Formularea finală conţine un paradox. Ştiinţa e văzută ca un instrument de realizare a adversarului său, basmul. Paradoxul e numai aparent. El se iveşte din forma concentrată a concluziei. Constrîns la concentrare, finalul apelează la paradox. Simpla desfăşurare a concluziei îl lămureşte de îndată şi complet. Pin basme trebuie să înţelegem o întreagă construcţie de cîteva pagini, poate, privind concretizarea în real a viselor omenirii de la un moment dat. Vise pe care, fireşte, progresul ştiinţei le duce la îndeplinire. Dacă în locul cuvîntului basme s-ar fi folosit aspiraţii neîndeplinite ale omenirii, paradoxul din final n-ar mai funcţiona.
Nu de puţine ori concentrarea aforistică acţionează asupra cititorului şi prin sporirea bruscă a sarcasmului. Ironia devine cu atît mai tăioasă şi cu atît mai eficientă cu cît se exprimă în puţine cuvinte. L. Blaga se dovedeşte aici un adevărat maestru. Formulările sale sînt memorabile prin cantitatea de otravă pusă într-o singură frază:
„Poezia patriotică este un capitol – nu al Esteticii, ci al Industriei de război“; „Cînd ţînţarii s-abat prin preajma megafoanelor, zborul lor s-aude zbîrnăind, ca nişte cetăţi zburătoare“; „O vorbă de spirit, oricît de strălucitoare îşi are şi ea mormîntul – în urechile prostului“.
Instrumentul des folosit rămîne absurdul. Finalul unui text consacrat celui ce se înghesuie pentru a fi mereu în prim plan e semnificativ în acest sens:
„Un asemenea individ, cînd îi este dat să vadă, de pildă, o înmormîntare, este în stare să invidieze pe văduva celui mort – că ea şi nu el – este întîia persoană în coloană ce urmează dricului“.
Stilul aluziv ajută aforismului nu numai la incitarea către un conţinut, dar şi la asimilare acestuia. Astfel aforismul se relevă drept înfăţişarea unui conţinut într-o formulare menită să dea posibilitatea unei maxime accesibilităţi. Principalul mijloc constă în comunicarea unui adevăr general prin intermediul unei realităţi obişnuite, familiare cititorului, dar în stare să facă aluzie la altceva. Autorul Discobolului spune la un moment dat:
„Picurul de rouă împrospătează agreabil o floare, dar nu o fecundează“.
Un comentariu pentru articolul „Blaga comunică rapid cu cititorul prin aforism”