Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Bronzurile din Benin și schimbarea de mentalitate de la Berlin

Germania returnează sute de artefacte, cunoscute sub numele de Bronzurile din Benin, care au fost, în mare parte, jefuite din Africa de Vest de către o expediție colonială britanică și vândute ulterior unor colecționari din întreaga lume, inclusiv muzee germane, au declarat vineri autoritățile nigeriene. Ministrul de externe, Heiko Maas, a salutat acordul încheiat cu muzeele și autoritățile din Nigeria pentru a lucra la un plan de restituire a unui număr substanțial de artefacte, numindu-l un punct de cotitură în abordarea istoriei coloniale. Ministrul german al culturii, Monika Gruetters, a declarat că bronzurile din Benin reprezintă un test cheie pentru modul în care țara se ocupă de trecutul său colonial. „Ne confruntăm cu responsabilitatea noastră istorică și morală”, a afirmat ea. Gruetters a mai spus că obiectivul este de a contribui la înțelegere și reconciliere cu descendenții celor ale căror comori culturale au fost furate în perioada colonială. Primele returnări sunt planificate pentru anul viitor.

Un istoric a salutat planurile, dar a declarat că acestea nu merg suficient de departe. Din păcate, nu există nici un plan de timp precis și nici un angajament necondiționat de a restitui toate artefactele jefuite, a lăsat să se înțeleagă Juergen Zimmerer, profesor de istorie globală la Universitatea din Hamburg. De asemenea, el a precizat că nu este încă foarte clar câte obiecte vor fi restituite sau dacă vor fi recunoscute eforturile depuse de grupurile societății civile care au cerut restituirea. O expediție colonială britanică a jefuit un număr mare de comori din palatul regal al Regatului Benin în anul 1897, furând inclusiv numeroase basoreliefuri și sculpturi. În timp ce sute de artefacte au ajuns la British Museum, alte sute au fost vândute altor colecționari, cum ar fi Muzeul Etnologic din Berlin, care deține una dintre cele mai mari colecții de obiecte istorice din Regatul Benin, estimată la aproximativ 530 de obiecte, inclusiv 440 de bronzuri. British Museum nu are în prezent planuri de a returna părți din colecția sa. Devastarea și jaful provocate în orașul Benin în timpul expediției militare britanice din 1897 sunt pe deplin recunoscute, a precizat British Museum într-un comunicat, adăugând că circumstanțele legate de achiziționarea obiectelor din Benin sunt explicate în panourile din galerii și pe site-ul său. British Museum crede că forța colecției rezidă în amploarea și profunzimea sa, permițând milioanelor de vizitatori să înțeleagă culturile lumii și modul în care acestea se interconectează de-a lungul timpului, fie prin comerț, migrație, cucerire sau schimburi pașnice, mai precizează comunicatul.

Dar Zimmerer, care a efectuat cercetări istorice ample asupra bronzurilor din Benin, a declarat că decizia Germaniei va provoca, probabil, dezbaterea mai largă despre modul în care instituțiile din fostele țări coloniale ar trebui să trateze astfel de artefacte. Zimmerer consideră că presiunea va crește, deoarece poziția britanică, de a nu aborda pur și simplu problema restituirii, nu mai este sustenabilă.

Foto: https://www.deutschland.de/en/topic/culture/arts-architecture/german-colonial-history


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *