Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cațavencii de azi au înlocuit „țărișoara” cu „Uniunea Europeană”

„Domnilor!… Onorabili concetățeni”… Fraților!… (plînsul îl îneacă), iertați-mă fraților dacă sînt mișcat, dacă emoțiunea mă apucă așa de tare… suindu-mă la această tribună… pentru a vă spune și eu… (plînsul îl îneacă mai tare)… Ca orice român, ca orice fiu al țării sale… în aceste momente solemne… (de-abia se mai stăpînește) mă ghîndesc… la țărișoara mea… (plînsul l-a biruit de tot) la România… (plînge. Aplauze în grup)… la progresul ei! (asemenea crescendo)… la viitorul ei! (plîns cu hohote. Aplauze zguduitoare).
IONESCU, POPESCU, TOȚI (foarte mișcați): Bravo!”

Cititorii trecuți prin școală și altfel decît gîsca prin apă vor fi recunoscut, desigur, în textul de mai sus un fragment din „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. Mai precis, un crîmpei din celebrul discurs ținut de Cațavencu la întîlnirea electorală care avea să se lase la sfîrșit, în buna tradiție a democrației românești îngălate, cu o strașnică păruială. Cei mai în vîrstă dintre cititori își vor aminti, desigur, că acest discurs al lui Cațavencu putea fi găsit, în manualele proletcultiste, la capitolul „Demascarea demagogiei burgheze de către marii noștri scriitori”. Se zicea în acel capitol, că necruțătorul satiric a denunțat, prin respectivul discurs, un tic al politicienilor din vremea sa: invocarea „țărișoarei, a României”, în discursurile electorale. „Țărișoara” era folosită ca un argument suprem în bătălia politicianistă pentru ciolan. Eliminînd din comentariile proletcultiste accentele propagandistice, putem susține însă că ele conțineau un grăunte de adevăr. Pe vremea lui Caragiale „țărișoara”, „România”, apăreau în cuvîntările politicienilor atingînd, prin desfrînare, activitatea unei dame de lux.

Sursa de inspirație a lui Caragiale au constituit-o cuvîntările politicienilor din vremea sa. Perfidul grecotei se distra de moarte citind, la cafenea, discursurile publicate în presă ale mai-marilor zilei. Dacă ar trăi, mai mult ca sigur marele satiric ar proceda la fel și cu intervențiile publice ale politicienilor noștri de azi. Le-ar citi în jurnale subliniindu-le cu bisturiul de satiric. Sîntem însă convinși că, făcînd acest lucru, Caragiale ar rămîne ușor descumpănit. În mai toate discursurile el n-ar întîlni, ca pe vremea sa, invocarea „țărișoarei”, a „României”, ci a Uniunii Europene.

Pe vremea lui Caragiale în politică se purta naționalismul. Nu se obțineau nici voturi, nici aplauze, dacă nu înălțai cîntări „țărișoarei”, „națiunii”, „României”.
Vremurile s-au schimbat.
Azi în politică se poartă europenismul.
Azi se smulg voturi și aplauze din osanalele ridicate Uniunii Europene, din punerea Bruxelles-ului mai presus de București.

Pe vremea lui Caragiale adversarii politici erau acuzați de a fi contravenit intereselor României.
Azi adversarii politici sînt acuzați de a fi contravenit intereselor Uniunii Europene.

Să luăm un exemplu din prezent.
Comisia Europeană a dat publicității Raportul privind starea Justiției în România.

Reacția presei internaționaliste de la noi:
Deși se menține MCV, Raportul e o bilă albă pentru actuala guvernare. Spre deosebire de fosta guvernare, a PSD, Comisia Europeană e de părere că Justiția stă mult mai bine.

Cum să nu-i apuce plînsul pe politicieni cînd spun:
Cînd mă gîndesc la Uniunea Europeană, la Comisia ei?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Cațavencii de azi au înlocuit „țărișoara” cu „Uniunea Europeană””

  • felicitari!!! putini sunt capabili sa spuna adevarul despre politica si politicienii romani!!

  • III
    Iasi , Zona militara germana .
    D
    Faptele I
    22 iunie “Ostasi , va ordon : Treceti Prutul!
    26 iunie
    Bombardament sovietic in Iasi.
    Ca şi în alte localităţi supuse bombardamentelor, de la Dorohoi la Constanta, s-a creat şi în Iaşi o psihoză asupra indicatorilor de bombardament [343] Antecedentele colaboraţionismului prosovietic din Iaşi al unor evrei [377] indreapta banuielile asupra comunitatii evreiesti .
    28 iunie
    În seara zilei de 28 iunie, la ora 22.00, Chestura politiei a fost anuntată că pe direcţiile de deplasare ale trupelor [349] din oraş se execută focuri de armă automată asupra eşaloanelor.
    29 iunie
    În dimineaţa zilei de 29 iunie, (…) sau făcut percheziţii în cartierele locuite de evrei şi, cu toate că nu sau găsit arme, aproximativ 2 500 de persoane au fost ridicate şi duse la Chestură, „dl general intenţionând să-i evacueze pe toţi din oraş”. [355]

    PREFECTURA JUDEŢULUI IAŞI Cabinet nr. 1 047/29 iunie 1941
    [351] S-au arestat şi dus la Chestură, până la această oră, circa 3 000 de inşi, în marea majoritate evrei, care sunt triaţi, rămânând până în prezent încă l 000 în curs de triere. Cele mai multe arestări sau făcut de patrulele germane.
    … Câţiva derbedei civili sau dedat la jefuirea caselor evreilor arestaţi. [[ aici trebuie mentionate si initiativele ilegale ale unor elemente din politia si armata romana ]]
    …Sant câţiva evrei împuşcati de germani. Domnul general Stavrescu a venit in persoană la Chestură pentru a linişti pe soldaţii germani care se ocupă de arestarea evreilor. Am cerut Dlui Gl. Stavrescu să intervină pe langă Comandamentul german, pentru a retrage patrulele de politie germană.[352]

  • politicienii invoca ce e ‘pretuit’ la un moment dat:), indiferent despre ce e vorba.

    daca incepînd de mîine ar fi pretuita natia…ar invoca țărișoara,..iar!:)))
    ar fi chiar haios ca prin ue sa vina la moda statele-natiuni:))), si sa i vedem raspopiti, brusc:)

    despre politicieni se stie macar una si buna: azi zic A, maine B, iar pina la sfirsitul saptamanii trec lejer prin tot alfabetul:))

    dupa cum vedem, ceea ce ieri era o nebuna teorie a cospiratiei, azi e buna de luat ca referinta:), pesemne ca tocma daia politicienii-oameni vor fi inlocuiti, in viitorul deloc indepartat, cu softul-politician:)), cu o Inteligenta Artificiala

    vremurile astea sint…Vremurile ‘punerii la indoiala’ in stil plenar. Pentru ca lumea mare sa fie condusa de IA, oamenii tre sa si piarda plenar increderea in politicienii-oameni. de unde rezulta ca…indiferent cum suna facerea politicienilor, ea…cine mai stie cum!, :))), adica inclusiv din intamplare, va duce catre pierderea increderii in politicienii-oameni:)

    oamenii..chiar isi vor dori sa fie condusi de IA, va fi o alegere…libera:)),
    or pentru asta… mai intai increderea in politicienii-oameni tre sa scada plenar.

    pentru ca, teoretic, cam asa suna Revolutia Mondiala,
    mirarea ramane doar una: de ce politicienii nu se ingrijesc sa si pastreze increderea de care inca se bucura?!:)
    acum…inca pare a fi crva ciudat ca un oras sa fie condus de o IA, de un soft, insa odata cu trecerea timpului…treaba asta va deveni ceva de bun-simt.

  • Trebuie să realizăm cu toată luciditatea de care suntem capabili perspectiva dezastrului ce va face din Europa , din civilizația europeană , o amintire și în aceleași timp un model ce conduce inevitabil spre eșec . Desigur , viitoarele 2-3 generații vor trăi bucuria dezmățului acestei construcții geopolitice utopică asemenea utopiei , uitată deja , a sistemului comunist . Doar că și în primul rând inversarea forțată a sistemului de valori elaborat minuțios în decursul mileniilor de evoluție umană dă perspectiva acestui dezastru . Aserțiunea mea anterioară nu poate fi explicitată si dezvoltată într-un comentariu oarecum lapidar . Rămâne doar ca si subiect serios de reflecție .

  • „Cînd mă gîndesc la Uniunea Europeană, la Comisia ei?!”
    La MCV-ul ei ! La CJUE al ei ! La EPPO ei !La CEDO ei ! La PNRR ul ei ! La toate alea a ei !

  • Comisia Europeana…cel mai mare pseudo-givern birocratic de ratati adunati de prin tarile lor de bastina….90% papagali care nu fac nimic, nu stiu sa faca nimic si se izmenesc pe la Bruxelles…o voma…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *