Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bizarerii la JO 2022: Olimpiada care dezbină planeta

Nici nu s-a uscat bine cerneala semnăturilor care au parafat Armistițiul Olimpic al Organizației Națiunilor Unite pentru ediția Beijing 2022, că au și început marile dispute ale lumii.
Este adevărat că la momentul solemn al semnării, 20 de state au anunțat că refuză armistițiul din rațiuni politice, dar și sportive.

Marea dezbinare care se anunța cu acest prilej, iată că a avut loc în fapt, primele două țări, SUA și Australia, făcând anunțuri oficiale că boicotează competiția din China, care începe în prima parte a lunii februarie, anul viitor.
SUA au anunţat astfel un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui comunicat difuzat de Casa Albă.
În consecință, Statele Unite ale Americii nu vor trimite niciun reprezentant diplomatic la Jocurile Olimpice şi Paralimpice de iarnă de la Beijing din 2022 din cauza „genocidului în curs şi a crimelor împotriva umanităţii în Xinjiang”, a precizat Casa Albă.

Fiind prezentă, „reprezentanţa diplomatică americană ar trata aceste Jocuri ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în pofida încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi a atrocităţilor Chinei în Xinjiang. Şi pur şi simplu nu putem face aceasta”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Preşedintele american Joe Biden a declarat,  încă de luna noiembrie 2021, că ia în considerare un astfel de boicot diplomatic pentru a protesta împotriva bilanţului negativ al Chinei în materie de drepturile omului, inclusiv pentru ceea ce Washingtonul califică drept un genocid împotriva unei minorităţi musulmane.

China a avertizat că SUA vor plăti un preț pentru decizia de a boicota diplomatic Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing pe marginea îngrijorărilor legate de respectarea drepturilor omului, transmite BBC.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că planul american de a perturba JO de Iarnă va eșua.
Nu se știe care va fi acel preț, însă purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a precizat că va fi un preț de plătit pentru „greșeala SUA”.

La rândul său, Australia nu va trimite niciun reprezentat al guvernului său la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, alăturându-se astfel „boicotului diplomatic” declarat de Statele Unite, a anunţat, la 8 decembrie, prim-ministrul Scott Morrison.

Decizia adoptată de responsabilii de la Canberra intervine într-un context de „dezacord” cu China privind numeroase chestiuni, mergând de la legile australiene privind ingerinţa străină, până la recenta decizie de a achiziţiona submarine cu propulsie nucleară, a precizat Morrison.
Premierul australian a menţionat, de asemenea, violări ale drepturilor omului în regiunea Xinjiang şi reticenţa Beijingului de a purta discuţii cu responsabili australieni.
„Australia nu va reveni asupra poziţiei ferme pe care a adoptat-o pentru a-şi apăra interesele şi nu este deloc surprinzător că nu vom trimite oficiali australieni la aceste Jocuri”, a mai spus premierul.

Aproximativ 40 de sportivi australieni ar urma să participe la Jocurile de la Beijing, ce vor debuta pe 4 februarie.
Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin, a declarat, în cursul unei conferinţe de presă, că ţara sa nu a avut niciodată intenţia de a invita înalţi responsabili australieni pentru ceremoniile oficiale prilejuite de Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, după ce Australia a anunţat că se alătură Statelor Unite în „boicotul diplomatic” al competiţiei.
„Nimănui nu-i pasă dacă ei vin sau nu. Politica lor politicianistă şi micile jocuri de culise nu vor schimba cu nimic reuşita Jocurilor Olimpice”, a spus oficialul chinez.
„Decizia autorităţilor de la Canberra arată clar că executivul australian urmează orbeşte deciziile unei anumite ţări”, a adăugat Wang, fără a numi însă Statele Unite ale Americii.

Dacă statele occidentale încearcă să întărească poziția boicotului, pe de altă parte China și Rusia dau semne de mare prietenie.
Xi Jinping anunță că îl invită pe Vladimir Putin la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing, în ciuda faptului că Rusia are interdicție de participare la acest eveniment sportiv.

Purtătorul de cuvânt al diplomației chineze, Zhao Lijian, a declarat, marţi, că Xi Jinping şi-a dorit ca „bunul său prieten” Vladimir Putin să asiste la Jocurile Olimpice de Iarnă, care se vor desfăşura între 4 şi 20 februarie, şi că liderul de la Kremlin a acceptat. Xi Jinping a fost prezent, la rândul său, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, în Rusia, în 2014.

Sportivii ruşi vor trebui să concureze ca sportivi neutri, deoarece Rusia, ca ţară, are interdicţie de participare din cauza unor acuzaţii legate de un program de dopaj sprijinit de stat, la Jocurile de la Soci, şi de acoperirea lui ulterioară.

Revenind la bizareriile de fond ale JO ediția 2022, avem acum câteva argumente pentru a vedea că semnarea Armistițiului olimpic sub egida ONU, în loc să promoveze unitatea și cooperarea, așa cum s-a dorit inițial, nu a făcut decât să arunce benzină pe flacăra disputelor politice planetare.
În zilele următoare, ne așteptăm, în mod firesc, la noi declarații de boicotare a apropiatului eveniment olimpic, din partea statelor occidentale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *