Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Caragiale despre deosebirea dintre imagine și realitate

1. Continuînd să fie dezamăgit de guvernul Țărănist, pe zi ce trece tot mai întors la năravurile Guvernării liberale, de înțeles, deoarece Țărăniștii tot români erau, Tudor Arghezi se ocupă în tableta Sufletul deficitar, Bilete de papagal, 5 iunie 1929, de valul de legiferări stîrnit de noua Putere. Lui Arghezi asta îi dă prilejul de a face literatură despre un fenomen tipic puterilor succesive de la noi – Excesul de reglementări prin lege a tot ce mișcă în hotarele teritoriului național:

„Dulapul cu legi noi, desfiinţînd sau amplificînd legile vechi, este adus în ziua schimbării guvernului, cu căruţa, la Prezidenţie. Viitorul ministru e obsedat de legi: ce lege mai trebuie făcută şi ce mai trebuieşte legiferat? Un stat are păduri: se legiferează pădurile. Are ape: apele. Are petrol: petrolul. Are căi ferate: căile ferate. Are sau nu are drumuri: se legiferează drumurile.

Toate materialele se inventariază şi intră în cîte o lege specială. În sfîrşit, atentatul la munca oamenilor şi la libertatea cetăţenească: impozitele, dările cu mai multe rubrici şi etaje, ca să pară mai mici şi să se însumeze mai mari.”

Mai toate observațiile lui Arghezi din 1929 sînt valabile și azi, în postdecembrismul marcat de parlamentari sub nivelul de viziune ale rupătorului de bilete la intrarea în Circ. Se remarcă astfel posibilitatea ca orice neghiobie să devină lege:

„Ceea ce-i cu totul admirabil pe tărîmul legilor, este că şi cugetarea celui mai determinat idiot poate deveni lege, numai prin votul majorităţii, care joacă rolul fenomenelor din geologie, pietrificînd şi cristalizînd şi găinaţul. Elucubraţia imbecilului capătă publicitate şi se bucură de prestigiul întocmit administrativ, cu jandarmeria, al obiectelor sacre. Să nu ocărăşti legea, căci ocărăşti principiul, te împotriveşti lui Dumnezeu, de la care emană totul şi idiotul.”

Despre abundența legilor în posdecembrism s-a mai scris. Tableta lui Arghezi ne semnalează în 1929 un fenomen de după 1990. Autoritățile nu se preocupă de aplicarea legilor, ci de emiterea de legi:

„Guvernanţii noştri au uitat altceva, mai important ca legile. Au uitat să capete o autoritate care să-i facă ascultaţi şi să le facă legile posibile.”

2. În anii Proletcultismului românesc, de rescriere a operei în interesul prezentului nu sînt scutiți nici clasicii literaturii universale. Sub semnul împlinirii a 150 de ani de la nașterea lui Victor Hugo, moment sărbătorit prin decizie oficială, Scînteia din 26 februarie 1952 publică articolul lui Mihai Beniuc Un mare poet al păciii și literaturii.

Un roman precum Notre Dame de Paris apare autorului ca precursor al realismului socialist:

„În «Notre Dame de Paris» (1831), a cărui acțiune se petrece în timpul evului mediu, Hugo își exprimă simpatia sa înflăcărată pentru oamenii din popor, oprimați și striviți sub povara rînduielilor claselor asupritoare. Pe măsură ce dezvoltarea capitalismului adîncea mizeria masselor populare, Hugo este tot mai mult frămîntat de problema pauperizării masselor, a șomajului, a exploatării muncii femeilor și copiilor, a prostituției. De pe pozițiile unui înalt umanism, Hugo a formulat în romanele sale un protest patetic și răscolitor împotriva tuturor racilelor capitalismului.”

3. Caragiale despre România începutului de veac XX în legendarul eseu „Din primăvară pînă-n toamnă”:

„În adevăr, poate că nici într-un stat din Europa cel puţin, nu exista atîta, extravaganţă deosebire între realitate şi aparenţă, între fiinţă şi mască“.

Teza e folosită de Caragiale pentru a explica un fapt – uimirea stîrnită în Europa de Răscoala de la 1907. Statul român trecea peste hotare drept un „stat de ordine par excellence”. Mai ales că în 1906 s-a sărbătorit, printr-o expoziţie jubiliară, patruzeci de ani de domnie a lui Carol I. Justificabilă astfel tresărirea continentală în faţa prăpădului ivit şi crescut parcă din neant.
Gazetarul politic vrea să spună că aparenţa era înşelătoare, o biată mască.  Formulînd astfel teza deosebirii dintre imagine şi realitate, Caragiale devine un analist al vremurilor de azi.

Într-adevăr, şi azi există „o extravagantă deosebire” între „fiinţă şi mască”, între imagine şi realitate.
Poate şi pentru că imaginea e subiect de trudă a unei armate de specialişti: consilieri ai politicianului, purtători de cuvînt, directori ai departamentelor de Comunicare şi mai nou, ceea ce se numesc politehnologii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Caragiale despre deosebirea dintre imagine și realitate”

  • Hristos a înviat!”Să se modifice , primesc,dar să nu se schimbe nimic, decât ici colo in punctele esențiale”-Prințipiul de legiferare a rămas același.

  • HRISTOS A INVIAT!
    Bucuria invierii Mantuitorului nostru,Iisus Hristos,Lumina lumii,sa va aduca in suflet pace,tarie,liniste si fericire.

  • Suntem bine capitane(GENERALE), avand in vedere totusi,
    Ca ne jucam cu focul ca prostii pe aici pe langa rusi citat din totusi PARAZITII

  • Asemenea Marelui Flux, poreclit Globalizare, si Marele Reflulx e tot o manifestare implacabila.
    Vechiul sat va fi noul stat, iar noul sat e Megapolisul.

    Satul este Statul.
    cu implinirea acestei tinte se indeletniceste chiar Marele Reflux.

  • ‘deosebirea dintre imagine și realitate’

    se manifesta prin superpozitii.
    deosebirea e relativa si absoluta.

    deosebirea relativa poate fi pipaita analizind influentele politice colosale pe care rationalizarea uleiului in uk le poate genera…chiar astazi.

    cea absoluta are ca efect chiar pandemia de efecte pe care…
    efectul colosalelor influente politice generate de rationalizarea uleiului de gatit in uk le-a nascut, devenind cauza a ridicarii Metamorfozei pe un nivel superior.

    mai simplu: o lupta purtata pe taramul Marii Resetari se constituie implacabil intr-un catalizator al dinamicilor aferente Metamorfozei. ( in fapt astea sint nondinamici, pentru ca Metamorfoza se implineste indirect, actiunile fiind ingramadite in cosul Marii Resetari.

  • Mereu sarim peste cal, mereu depasim masura, mereu ne iflaman rapid si apoi ne topim si mai rapid, mereu suntem buni la vorbe negandite suficient, mereu vorbim inainte de a gandi li judeca putin.
    Sigur ca atacararea militara a unui stat de catre altul nu poate fi acceptata si trebuie condamnata.
    Dar de 2 luni il tot injuram pe Putin si pe rusi.
    Sigur ca rusii si Rusia nu sunt iubiti de romani pentru ca ne-au furat pamanturi stramosesti, ne-au adus comunismul, ne-au distrus cel putin de 2 ori elita intelectuala si patriotica, ne-au furaj si exploatat etc. etc.
    Dar 32 de ani, nimeni nu a vorbit nici un cuvant in favoarea celor 500.000 de romani batjocoriti, umiliti, deznationalizati din Ucraina.
    Sa ii ajutam pe refugiati, dar pe cei aproximativ 3 milioane de pensionari romani care nu au ce sa manance de Ziua de Psti de ce nu ii ajutam?
    Doar injurandu-l pe Putin nici nu oprim razboiul si nici nu ne pregatim sa negociem cu Rusia pentru rezolvarea marilor noastre probleme ce le avem cu aceasta tara. Sa mai folosim din cand in cand macar si mintea si sa ne gandim si la ziua de maine si de poimaine.
    Razboiul nu este al nostru ci al Rusiei si SUA, ucrainienii sunt doar victime, dar ca si noi si ei isi merita intr-un fel soarta ca nu s-au gandit nici ei la nedreptatea minoritarilor romani, unguri, polonezi si rusi din Ucraina pana cand a inceput razboiul.
    Pavel Taranul

  • Domnule Cristoiu bine ca ati adus vorba de legi…Duminica trecuta, herr cu madama de mina, au mers la biserica…el la costum, ea…asa cum o stim…cu fusta pin’ la fund…in fine…ce m-a surprins e faptul ca purtau paltoane, doar ca „ambii-amindoi” erau bronzati bine la fata…cine stie…poate li se trage de la farurile de la masina prezidentiala…daca asta nu-i suficient, herr a hotarit saptamina asta sa dea o noua lege…doar il stiti, daca nu da decoratii, le ia inapoi…daca nu casca cind depune flori pe la vreun monument, sta bosumflat ca sa stie toata lumea ca-i nemultumit…in rest vacante…asa ca s-a hotarit sa munceasca saptamina asta, ca sa nu-l ia poporu’ la 3 pazeste…ce credeti ca-i bese mintea herului????A dat o lege cum ca romanii nu au voie sa mai puna la copii mai mult de trei pronume…Tre’ sa recunoasteti ca munceste mult acest her…pt binele poporului,bineinteles, pai cum altfel…A rezolvat tot in ultimul mandat…a rezolvat pandelia, razboiu’ din ucraina e in grafic si e multumuit,plimbarelele nu-i lipsesc,asa ca a decis sa depuna efort sa schimbe in bine viata romanilor…as vrea sa stiu cui foloseste cu adevarat asa ceva?Din 24 de milioane de romani, citi pun copiilor mai mult de 2 prenume???Trei? Sau mai mult de trei???Pai ce sintem la casa regala din Anglia unde-si pun cite 4-6 prenume????As vrea sa stiu si eu care-i ghisheftu’ cu legea asta?Or astia alesi au luat-o rau pe aratura, or sint rupti de mama realitatii…oricum la logica au probleme…uitati linkul: https://evz.ro/va-fi-total-interzis-in-romania-toti-parintii-sunt-vizati-legea-a-fost-promulgata-de-klaus-iohannis.html
    N-ar trebui sa scriu asa, se zice ca nu e bine sa spui lucruri urite despre nimeni de Sarbatorile Pashtelui…nu vreau sa-l supar pe Doamne-Doamne, da’ e greu sa ma abtin cind vad cit de mult munceste alesu’ platit regeste din banii contribuabilului…asa ca ma opresc…Va doresc Un Pashte fericit, dvs si redactiei. Sper sa primeasca macar mincare, daca altceva nu se poate, fiecare batrin si copil din tara.M-ar bucura mult sa stiu ca nici un copil nu sufera de foame si nici un batrin nu plinge de neputintele batrinetii, singuratate si lipsuri. Sarbatori Pascale Fericite tuturor si sper ca cel de sus sa ne ocroteasca asa cum crede el de cuviinta. Numai bine tuturor.

  • Cine scoate sabia de sabie va pieri,spune Biblia,cine l scoate pe Satan,de Satan va pieri(racheta Satan 2).

  • De Sfintele Pasti ma rog pentru martirii Ucrainei,atat civilii nevinovati ucisi cu brutalitate de catre calaii sinistri lui Putin ,cat si pentru soldatii eroi ce isi apara glia stramoseasca,si odata cu ea intreaga Europa de hoardele salbatice ale sinistrului Putin osteanul Intunericului.Deasemenea ma rog si pentru ostasii cazuti intru apararea Ucrainei ,aparatorii Europei,Dumnezeu sa i odihneasca pe acestia si pe civilii nevinovati ucrainieni si sa i primeasca in gradinile Paradisului.Dumnezeu sa binecuvanteze poporul Ucrainian ❗ ❗ ❗ Dumnezeu sa binecuvanteze Lumea Libera ❗ ❗ ❗

    • Roaga-te și pentru 5300000 de ruși,800000 de evrei,900000 alte rase, omorâți bestial de naziștii ucraineni între 1941-1943 !! Acei naziști,sunt eroii Ucrainei actuale !

      • Sa nu uita : 80 000 de ucrainieni s-au inscris VOLUNTAR in trupele SS. Ucrainienii au acceptat VOLUNTAR sa
        fie „laborator de incercari” ptr politici: economice, sociale, militare, biologice etc.
        Si acum se mira ca joaca intr-o „piesa prosta” ptr revitalizare industriei mondiale de armament.
        Neutralizarea armamentului vechi costa mai mult decat fabricarea lui ; doar daca nu gasesti prosti ca romanii
        care sa cumpere vechiturile americanilor.
        Din acest motiv rusii folosesc armament vechi /trebuie consumata rezerva de munitie deja invechita si neeficienta.

    • Care Dumnezeu, cel despre care spuneai acum cateva zile că nu există? Un om care are atâta ura in suflet spune că se roagă?! Ești un fariseu și iei numele Domnului în desert.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *