Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Castelul Bran spune „O istorie a spaimelor în Transilvania”

Vizitatorii Castelului Bran se vor întâlni, din 17 iulie 2020, cu personajele întunericului chiar pe timpul zilei! Cine va avea curajul să-și înfrunte fricile va afla de la acestea, la etajul al IV-lea, cine sunt și ce fac, în cadrul expoziției intitulate „O istorie a spaimelor în Transilvania”. Este vorba despre o incursiune în istoria miturilor și spaimelor autohtone (simbolurile și semnificația lor) și modul în care au fost reflectate acestea în istoriografia secolului al XV-lea, iar apoi descoperite și valorificate de scriitorul Bram Stoker, în secolul al XIX-lea, creatorul personajului Dracula.

Studiul realizat de coordonatorul științific al proiectului, Dr. Antoaneta Olteanu, profesor la Universitatea din București, scoate la iveală șapte personaje fantastice fundamentale ale spaimelor transilvănene. Moartea, Ielele, Sântoaderii, Solomonarii, Stafia, Strigoii și Vârcolacii ies pentru prima dată la lumină, dornice să-și spună, șoptit sau în gura mare, cum și când au apărut în negura timpului și de ce bântuie casele, sufletele și mințile oamenilor. Ce puteri au, când și cum le pot manifesta asupra muritorilor. S-au materializat la Castelul Bran ca să reamintească oamenilor de tradițiile strămoșești, de bogăția datinilor și a credințelor transilvănene. Acestor spaime li s-au adaugat, în secolul al XV-lea, scrierile despre cruzimea domnitorului Vlad Țepeș, care au călătorit ca povești de groază până în secolul al XIX-lea, când scriitorul Bram Stoker a creat, pe baza acestora, personajul Dracula.

La etajul al IV-lea, vizitatorii intră în regatul spaimelor mitologiei românești. După cum se știe, noaptea și întunericul compun platforma pe care se amplifică povestea acestor personaje, ca simbol al relelor și spaimelor uitate în negura vremurilor. Contrastul dintre personajele zilei, care populează Castelul la etajele inferioare, este accentuat de modul de prezentare al acestora din urmă. În spațiul virtual creat la etajul al IV-lea are loc, acum, întâlnirea cu cele șapte ființe fantastice, simbol al spaimei care bântuie în noaptea reală prin Castel.

Acestea se împletesc firesc cu imaginea domnitorului Vlad Țepeș, zugrăvit în cronicile vremii ca un tiran sângeros. Turiștii află acum despre evoluția Contelui de la personaj de literatură romantică englezească, la cea de personaj horror hollywoodian, dar și cum astăzi se întoarce în fața publicului, la Castelul Bran, în forma sa modernă, fantastică. Expoziția explică povestea demonizării domnitorului Vlad Țepeș, ca un răspuns, printre altele, la întrebarea de ce Castelul Bran este considerat refugiul Contelui Dracula.

Secțiunea ”O istorie a spaimelor în Transilvania” face parte din expoziția permanentă a Castelului Bran și poate fi vizitată fără costuri suplimentare. Prin realizarea acesteia, conducerea Castelului Bran a dorit să îmbogățească experiența turiștilor veniți la Bran, să completeze, riguros documentat, povestea fantastică, legendară a vechii cetăți medievale din Transilvania, strâns legată de datinile locului. Poveste ce prinde viață, la finalul turului, în Tunelul Timpului, loc în care personajele nopții colaborează cu cele istorice în cel mai spectaculos spectacol multimedia care există în spațiul muzeal european.

Secțiunea ”O istorie a spaimelor în Transilvania” este rodul documentărilor și cercetărilor doamnei Antoaneta Olteanu, etnolog și profesor la Universitatea București și ale doamnei Ana-Maria Altmann, istoric de artă și curatororul expoziției, și a fost pusă în scenă de Eugen Oprina, director artistic și Bogdan Ionescu, scenograf.

Mai multe detalii la www.bran-castle.com sau la https://www.facebook.com/BranDraculasCastle/.

(text semnat de Bogdana Balmuș)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *