Joe Biden se retrage din cursa prezidențială: „Este în interesul partidului meu și al țării”

Bizarerii la JO 2022: Norii politici amenință un mare eveniment sportiv

La foarte puține ore după ce am scris, cu detalii, despre boicotul oficial formulat unele state occidentale în legătură cu apropiata Olimpiadă de iarnă din China, iată noi fapte pe care deja le anticipam.

Premierul canadian Justin Trudeau a anunţat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, după ce Statele Unite ale Americii, Regatul Unit şi Australia au anunţat măsuri similare pentru aceste întreceri care vor începe pe 4 februarie, anul viitor. Adică peste puțin timp.
„Suntem profund preocupaţi de încălcări ale drepturilor omului de către guvernul chinez”, a afirmat premierul canadian, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi turcofone, în special musulmane, sunt încarceraţi în lagăre în Xinjiang. China este acuzată că sterilizează femeile cu forţa şi că impune munca forţată.

Beijingul susţine că lagărele sunt centre de formare profesională, menite să-i îndepărteze de radicalizare pe cei aduşi aici.
Replica părții chineze, care l-a invitat pe președintele rus, nu a întârziat să apară.

Yang Yang, prima medaliată cu aur a Chinei la Olimpiada de iarnă, preşedintă a comisiei sportivilor de la Beijing 2022, a opinat că Jocurile Olimpice sunt o scenă pentru sportivi şi nu o pistă pentru politică.
„Este trist ce se întâmplă. Jocurile Olimpice sunt utilizate ca un fel de instrument pentru scopuri politice. Politizarea sportului şi utilizarea Jocurilor Olimpice ca un vehicul pentru scopuri politice de politicieni individuali încalcă fără îndoială Carta Olimpică. Jocurile Olimpice nu sunt un spectacol politic, deoarece ar contraveni spiritului olimpic. Jocurile Olimpice sunt o scenă pentru sportivi, deoarece spiritul lor de luptă va inspira mai multă lume să facă faţă pozitiv provocărilor şi să lucreze mai mult pentru a depăşi dificultăţile, în special pentru copiii care consideră sportivii ca modele”, a declarat Yang Yang, dublă campioană olimpică la patinaj viteză short track în 2002 şi multiplă campioană mondială.

Yang a reamintit că în baza regulamentelor CIO şi a practicii olimpice, şefii de stat şi de guvern sunt, de obicei, invitaţi şi înregistraţi de Comitetul Naţional Olimpic (NOC) pentru a participa la Jocurile Olimpice şi la activităţile relevante ca invitaţi înregistraţi. Preşedintele Comitetului olimpic australian şi vicepreşedinte al CIO, John Coates, a spus, la rândul lui, recent, că „Jocurile Olimpice sunt singurul eveniment care adună întreaga lume într-o competiţie paşnică”.

Dubla campioană olimpică a adăugat că, în contextul pandemiei, Jocurile Olimpice pot furniza motivaţia spirituală pentru întreaga omenire de a lupta împreună contra epidemiei.
„Jocurile Olimpice sunt lumina de la capătul tunelului. Ca sportivă olimpică şi preşedinte al Comitetului sportivilor de la Beijing 2022, vreau să le spun, cu sinceritate, sportivilor olimpici că suntem pregătiţi să-i primim pe cei mai buni sportivi din lume din toate ţările la Beijing şi să aprindem încă o dată pasiunea olimpică”, a concluzionat Yang Yang.

Nu știu ce părere aveți dumneavoastră. Dar, ca gazetar sportiv, mulți ani m-am bucurat de evenimentul de pe arene. Este vorba de o sărbătoare a spiritului liber, o competiție între cei mai buni.
Într-o perioadă și așa dificilă din motive sanitare, dacă mai punem în ciorbă și ingredientele politice, cred că o să iasă felul unu pentru prânz foarte straniu la gust.
Mai bine trecem la felul doi, îl savurăm. Apoi, vine marea sărbătoare a desertului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *