Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bombănelile domnului căpitan pe margine de carte

O precursoare a personajului pozitiv din proletculitism

Una dintre trăsăturile personajului pozitiv – muncitor, ţăran sărac, activist de partid – consta în prefigurarea marilor sale calităţi de la maturitate încă din din copilăria de muci şterşi cu mînecuţa sau cu poalele cămăşii:
Ea se plimba gravă şi părea încărcată de griji peste vîrsta ei. Apoi o veselie nebună o cuprindea deodată şi-şi antrena fraţii şi surorile, Margotte, servanta familiei Convigny şi copiii din sat într-o rondă nebunească. Amesteca în rîsetele sale inspiraţii şi reflexiuni bruşce, pe care ceilalţi nu le înţelegeau, dar care le inspira un fel de respect tandru“.

Personajul pozitiv – ziceau bacii realismului socialist – se deosebesc de cei din jur prin autoritatea lor ad-hoc asupra celorlalţi.

Se înţelege că, deşi copil, Charlotte Corday nu putea fi decît net diferită de ceilalţi.
Cînd se lovesc rău, copiii zbiară sau măcar plîng.

Nu e cazul lui Charlotte Corday:
Nu se miră nimeni cînd se află că Charlotte, căzînd la ieşirea din biserică, a refuzat să se plîngă în timp ce-a zăcut mult timp leşinată, cu faţa plină de sînge“.

Am mai scris cred, că o aventură la fel de palpitantă ca şi lectura rămîne primul contact cu cartea adusă din depozit şi pusă pe masa de la Biblioteca Academiei.
Fişa îţi dă cîteva date seci: titlul, autorul, anul apariţiei, cota.
Pe masa din faţa ta găseşti, lăsate de bibliotecar în timp ce-ai fost la o ţigară, o carte la fel de concretă ca şi o fiinţă vie.
Notele cele mai palpitante provin din destinul cărţii înainte de a poposi în Depozitul Bibliotecii.
Cele mai multe cărţi au ajuns direct din tipografie, sub puterea Legii depozitului Legal.

Sînt însă şi cărţi care au fost donate bibliotecii sau, mai ştii?! au fost confiscate de autorităţi şi trimise Bibliotecii.
Charlotte Corday de René Trintzius are, din acest punct de vedere, o istorie interesantă.

Pe partea interioară a coperţii e lipită o hîrtie, avînd tipărită, sub semnul Academia Republicii Socialiste Române, Biblioteca, precizarea:
Donaţia Victor Eftimiu.

Cartea a ajuns la BAR, aşadar, din Biblioteca lui Victor Eftimiu.
Donată, fie de scriitor, fie de urmaşi.

Pe următoarele trei pagini se lăfăie însă un soi de ştampilă pătrată, dintre cele aplicate de proprietarii de bibliotecă privată pentru a-şi marca şi numerota cărţile:
Biblioteca Dumitru Stelian, nr. 579.

Numele proprietarului e mîzgălit cu hărnicie, astfel încît să nu poată fi citit.
A făcut-o Victor Eftimiu sau cei de la Bibliotecă?

Oricum, eu am reuşit să desluşesc proprietarul, ajutat şi de o însemnare făcută cu peniţa pe una din paginile de gardă:
Căpitan Dumitru Stelian, 1942,
Decembrie 10, Ploieşti


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3 4

Un comentariu pentru articolul „Bombănelile domnului căpitan pe margine de carte”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *