România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Casa Albă somează UE să facă plăți regulate către Kiev pentru ca Zelensky să achite armamentul american luat în leasing

Autor: Adrian Onciu

În afară de solicitarea stupidă a lui Zelensky ca Ucraina să intre în NATO ”în procedură rapidă”, astăzi a mai venit pe fluxul de știri o informație fabuloasă.

Potrivit Financial Times, Statele Unite au închiriat ”în leasing” o bună parte din armamentul  folosit de regimul Zelensky. Iar acum administrația Biden face presiuni mari la Bruxelles pentru ca Uniunea Europeană să deconteze la timp ”facturile” prezentate de Kiev. Adică să vireze lună de lună miliarde de euro, sub formă de ”granturi nerambursabile”, pentru ca Zelensky, la rândul său, să achite leasingul către Pentagon.

Cu alte cuvinte, Europa nu doar că plătește la preț de caviar gazul băgat pe gât de americani (și riscă o recesiune cruntă), dar decontează și armamentul trimis peste ocean de generalii lui Biden. Este aproape ireal ce se întâmplă. O bătăie de joc și o umilire fără precedent a europenilor, pe care nu i-a întrebat nimeni dacă vor să sărăcească, să înghețe la iarnă și să se implice direct în războiul generat și întreținut de Casa Albă.

Guvernul SUA cere Uniunii Europene să efectueze plăți mai rapide.

Revista Financial Times spune că mai mulți reprezentanți guvernamentali de la Washington au sporit presiunile asupra oficialilor UE pentru a transfera bani către Kiev.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal a transmis către UE că Kievul are nevoie de aproximativ 3,5 miliarde de euro în fiecare lună. În cadrul discuțiilor de la sediul ONU, oficialii americani au subliniat în fața omologilor din UE că este necesar să sprijine financiar Ucraina ”atât timp cât ofensiva ucraineană din sudul țării va avea succes”.

Colac peste pupăză, Ucraina ar putea pierde taxelor de tranzit ale gazului rusesc, ceea ce ar pune o presiune în plus, semnificativă, asupra bugetului de stat.

UE a promis Ucrainei injecții financiare în valoare de 9 miliarde de euro, din care doar un miliard a fost plătit. Se așteaptă ca alte cinci miliarde să curgă înainte de finele lunii septembrie, iar restul până la sfârșitul anului. Oficialii americani au transmis către oficialii UE că ar fi mai bine ”să acorde banii sub formă de granturi nerambursabile, decât sub formă de împrumuturi”.

Pe lângă costurile de război, Ucraina are nevoie de lichidități substanțiale, întrucât trebuie să plătească armele furnizate de SUA. La baza cooperării dintre Washington și Kiev se află ”Legea privind împrumuturile și leasingul 2022”. Aceasta corespunde unui acord similar pe care SUA l-a încheiat cu Marea Britanie și Uniunea Sovietică în 1941.

Conform acordului, materialul de război, echipamentele și combustibilul sunt doar împrumutate sau închiriate de către guvernul american și ar trebui returnate după război. Deoarece echipamentul de război este de obicei deteriorat sau distrus, armele au adesea doar o valoare de fier vechi la sfârșitul războiului. Prin urmare, guvernul SUA este interesat ca Ucraina să fie în măsură să își îndeplinească la timp contractele de leasing.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Financial Times că plățile vor trebui să fie efectuate în conformitate cu normele bugetare stricte ale UE pentru a exclude orice utilizare abuzivă a banilor. Un audit amănunțit a fost necesar înainte ca banii să poată fi plătiți, a spus el. În legătură cu livrările de arme, mai mulți membri ai Congresului SUA au cerut controale mai stricte. Ucraina se află pe locul 122 din 180 de țări în ”Indicele de percepție a corupției 2022” realizat de Transparency.

Sursa: https://prod.berliner-zeitung.de/wirtschaft-verantwortung/ukraine-braucht-dringend-geld-li.271538

Preluare de aici. 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Casa Albă somează UE să facă plăți regulate către Kiev pentru ca Zelensky să achite armamentul american luat în leasing”

  • Să înțelegem că ,dacă UE nu furnizează banii pentru armele luate în leasing de Ucraina ,iar armata ucraineană în frunte cu Volodimir Zelensky nu înregistrează succese (victorii)in sudul Ucrainei, ucrainenii nu vor mai primi arme să lupte contra rușilor, conform contractului semnat cu SUA! Felicitări pentru un articol foarte interesant și foarte frumos și obiecthv argumentat, de excepție !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *