Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Breaza în vremea pandemiei. 62 de ani pentru ie

MOTTO : „Ie scumpă, românească,
Lucrătură din străbuni,
Cusătura-ţi înflorată
Zburdă, peste plai român”. Versuri de Valerica Mahok

Cu sau fără pandemie, Breaza este un vis pentru ie! Ca să rimeze. Azi vă aduc niște argumente pentru afirmația asta.
1) Mare fast la ziua iei în fața Primăriei. 2) Emoționantă ceremonie, la Complexul sportiv Lac de Verde. Despre aceste evenimente am scris, la vremea potrivită, în cristoiublog.ro. Acum, argumentul numărul 3. 62 de ani pentru ie. Ce vrea să însemne asta ?

Doamna Elena Bădilă, de 66 de ani, lucrează de 62 de ani în această lume.
Suntem în zorii zilei. Pe băncile din fața blocurilor cu 4 etaje, se adună grupele de atac. Fiecare la scara sa. Femeile dau rapid din degete, atente la model și cred că discută politică, stadiul situației medicale naționale, știri despre măști, ori noutăți cartier.

Am intrat în vorbă delicat, până am ajuns la interviu și fotografii. Așa am cunoscut-o pe Elena Bădilă, Nuțica pentru toată lumea. „Sunt născută în Breaza, iar de la 4 ani, mama m-a pus la tivit”, începe Nuțica. Brodează cu două perechi de ochelari, să vadă mai bine, diferite modele pe ie. Principalele sunt: roata, steaua cu 16 țăpi, steaua boantă, dovlecelul, steaua Reginei Maria cea mai importantă, creasta cocoșului, unghia găii mare, unghia găii mică.

Rolul controlorului de calitate este jucat, cu multă responsabilitate, de Curaj, un motan serios și grav care este tovarăș nedespărțit.
– De unde este numele Curaj?
– A fost tare bolnav când era mic, dar a suportat curajos toate tratamentele. Așa i-a rămas numele, Curaj. Sunt multe de povestit cu el. Într-un rând, mi-a fost și mie rău. A venit salvarea. El era afară și a alergat până la mine. S-a așezat, cât era de lung, pe pieptul meu și nu s-a dat jos până când nu mi-am revenit. Se minunau cei de pe mașina salvării de scena asta . Îmi spune apoi de Arta Casnică Breaza unde au lucrat numeroase suflete din zonă.

Cu siguranță, vom mai scrie despre ii și creatoarele lor de la Breaza. Prin munca lor tenace duc, peste ani, valoarea artei populare românești. Se asigură astfel continuitatea unui element al identității naționale.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *