Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Bucurie mare în China. Au revenit fazanii lui Elliot

Membrii personalului Rezervației naturale naționale Gaowangjie din munții Gaowangjie din provincia Hunan din centrul Chinei au fost surprinși să constate că animalele sălbatice care au dispărut cu mult timp în urmă, precum fazanii lui Elliot, au revenit recent. Zhang Zhilin, șeful adjunct al administrației rezervației, a declarat condițiile de viață ale speciilor rare și pe cale de dispariție drept îmbunătățite notabil de când rezervația a devenit parte a unei zone de protecție ecologică cu linie roșie în anul 2018, ceea ce a dus la o coexistență mai armonioasă între oameni și natură.

În iulie, China a anunțat că a finalizat practic elaborarea liniilor roșii de conservare ecologică la nivel național pentru a identifica zonele ecologice cruciale ale țării și pentru a impune o protecție strictă în acele zone. Nu mai puțin de 25% din suprafața țării a fost delimitată în cadrul liniilor roșii, acoperind zone care sunt critice din punct de vedere al florei și faunei, sensibile și vulnerabile din punct de vedere ecologic și vitale pentru biodiversitate, potrivit Ministerului Ecologiei și Mediului. Liniile roșii sunt acum identificate drept linii de salvare pentru asigurarea securității ecologice a Chinei, potrivit unei orientări naționale începută încă din anul 2017. În Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din Nord, mai mult de jumătate din suprafața totală a regiunii a fost delimitată în cadrul liniilor roșii, inclusiv pășuni, păduri și zone umede. Proiectele care încalcă echilibrul ecologic sau depășesc capacitățile mediului și ale resurselor vor fi interzise, potrivit autorităților regionale pentru resurse naturale. În  provincia sud-vestică Yunnan, care va găzdui în octombrie cea de-a 15-a reuniune a Conferinței părților la Convenția ONU privind diversitatea biologică (COP15), aproape o treime din suprafața de teren a fost plasată sub protecția liniilor roșii.

Experții și oficialii din domeniul mediului au lăudat sistemul liniilor roșii, ca fiind un model creativ și științific pentru menținerea biodiversității. ,,Nu există multe alte locuri la care mă pot gândi care să aibă o abordare la fel de sofisticată, bazată pe știință, pentru a identifica și a pune în aplicare ceea ce se numește politica liniilor roșii aici”, a declarat Guido Schmidt-Traub, fost director executiv al Rețelei ONU pentru soluții de dezvoltare durabilă, într-un interviu acordat la sfârșitul anului 2019. Zhou Jinfeng, vicepreședinte și secretar general al Fundației pentru conservarea biodiversității și dezvoltare verde din China, a subliniat că sistemul liniei roșii este o mare inovație în comparație cu sistemul zonelor protejate stabilit de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și utilizat pe scară largă în întreaga lume, deoarece aceste zone sunt adesea nu sunt suficient de mari și sunt costisitoare de gestionat. ,,După ce sunt desemnate zonele de linie roșie ecologică, orice planificare urbană și dezvoltare rurală din aceste zone ar trebui să facă loc conservării ecologice”, a subliniat Zhou. ,,Sistemul va juca un rol vital în avansarea conservării biodiversității.” Gao Jixi, director al Centrului pentru aplicații prin satelit privind ecologia și mediul din cadrul Ministerului Ecologiei și Mediului, a declarat că majoritatea țărilor desemnează între 10 și 20 la sută din terenurile lor ca zone protejate, ceea ce este insuficient pentru a opri pierderea continuă a naturii la nivel global sau pentru a îndeplini obiectivele de conservare a biodiversității propuse de Convenția privind diversitatea biologică.

Abordarea liniei roșii a Chinei, însă, se bazează pe o evaluare tehnică a beneficiilor atât pentru natură, cât și pentru oameni și urmărește să includă zone atât slab populate, cât și puternic populate, creând astfel capacitatea de a realiza o protecție la scară largă și holistică a speciilor și habitatelor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *