, absolut peste tot, farmacii, magazine, toto aveau „bodigarzi” la usa de parca asta e noua meserie de baza…Am mers la primarie, nu era Firea pe atunci, nu stiu cine era, nu-mi amintesc, dar ca la balamuc, aveau si niste „garzi” in curte, niste batrinei cu burta rotunda, aia nu-si pot lega nici sireturile la ghete, ce sa alerge dupa banditi, ce ordine sa faca cind ei nu pot lega trei vorbe cu sens… Am avut un sentiment de groaza pe toata durata sederii in tara, ACASA, parca eram intr-un gheto sau intre zombi dupa o Apocalipsa…Am vrut sa cumpar un apartament in blocuri nou construite…la coltul blocului, intr-o ghereta, unu’ imbracat in uniforma, BGI cred, nu mai stiu ce scria, cica sa-i dau buletinu’ ca altfel nu trec.Cucoana de la imobiliare astepta la scara, garda silitoare nu, „davai bolentinu'” Am refuzat sa-i dau dobitocului ala pasaportul de groaza ca cine stie ce face cu el, in plus de cind orice cretin are dreptul sa-ti ceara act de identitate? Am ocolit blocul si-am intrat pe la celalalt capat unde garda de acolo nici nu s-a sinchisit de nimic, ba chiar m-a indrumat sprea biroul de vinzari si mi-a urat „s-aveti succes”…Nu mi-am imaginat ca si-n tara mea se pot construi monstruozitati ca-n filmele de groaza. Blocul ala era crapat inca de la intrare. Te uitao la pereti si-ti dadea fiori. Am mers cu liftul la etajul unde aveau apartamente de vinzare si am iesit intr-un hol sinistru, peretii crapati, becuri din loc in loc, doar apartamente insirate stinga-dreapta, nu tu un geam spre afara, nu tu ghena de gunoi, trebuia sa-si aduni gunoiul si sa-l duci cu liftul la mama zmeilor in nu stiu ce tomberoane. Nici nu am vrut sa mai vad dormitoarele de la etajul apartamentului respectiv, constructia blocului fiind o nenorocire in asteptare, iar ce-am vazut mi-a fost de ajuns, ditamai shandramaua de apartament cu un dormitor la primul nivel de nu puteai sa bagi un pat normal, da’ cica apartamentele erau de lux…
    Aste-as marile realizari ale politicienilor de dupa’89, nu-si merita nici unul numele de politician pt ca au distrus o tara frumoasa. Daca la suprafata se vede ce am descris, nici nu vreau sa-mi imaginez ce e in documentele referitoare la bugetul de tara, salarii,pensii,constructii necesare ca drumuri, poduri, centrale fel si fel…Citeam un articol ca n-au apa pe Valea Prahovei pt ca turistii consuma prea mult.La hotel de 4 stele le-a dus la camera, apa in bidoane…iti sta mintea-n loc cind vezi cit de haotic e totul si cum se merge inrait pe linia asta a debandadei generalizate. Cum sa construiesti pensiuni si hoteluri handra-landra fara sa iei in consideratie citeva elemente de baza, de bun simt?Era gresita centralizarea de dinainte de ’89? Pai de unde te aprovizionezi cu apa in Sinaia sa zicem? Cum e calculata rezerva aia de apa? Pt cite persoane, pe ce durata de timp?Primarii de pe Valea Prahovei vor turism de calotate, curat sau improvizatii, un tun rapid si vad ei mai incolo ce iese?Nu construiesc nimic cu cap in zona?Doar dau autorizatii si fiecare se descurca cum poate? Asta e ce se vede in tara, asta e suprafata vizibila oricarui om, pe unde mergi, ochii vad, tragi concluzii bazat pe ce vezi si ce vezi e Zombiland. Astea-s realizarile marete ale partidelor si ale politicienilor de dupa ’89. N-au reusit sa varuiasca un bloc facut pe vremea lu’ nea Nicu da le merge gura mai ceva decit curu’ ratzelor, si cit e ziua de lunga bat cimpii la TV cu investitii si ce grozavii o sa faca ei.Isi dau contre intre ei, intre partide, se joaca cu cuvintele, au devenit scirbosi de nedescris cind imita pe aia din vest, si-au facut un ocicei din a nu raspunde la nicio intrebare, asta arata cita responsabilitate isi iau ei pr propriile actiuni.E doar gura de ei, fapte bune inexistente, se comporta ca niste netrebnici si din virfu’ batzului unde au ajuns, se uita cu dispret la platitorii de taxe. Nu se poate face un clasament al politicienilor, ar trebui facut un clasament al IQ-ului fiecaruia si al proceselor pe care le-au avut sau le au la nivel personal. Un clasament al tilhariilor facute si care acum or sint clasate, or asteapta mocnit undeva. Astia enumerati nu-s politicieni, sint niste impostori fara sentimente, empatie zero barat, niste descurcareti care vor sa de a tunuri rapide sa-si umfle conturile ca nu se stie cind si daca vor mai avea o astfel de ocazie.Niste caraghiosi de la cacaciosul de la Cotroceni si pina la femeia de serviciu care la spala WC-urile la politicieni. Incerc sa inchei cu o recomandare. Toto pomeneati de istorie si cutremure…uitati aici un articol despre reactia avuta de Ceausescu la cutremurul din ’77. Povesteste translatora lor, fara sa-si dea seama ca ce spune, arata de fapt ca presedintelui tarii de atunci ii pasa de tara, de oameni, degeaba il numesc unii dictator si alte prostii, omul era loial tarii si incerca sa-si indeplineasca datoria fata de tara in primul rind. Cititd acest articol, mi-am dat seama inca odata cita fatarnicie zace in unii care inainte de ’89 erau privilegiati din multe puncte de vedere, le era bine, apoi dupa ’89 au inceput sa-si dea arama pe fata si sa dea din ei numai prostii, ca sa sune „politic corect”, nu si adevarat. Adevarul poate fi citit printre rinduri si fiecare om care a trait cu nea Nicu presedinte timp de 25 de ani, poate face usor o comparatie intre clasa politica de pe vremea lui si ce oportunisti, niste rahati de asa zisi oameni conduc tara azi.
    Uite cum se interpreteaza azi un adevar intr-un moment tragic pt toata tara. Translatora povesteste cum Elena Ceausescu, dupa primirea stiri ca acasa e rau dupa un cutremur serios, se gindea la fiica ei Zoe si la cele doua batrine, mama si soacra sa. Apoi spune „…Inchipuie-ţi că toţi bucureştenii sunt pe străzi. Nu mai îndrăznesc să stea în casă, de frică să nu se repete cutremurul!”…Cum interpreteaza madam translator?
    „…Oricine s-ar fi bucurat de o oarecare notorietate politică ar fi putut declara o stare de necesitate, profitând de absenţa lui Nicolae Ceauşescu, putându-şi asuma puteri decizionale şi răsturna liderul în funcţiune fără drept de apel. Justificări pentru o asemenea acţiune erau suficiente….. Nicolae Ceauşescu ştia prea bine acest lucru. Este de înţeles de ce revenirea imediată în ţară a cuplului era vitală.”
    Adica in seara de 4-Martie-1977, dupa ora 21:30, lumea era in strada in pijama, unii chiar desculti, fara haine groase, fara paturi, apa, electricitatea cazute, telefoanele functionau da’ nu intoate zonele, cladiri cazute in centrul Bucurestiului si coana, duduia „translatoreasa”, „traduce” ingrijorarea reala a presedintelui tarii ca pe o frica de lovitura de stat…Pai cine Doamne iarta-ma se gindea in picioarele goale si-n pijama sa faca revolutie printre moloz si oamenii prinsi sub moloz?Ce minti shuchii pot sa aiba privilegiatii care au lucrat pe atunci pe linga Ceausesti, de-au ajuns azi sa spuna asta niste timpenii?
    Asa ca, orice clasament al politicienilor de azi, indiferent de context , nu cred ca are vreo valoare. Tipii sint distrugatori si falsi, lacomi si razbunatori. Astia nu-s politicieni, de „lideri” nici nu poate fi vorba. N-ar face fata nici la CAP sau la muls o capra…v-am mai zis, ar confunda-o cu un tzap. Sa se duca toti ca nu le va simti nimeni lipsa…Aia e.
    Uitati linkul – https://evz.ro/cum-au-aflat-sotii-ceausescu-de-producerea-cutremurului-din-martie-1977-unde-erau-catre-cine-s-a-indreptat-primul-gand-al-elenei-marturie-inedita-istoria-secreta.html

    • @Dl. Cristoiu – 2. Legat de cutremur, Nicolae Ceaușescu și-a pierdut o nepoată, de la sora sa Marioara Agachi. Blocul în care locuia Niculina Drăgoescu s-a prăbușit și a fost scos în viață doar soțul acesteia și copilul de aproape 5 ani. E vorba de blocul ”Continental” unde și-a găsit sfârșitul printre alții și Toma Caragiu. Am fost colegă de școală elementară cu cele două fete ale Marioarei Agachi: Doina și Niculina. Locuiam pe o stradă vecină cu strada ”Moș Adam” ( zona Mărgeanului) unde aveau casa fam. Agachi. Asta ca să înțelegem și mai bine îngrijorarea majoră a lui Nicolae Ceaușescu și precipitarea revenirii în țară.

      • Doamna Stoican, in situatia de atunci numai un zevzec nu ar fi avut ingrijorari serioase cind vine vorba de o tragedie reala, neinventata de om, cu pierderi uriase si umane, si materiale, asa cum a fost la cutremurul din ’77. Ce ma enerveaza peste puterea de a descrie starea asta de nervi, e ca se minte cu o nerusinare ordinara si se transforma anumite situatii in ocazie de a mai da cu noroi in conducerea de atunci. Cine a trait si a inteles perioada aia incepind cu ’65 si pina in ’89, e in stare sa intoarca pe cite fetze poate, sau vrea,orice situatie de atunci. Nu totul a fost miere si ambrozie, asta o stie orice roman adult, dar nici hotia si mizeria de azi n-a fost. Se construia si se dadea atentie educatiei. Azi educatia e ignorata, de construit ne da UE-u’ fonduri ca sa ne construiasca italienii spitale, nemtii autostrazi s.a.m.d., adica sintem un fel de neghiobi de serviciu in slujba unor tari cu pretentii de „lume buna”(cica au democratie si stat de drept, nu are nimeni voie sa aduca in discutie starea materiala pe grupe de virsta, conditii de locuit, sanse de scolarizare de la gradinita si pina la doctorate,pensii, sistem medical , ca cica ne-am baga nasu’ unde nu ne fierbe oala, doar ei au dreptul sa puna „diagnostice” si sa dea „verdicte” tarilor ca Romania)…cind minciuna pe fata e folosita pina si in situatii tragice, cu scop de denigrare a unor oameni ucisi cu singe rece in zi de Craciun, si astfel de minciuni sint spuse de persoane privilegiate la vremea respectiva, iti vin in minte atitea intrebari incit nu mai stii care e mai importanta…Acea translatora a mintit cu nerusinare, ba mai si trage concluzii de-o stupiditate fara egal sugerind ca ar fi fost posibila vreo revolta populara in zilele acelea de Martie ’77.Numai proshtii ar crede o astfel de stupiditate, se spala mintea tinerilor cu prostii fara egal despre cum a fost si ce-a fost inainte de’89, se minte grosolan din prostie, interes, ca asa da bine azi „politicul corect”…Am vazut un clip de 2 minute, tare as vrea sa stiu cine erau indivizii care se hlizeau in timp ce vorbea Ceausescu, si ala care casca sa-si rupa falcile. Daca in anii’70 vesticii se comportau in halul in care se comportau, cine Doamne iarta-ma mai crede ca la UE lucreaza cineva serios???Se muta fonduri de ico-colea, se minte, se manipuleaza si se doarme-n fund pe scaun, ii dore-n pix pe toti de orice, ma uitam la nea Nicu in clipul asta si parca-l vad cu alti ochi…parca stie ca vorbeste la surzi si prosti, se vede ca e nervos, se vede ca incearca sa tina linia decenta, nu iese din paternul clasic de diplomat civilizat,spune ferm ce are de spus si culmea isi apara tzara pe care o reprezinta si are atitudine decenta de conducator,nu de sluga.Citi din gibonii alesi de azi fac asta pt Romania? Cind sint alesi le incape curu’ in scaunele alea pe care stau…pina isi termina mandatul ajung sa nu le mai incapa curu’ pe scaun, li se revarsa pe sub minere si cind se ridica sa vorbeasca se ridica cu scaun cu tot, la aia se limiteaza mandatul lor, la dezvoltarea pe latime a curului personal…nicio vorba de apararea intereselor nationale. Astia de azi sint nepregatiti sa administreze o tara, ba as zice ca sint adevaratul pericol public pt romani si viitorul generatiilor tinere de azi si viitoare. Orice top al politicienilor de azi, devine subiect de gluma proasta, caricaturi insufletite de dorinta de imbogatire si de a avea relatii cu fel si fel de straini, Nu-i nici unu’ mai breaz decit celalalt in sens pozitiv. de la rau poti analiza totul in jos spre mai rau, si mai rau, si tot asa. Daca ar exista investigatori seriosi, impartiali si sa-i ia la bani marunti pe toti astia alesi dupa’89, cred ca nu avem suficiente puscarii ca sa-i condamne dupa fapte.In halul asta s-a ajuns si e tare urit ce se intimpla. Uitati clipul de care vorbeam: https://www.youtube.com/watch?v=NyG4Yz698e0
        Va multumesc pt comentariu. N-am stiut de tragedia asta personala a Elenei Ceausescu. Ce stiu e ca se minte agresiv si fara sens. Daca erau asa niste ticalosi, n-ar mai fi vorbit lumea atit de mult de ei, mai ales ca au trecut 32 de ani de la inscenarea aia ordinara, nedreptate de nedescris care li s-a facut atunci.

        • Foarte bune si pertinente comentariile dvs. Imi aduc aminte de taica-miu care la o varsta inaintata, uitandu-se la TV (dupa 90) la vreun „savant/politician” d-asta nou, isi punea o intrebare retorica: bah, astia vor sa-mi povesteasca mie ce-am trait eu pe pielea mea?

          • Multumesc frumos ca cititi ce se scrie pe aici. Nu ma asteptam ca ce scriu, sa fie citit si mai ales apreciat.
            Apropos, domnul Propinatiu, cometariul de la 18:56, a facut mishto…scrie foarte scurt si scrie de multe ori cu o ironie fina…n-o sa va raspunda.
            Numai bine va doresc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *