Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Bun venit în Bir Tawil, ultimul Terra nullius

Bir Tawil este ultimul teritoriu cu adevărat nerevendicat de pe pământ: o mică bucată de Africa, care nu este condusă de niciun stat, nu este locuită de niciun rezident permanent și nu este guvernată de nicio lege. Dacă v-am stârnit interesul, vă atenționez că pentru a ajunge acolo, aveți două opțiuni.

Prima este să zburați spre capitala sudaneză Khartoum, să închiriați un jeep și să urmați drumul Shendi pe o rută de sute de kilometri până la Abu Hamed, o așezare care datează din vechiul regat Kush. În prezent, aceasta servește drept ultimul avanpost uman permanent al regiunii înainte ca vastul deșert nubian, de două ori mai mare decât Marea Britanie continentală și aproape complet sterp, să înceapă să se desfășoare spre nord. În deșert există câțiva mineri de aur artizanali, care evocă pete de speranță din pământ, câteva bande înarmate, care adesea îi atacă pe prospectori, și un număr mic de unități militare care efectuează patrule în zonă și încearcă, cu un succes limitat, să mențină pacea. Trebuie să treceți pe lângă toate acestea, până în punctul în care arbuștii sau palmierii împrăștiați ocazional au dispărut de mult și au lăsat loc unui orizont aparent nesfârșit, plat, de nisip și stâncă, până în punctul în care nu mai există niciun reper după care să măsurați distanța călătoriei dumneavoastră. Aici, vânturile uscate suflă adesea dinspre peninsula arabă, ridicând straturi de praf care fac ca vizibilitatea să scadă până aproape de zero. După o zi ca aceasta, apoi o noapte și apoi încă o zi, veți trece, în cele din urmă, în Bir Tawil, o ciudățenie cartografică de 800 de mile pătrate amplasată la granița care separă Egiptul de Sudan. Ambele națiuni au renunțat la orice pretenție față de ea și niciun alt guvern nu are jurisdicție asupra ei. A doua opțiune este să vă apropiați dinspre Egipt, pornind din cel mai sudic oraș al țării, Aswan, coborând prin întinderea aridă care se află între Lacul Nasser, la vest, și Marea Roșie, la est. O mare parte din aceasta a fost declarată zonă de restricție de către armata egipteană și nimeni nu se poate apropia de graniță fără a obține mai întâi permisiunea acesteia.

Însă, în iunie 2014, un fermier de 38 de ani din Virginia, pe nume Jeremiah Heaton, a făcut exact acest lucru. După ce a obținut actele necesare de la autoritățile militare egiptene, a pornit într-o expediție înșelătoare de 14 ore prin canioane îndepărtate și munți, ajungând în cele din urmă în no man’s land-ul Bir Tawil și plantând triumfător un steag. Ce l-a determinat pe acest fermier să facă acest lucru? Fiica lui Heaton, Emily, în vârstă de șase ani, l-a întrebat odată pe tatăl ei dacă ar putea fi vreodată o prințesă adevărată, iar fermierul, după ce a descoperit existența Bir Tawil pe internet, a hotărât să-i ofere cadou un regat, astfel că a pornit spre Bir Tawil ca să-i transforme dorința în realitate. „Așa să fie proclamat”, a scris Heaton pe pagina sa de Facebook, „că Bir Tawil va fi cunoscut pentru totdeauna drept Regatul Sudanului de Nord. Regatul este stabilit drept o monarhie suverană, cu mine, ca șef de stat, iar Emily devenind o prințesă reală”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Bun venit în Bir Tawil, ultimul Terra nullius”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *