Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Caragiale despre anonimii de pe Internet

Ca jurnalist autor de producţii zilnice, am fost şi sunt una dintre ţintele celor ce înjură pe Internet, sub porecla de postaci, pe autorii mai mult sau mai puţin vedete.
A fost o vreme cînd, înşelat de aparenţe, credeam că autorii acestor mesaje chiar ţin neapărat să-şi spună opinia despre textul iscălit de subsemnatul.
Mi-am dat seama însă că rare erau cazurile cînd autorul mesajului aruncase o privire textului pe care-l comenta.

Cu puţine excepţii, anonimii mă înjurau indiferent de ceea ce scriam.
E ceea ce se întîmplă cu toţi cei care au ghinionul de a le fi reproduse pe Internet textele publicate în ziare şi reviste.
M-am convins astfel că aşa-zisele mesaje sau postări la textele on-line ţin de deraierile tipice personalităţii umane.
Mai precis, fenomenului mai larg, întîlnit şi pe vremea cînd nu apăruse Internetul, al scrisorilor anonime.

De acest fenomen s-a preocupat, printre alţii, şi I. L. Caragiale.
În schiţa Antologie, publicată în Universul din 10 aprilie 1909, Caragiale îi face cadou unui colecţionar de scrisori anonime o epistolă primită de el „zilele trecute”, „în care o veche prietină (indiscutabil e dumneaei), iscălind «cîţiva admiratori de odinioară», mă picneşte, vorba de pe vremuri, la coada işlicului”…

Pentru scriitorul Caragiale schiţa e un prilej de a produce mai multe bucăţi de aşa-zise anonime, sub semnul exerciţiului de metaliteratură.
E însă şi un prilej de a-şi expune propria-i explicaţie la fenomenul celor care-şi ascund identitatea cînd emit un text.

O face, prin intermediul amicului posesor de anonime, în cadrul dialogului următor:
— Domnul meu, îl întreb, după ce-i mulţumesc de atîta amabilitate, cum îţi explici d-ta obiceiul ăsta de a scrie scrisori anonime?
— E foarte uşor de explicat… Pe de o parte, lipsa de ocupaţie serioasă şi de griji proprii; pe de alta, ceva mai adînc… Exigenţele sociale paralizează adesea francheţa onestă; un individ nu le poate uşor înfrînge în orice moment; în faţa lor devine laş; poate însă avea curaj să fie franc pe ascuns. E greu să arunci cu noroi în obrazul cuiva cînd îl întîlneşti ziua-n amiaza mare faţă în faţă-n lume; noaptea însă, după spartul luminaţiilor, pîn îmbulzeală, poţi să-l murdăreşti pe la spate de sus pîn jos
”.

Nu i-am înţeles bine explicaţia” – spune Caragiale într-un efort de falsă modestie.
Noi însă o înţelegem foarte bine acum, cînd fenomenul anonimilor de pe Internet a luat amploare.
Într-adevăr, ca şi în cazul anonimelor clasice, mesajele postate pe Internet se explică şi prin „lipsa de ocupaţie serioasă şi griji proprii“.
Exceptînd mesajele postate de unităţile mobile ale partidelor, mesajele de pe Internet trădează o lipsă de ocupaţie serioasă.

Trebuie să ai timp berechet la dispoziţie ca să te aşezi în faţa calculatorului şi să dactilografiezi un text injurios despre un om care, între noi fie vorba, nu ţi-a făcut nimic rău în viaţă, ba chiar nu l-ai întîlnit niciodatăpînă acum.
Ca şi în cazul anonimelor clasice, anonimele de pe Internet îşi au izvorul în laşitate.
Incapabil să te înjure în faţă „ziua-n amiaza mare“, anonimul te murdăreşte noaptea „după spartul luminaţiilor“.
Profitînd de întunericul Internetului, anonimul te înjură, ştiind că nu i se poate întîmpla nimic.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Caragiale despre anonimii de pe Internet”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *