Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Ca intelectual, nu poţi să fii decît de Stînga

În anii 1970, Ivasiuc, în „România literară“ încerca o mică revoluţie, relaxată, citind realitatea printr-un ochi radical. Dumneavoastră ce gen de revoluţie aţi accepta?

Era o prostie pentru perioada aceea… Îi înţeleg pe radicalii sau pe extremiştii terorişti din America Latină. Înţeleg chiar modelul de revoluţionar practicat de Andre Malraux, cel care aruncă bombe în calea trenurilor. Este un gen de revoluţionar cu ochelari, foarte cultivat, care cu mîna lui poate să împuşte zece poliţişti. Nu se poate discuta acuma, dar, probabil, în momentul în care se va dezvolta un capitalism în România – şi el va fi un capitalism atipic, în mucezeală balcanică, mizer – aici, mai mult ca sigur se va dezvolta o mişcare radicală, chiar de genul „Brigăzilor roşii“. Va fi inevitabil. Să ne gîndim la fiii de intelectuali care se vor afirma şi vor constata că sînt săraci sau chiar uşor înstăriţi, gen Lenin, şi vor vedea cît de rău trăiesc alţii. Nu cred că intelectualitatea de atunci va fi de partea bogătaşilor. N-are cum să fie. Nu poţi să fii intelectual decît de stînga. Dar nu se pune problema acum, pentru că, de fapt, nu avem o clasă de bogătaşi care să ne sfideze. Asta nu este decît o clasă de bişniţari.

Tezele din iulie 1971 au marcat începutul multor disidenţe… Cum le-aţi receptat?

Eram deja redactor-şef adjunct la „Echinox“. Îmi pregăteam lucrarea de stat şi toţi profesorii mei au sesizat acea dare înapoi. La tipografie stăteam de vorbă cu Ioan Pop, care era redactor-şef, şi comentam acest lucru. Dar a fost sesizat chiar şi de oamenii simpli. În toamnă, cînd m-am dus acasă, m-a vizitat un unchi de-al meu care lucra în Valea Jiului. Nu era intelectual. Şi mi-a spus: „Domnule, acuma ar fi bine să stai, aşa, mai deoparte, să nu te arunci în faţă“. Da, şi omul simplu percepea că se schimbase ceva. Dar şi acest punct de vedere 1971 este contradictoriu. După tezele din iulie, Ceauşescu a deplasat accentul de pe adeziunea antiintelectuală şi antiliberală în cultură, pe bătălia pentru respectarea codului eticii şi echităţii sociale. Mai mult pe morală. Or, asta nu putea decît să convină scriitorilor, căci ei erau primii admiratori interesaţi de eliminarea corupţiei, nepotismului din societatea comunistă. Ţin minte că şi scriitorii, în cuvîntări, chiar şi Jebeleanu, au mers pe acest lucru. În legătură cu momentul 1971 circulă o idee care aproape a devenit axiomă dar cu care eu nu sînt de acord sau mă îndoiesc. Şi anume că Ceauşescu a lansat aceste teze după ce a venit fascinat din China şi Coreea. Într-adevăr Ceauşescu a venit fascinat din China şi Coreea, dar nu aceasta este cauza principală. Ceauşescu era un bun om politic, avea un mare instinct politic, nu era cel care să se lase încîntat de o vizită. Aşa a fost şi în America şi cînd s-a întors n-a imitat America. De fapt, altele sînt cauzele. Cred că Ceauşescu a sesizat un lucru de care nu şi-a dat seama Gorbaciov. Din 1968 el a constatat că, mergînd cu liberalismul promovat pînă atunci, nu putea să ajungă decît la negarea socialismului. Or, el nu a fost pregătit niciodată să nege socialismul. Deci el a intuit ceea ce Gorbaciov n-a reuşit să priceapă niciodată decît, probabil, după ce a fost debarcat. Ceauşescu a rămas surprins de mişcarea studenţilor din 1968, cînd aceştia au protestat în faţa Ambasadei sovietice, cînd au apărut acele colinde în revista „Amfiteatru“. Probabil avea semnale de la Securitate că lucrurile încep să-i scape din mînă. Să nu uităm că în 1968, în decembrie, s-a schimbat conducerea revistei „Amfiteatru“. Au început să fie nişte mişcări…

(Din cartea – interviu ”Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan”, semnată de Constantin Iftime la editura Contraria)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

3 comentarii pentru articolul „Ca intelectual, nu poţi să fii decît de Stînga”

  • Daca sunteti de Stanga inseamna ca apreciati acest comentariu: ROMANI! (Cei ce apreciaza acest text, sa-l distribuie la maximum!).
    La 25 mai 2014, sa inregistram cea mai mare prezenta la vot a romanilor din ultimii 25 de ani!

    De ce sa facem acest efort?
    1. Pentru ca un procent maxim de voturi valabile realizat de romani, inseamna ca Tokes va avea un numar minim de eurodeputati!

    2. Pentru ca raportul dintre europarlamentarii nostri, de Stanga si de Dreapta, sa fie cat mai aproape de rapotul din societate dintre Saraci si Bogati!

    3. Pentru ca toti romanii sunt motivati sa votze, deoarece e posibila, aproape, orice preferinta, astfel:
    –Cei ce nu mai pot vota partide (din cauza scarbei excesive fata de acestea), pot sa voteze independenti, intre care cel mai votat va fi Mircea Diaconu!
    (Este adevarat ca tuturor ne este scarba de actualele partide politice, dar stim ca politica se face, totusi, de catre partide!)

    Nu mergem la vot de dragul partidelor sau politicienilor, ci de dragul Tarii, pentru ca cei trimisi in Parlamentul european, sa reprezinte corect raportul dintre saraci si bogati din Romania!

    –Asa ca, toti cei saraci si patrioti, care formeaza electoratul de Stanga, TREBUIE sa voteze pe unul dintre partidele de Stanga, inscrise in cursa electorala, altele decat PSD, pentru a elimina monopolul PSD pe zona politica de Stanga!

    –PSD-ul NU TREBUIE VOTAT decat de rudele si de clanurile lui mafiote!

    Apoi, toti cei bogati, care formeaza electoratul de Dreapta, pot participa la vot in procent maxim, deoarece au o oferta foarte diversa din care pot alege, astfel:
    –PNL, antibasist, dar alaturi de Basescu;
    –PDL, pe cale de a se „deconecta” de Basescu, dar alaturi de el;
    –PMP, FC si Noua Republica, basiste pana la maduva;

    Cei ce n-au „servit” din oferta de mai sus, pot servi dintre urmatoarele partide mai ciudate, care nu sunt nici de Stanga si nici de Dreapta, astfel:
    –PER, PRM si PPDD!

  • pana la 30 ani.dupa aceea, trebuie sa fii de dreapta, altfel inseamna ca n-ai muncit destul

  • Dvs ati ramas de stanga ? Nu inteleg atunci comportamentul dvs fata de Stanga romaneasca .Stanga condusa de un procuror este ceea ce ar trebui sustinut , poate criticat cand ia decizii gresite dar nu demolat de critici .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *