Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

Fii istoricul locului tău!

Românii au dorit atât de mult să alerge către iluzii încât au decis să o rupă de tot cu trecutul. Dacă nu l-au ras cu buldozerul, l-au lăsat în paragină. Există, la tot pasul, case unde cineva important a locuit sau unde s-a luat o decizie istorică. Pe câteva s-a pus o tablă, pe care, dacă o acoperă iedera, șterge și amintirea.

Există, însă, multe locuri îngropate în uitare. Datorită publicului nostru, al cristoiublog, am aflat de câteva dintre ele și așa ne-a venit ideea unei campanii: descoperirea trecutului.

Dacă știți case sau locuri unde a avut loc un eveniment sau unde au locuit, chiar și pentru scurt timp, personaje importante, vă rugăm să ne semnalați. Dacă se poate, cu fotografie.

Noi vom face o hartă a acestor locuri și cu siguranță vor exista oameni care vor dori să le viziteze. Sau măcar să se știe de ele.

Așteptăm fotografii însoțite de texte scurte pe redactia@cristoiublog.ro

Capela Coroanei

In cadrul initiativei Dvs. legate de monumentele Romaniei as dori sa semnalez un monument uitat si din pacate disparut, asa-numita Capela a Coroanei, care a supravietuit mai bine de o suta de ani in orasul Orsova veche  pana la disparitia/inundarea orasului in jurul anilor ’68 -’70, datorita constructiei primei hidrocentrale de pe Dunare.

O buna descriere a monumentului si a circumstantelor istorice ale aparitiei sale poate fi gasita pe link-ul urmator :

https://www.academia.edu/24755863/Monumentele_Orsovei_partea_a_II_a

Redau mai jos si primul paragraf al lucrarii/monografiei de pe academia.edu, precum si doua-trei fotografii ale monumentului, cu mentiunea ca gasiti mult mai multe amanunte pe site. Am avut ocazia sa vizitez locul in copilarie si mai ales ca era iarna si aleea care ducea la capela era strajuita de plopi seculari incarcati cu zapada, scena mi-a ramas in minte ca un loc de basm – de unde si amintirea pe care i-o port si pe care o aduc acum la lumina.

Nu cred ca monumentul ca atare mai prezinta vreun interes pentru opinia publica, dar pentru curiozitatea Dvs. de intelectual si istoric s-ar putea sa aibe un oarecare interes, m-as bucura sa stiu ca ati parcurs paginile care il descriu .

Anisoara Ulceluse

«Un alt monument de referinţă pentru Orşova a fost cel cunoscut drept Capela Coroanei.

Se cunoaşte, pe scurt, ca printre vicisitudinile suferite de Coroana Sfântului Ştefan, cel mai important dintre însemnele regalităţii maghiare, a fost şi perioada imediat postrevoluţionară de la mijlocul secolului XIX şi anume: Coroana şi alte însemne ale regalităţii maghiare a fost adusă de grupul revoluţionar care l-a însoţit pe Lajos Kossuth până la Orşova, ultima localitate de la graniţa imperiului austriac cu imperiul otoman, îngropată în anul 1849 într-o zonă mlaştinoasă şi recuperată în anul 1853. În apropierea locului de unde a fost dezgropată s-a construit un monument, în anul 1856, cunoscut sub numele de Capela Coroanei. Acest monument a rezistat până în preajma inundării luncii Cernei de apele Lacului de acumulare [1968 -1970 nb]. »

 

În Ploiești există încă imobilul care l-a găzduit pe țarul Alexandru al II-lea. „E o casă mare, frumoasă, pe care o știu bine din anii de liceu, când nu odată am dansat în frumosul salon cu parchet de stejar și șemineu, la ceaiurile a căror gazdă era colegul și prietenul meu, actualul proprietar al acelei case.  Este vorba despre doctorul Ionuț Anghelescu, pediatru de renume (în Ploiești și nu numai), care a moștenit proprietatea de la bunicul său, doctorul Sabin Ardeleanu, urmaș al unei familii de memorandisti.”, ne scrie doamna Casandra Culcer.

Un alt cititor, Victor Teneslav, ne scrie:

Pe internet sînt multe referințe privind clădirea în care a locuit Țarul Alexandru al II-lea, în covîrșitoarea majoritate greșite, făcînd confuzii pînă și în legătură cu numele de străzi. Adevărul este acesta:

Alexandru al II-lea a locuit în casa Casa prefectului Istrate Negulescu, cod L.M.I. 2010: PH-II-m-B-16298 , adresa actuală str. Stadionului, nr. 1. Clădirea a suferit de pe urma bombardamentelor anglo-americane, refăcută aproximativ (FOTO1) iar în prezent este unul din sediile SRI, motiv pentru care nu am fost lăsat să fac mai multe fotografii.

Am discutat cu o persoană care lucra acolo și care mi-a confirmat că este monument istoric, astfel încît care nu poate fi demolată. Deci SRI ar vrea să o demoleze, dar nu poate. De asemenea, nu apare în nici o fotografie actuală pe net, ceea ce apare este de fapt o casă vecină, de la nr. 3, cum voi arăta mai jos.

Chiar lîngă acea casă, pe str. Stadionului nr. 3, este casa unde a locuit țareviciul Alexei, al cincilea fiu al lui Alexandru al II-lea și al Mariei de Hesse, care la acea dată era comandant al forțelor navale de pe Dunăre (FOTO 3, 4).

Pe acea casă există o placă (FOTO 2). Și aceasta clădire a suferit în urma bombardmentelor aliate și a refacerilor simplificate. În prezent este proprietate particulară.

Cam la 300 de metri de acestea două, pe str. N. Bălcescu nr 23, este clădirea în care a stat Marele Duce Nicolae, fratele lui Alexandru al II-lea, al treilea fiu al țarului Nicolae I, comandant al armatei ruse, autorul celebrei telegrme către Principele Carol din Iulie 1877.

Pe clădire nu există nici o placă, dar în curte, după cum se observă din fotografii, sînt mașini ale Muzeului Județean de Istorie. Un timp erau, poate și acum sînt, arhive ale muzeului, deci clădirea aparține Consiliului Județean. Arată rău.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Fii istoricul locului tău!”

  • Eu cred că, dimpotrivă, românii sunt obsedați de trecut și nepăsători față de viitor. Tocmai de asta rămân mereu în rahat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *