Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Blocnotes

Un text de Eugen Mihăescu

De obicei, folosesc blocnotesul pentru schițe, acum aștern pe hârtia lui câteva idei răzlețe.

*

Zilele trecute, berlinezii au ieșit în stradă ca să demonstreze împotriva deciziei guvernului federal de a livra tancuri Ucrainei. În apropierea ambasadei Rusiei, cineva a instalat un tanc T-72 rusesc, distrus, cică, de ucrainieni pe front. Contestatarii l-au acoperit cu flori roșii, așa cum românii, în primăvara lui 1999, au acoperit cu flori gardul ambasadei iugoslave de la București, în timp ce avioanele NATO ne survolau, cu acordul guvernanților români, în drum spre Belgrad, ca să-l bombardeze. Eram și eu acolo din solidaritate cu poporul sârb și schijele mi-au trecut pe la urechi.

*

Domnul Vasile Dâncu, deputat, fost ministru al apărării, și-a aranjat, pe 2 martie 2023, într-o sală din Palatul Parlamentului, o ceremonie personală: va primi în cadru festiv decorația pe care i-a conferit-o în august, anul trecut, Volodimir Zelenski, “pentru contribuția la consolidarea cooperăriii și … bla, bla, bla și bla, bla, bla”. Oare în octombrie, când a demisionat, domnul Dâncu știa că ucrainienii dragau canalul Bâstroe? Și, dacă a aflat abia acum, de ce și-a mai aranjat această ceremonie ridicolă?

*

E adevărat că avem un tratat separat de asistență militară cu Ucraina? De aceea declara Klaus Iohannis că “Ucraina ne apără”? Și atunci NATO ce mai face? Sau suntem colonia coloniei? Trebuie să ne supunem tuturor pretențiilor Ucrainei? Și dacă ne pretinde să mergem să luptăm pe frontul lor? Cum se simt generalii români atunci când ucrainienii le cer să-și pună ochelari ca să vadă mai bine dronele rusești care, cică, ar survola teritoriul României?

*

Citesc în presa de limbă franceză: “Fostul prim ministru israelian Naftali Bennett a declarat în mai multe rânduri că Ucraina ar trebui să conformeze cererilor Moscovei cel puțin în acest domeniu: Kievul trebuie să distrugă toate simbolurile naziste pe care le exhibă. Din cauza refuzului Kievului, Israelul a decis să nu livreze arme Ucrainei”. Sunt curios dacă ambasadorul României la Tel-Aviv, domnul Radu Ioanid, fiu de comunist, cetățean american și fost curator la Muzeul Holocaustului din Washington, are ceva de comentat. Sau dacă Alexandru Florian, directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului în România “Eli Wiesel”, care se luptă cu amintirea intelectualilor români interbelici Mircea Vulcănescu sau Nichifor Crainic, nu e deranjat de numeroasele statui ale nazistului Stepan Bandera, care “împodobesc” piețele orașelor din Ucraina.

*

Am fost coleg cu Seymour Hersh la The New York Times și apoi la The New Yorker. I-am admirat scriitura și onestitatea “au dessus de tout soupçon” (deasupra oricărei suspiciuni), cum spune francezul. Laureat al premiului Pulitzer pentru ancheta sa în legătură cu masacrarea de către militarii americani a civililor vietnamezi din satul My Lai, admirat pentru curajul dezvăluirilor privind torturile la care au fost supuși tot de americani prizonierii irakieni de la Abu Ghraib, a acuzat direct Casa Albă, pe Joe Biden, Victoria Nuland, Anthony Blinken și John Sullivan, că au pus la cale distrugerea conductelor de gaze din marea Baltica, Nord Stream și Nord Stream 2. Funcționarii americani au negat. Suedezii, care au organizat o anchetă, au declarat că, din motive de securitate, nu pot dezvălui rezultatele. Biden declara la Varșovia: “vom apăra cu orice preț teritoriul NATO!” Dar dacă este adevărat că americanii au sabotat conductele, deci au atacat Germania, un aliat din NATO? România este un aliat sau doar un teritoriu ocupat de o populație? Ce se va întâmpla dacă România, care are un tratat militar separat cu Ucraina, se va implica direct în conflictul din țara vecină?

P.S. Domnul Olaf Scholz, cancelarul Republicii Federale Germania, a călătorit 8 ore până la Washington DC și, după o oră și jumătate de tete-a tete cu Joe Biden, s-a întors în Germania, încă 8 ore. Din întâlnirea celor doi a ieșit… o mărgică: astăzi, coincidență, în presa centrală a celor două state (The New York Times, respectiv Die Zeit) au apărut articole în care sunt “dezvăluite” detalii despre sabotajul conductelor Nord Stream. Cele două publicații au grijă să scoată din ecuație orice implicare a țărilor NATO: nici SUA, nici Marea Britanie, dar nici Polonia nu au vreun amestec… cu excepția iahtului furat de la polonezi… Vinovați sunt naționaliștii ruși anti-Putin sau naționaliștii pro-ucrainieni… Deocamdată, Zelenski nu pare să fi jucat vreun rol, scrie cotidianul american. Deocamdată nu înseamnă sigur… Se pregătește oare descotorosirea de marioneta Zelenski? În câteva zile Bahmut va cădea…


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *