Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Breaza o sărbătorește pe Marina Voica la 84 de ani

La 3 septembrie, Marina Voica împlinește vârsta de 84 de ani.
Știu. La doamne nu se amintește numărul anilor. Dar, Marina Voica este deja o personalitate a orașului, așa că putem trece deasupra tuturor normelor, pentru a ne bucura, pe deplin, că avem cu noi, alături de noi un om special, care a adunat un munte de amintiri frumoase din toate anotimpurile trăite. Va fi mereu plină de energie debordantă, de un optimism greu de stăvilit.

Pe o strada liniștită și înmiresmată din bucata de Rai numită Breaza, într-o casă copleșită de verdeață visează Marina Voica.
Dacă apare o doamnă elegant îmbrăcată spre centrul comercial, este foarte posibil să fie însăși cântăreața.

Dacă vedeți în Breaza o mașină colorată, care ia curbele în stilul pilotului britanic Lewis Hamilton, de la echipa Mercedes, campionul mondial en titre, la Formula 1, să știți că sigur la volan este Marina Voica.

Dacă este 3 septembrie, domnul Alexandru Cazan, managerul Centrului Cultural „Ion Manolescu” din Breaza, duce, în principiu, un buchet de flori, unei doamne speciale. Este Marina Voica. Cea care a ales, pentru a treia adolescență să trăiască aici, la Breaza. Este cântăreața de care se leagă un noian de emoții din vârsta de aur a tinereții noastre.

Dacă se uită cineva atent pe cartea sa de vizită, aici scrie, printre altele: aproape 850 de melodii adunate pe 27 discuri, 3 casete, 6 CD-uri, difuzate la radio și tv, cântate în turnee în țară și în străinătate, neuitate apariții tv, programe de divertisment și varietăți, revelioane, călătorii muzicale, premii la concursuri naționale și internaționale, un lung șir de distincții de excelență din partea mai multor posturi de televiziune, radiouri, case de discuri și a unor importante publicații din România și din străinătate, 9 stagiunii jucate la Teatru de revistă Constantin Tănase, actriță de film, cu un rol principal în pelicula Țărmul n-are sfârșit, în regia lui Mircea Săucan.

***

Marina Voica, născută Marina Alexandrovna Nicolskaia, în 1936 la Ivanovo, în Rusia, este una dintre cele mai importante și îndrăgite soliste de muzică ușoară / pop din România.
A fost marcată de cântăreața Lolita Torres. Pe plan profesional, a trebuit să aleagă între muzică, gimnastică și economie. A absolvit Facultatea de Finanțe și Credit de la Moscova, unde a făcut cunoștință cu un român, Marcel Voica, cu care s-a și căsătorit. S-a stabilit apoi în România și a fost angajată la ADAS.

A atins consacrarea imediat după lansarea sa în emisiunea „Tinere talente” a lui Valeriu Lazarov de la televiziunea română cu piesa Pe aripa vântului lansată în 1960. De atunci, cântăreața a devenit foarte îndrăgită. Ea aparține unei generații speciale a muzicii ușoare românești alături de Margareta Pâslaru, Aurelian Andreescu, Dida Drăgan, Dan Spătaru, Corina Chiriac, Cornel Constantiniu, Doina Badea.

A urmat o impresionantă carieră interpretativă de peste 50 de ani. Numeroase apariţii la TV, show-uri în ţară şi peste hotare, festivaluri, discuri, turnee în ţară şi peste hotare: Polonia, Cehia, Bulgaria, Germania, Turcia, Cuba, Israel, Rusia, Canada, USA, etc.

Declară mereu cu zâmbetul pe buze: „Acum trăiesc la Breaza. Toate televiziunile au venit să-mi filmeze casa şi curtea şi toţi au fost încântați de peisaj. Tot aud că Marina Voica «s-a retras, s-a retras, s-a retras». Nici vorbă. Eu am fugit de căldura din Bucureşti, pe care o suportam din ce în ce mai greu. Continui să compun, să apar la TV. Sunt înconjurată de oameni, de vecini buni şi nu mă simt nici singură şi nici retrasă. În casa mea răsună muzica, se aud cântecele!
Breaza mi-a decernat titlul «Cetăţean de onoare». Aş zice, cu toate că mă apropii de sfârșitul vieţii, că trăiesc în prezent cea mai liniştită şi mulţumitoare perioadă a vieţii. Dar ce va fi mâine, ştie numai Dumnezeu”, mărturisește artista.

Va trece și acest 3 septembrie, în condiții de pandemie. Dar, Breaza va continua să sărbătorească mereu pe cetățeanul său de onoare – Marina Voica.

***

Am scris aceste rânduri după ce am făcut o plimbare la casa în care s-a născut, la Breaza de Sus, pictorul Vasile Celmare. Ne-a lăsat o operă copleșitoare concretizată în tablouri și mai ales în generațiile de coloriști pe care le-a format.

Urmează alte date de naștere, la debutul toamnei, pe care vreau să nu le uit niciodată: 4 septembrie – Bacovia, 5 septembrie – actorul Constantin Codrescu (remarcabil articolul apărut zilele acestea în cotidianul Lumina) – 7 septembrie marea soprană care a cucerit lumea Angela Gheorghiu.

Aș aminti și numele Martei Miclescu, scriitoare și frenetică animatoare culturală, care a dăruit Brezei o casă de creație ce îi poartă numele. Marta Miclescu s-a născut la 1 septembrie, iar fata ei, arhitecta Adriana Miclescu, îi continuă tradiția spirituală.
Prin amprenta lor specifică, toate numele evocate au dat consistență și strălucire, au înnobilat existența umană.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii