Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Călin Georgescu și Dialogul Melian

Suntem în secolul V î.Hr.; Atena și Sparta, cele două mari puteri ale Greciei sunt în război, cunoscut sub numele de Războiul Peloponesiac (431-404 î.Hr.).
Lumea greacă este divizată în două blocuri militare, în două alianțe de orașe-stat: Liga de la Delos, condusă de Atena și Liga Peloponesiacă, condusă de Sparta.

Melos, o insulă situată la nord de Creta și la 110 km est de Grecia continentală, fostă colonie a Spartei, era populată de dorieni, același grup etnic ca și spartanii (atenienii erau ionieni). Ei erau și doreau să rămână în continuare neutri în acest război, fapt de neimaginat însă pentru o Atenă pe cale să devină noul competitor, noul rival, noul Hegemon al Greciei, spre iritarea Spartei, vechiul Hegemon.

Intrată într-o logică imperială, Atena, o putere maritimă, care stăpânea deja aproape toate insulele din Marea Egee, a decis să pedepsească Melosul, singura insulă mai semnificativă pe care Atena nu o controla.

În vara anului 416 î.Hr., în timpul unui armistițiu cu Sparta, armata ateniană, transportată de 38 de nave de război, debarcă pe țărmul insulei; înainte de a porni la atac, trimite emisari la autoritățile meliene, pentru a le cere  capitularea și plata unui tribut, fără a oferi nicio justificare morală pentru invazia insulei.

Guvernul Melian respinge ultimatumul; negocierile dintre emisarii atenieni și liderii melieni sunt cunoscute sub numele de Dialogul Melian.
Dialogul Melian, care reprezintă manifestarea puterii arbitrare a Atenei, s-a desfășurat în felul următor:

Atenienii: Capitulaţi sau veţi fi distruşi!
Melienii: Suntem o insulă neutră, nu un inamic, nu e nevoie să ne cuceriţi.
Atenienii: Sunteți prea mici, ca să fiți neutri! Nu putem accepta să fiţi neutri sau independenţi. Am fi percepuţi drept slabi.
Melienii: Dar nu este drept ceea ce vreți să faceți!
Atenienii: Nu vă lăsați păcăliți de cuvinte frumoase, precum dreptate, corectitudine, cinste…dacă nu aveți puterea militară să le susțineți, degeaba, sunt vorbe goale. Dreptatea nu există decât între egali! Iar voi sunteți mult mai slabi decât noi!
Melienii: Dacă ne atacaţi, alte state vor reacţiona, simţindu-se, la rândul lor, ameninţate.
Atenienii: Puţin probabil să se întâmple. Mai curând lipsa noastră de acţiune ar putea să le îndemne să acţioneze. Dacă vă supunem, vom descuraja viitoare rebeliuni.
Melienii: E ruşinos şi laş să ne supunem fără luptă.
Atenienii: Doar dacă te supui unui adversar în faţa căruia există o şansă. Nu e ruşinos să faci acest lucru în faţa cuiva cu mult superior, cum este Atena.
Melienii: Chiar dacă e aşa, vom regreta dacă nu vom încerca.
Atenienii: Este o abordare emoţională şi fără viziune; dacă veți pierde, ceea ce e mai mult ca sigur, veți regreta amarnic prostia făcută.
Melienii: În încercarea noastră vom avea sprijinul zeilor.
Atenienii: Zeii nu vor interveni. Este în ordinea naturală a lucrurilor ca cel puternic să îl domine pe cel slab! Cel puternic impune tot ceea ce poate, iar cel slab suferă tot ceea ce trebuie.
Melienii: Sparta, ruda noastră (Melos era o fostă colonie spartană devenită independentă), va veni sigur în ajutorul nostru.
Atenienii: Sparta nu va risca acest lucru; avem o forţă navală mai puternică şi voi nu sunteţi atât de importanţi pentru ei. Nu sperați deci în ajutorul Spartei, căci nu este în interesul ei să vă ajute, iar spartanii sunt foarte buni în a-și urmări propriul lor interes! Speranța este un prost sfătuitor!

Conflictul dintre Atena și Melos are un sfârșit catastrofal pentru locuitorii insulei rebele: orașul, vechi de peste 700 de ani, este ras de pe fața pământului, toți bărbații în stare să poarte arme sunt uciși, toate femeile și copiii sunt luați în sclavie.

Dialogul Melian reprezintă un capitol din Istoria Războiului Peloponesiac, o imensă operă scrisă de Tucidide, care este implicat direct în evenimentele pe care le relatează, este martor ocular la multe dintre acestea.

Dialogul Melian este studiat în prezent în toate școlile serioase de științe politice și militare din întreaga lume, el constituind un îndreptar al diplomației de forță, cea în care moralitatea este o ficţiune, iar cel mai puternic are toate drepturile.

Istoria Războiului Peloponesiac este o operă colosală, o achiziție pentru eternitate, reprezintă Biblia gândirii strategice, a formării unui conducător, a unui om de stat care aspiră la responsabilități importante, a unui Președinte de Țară!

Tucidide (460-390 î.Hr.) a fost un politician, filozof, profesor de retorică și de gândire strategică, istoric și general al armatei ateniene; alături de Hobbes și de Machiavelli, el este considerat părintele realismului politic occidental.

În cartea sa Societatea Deschisă și Dușmanii ei, Karl Popper îl numește pe Tucidide cel mai mare istoric care a trăit vreodată pe pământ!
Un bărbat de stat, un adevărat Șef de Stat este acela care știe să evite inevitabilul!

În momentul în care Ucraina a decis să părăsească statutul de neutralitate și să adere la o alianță militară – NATO – îndreptată împotriva Rusiei, Zelenski, dacă l-ar fi citit pe Tucidide ar fi știut că se va produce un lucru inevitabil care ține de necesitate, de legitatea istorică și anume că Rusia (Atena) va invada Ucraina (Melosul)!
Dacă l-ar fi citit pe Tucidide, Zelenski ar fi știut că, deși avea dreptatea de partea lui și ar fi trebuit să poată să facă ce dorește cu Ucraina, care-i încredințase destinul ei, dreptatea nu există decât între egali! Iar egalii nu sunt decât doi: America (Sparta) și Rusia (Atena)!
Dacă l-ar fi citit pe Tucidide, Zelenski ar fi înțeles pe deplin că Ucraina (Melosul) este o țară prea mare, prea puternică, prea bogată și prea aproape de Rusia (Atena) pentru a i se permite să facă parte din NATO (Liga Peloponesiacă), adică dintr-un bloc militar condus de America (Sparta).
Dacă l-ar fi citit pe Tucidide, Zelenski nu ar mai fi sperat într-un ajutor fără de sfârșit din partea Americii (Spartei) sau a NATO (Liga Peloponesiacă).Â
Dacă l-ar fi citit pe Tucidide, Zelenski ar fi avut și acum o țară mare, neciuntită teritorial (nu că ar fi meritat), cu zeci de mii de tineri soldați ucraineni încă în viață și nu prin cimitire sau spitale, o Ucraină neutră, liberă și puternică!
Dacă l-ar fi citit pe Tucidide, Zelenski ar fi știut că războiul este un pedagog dur, aspru, cu care ar fi bine să nu ai de-a face!
Dacă l-ar fi citit pe Tucidide, Zelenski ar fi putut fi un adevărat Șef de Stat!
Dar Zelenski nu va fi niciodată un adevărat Șef de Stat, deoarece el nu l-a citit și deci nu l-a înțeles pe Tucidide.

Războiul Peloponesiac este singurul exemplu cunoscut în care Istoria nu a fost scrisă de învingători. Atenienii au pierdut. Însă lumea nu a încetat niciodată să citească relatarea meticuloasă, rațională a lui Tucidide, care studiază cauzele și efectele, strategiile și procesul de luare a deciziilor, brutalitatea umană și capacitatea oamenilor de a greși.

P.S. Un viitor (posibil, dar improbabil) Președinte al României, Călin Georgescu, susține că este posibil (dar și probabil) ca Țării noastre să-i fie mai bine dacă ar ieși din cea mai puternică alianță militară din lume, al cărui membru este, din NATO!

Călin Georgescu, dacă l-ar fi citit pe Tucidide, s-ar fi ferit ca de foc ca măcar să pomenească de acest lucru, darmite să-l repete din nou și din nou; s-ar fi ferit ca de…dracu’!
Dacă l-ar fi citit pe Tucidide, Călin Georgescu ar fi știut că România este prea mică, mult prea mică și prea aproape de Atena (Rusia) ca să fie neutră…ca să i se permită un drept al ei natural, să fie o Țară Neutră! Spre deosebire de Elveția (o țară mică și ea), Țara Neutră prin excelență, România nu are nici poziția geostrategică, nici armata, nici pregătirea de război și nici industria de război a Elveției!
Dacă l-ar fi citit pe Tucidide, Călin Georgescu ar fi înțeles că unei națiuni mici i se poate contesta în orice moment existența, că o națiune mică poate să dispară și ea e conștientă de asta!
Dacă l-ar fi citit pe Tucidide, Călin Georgescu nu ne-ar mai fi agasat atât cu ieșirea României din NATO!
Dar el nu l-a citit pe Tucidide…


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Călin Georgescu și Dialogul Melian”

  • Calin Georgescu nu a cerut, nu a vorbit despre iesirea din NATO. A vorbit despre nevoia de demnitate a Romaniei, nevoia de a negocia in interesul Romaniei in cadrul acestei aliante, asa cum face Ungaria. Si cum a facut si prim -ministrul Slovaciei, e drept, riscandu- si viata ( ce vremuri !).In afara de aceasta premiza a articolului, premiza care nu corespunde realitatii, articolul e o excelenta aducere aminte a importantei cunoasterii istoriei si importantei culturii, in general. Multumim ! De altfel, aceste zile aduc multe informatii noi. Printre altele, comunicatul ambasadoarei SUA, dat sambata seara ( 30 noiembrie ) tarziu, care arata ca dl. Georgescu nu e singur.

  • Foarte lme este surprinsa de conflictul Ruso-Ucrainean . Si intreaba de ce? Dar foarte lume nu cunoaste istoria zonei.
    Prin anii 800 cind vikingii erau la moda-in expansiune, se crease un culoar prin care acesti razboinici mergeau spre Bizant-Istanbulul de azi. O meca acelor vremuri-bogata. Multi varegi-vikigi fiind ingarda de corp a impatului din Bizant.
    In zona de prin acum estonia unii indivizi au cerut protectie acestor varegi. Un potetat viking a trimis un razboinic cu numele RURIK sa rezolve sitatia, asta sa declarat protectorul zonei . A stabilit o resedinta la NOVROGOGR aproape de marea Baltica. Pe masura ce a intins teritoriile de vinatoare si influenta a mutat resedinta la actualul KIEV. Nici acum istorici rusi nu prea pot explica denumirea de rusi, ba ca este de la un riu, ba ca Ririk facea parte di ginta rus. Oricum asa a aparut rusia cu capitala la Kiev.
    Din pacate, spre deosebire de tarile vestice, succesiunea la conducere nu era reglementata.
    In Anglia urmasul regelui il urma chiar dace era de gen feminin
    in Franta era legea „salica” urmas de gen masculin. Din acest motiv au avut atitea Familii regate.
    In Polonia dieta- parlamentul vota regele, cit familia regala a fost puternica si regatul a fost puternic, pe urma a fost un haos, ba rege francez, ba o uniune cu Lituania, ba rege impus de Caterina a doua a Rusie, pina la desfintarea poloniei de cerd ca 5 ori.
    Si in ungaria regele a fost la inceput pe motiv de urmas, pe urma de rege ales, vezi Robert de Anjou, francez, sau altul din germania, pe urma cu rege din polonia , pina la desfintarea regatului de catre imperiul Otoman de catre Suleman Magnificu. in 1540.
    In partile estice a Europei se acepta „osul domnesc” la domnie, adica oricine era din familia domnitoare. Sa ajuns chiar persoane ce s-au declarat sa fie acceptate. Exemplu este concludent in tarile Romanesti.
    Rvevenind la Rusia cu capitale la Kiev.Numita de istorici Rusia Kievena, acest a avut un parcurs initial de prestigiu, in sensul ca a trecut la crestinism-de rit bizantin-ortodox.Sa inrudit cu familia imperiala bizantina, si cu cele vestice.
    Dar conform modului de transfer de putere din est a inceput sa disipe puterea spre zone adiacente. Cneazul dadea diferite zone la urmasi. In felul acesta puterea urmasilor lui Rurik s-a diminua. Ultimul Rurik , cu ajutorul Poloniei a cucerit Moscova o cetate opusa acestuia.
    Dupa disparitia si a ultimului Rurik practic zona controlata de acesta familie domnitoare era deja divizata in o multine de statulete, pe care regatul Poloniei si Lituania le controla. In principiu zona de sud a ucrainei era o zona de jaf pentru triburile tatare, vezi si filmul Suleman magnificul.
    O zona greu de controlat si unde sau adunat tot fell de revoltati, care au fost numiti cazaci. Prin crestere p[pulatiei prin mlastinile riurilor Don Nistru Nipru Bug, a aparut o natie razboinica cu entitati nationale de diferite feluri. Dupa o informatie primita cei mai multi erau moldoveni-ramani, dupa numele cazacilor ce au incheiat o convectie cu Rusia.
    Cum majoritate cazcilor erau de rligie ortodoxa si cum regatul Polonez avea o politica acresiva in acest sens, Majoritatea cazacilor au aderat la Rusia.
    Ca urmare actuali ucraineni ce se dau de sorginta slava sunt un mix de populatie razvratita fata de regatul Polonez, In care moldoveni de limba romana au o pondere mare.
    Nu degeaba Stalin a creat o republica Moldoveneasca in Ucraina.

  • Sa lasam trecutu si sa ne gindim la viitor. Trecutul este istorie dar o lectie de care sa tinem cont.Nu cred ca Sparta este ca america si Atena este rusia. Mai mult cred ca este invers, dar nu conteaza pe termen lung a invins Atena.Democratiea a invins.
    legat de ce se intimpla la noisunt citeva obsevatii pe care multi le ignora.
    Imperiul Rus a inceput expasiunea cu imparati practic germani, ex Ecaterina a doua-pur germana.Familia imperiala era in relatii de rudenie cu Marea Britanica cu Germania si alte state, chiar cu Romania. Familiile regale nu prea aveau legaturi cu natiunile, vezi imperiu Austriac.
    Dupa rasturnarea tarului Rusiei puterea a trecu inmina sovieticilor. Stalin a hotarit ca nu poate fi o natiune fara un stat. Asa a aparut in fostul stat Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste-URSS.Dupa Stalin urss a fost condus cam 50 de persoane din ucraina, cam de unde este Zelenski. Un pol de putere economic si politic.Bresnev, ala cu cisma. niste duri.In momentul cind ucrainenii au pierdut puterea politica in conglumeratul imperiu si lipsiti de ciolan, au dezvoltat ideia unor independente regionale. Cu concursul nepregatitului revolutiei de la Moscova.
    Pe masura ce au trecut ani grupul politic din Ucraina au constat ca fara resursele conglumeratului Rus nu mai sunt nimic, chiar dupa furtul masiv de resurse si armament vindut peste tot.
    Asa a aparut idea sa fie provocate Rusia, cu problemel ei in care sunt multi mulsumani teroristi. Provacarea a constat in interzicerea limbii ruse, care fie vorba intre noi nu are mari deosebiri de ucraineana.
    Ca masura guvernel ucrainene de dupa asa zisul Maidan au dezvoltat o politica anti rus. Cu ajutor a grupului Biden , ce a profitat de situatie.
    Asta a declansta revolta rusilor si a vorbitorilr rusi destul de masiv in ucraina.Problema se rezolva relativ simplu dace se accepta ca limba rusa sa fie recunoscuta. Dar guvernul nationalist ucrainean a refuzat acest lucru pentru ca trebuia sa dea liber si limbii romane ca a treia minoritate si poate ungara si poate poloneza si mai stiu eu ce.Asa au preferat sa genereze un conflict cu propia populatie, in Dombas. Lucrurile au stagnat cam 8 ani, cu diverse intelegeri : Minsk1,2 pe care ucrainenii nu le-au respectat.
    O federalizare a ucrainei ar fii rezolvat lucrurile, dar ultranationalistii de la guvernare au refuzat, iar elita ucraineana invatata la ciolan nici pe atit considerind Rusia ca o colonie a lor cum a fost timp de 50 de ani.
    Ghinionul lor este ca Putin nu este betivanul de Eltin.

  • Georgescu nu a cerut iesirea din NATO, dati-o -ncolo de treaba…! A zis ca e cea mai slaba alianta!! Si ca nu va apara pe nimeni…In rest…ne vedem la vot!

  • Mi-a placut articolul , convingator in ceea ce ne priveste .
    Problema e la Zelenski : el
    -nu e de capul lui
    -nu e ucrainian
    in consecinta nu-l doare capul de ucrainieni

  • Bine punctat. Felicitări pentru luciditate.
    Doar că în speța noastră cei doi finaliști, lasconi și georgescu, (de zelenski nu mai zic că nu mă interesează subiectul) nu vorbesc din capetele lor, ci din ce li se dictează în cască.
    Și astfel ajungem la o altă lecție a războaielor peloponesiace, anume cât de nocive pot fi cercurile oligarhice fie din suficiență și convingerea că nu pot fi trase la răspundere, fie când sunt în vrie și urmăresc să și conserve puterea și privilegiile pe care aceasta le aduce.
    .
    PS. Sparta a câștigat războiul, a impus în Atena regimul oligarhic cu guvernul celor 30 de tirani si cu Critias în frunte. Tiranii au exercitat o teroare sălbatică executând mai multe mii de cetățeni.

    • Să nu uităm. Revoluția din 1848 și probabil și cea din 1821, prima și a doua unire au fost intr o măsură importantă rezultatul strădaniei unor cercuri oligarhice.
      Ăștia au fost de partea bună a istoriei țării și adevărați întemeietori.

  • Comparația intre Zelensky și Georgescu este absolut penibilă.
    Dacă Zelensky hotăra să nu fie război, nu era război. Dar cum este un penibil iresponsabil nu avem ce să cerem de la el.

    Eu v-aș recomanda să mergeți volintir când o să vă cheme otan. Parcă noi trebuia să ne apărăm țara nu să ne băgăm ca musca într-un rahat cu care nu avem nici o legătură.

    In plus, nu trebuie să așteptați. Dacă vă dă vitejia afară din casă, mergeți de acum și înrolați-va mercenar in armata ucraineană in locul ucrainienilor care nu vor război, că sunt multi.

  • Iar matale domnul Niculescu dacă l-ai fi citit pe Newton ai fi știut că dacă lași mărul din mână el cade pe pământ și nu pe soare.

    Dar cum nu l-ai citit pe Newton o ții într-una cu Tucidide și cu otan.

    In plus, dacă ai fi citit despre Stalingrad, ai fi înțeles cât de proastă e ideea pe care o propui matale.

  • Aveți dreptate G nu l a citit pe Tucidide spre deosebire de Lasconi care a devorat “Istoria…

  • Atena si Sparta

    …mai exista?

    atunci oare nu cumva am putea lua in seama, citindu l fix pe Tucidide, ca a fost o vreme cind Atena era, cind Sparta era, …cind NATO era,
    insa vine iarna si mai apoi primavara,
    deci va veni si vremea cind NATO va fi ‘celalalt BRICS’ ?

    iar daca NATO e una, iar BRICS e cealalta, nu cumva balanta are nevoie si de un reazem, nu doar de doua talere,, deci si de o zona a Pacii?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *