Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Breaking news: Florin Cîțu începe să-mi fie simpatic

Joi, 18 februarie 2021, premierul Florin Cîțu a acordat postului tv Digi 24 un amplu interviu. Spre deosebire de antecesorul său, Ludovic Orban, Florin Cîțu nu se dă în vînt după expunerea mediatică. Pe vremea șefiei de la Palatul Victoria, Ludovic Orban ajunsese să treacă dintr-un interviu într-altul pe parcursul unei singure seri, gonind cu ajutorul SPP dintr-o parte într-alta a Bucureștiului pentru a fi la timp într-un studio după ce părăsise un altul cu puțin timp în urmă.

Nu știu motivele reticenței lui Florin Cîțu de a ieși în fața opiniei publice prin interviuri temeinice, bine pregătite. Nu cred însă că-și spune cuvîntul conștiința efectelor negative ale supraexpunerii. Cred însă că e vorba de spaima de întrebări incomode. Că e așa ne-o sugerează alegerea pentru acest interviu a unei televiziuni de casă, Digi 24, și a unui jurnalist, Cosmin Prelipceanu, supus umil indicațiilor date de patronat cînd vine vorba de ștabii României, ștabi de care depind afacerile Patronatului în alte domenii decît cel al presei. Ca, de exemplu, afacerile cu cîrnați. Indiferent de motiv, refuzul lui Florin Cîțu de a acorda interviuri și mai ales de a le acorda unor televiziuni independente, și unor jurnaliști profesioniști, nu unor ține-cal, constituie una dintre marile slăbiciuni ale guvernării de Centru-Dreapta. Existența a trei guverne – PNL, USRPLUS și UDMR – într-unul singur, ambiția lui Ludovic Orban de a fi premierul din umbră al României, amestecul brutal al președintelui în treburile Guvernului, dar mai ales furtuna internă și externă pe care trebuie s-o străbată Guvernul cer un premier de forță, carismatic, prezent în spațiul public pentru a-și face auzită vocea.
Deși minat de întrebările de vată de zahăr ale moderatorului și de năravul lui Florin Cîțu de a înghiți cuvintele pe nemestecate, interviul de la Digi 24 rămîne, totuși, un eveniment politic.

Conștient de acest adevăr l-am urmărit în varianta video și l-am studiat în varianta transcrisă de agenția Rador.
Printre multe altele, m-a interesat poziția lui Florin Cîțu față de convocarea anticonstituțională și total ineficientă a miniștrilor la întîlniri așa zise de lucru la Cotroceni, pentru a primi indicații de la președinte și de la echipa prezidențială în chestiuni de administrare a țării. Am mai spus și am mai scris că acest nărav, de care n-au suferit președinții anteriori, afectează grav activitatea Guvernului. Bietul Florin Cîțu, slugă la patru stăpîni, șefii de partide, Ludovic Orban, Dacian Cioloș, Dan Barna și Kelemen Hunor, se vede obligat să lase baltă treburile de la Palatul Victoria și să urce Dealul Cotrocenilor împreună cu miniștrii pentru a da seama nu numai președintelui, dar și chiftelelor care sînt consilierii prezidențiali. Abordarea relației între premier și președinte a avut loc în hotarele acestui dialog dintre moderator și premier:

Florin Cîțu: Dar am și spus că prefer ca multe dintre discuții să le avem în coaliție, dar dacă le avem și în spaţiul public, le avem și în spațiu public.
Realizator: În anumite momente ale discuțiilor ăstora a intervenit președintele cu discuții de mediere la Palatul Cotroceni. Vă ajută momentele astea?

Florin Cîțu: Nu este vorba despre discuții de mediere. Președintele este cel care a negociat acest pachet mare /…/. Este cel care este cea mai ştie cel mai bine cum trebuie să fie alocate aceste resurse, și este bine să ai întotdeauna, noi stăm, discutăm zilnic și avem dezbateri, e bine să ai pe cineva care să vină cumva din afară să vadă cum evoluează lucrurile. Este un lucru foarte bun, este așa-numitul fresh air, o perspectivă nouă. Eu am văzut că toți am beneficiat de aceste discuții cu domnul președinte, și eu și colegii mei de coaliție.

Realizator: Din exterior pare că discuțiile astea descuie uși, vă liniștesc și lucrurile merg apoi mai departe. Întrebarea era aveți nevoie de acest ajutor?
Florin Cîțu: Întotdeauna avem nevoie de cineva care să aibă o opinie din afară. Este domnul președinte, sunt și alții în jur care se uită, dar discuţiile cu domnul preşedinte bineînțeles că sunt și politice de multe ori.”

Despre lipsa de profesionalism evidențiată de întrebări m-am pronunțat în Jurnalul meu video de pe cristoiublog.ro. Nimeni nu spune că moderatorul trebuia să fie pamfletar cu președintele în întrebările sale. Autorul unui interviu pune întrebări nu lansează acuzații. Aceste întrebări trebuie astfel formulate încît interlocutorul să nu poată ocoli un răspuns tranșant. Moderatorul de la Digi 24 a practicat însă întrebările de tip Nu-i așa că Klaus Iohannis e mare? înspăimîntat ca nu cumva să-l supere pe Jupînul de la Cotroceni.
Cu toate acestea, răspunsul dat de Florin Cîțu m-a surprins. M-a surprins plăcut, țin să precizez.

Cu excepția lui Emil Constantinescu, președinții postdecembriști au fost tratați de premieri (de cei din același partid cu președintele), de șefii de partide, de miniștri ca niște Dumnezei suiți în Dealul Sfînt, arătîndu-și fața doar pentru a primi urale. Nu întîmplător lui Traian Băsescu i se spunea Zeus. Pentru premieri Lumina nu venea de la Răsărit, nici măcar de la Apus, ci de la Cotroceni. Cînd ajungea vorba de președinte, miniștrii, premierii, liderii de partid se transfigurau brusc și începeau să facă temenele cu privirile.

M-aș fi așteptat, sub acest semn, ca Florin Cîțu să spună că merge la Cotroceni, de fapt, aleargă pentru a primi Lumina Sfîntă de la un Klaus Iohannis care taie nodul gordian nu o dată, ca Alexandrul cel Mare, ci în fiecare zi cînd vine vorba de complicatele probleme ale guvernării.
Să se prăbușească într-o veritabilă Cîntare a Marii Înțelepciuni prezidențiale.
Florin Cîțu a limitat însă contribuția președintelui în cadrul întîlnirilor la expunerea unei opinii din afară.

La atît să se rezume rolul convocărilor de la Cotroceni?
Dacă aș fi fan al lui Klaus Iohannis, m-aș uita nițel dintr-o parte la Florin Cîțu, după o astfel de opinie, care face din Nemuritorul de la Cotroceni un biet muritor.
Cum însă sînt un jurnalist independent, după această opinie de bun simț, în afara Cultului personalității, la care se deda fostul premier Ludovic Orban, încep să-l simpatizez pe Florin Cîțu.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Breaking news: Florin Cîțu începe să-mi fie simpatic”

  • Spre deosebire de multi prim-ministri anteriori, Florin Citu intelege economie, nu esti economist sef la ING Ban Romania pe pile, in privat pe astfel de pozitii nu te tine nimeni pe nestiinta de carte. Acum el il trateaza pe Iohanis pentru ceea ce este, un om din-afara guvernarii economice. El ramane un economist de frunte, din pacate nu toti economistii sunt si politicieni, si mai ales, putini politicieni sunt si economisti, nu cu diploma, d-astia sunt multi, ci sa si inteleaga ceva. La Citu e valabila zicerea „”lui nu-i ia nimeni stiinta de carte, cunostintele””, din cauza asta ii si trateaza cu flit pe multi. Ca politician insa, mai are de invatat, dar nu va ajunge mai sus, pt ca sunt altii acolo si nu vor pleca decat pe „”catafalc””.

    • In sfarsit, cineva in tema indrazneste sa-i spuna Maestrului realitatea. Sper sa nu mai faca atata haz de Catu si de numele lui numai de dragul unora ca cei care posteaza pe aici. Si tare ma tem ca unii dintre colaboratorii sai il incurajeaza sa o faca, nu stiu ce urmaresc, poate chiar impingerea Maestrului spre ridicol, spre bufonerie. Cred ca cel care il impinge cel mai tare spre asta e baiatul ala de la TVR care se tine scai de dansul si de care Maestrul e incantat.

  • Inca ceva, Stimate maistre! Va dau eu ieri link spre articolul din Stern cu titlul „Noua stea politica a Romaniei”, in care ni se spune ca Schoschoaka va deveni in curand la fel de puternica precum Marine le Pen in Franta, iar in pastila video de azi o ridicati in slavi pentru ca s-a dus la mineri, dar nu amintiti nimic de articolul din Stern, cea mai citita revista in Germania. Nu gasesc alta explicatie decat ca nu ma credeti cand va spun ca Schoschoaka e numele eroinei noastre scris cu ortografia germana. Poate va temeti ca e altcineva, nu Sosoaca noastra. Alte explicatie nu gasesc.

  • Stimate maistre, nu mai inteleg nimic! Deci: va anunt eu alaltaieri ca cetepeul zice despre Catu-Matu ca e „cel mai important primministru din ultimii 30 de ani”, dupa care, in loc sa vad cum ii dati niste scatoalce cetepeului, vad ca il laudati pe Catu (fara a-i mai spune si Matu). V-ati facut frate cu cetepeul? Sau va temeti ca el ar putea sa va dea niste scatoalce sa nu le puteti duce, cum a mai facut-o? Aud?

  • Domnule Consilier de Stat,
    Va multumesc, dar cazul meu nu a fost rezolvat. Nu pot sa imi inchipui, ca om, ca jurnalist, ca fost controlor de trafic aerian, ca cetatean canadian, ca cetatean roman si american, „tacerea” celor de la CNP Bucuresti. Chiar si scrisoarea dvs. este eludata cu impertinenta de acesti functionari. TREI ANI de asteptare! Probabil, vor calcula pensia mea, dupa capul lor, si voi fi nevoit sa va scriu din nou. Ma sperie gandul ca dupa atatia ani de munca in Romania, oameni care nu au facut nimic pentru Tara sunt in asemenea functii si isi bat joc de mine. Doamna Turcanu a venit in studioul meu de televiziune cu Dl Stolojan si le-am pus la dispozitie o ora de emise gratuit, repet gratuit. Atunci si-au facut interesul, de parca eram o prostituata pe gratis, acum plang dupa dreptul meu.
    Domnule Gabriel, sunt nevoit sa va comunic, ca voi protesta impotriva acestei indiferente criminale, aici in Statele Unite ale Americii.
    1. Desi Romania are un acord in privinta pensiei mele cu Guvernul Canadei; acest acord nu este respectat de niciuna dintre parti. (dupa acest email, voi contacta Ambasada Canadei de la Bucuresti;
    2. Tatal meu, fost detinut politic a fost ucis in Spitalul Sf Sava din Iasi. A fost internat fara covid si a murit de covid. Nu l-au ucis comunistii, l-au bagat in mormant criminalii de astazi. Desi presedintele Romaniei a cerut Ministerului de Interne cercetarea uciderii tatalui meu, din 14 octombrie 2020, IPJ Iasi DOARME. Sa dea Dumnezeu sa traiasca acest caz al meu, cum traiesc eu in Texas!
    Aceste doua crime intreprinse asupra mea vor fi in atentia americanilor in fata oficialitatilor din Texas. Americanii vor vedea un fost jurnalist din Romania de 1,80 m si 90 de kg, la costum si cravata cu doua mari pancarte scrise in limba engleza si spaniola, vizibile si realizate de catre o televiziune nationala, care v-a transmite 25 de minute, reportaj cu dreptul meu la pensie si realitatea justitiara din Romania. Sunt patru televiziuni care ma ajuta cu acest protest. Gunoiul romanesc nu poate fi ascuns sub presul american. Astept doar sa treaca efectele acestei ierni din Texas. Toti vecinii mei americani, de pe strada mea vor fi langa mine la protest.
    Jur, pe mormantul tatalui meu, ingropat ca un caine, ucis de criminalii de la Spitalul SF Sava din Iasi ca vor plati toti cei care isi bat joc de un fost detinut politic!
    JUR!
    https://www.bzi.ro/a-trecut-prin-chinuri-cumplite-pe-timpul-comunismului-si-a-scapat-cu-viata-dar-si-a-gasit-sfarsitul-in-spitalul-afaceristului-viorel-blajut-marturii-socante-din-spitalul-sf-sava-din-iasi-4029819?utm_source=website&utm_medium=deschideri

  • Idiocratia mintomano-cleptocratica care-i Romania iohannist-neosecuritica se indreapta incet si sigur spre o criza socio-economica dezastruoasa..!
    De cand a fost plantat Iohannis la Cotroceni, Romania e ..dirijata sa ”mearga din greseala in greseala spre distrugere totala”. Si nu numai pe plan intern sunt greselile astea, ci si pe plan extern..! Iata un exemplu..
    Stim cu totii ca o parte din liderii statelor vest-europene (Franta, Germania, Olanda, s.a.) stabilisera de comun acord ca ”problema chineza” sa fie rezolvata doar dupa un studiu complet referitor la implicatiile socio-economice ale unui amplu acord comercial cu China, recomandand totodata si celorlalte state membre UE ca pana la aflarea rezultatelor studiului respectiv, companiile chineze care vin cu oferte de investii sa fie..”plimbate”, amanate, ”duse cu presul” sau cu ”zaharelul”, totul cu amabilitate desavarsita, in scopul de a se castiga timpul necesar studierii pe indelete a impactului (rezulatelor) unui asemenea acord, tergiversarea urmand a se produce ”elegant” si sub pretexte diverse: necesitatea unor modificari legislative nationale sau regionale, obligatia unor analize de tot felul, ”calmarea” companiilor nationale si a sindicatelor, blea..blea..blea..! Totul in ideea de ”nu tranti niciodata ușa in nas unei afaceri care se poate dovedi profitabila”
    Deci, in ”problema chineza” toate statele UE ”au tras de timp” cat se poate de..inteligent, si fiecare stat in parte ”pe turta lui”..! Toate statele UE, si fiecare in parte, cu exceptia unuia..
    E vorba de Romania iohannista , care , cu ocazia asta, pe langa faptul ca era deja, de vreo 5 ani si ceva , privita si tatata ca ”ultima gaina” a UE, a devenit si ”proasta satului”..! Cum..? Va spun imediat..
    Iohannis, care e ”titularul politicii externe si a relatiilor internationale”, dorind sa arate Frantei si Germaniei cat de obiedient si ”râmă” poate fi un sef de stat care le datoreaza plantarea in functie, a ”plusat” si a ordonat ministrilor ”guvernului meu” (cocalari si smenari liberali) sa le ”trânteasca usa in nas” chinezilor, interzicand orice relatii de colaborare cu companiile acestora..! Zis si facut..!
    Doar ca, in timpul in care Iohannis si ministri lui liberali le aratau chinezilor degetul mijlociu, liderii UE și China s-au imbratisat si dupa ce au inceput sa saliveze gandindu-se la bănetul care e in joc, au aprobat la sfarsitul lui decembrie încheierea „de principiu” a respectivului acord privind investițiile (China garantand si un acces deplin pe piata ei pentru companiile europene), ca sa nu mai vorbim de faptul ca noua administratie americana a deschis si ea ușa Chinei, pentru a investi in „proiectele de infrastructură” SUA..! Intrebarea e urmatoarea: oare cum vor fi primite in China produsele si firmele romanesti, dupa ce Iohannis si cocalarii ”guvernului meu”, i-au insultat pe chinezi ”trantindu-le usa in nas” si aratandu-le degetul mijlociu..? Si cate miliarde de euro vor mai pierde romanii din cauza teribilismului obedient si prostiei unor impostori habarnisti si penali care isi spun in bataie de joc ”liberali”, ”partid national” si ”salvatori ai natiunii”..?

    Si uite asa, in ultimii 6 ani, din cauza unui presedinte care nu a reprezentat, nu reprezinta si nu va reprezenta niciodata nimic altceva decat interesele unor guverne straine si grupari mafiote politico-financiare anti-romanesti care l-au plantat la Cotroceni, Romania e singurul stat membru UE care a pierdut tot ce putea pierde pe plan extern si in relatiile internationale cu diferite tari, incusiv cu China, intrand astfel in posesia titlului de ”proasta satului”..!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *