Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Caragiale despre huiduielile de azi

Ultimii ani au adus în presa noastră cea de toate zilele o controversă ajunsă deja de rutină prin repetare ciclică:
A fost sau nu huiduit de adevăratelea politicianul X în cutare împrejurare?
O parte a presei proclamă că, da: e semnul că Poporul îl urăşte pe politicianul X.
Cealaltă parte nu stă pe gînduri şi declară că huiduirea nu exprimă nimic, deoarece a fost regizată de duşmanii politicianului X.

Că despre un fapt al realităţii pot exista mai multe propoziţii net diferite, care să se bată cap în cap, nu trebuie să ne mire.
I.L. Caragiale, cel mai mare specialist în presa românească din toate timpurile, a suprins magistral această realitate tipic moldo-valahă în schiţa Temă şi variaţiuni:
Partizanatul orb al presei de tip Trompetă!

A fost sa nu huiduit politicianul X?
Oricît ar părea de ciudat, nu ţin deloc să aflu răspunsul.
Şi din simplul motiv că, spre deosebire de alţi confraţi, alintaţi cu porecla lideri de opinie, eu nu dau nici o semnificaţie huiduielii unui politician:

În cele peste două decenii de aşa-zisă democraţie, am întîlnit în dese rînduri întîmplarea cu huiduitul transformat rapid în fapt semnificativ din punct de vedere politic.
Li s-au întîmplat asta tuturor preşedinţilor României şi mai tuturor premierilor.
S-a dovedit ulterior că incidentul fusese aranjat de adversarii politicianului respectiv.

Ştiu aproape pe de rost bucata Tempora mutantur, tipărită în numărul din 30 mai 1893 al Moftului Român, publicaţie condusă de I.L. Caragiale:
 „Ni se scrie din Iaşi că d. G. A. Scorţescu, directorul «Evenimentului», ar fi voit, cu ocazia vizitei prinţului moştenitor în a doua capitală, să angajeze cîţiva inşi cari să reprezinte opinia publică «reală şi sinceră» la această solemnitate, fluierînd şi aruncînd mere murate.
Spre acest scop, d-sa s-ar fi adresat la nişte cetăţeni reputaţi pentru capacitatea şi meritele lor probate încă de mult. Dn nenorocire însă pentru valorosul regicid, cetăţenii solicitaţi l-au refuzat răspunzîndu-i:
— Nu putem coane Ghiţă, sărut mîna: am apucat să ne angajăm cu conul Costea Balş pentru ura!“


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Un comentariu pentru articolul „Caragiale despre huiduielile de azi”

  • Corect.
    Acei „cetateni reputati” s-au intrupat ,in zilele noastre, in cateva babute, pe care le-am tot vazut, ba ,prin 2012 ,revoltate in Piata Univesitatii ,ba, in fata spitalului , cerand eliberarea lui Nastase ,ba ….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *