România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Bordelul politic funcționează non-stop

Sînt întrebat uneori de confrați mai tineri, buni profesioniști, stăpîniți însă de trăirea tumultuoasă a evenimentelor politice din prezent, de ce nu tresar și eu la spectacolul de politicianism de iarmaroc susținut zilnic de actuala Coaliție de Guvernare, venită la Putere cu angajamentul solemn că va fi altfel decît Puterea PSD-istă. Și de fiecare dată le răspund că după 31 de ani de gazetărie democratică și 54 de ani de gazetărie pur și simplu nu mă mai miră nimic. Am sentimentul că am mai văzut piesa asta de teatru jucată cu hăulituri de fiecare dată cînd un partid sau mai multe au venit la Guvernare. Pentru a dovedi că sentimentul acesta se întemeiază pe ipostaza mea de Istoric al clipei de a lungul întregii perioade postdecembriste, redau mai jos cîteva fragmente din comentariile scrise și publicate în diferite momente ale tranziției. Izvorîte din realitățile petrecute cu ani în urmă, comentariile mele par a fi inspirate din realitățile prezentului.

„Printre idealurile momentului noiembrie 1996, pe care l-am putea numi Revoluție prin vot liber exprimat, se numără și abolirea politicianismului din viața noastră politică. După decembrie 1989, românii au luat cunoștință de o slăbiciune a democrației încropite, slăbiciune știută de cei mai în vîrstă, care au apucat perioada interbelică, absolut nouă pentru generațiile mai tinere: punerea intereselor mărunte, de partid, mai presus de interesele generale ale societății, ale țării, într-un cuvînt politicianismul. Politicianismului îi aparține cramponarea de putere, sacrificarea a tot ce e nobil în plan moral și social pentru rămînerea în fruntea bucatelor. Politicianismul include, printre altele, și tragerea pe sfoară, din motive electorale, a poporului, prin făgăduieli deșarte sau prin comedii ieftine jucate de așa-zișii bărbați politici. Tot de politicianism ține și exploatarea sîngeroasă a unor lucruri sacre, ce trebuie să stea deasupra intereselor meschine de partid, a folosirii fără scrupule a unor valori sacre – de la patriotismul necesar pînă la mărețele momente ale trecutului – pentru a servi intereselor trecătoare ale bișnițarilor politici ai prezentului.” (Ciorovăiala pe mormintele eroilor, Evenimentul zilei, 21 decembrie 1996)

*

„Mulțumesc lui Dumnezeu c-am apucat să trăiesc prăbuşirea comu-
nismului! Fac această afirmație referindu-mă nu atît la posibilitatea de a
scrie ce-mi trece prin cap, oferită de garantarea libertății de expresie, cît mai ales la nesperatul prilej de a cunoaște pe viu haznaua politicianismului românesc interbelic. Despre acest politicianism de Podul Mogoşoaiei, unic în Europa, ca și sarmalele și țuica, aflasem din lectura marilor scriitori dintre cele două războaie mondiale. Remarcasem dezgustul lui Arghezi, Camil Petrescu, Sadoveanu față de democrația noastră originală, democrație de tîrguieli făcute la colţ de stradă, pe întuneric, unde se oferă prostituatele. La vremea respectivă, înainte de 1989, îi suspectasem niţel de comunism pe marii scriitori. De altfel, denunțarea scriitoricească a politicianismului nostru de mujdei fusese folosită de comunişti, sub eticheta de realism critic, în cadrul propagandei pe tema demascării trecutului burghez. De șapte ani
însă, de cînd pe meleagurile noastre de deal-vale s-a instaurat democrația, am avut numeroase prilejuri să-mi dau seama că scîrba marilor scriitori nu-şi avea temeiul în bolșevism, ci în bunul simț. Aceasta deoarece, repetîndu-le experiența, am beneficiat și eu de ocazia de a vedea cît de tare poate mirosi nespălatul pe picioare politicianism dîmbovițean.” (Bordelul politic funcționează non-stop, Național, 9 noiembrie 1997)

*

Politica românească a ajuns într-un asemenea hal de brambureală că omul obișnuit se uită la unele întîmplări ca la șolticăriile de la panoramele instalate prin iarmaroace. Obișnuit cu mărul care face mere, și nu șurubelnițe, cu scroafa care guiță, și nu interpretează arii de operă, badea Ion își stupește în sîn la femeia cu sfîrc în loc de nas și la piticul care scoate iepuri prin gaura de la ciorapi. Neamuri bune cu badea Ion, pe care pomii și păsările din grădină l-au obișnuit cu judecata de bun simț, mărturisim că rămînem și noi uneori trăsniți văzînd ce pehlivănii se pot petrece pe scena de circ a politicii autohtone.” („Cutia neagră” de la PNL, Cotidianul, 15 iulie 1998)

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Bordelul politic funcționează non-stop”

  • daca ar functiona non-stop, adica n-ar exista si o Duminica in poveste,…creca ar fi cam plictisitoare, Creatia:))

    prin urmare, spre fundamentala deosebire, io cred ca el nu poa sa functioneze non-stop, si nu poate…prin definitie.

    Creatia sustine cu egala consideratie binele si raul, insa nu…oricum!:)), ci din plin!, adica in stil fibonacci, adica…in cel mai consistent mod posibil, consistent la modul absolut, adica pe calea cea mai scurta, catre cel mai potent bine, pe calea cea mai scurta catre cel mai potent rau.

    asta e faza, ca e pe calea cea mai scurta,

    baltacitul in balta binelui nefiind posibil, pentru ca Universul iti daruieste…tot binele!:)), adica ti l daruieste pe insasi Binele,
    baltitul in balta raului nefiind posibil, entru ca daca iti doresti raul, Universul nu ti doreste…doar o halca din el, ci…pe tot pe tot!:))),
    iar asta pentru ca Universul nu lucreaza cu jumatati de masura, ci cu exprimari plenare,
    daca ti doresti ceva…apai vei primi in dar exprmarea absoluta a celui ceva!:)))

    asta e faza, ca ce ti doresti vei primii pe calea cea mai scurta si in cel mai consistent mod posibil,
    adica…ce ti doresti, aia vei primii, insa…indiferent cu ce masura iti doresti, omul dorindu-si, adesea, cu o masura relativa, darul pe care l primesti are intotdeauna o exprimare absoluta.

    rezumat:
    bordelul nu poate functiona non-stop,
    ci pina se desavarseste,
    tinta fiind.. desavarsirea lui!,
    insa…’bordelul politic’,
    …ala atat de dorit!,
    este o dorinta relativa:))),
    stai sa vezi ce minunatie de Bordel vor primii politicienii in dar, Universul insusi fiind mos craciunul, pentru ca, cum ziceam, se prea poate ca…una e ce doresti…alta e ce primesti in dar:))), pentru ca tu doresti in mod relativ, insa de primit in dar iti vei primii dorinta…intr o exprimare absoluta!:))

    spre ex fix asa si-au dorit si oamenii, de cind sint ei paici: …sa nu mai moara:),
    dorinta lor avand o exprimare relativa,
    insa…cind o s-o primeasca pe insasi Nemurirea n dar…o sa caste ochii cit cepele!:))), ca asta va presupne, …destul de probabil, maniofestarea Antiomului, adica a omului definit…artificial, Inteligenta Artificiala fiind generatoarea Definitiei Antiomului:))

    • acelasi calapod se aplica si civilizatiilor.
      nu exista…o moarte non-stop a imperiilor,
      ca vine vremea,…dar stai!, iauite, chiar a sosit!:))),
      cind o civilizatie descopera…Perpetuum Mobile, adica Nemurirea:)), moment in care…isi face Generator fix din acest…Turn Babel, …caruia io ii mai zic si Computer Cuantic:)

      si…cita vreme Globalizarea a facut din Lumea Mare un Intreg, a facut din Lumea Mare si…o singura civilizatie:),
      pentru ca cele care definesc Viitoprul sint…Dorintele, iar dorintele dorite prin Lumea Mare tind sa aiba…acelasi numitor!,… doar priviti-le 🙂

      • unii cred ca Lumea Mare va fi condusa unitar…cu japca.
        io nu prea cred!
        Lume Mare va fi condusa in stil unitar…unificand dorintele!… care sint singurele capabile sa genereze…Viitorul:))
        simplu!:)), fara reactiuni!:)))

        insa…sa rupi Inertia Viitorului…clasic:))), care nu poa sa fie unificat!:))), pentru ca are Bunul-Simt la temelie, tre sa intorci pe dos fix Bunul-Simt:)), prin urmare procedura de intoarcere pe dos a Bunului-Simt in Lumea Mare doar va fi adancita!, astfel incat Nesimtirea sa devina ‘noul…Bun-Simt’:)

        cei care conduc lumea sint Generatorii de dorinte…taman bune de dorit!:))

        • pandemia a fost…un generator de dorinte de acelasi tip!, care au generat…acelasi Viitor, avand capacitatea sa unifice…in acest Viitor, dinamici care acopera intreaga planeta, ca si pandemia a coperit o.

          cel mai probabil vor urma alti astfel de generatori de dorinte de acelasi tip, adica unii care sa aiba o exprimare globala.
          intreaga omenire, generind acelasi tip de dorinte, generind dorinte care au acelasi numitor, definesc Viitorul care, avand acelasi numitor…atunci cind va deveni Realitate, va asambla…unitar! Lumea Mare.

          • vremea dorintelor care sa se exprime…in culorile curcubeului a trecut, acum e vremea dorintelor…de acelasi tip, cu acelasi numitor comun, care se exprima la nivel planetar.
            doar stati si priviti cum…intreaga planeta va fi pusa in fata acelorasi stimuli, acelorasi catalizatori, astfel incat oriunde te vei afla pe lumea asta…dorinta pe care o vei dori vaavea acelasi numitor comun cu dorinta altuia, care se afla fix in partea opusa a planetei:))

  • VII Resurse ale reconstituirii
    Surse si Concepte
    A Surse
    3. Propaganda
    Perioada razboiului si cea postbelica , au saturat societatea de propaganda . Exprimarea gandurilor insasi si acceptabilitatea sociala erau puternic conditionate de aceasta . In acele conditii au avut loc procesele si comunizarea Romaniei . Ne putem da seama de valoarea marturiilor oficiale ale acelei perioade.
    Propaganda e un process de comunicare facut cu scopul primar de a influenta publicul tinta si de a impune in timp o agenda care poate sa nu fie obiectiva ( corecta ) . Ea poate prezenta selectiv fapte pt a incuraja o conceptie sau o perceptie anume . Sau poate folosi un limbaj retoric sau emotional cu puternice conotatii pt a obtine un raspuns mai degraba emotional decat rational la faptele prezentate , sau care exploateaza stereotipuri.
    Propaganda il prezinta pe oponent ca pe un individ inferior, care a provocat nedreptati , crime, chiar atrocitati si deasemenea sa-l convinga de faptul ca propria cauza e justa .
    Propaganda se ocupa de concepte generale pe care promoveaza prin exemplificari de multe ori trunchiate , cand nu sant inventate de-a dreptul . Ea prezinta un “zgomot de fond “ care poate conferi sens unor experiente personale , locale , deci partiale .
    Iata o situatie care se aseamana cu atmosfera in care au trait romanii in perioada instalarii comunismului , a proceselor politice :
    “In Spania am vazut pt prima oara art in ziare ce nu aveau nici o legatura cu faptele (85)
    La urma urmei sant sanse ca minciunile acestea sau unele similare sa devina istorie (88) Iar pt viitor , cum se va scrie istoria razboiului ? Ce fel de documente va fi lasat Franco in urma ? Se va scrie o istorie iar dupa ce vor muri cei care chiar isi amintesc razboiul , ea va fi universal acceptata . Astfel, practic, minciuna va deveni adevar (89) “
    [Despre Adevar , G Orwell Ed Polirom 2020 ]
    Si o exemplificare despre confectionarea unor fapte:
    Gheorghe Mărzencu – „Minciuna mai mare decât războiul sau cum eroul Lomakin a murit de trei ori. Monografie publicistică de istorie şi etică socială”
    [ https://www.art-emis.ro/cronica-de-carte/gheorghe-marzencu-minciuna-mai-mare-decat-razboiul-sau-cum-eroul-lomakin-a-murit-de-trei-ori-monografie-publicistica-de-istorie-si-etica-sociala ]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *