Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bizareriile care sugerează că actuala Criză ascunde mult mai mult decît un simplu joc al orgoliilor

Criza din Coaliția de Centru Dreapta, la o săptămînă de la declanșare, nu s-a încheiat luni seara, la ședința Coaliției. Și asta pentru că ea pare a fi mult mai profundă decît un simplu joc al orgoliilor.

O scurtă retrospectivă a evoluției scandalului provocat de demiterea intempestivă, brutală și fără menajamente a lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății, ne semnalează o serie de fapte mai puțin întîlnite în cazul unei crize de asemenea proporții, din interiorul unei Coaliții. Indiscutabil într-o Coaliție de Guvernare și mai ales într-o Coaliție cum e cea dintre PNL, USRPLUS și UDMR, Coaliție alcătuită în grabă, la presiunea lui Klaus Iohannis, apar tensiuni, conflicte, pot să apară și momente de criză precum cel de acum.

Însă în cazul de față din start avem o deosebire fundamentală față de obișnuitele crize din Coalițiile de guvernare postdecembriste chiar din declanșarea crizei.
Să luăm drept exemplu Criza din Coaliția CDR-PD-UDMR din timpul Regimului Constantinescu. Această criză s-a declanșat abia la sfîrșitul lui 1997. Așadar trecuse un an de guvernare Ciorbea (probabil că tensiuni existau dar ele nu s-au manifestat nici într-un caz la suprafață) fără scandaluri, cel puțin publice.

În cazul actualei Crize lucrurile stau net diferit.
Să reamintim că de la început, chiar de la negocierile pentru formarea guvernului, PNL a renunțat în mod surprinzător la toate ministerele care aduc bani, dar mai ales la ministerele care vor utiliza banii primiți de la Uniunea Europeană, în timp ce USRPLUS, deși cu un procentaj mai mic în alegeri, a luat potul cel mare. N-a trecut nici o săptămînă-două de la investire și miniștrii USRPLUS au pornit o ofensivă electorală de proporții, avînd drept țintă PNL. Pentru prima dată în postdecembrism a apărut teza moștenirii dezastruoase, nu în legătură cu partidul care a trecut în Opoziție, ci în legătură cu partidul care a rămas în Coaliție. Ministrul Transporturilor, ministrul Fondurilor Europene, ministrul Sănătății au denunțat public moștenirea dezastruoasă lăsată de miniștrii PNL. Care miniștrii le erau colegi de Guvernare.

Spre deosebire de criza dintre CDR și PD, acest divorț public a apărut la doar 3 luni de la învestire, în timp ce celălalt divorț a apărut la un an. În cazul PD, CDR, UDMR, Coaliția din 1996, formațiunea care a declanșat această criză a fost Partidul Democrat. PD l-a mandatat pe Traian Băsescu, ministrul Transporturilor, să dea un interviu în care să-l atace pe premierul Victor Ciorbea. Fusese gîndită lovitura asta după un an în care PD acumulase multe supărări ținute în secret. Reacția CDR a fost destul de slabă și, în general, axată pe o campanie de îndulcire a relațiilor.

În cazul crizei din actuala Coaliție ne surprinde de la început caracterul ostentativ, brutal, dinadins făcut brutal, al demiterii lui Vlad Voiculescu.
Vlad Voiculescu nu era un terorist care luase ostatici. Dacă el ar fi avut ostatici pe toți funcționarii din ministerul Sănătății era normal ca să fie o acțiune de înlăturare a lui de către trupele de Comando, neașteptată, fulgerătoare.

Demiterea lui a fost fulgerătoare ca și cum cineva s-ar fi temut de reacția lui Vlad Voiculescu și mai ales a USRPLUS. Nu numai că partenerul de guvernare n-a fost anunțat, dar după aia premierul n-a catadicsit să explice fie public, fie într-o întîlnire cu USRPLUS, de ce a fost demis Vlad Voiculescu. Pare tot mai limpede că a fost o acțiune din partea lui Klaus Iohannis, pentru că el este în spatele loviturii, provocatoare. O acțiune menită să îi pună cu spatele la zid pe cei de la USRPLUS, acel gen de acțiune în care îl obligi pe celălalt să divorțeze. Dacă nu face asta, e de rîsul mahalalei. După anunțul privind renunțarea la sprijinul dat lui Florin Cîțu din partea USRPLUS, dinspre Florin Cîțu, dinspre PNL n-am sesizat un moment de atenuare sau moment de semn de împăcare. Presupunînd că demiterea a vizat doar înlăturarea lui Vlad Voiculescu, ar fi fost normal ca PNL să lase USRPLUS posibilitatea de a ceda. Se creau astfel condițiile ca USRPLUS să cedeze păstrînd aparențele unei victorii. PNL, dimpotrivă, în această săptămînă s-a străduit din răsputeri să nu dea USRPLUS posibilitatea unei ieșiri cu fața curată din Scandal:

  1. Florin Cîțu a refuzat în mod ostentativ să explice partenerului de guvernare de ce l-a demis pe Vlad Voiculescu.
  2. Florin Cîțu a anunțat că nu va accepta în veci propunerea USRPLUS privind un acord scris prin care premierul să obțină acceptul partidului din care face parte ministrul înainte de a-l demite pe acesta.
  3. Ludovic Orban care, ca șef de partid al Coaliției, putea să fie polițistul bun, să zicem, a pus gaz pe foc declarînd că cei de la USRPLUS trebuie să dea în scris că un ministru de-al lor nu-l va ataca pe premier.
    O asemenea condiție e aberantă nu numai într-un Guvern de Coaliție, dar chiar și într-un Guvern pur și simplu.
    Premierul nu este ales de popor, nu este Nicolae Ceaușescu, nu este Moise ales de Dumnezeu, ca să nu poată fi contrazis. Este un primus inter pares, cum am spus eu, și el poate fi criticat chiar și de miniștrii PNL. Nu văd cum i s-ar știrbi gloria sugătorului de cuvinte care este Florin Cîțu o bombăneală din partea unui ministru.

Însă aceste fapte, petrecute după declanșarea crizei, confirmă ipoteza că demiterea a fost o acțiune nu atît de înlăturare a lui Vlad Voiculescu, cît una mai amplă, indiscutabil cu sprijinul Camarilei de generali de la Cotroceni, al Sistemului instituțiilor de forță pentru a regla o dată pentru totdeauna relația din interiorul Coaliției.
Mai precis pentru a schimba natura Guvernului. Din Guvern de colaborare dintre PNL și USRPLUS, cum s-a format inițial, în Guvern format în jurul PNL, cum și-au dorit liderii PNL. Operațiunea, pusă la cale de Klaus Iohannis, a avut drept cauză ceea ce s-a considerat în decembrie 2020 o cedare temporară în fața USRPLUS pentru ca Guvernul să fie format cît mai repede.

Repet ce-am scris într-un alt comentariu:
După părerea mea, avem de-a face cu două planuri:
Planul A și Planul B.
Repet, nu ale lui Florin Cîțu, nu ale lui Ludovic Orban, ci ale lui Klaus Iohannis pentru că el este autorul acestei lovituri de guvern.

Planul A, care constă în umilirea, călcarea în picioare a celor de la USRPLUS în ipoteza că ei rămîn în Coaliție. Dacă rămîn în Coaliție și nu trec în Opoziție e ca și cum n-ar mai fi la guvernare. Acest moment este un moment crucial în relația dintre două partide ca și între doi parteneri, momentul în care unul dintre parteneri încearcă să capete puteri absolute asupra celuilalt.
Să-l trateze ca o cîrpă de șters pe jos.
Dacă USRPLUS, potrivit acestui plan rămîne, în ciuda acestor lovituri de bocanc în gură, atunci PNL va guverna practic singur. USRPLUS va fi o a cincea roată la căruța guvernării.
Ca să nu mai spun că o renunțare a USRPLUS la campania dusă timp de o săptămînă fără a obține nici o satisfacție va duce la o scădere în sondaje.

Planul B ia în calcul plecarea USRPLUS de la guvernare. Se face un guvern minoritar, unul sprijinit – sigur, cu fandoselile de rigoare – de către PSD. Partidul Social Democrat va justifica sprijinul dat acestui guvern minoritar prin criza Pandemiei, prin responsabilitatea pe care trebuie să o aibă partidele, prin criza din Crimeea, prin criza planetară. Oricum cunoscutele bla-bla-uri ale politicienilor.

Sigur că unii se întreabă cum ar putea fi posibil un asemenea Guvern cu sprijinul PSD fără a scade în sondaje.
Da, PNL poate să scadă în sondaje. Dar să nu uităm însă că nu vom avea alegeri decît în 2024. Pînă în 2024 PNL speră că va cîștiga un capital electoral imens cu banii veniți de la Uniunea Europeană, pe care îi vor folosi ei, cu renunțarea la restricții.

Numai ipoteza unui Plan A și Plan B, repet, asumat de către Cotroceni, adică de către sistemul instituțiilor de forță în frunte cu SRI explică bizareriile din evoluția a acestei crize.
Inclusiv bizareria, marea bizarerie că președintele Klaus Iohannis, cel care și-a făcut din alcătuirea acestei Coaliții un obiectiv de răsunet al celui de-al doilea mandat, a contribuit decisiv la Criza care riscă să ducă la destrămarea acestei Coaliții.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Bizareriile care sugerează că actuala Criză ascunde mult mai mult decît un simplu joc al orgoliilor”

  • USR si-s dat arama e fata…a aratat ca noua generatie de politicieni, generatia 35-45 de ani e la fel ca a parintilor lor…adica fara valoare si la fel de hoata si cinica…flaminzi…in redt nimic…

  • Ce cuminte ati devenit maestre.Sa fie vaccinul ca vad ca nu mai suflati o vorba despre „campanie” .Ati depus armele cam toti.Pana la urma tot banul e mai al dracului.

  • Maestre constat cu regret ca intrati in zona ghicitoarelor in cafea.
    Sa vedem o chestiune, probabil cea mai importanta. Banii!
    Sperati, si nu sunteti singurul, ca la unmoment dat vor veni niste bani de la UE, cu care vom rezolva tot. Vrajeala a inceput sa o vanda Iohannis vara trecuta: 80 miliarde!!!
    De atunci, suma s-a tot subtiat. Mai nou ea e legata de nu stiu ce plan, ceva cam ca cel cu 3R de pe vremuri. Plan care e respins inainte dea ajunge la Bruxelles
    Daca e dau ceva, echivalentul contributiei si asta ca sa sistam productia de energie electrica pe baza de carbune.
    Scuza va fi ca acuma trebuie ajutata Ucraina pe care rusii cei hraparetivor sa o haleasca.
    Grav va fi cand nu o sa avem de unde imprumuta pentru pensii si salariile bugetarilor.
    In rest, ca ramane Citu, ca vine (Ma) Ciuca, nu prea are importanta.
    Cat de binestie Iohannis sa conduca tara, s-avazut.

  • Eu tot nu cred ca Klaus Iohanis e creierul acestei operatiuni. Dulapul ala de la Cotroceni nu poate nici macar sa tina o conferinta de presa fara sa citeasca de pe hartie, darmite sa fie asa de mare strateg politic. Sigur, toti se duc la Cotroceni sa primeasca ordine, dar ele nu vin de la presedinte, ci de la SPP. Si deci de la generalii din umbra.
    Ia ganditi-va, generalii astia au o mare armata de propaganda: jurnalisti acoperiti, pseudo-experti, fluxuri de stiri, specialisti, etc. Toti iti arata cu degetul ce sa gandesti si pe cine sa votezi. Iar cand sunt alegeri prezidentiale, credeti ca generalii stau cuminti si asteapta sa vada cine le vine sa le dea ordine? Eu cred mai degraba ca ei isi aleg presedintele. Iar daca acesta face pe nebunul dupa ce e ales, cum a facut Traian Basescu, pun imediat de o suspendare. Daca ii vine mintea la cap, anuleaza suspendarea si il alege apoi si in mandatul urmator.
    Nu mai e ca pe vremuri, cand aveam un dictator si pe langa el o politie politica. Care politie poate oricand sa stea cu bratele incrucisate (cum a fost in decembrie 1989). Acum politia e la conducere si mai au de fatada un om de paie.

  • Nu se vor sinucide. Renuntarea la alianta cu USRPLUS si colaborarea cu PSD ar însemna sinucidere curata pentru un PNL anacronic care, spre ghinionul lui, conduce în timp de pandemie. Pe de alta parte, si USRPLUS este constient ca ar cadea mult în ochii propriului electorat, daca ar lasa loc liber PSD-ului sa participe chiar si indirect la guvernare.
    Cele doua planuri, A si B, nu avantajeaza niciun partid aflat la conducere, s-ar putea sa urmeze doar ceva remanieri. Ministerul Sanatatii, cel mai greu minister, va fi lasat tot celor de la USRPLUS, ca sa-si sparga ei capul cu el, sa scada ei cel mai mult în sondaje din cauza unui virus care distruge vieti si politicieni deopotriva.

  • Vreti sa stiti cine-s cu adevarat cei care-i ”vând” pe romani, ii jefuiesc, ii saracesc si le tradeaza interesele nationale..?

    Vreti sa stiti cine sustine din rasputeri actualul regim anti-national si anti-romanesc iohannist-neosecuristic si guvernul mitomano-cleptocratic-liberal condus de Fl. Cîțu..?

    Mai tineti minte proverbul ”Spune-mi cu cine te insotești, ca sa-sti spun cine esti”..?

    Ia fiti atenti aici..!
    S-a intamplat ieri dupa sedinta aliantei de gvernare..
    Dan Barna, limpede si pe intelesul tuturor: ”Partidele şi-au exprimat argumentele. Noi nu mai acordăm încrederea premierului Florin Cîţu. Vom continua mâine.”

    Apoi a urmat Kelemen Hunor: „Toate scenariile au fost analizate. Am avut o discuţie constructivă. Am stabilit că trebuie sa continuăm mâine (marţi – n.r). În ceea ce ne priveşte, am spus că nu există o alternativă la această coaliţie. Trebuie să găsim acele proceduri interne în coaliţie fără să lezăm autoritatea prim-ministrului. Suntem oameni reponsabili, oameni maturi şi vom susţine în continuare această coaliţie. După patru luni, nu ne permitem o tensiune mai mare, o criză politică şi nici nu se va întâmpla acest lucru. A fost o sedintă extrem de constructivă şi de coerentă“..blea..blea..blea…

    De rasul lumii, nu alta..! Carevasazicatelea cozile de topor liberal-iohanniste, care nu mai sunt sustinute de romani nici cat au fost la ultimile alegeri parlamentare pe care le-au pierdut ”tagma cum laude”, se afla in prezent in cea mai strașnică relaie de amor ghebos doar cu cozile de topor udemeriste si se pupa reciproc pe gingii complet dezinteresati (fara sa se gandeasca nicio secunda la miliardele de euro pe care le mai au de sifonat impreuna), mânați de la spate fiind doar de inaltatorul sentiment de patriotism fierbine..!.!:))
    Asta dupa ce fuhrerul suprem al limberalilor, Joschka mit Cap de Neamt von Cotroceni, cu putin timp inaintea alegerilor parlamentare ii acuza pe grofii UDMR-ului ca vor sa vanda Ardealul Ungariei cu ajutorul lui Ciolacu..!
    In realitate insa, cei care ar fi in stare sa vânda Ardealul Ungariei numai sa ramana la guvernare si la sifonarea a miliarde de euro si lei imprumutati de la bancile comerciale, sunt exact Iohannis si celelate cozi de topor care-si spun in bataie de joc ”liberali” si ”partid national”.

    Si inca o chestie..
    In afara de ministere, sinecuri, imunitate penala (protectia din partea DNA si DIICOT) si permisiunea de a jefui impreuna banul public, oare ce le-o fi mai promis cozilor de topor udemeriste Iohannis si restul cozilor de topor liberale, de grofii udemeristi ”au sters cu buretele” atat de repede acuzele primite de la Iohannis si restul limberalilor acestuaia inainte de alegeri, pentru ca in prezent sa se strânga in brate atat de tandru si sa-si jure atat de pătimași iubire vesnica..! Si neconditionata, desigur..!:))

    • Daca Dan Barna, Dacian Ciolos si ceilalti din USR-PLUS se vor destepti, cinstiti si patrioti, trebuie si sa părăsească imediat distrugatoarea, anti-nationala si anti-romaneasca alianta cu PNL si UDMR..!
      E timpul ca USR-PLUS sa demonstreze ca nu-i un biet ”partid balama” pe care Iohannis, ceilalti penali liberali neosecuristici, grofii udemeristi si alte cozi de topor il pot trata ca atare..!

      Urgenta nr. 1 e alungarea mafiei liberale de la butoanele decizionale si ale banului publict (au ruinat Economia, Finantele, Cultura, Sanatatea, Educatie, Inteprinderile mici si mijlocii, Agricultura, Industria hoteliera si turismul, etc, au distrus echilibrul dintre PIB si datoria externa, au imprumutat in numele statului si a urmatoarelor 2-3 generatii zeci de miliarde euro si lei de la bancile comerciale si au sifonat cam tot atat, pentru ca nici macar singur euro din banii respectivi nu se regaseste in cresterea calitatii vietii cetateanului roman.

      Urgenta nr. 2 e alungarea lui Iohannis de la Cotroceni, conditie sine-qua-non pentru ca invrajbirea romanilor si tradarea intereselor nationale ale acestora sa inceteze, pentru ca Romania sa-si redobandeasca demnitatea nationala, suveranitatea si mai ales controlul asupra resurselor sale, iar celelalte natiuni ale lumii sa ne acorde din nou respectul de care ne bucuram ca natiune inainte de 2014, deci inainte de a ajunge Iohannis la Cotroceni iar Romania, datorita mandatelor sale de presedinte si titular al politicii externe si relatiilor internationale, ”ultima gaina” a UE, inclusiv ca reprezentare si putere de influenta ..! Altminteri, veti continua sa va plângeti (pe buna dreptate, de altfel) inca mult si..rau, ca sunteti jefuiti, saraciti, tradati ca natiune si ostracizati cu restrictii si represalii aberante..!

      • Romani,

        Iohannis si restul cozilor de topor din PNL, pentru a putea guverna si trada in continuare interesele romanilor, pentru a-i putea jefui, minti si ostraciza in continuare pe romani, se bazeaza doar pe cardasia cu cozile de topor udemeriste..! Asta e adevărul adevarat..! Sa nu uitati asta nicio clipa atunci cand propagandistii lor din masa media, sau trolii lor de pe net, incearca sa va ”prosteasca” cu tot felul de ”petarde mediatice” diversioniste sau cu abureli si cifre măsluite..!

  • I.C nu vede habarnismul,diletantismul și lipsa de caracter a echipei lui VV la MS ! Să falsifici grosolan înregistrarea unor documente importante pt țară este josnic ! Mai josnic este,că o parte a presei a băgat in ventilatoare minciunile lui VV,A.M și echipei ! Imaturitatea crasă a lui VV este deosebit de periculoasa ! Scurgerile de informații cu dedicație din minister este alarmantă și periculoasă ! Mai ales dacă este făcută sub umbrela informarii publice !

  • Plus ca,de fapt Camarila cu Epoleti mai are un motiv sa se scape de USR,Camarila cu epoleti detine asa zisul capital Romanesc,cu tot felul de afaceristi de carton,zisi patroni autohtoni care nu s de fapt decat niste administratori ai banilor camarilei ,ei fiind doar paravane ,interpusi scosi la inaintare ca afaceristi.USRPLUS ca lefegii ai capitalului strain(carora au vrut sa le faciliteze un control mai deplin asupra economiei Romaniei) au vrut sa intre in afacerile cu epoleti,deranjand treburile pe acolo si incercand sa subtieze puternic businessurile astora, atragandu si ura epoletilor care au decis sa iasa la atac.

  • Iar Brusselu are treaba cu Pandemia,mai da si Putin cu ranga ,pe la est de parca i USR istu cu Chioscu,si brusselu se roaga ca si chioscu sa fie doar Ucraina,nu toata Europa,dar cu Rusii si rangoiul lor,mai stii???Asa ca Brusellu are treaba multa,nu mai au ei timp de tigania balcanica de pe maluri de Dambovita cand da Putin cu ranga cazaceasca n’poarta.Poarta Europii evident.

  • @Domnu’ Cristoiu,

    In combinatia asta politica, PNL-ul reprezinta „vechiul” iar USRPLUS reprezinta „noul”. Firele „coalitiei” duc mai departe de Cotroceni si ajung pana-n birourile UE de unde sunt sustinuti baietii cu „noul”. De-asta Iohanis tace. Asteapta si el lumina de la Brussel… restu’ e circ media.

    • Bine, Catu e prim ministru,trebuie sa aiba autoritate asupra ministrilor,totusi guvernul are un sef care e Primul Ministru ,trebuie sa existe o ierarhie si in Guvern.In rest tot ce spune Maestrul ,eu cred ca e adevarat,Sistemul a pus tunurile pe USRisti.Si sa nu uitam ca Iohann are sprijinul nemtesc,nemtii conduc UE si implicit Romania,nu Macron,Franta e doar Dama insotitoare a Germaniei in ecuatie(Tot PPEul e mai tare decat RENEW).Iohannis tace,pentru ca cine le o trage altora bine,stie si sa taca bine dupa,niciodata nu le o tragi altora ca mai apoi sa te impaunezi cu treaba asta,daca te duce dibla,ci scoti pe altii la inaintare sa o ia ei in locul tau,asta daca esti destept.Asta a facut Iohann le a tras o la USR isti cu mana lui Catu,iar Iohann sta linistit,flegmele le ia Catu desi bocancul in coaie l au luat USR istii,de la Iohannis,bocancul fiind Catu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *