„Cazul Călin Georgescu”, pe îndelete

 

                                                                     MOTTO:

„Unde se află un număr mare  de  oameni,  se  iveşte  imediat  un  conducător.  Prin intermediul conducătorului, masa îşi hrăneşte nădejdile deşarte, iar conducătorul extrage din masă ceea ce-i este necesar.”

Andrei Platonov, Cevengur

 

 

Stau așa și mă întreb ce a însemnat pentru România suflul stârnit de erupția violentă a „vulcanului noroios Călin Georgescu”,  fiindcă fenomenul nu trebuie tratat cu indiferență.

Întâi și-ntâi, nimic nu-l anunța, niciun  specialist în mișcările scoarței electorale nu l-a anticipat! Ivit din  magma  ce începuse să bolborosească și să geamă TikTok, TikTok, ne-am pomenit cu lava fierbinte  prelingându-se  pe buletinele de vot, mai-mai să ne ardă degetele. Jocul cu focul  a excitat vreo două milioane de români, dintre care  o groază au năvălit în stradă  urlându-și pasiunea georgesciană. În definitiv, dintotdeauna, mulțimea își așteaptă  eroul, omul-flacără în stare s-o aprindă și să-i împlinească,  măcar declarativ,  năzuințele ce-o macină ! După ani de vegetare,  mințită și  abandonată de o clasă politică iresponsabilă și perversă,  gloata valahă a simțit că se sufocă de furie, că  plesnește de nemulțumire. Frustrările acumulate în deceniile dindărăt  au împins-o în brațele părelnic mesianice ale bărbatului ce-i promitea câte-n lună și-n stele, dibaci să-i îndruge vorbele pe  care năpăstuitul visa să le audă. În sfârșit,  unul de-al lor apărea pe scena pângărită de alde Iohannis, Ciucă  și Ciolacu și  nu numai și le făgăduia  demnitate  și suveranitate ! Cum avea să se ajungă acolo,  nicio explicație, tăcere absolută și mister! Dar astea erau deja amănunte nesemnificative, conta  efectul  oratoric… Și, hipnotizat pur și simplu,  vulgul n-a observat  că declamatorul seamănă izbitor cu valutiștii  de altădată, care te îmbrobodeau cu chita de parale străine, garnisită la mijloc cu tăieturi de hârtie, dosite între bancnotele adevărate!

Mai greu decât bănuiam, s-a trezit din uimire  și Statul Român și un fior  vertiginos l-a zgâlțâit ca niciodată  de la Liviu Dragnea încoace.  În clipa aceea, am trăit dimpreună o revelație râncedă, descumpănitoare –  garantul siguranței noastre atoatecuprinzătoare  este un uriaș cu picioare de lut! Desfigurat de frică,  și-a scos mardeiașii din  birourile de forță și i-a  asmuțit împotriva alesului norodului. Un ales, culmea, la capătul unui exercițiu  democratic, iar nu  samavolnic, o ticăloșie de neiertat !

Aidoma s-a comportat și presa audio-vizuală, o șleahtă de lichele plătite să-l linșeze mediatic sau să-l  ridice în slăvi pe zmeul sorocit să arunce în aer o țară aflată oricum  la cheremul altora. Ce deontologie, ce informare corectă a cetățeanului, ce probitate morală… Nimic, în schimb, răfuieli ca între clanurile de interlopi și manipulări ordinare, minciuni gogonate și miros greu de latrină! În goana după rating, am asistat la scene de-o abjecție  inimaginabilă, la violarea bunului-simț, un spectacol mizerabil  ce ne va marca iremediabil soarta !

Și cum să nu mă decepționeze  nepăsarea conaționalilor mei la siluirea legii de către organele judiciare și Curtea Constituțională, tocmiți  de păpușarii din umbră să-l execute pe nepoftitul musafir în Casa Puterii de pe Dâmbovița? Destui chiar au jubilat la anunțul invalidării  clovnului recitator  de lozinci patriotice, o ignoranță ce  ar putea să-i coste scump, știindu-se că destinul are prostul obicei  de a se răzbuna pe cei care râd de necazul altuia!

Una peste alta, „Cazul Georgescu” ne-a dezvăluit cu  vârf și-ndesat slăbiciunile instituționale și  stricăciunile de caracter ale neamului de ierunci, și de aici s-ar  cuveni să pornim  grabnic la o  renaștere individuală și colectivă în lipsa căreia ne paște riscul  pieirii ca națiune! O năzuință irealizabilă, totuși, îmi dau seama privind în jur, înlăuntrul și-n afara granițelor de prisos, și mă tângui amarnic…

„Când pe om îl părăseşte soarele țării lui,

Drumul înapoi cine o să i-l lumineze?“[1]

Turnesolul Georgescu ne-a devoalat frust defectele și virtuțile, abisurile și înălțările, urâtul și frumosul ce sălășluiesc în sufletul românesc deopotrivă. Rămâne o poveste cu totul și cu totul aparte, cu un solitar la chemarea căruia zeci de mii de simpatizanți au ieșit în piață,   jurându-i credință și devotament. Arătați-mi pe altcineva capabil să strângă laolaltă atâta energie și speranță? De aceea, stupida sa martirizare de către  bătăușii  de stat nu-i de bun augur, nu de alta, însă istoria are năravul  de a se repeta ! Perspectiva  defel îndepărtată nu-i încurajatoare, nici intern, nici internațional, iar masa revoltaților va cere socoteală, invocându-l pe martirul oprit abuziv să o  salveze. La urma urmei, astfel se nasc miturile, legendele, și nu m-aș  mira ca  mâine-poimâine îndestui să-l divinizeze precum nu foarte de mult legionarii își elogiau Căpitanul ! Căci, prin 1944, un preot  refugiat în Argentina, Ștefan Palaghiță – legionar, bineînțeles ! – , rostea, în capela ortodoxă  română din Viena, un laudatio stânjenitor, citiți și convingeți-vă!

Zice clericul că „de la viteazul Burebista şi până la Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul și Avram Iancu, de la jertfa lui Decebal până la Constantin Brâncoveanu, de la marii dascăli naţionalişti ca Gheorghe Lazăr, lon H. Rădulescu, Micu, Şincai şi Maior şi până la Mihai Eminescu şi N. Paulescu, de la preoţii daci şi până la vlădici ca Dosoftei, Andrei Şaguna şi Paisie, neamul daco-creştin de pe ambele părţi ale Carpaţilor n-a produs ceva mai luminos, mai puternic, mai bogat şi mai profund decât Căpitanul.

Sobru ca singurătatea cosmică a Carpaţilor, hotărât şi mare ca stâncile şi cremenea crestelor, năprasnic ca apele, iluminat ca marii iniţiaţi ai Athosului, bun şi sfios ca slova Evangheliei, falnic ca brazii culmilor şi chipeş ca Făt-Frumos din poveste, Luceafăr ce întrece în strălucire toate stelele ce au lucit vreodată pe bolta istoriei noastre, care cu paşi de legendă şi suflet împodobit de toate virtuțile, purta scris pe fruntea Lui destinul mare al învierii neamului nostru românesc. El urcă asemenea haiducilor Rarăul, se închină ca sfinţii la icoane, înfruntă ca vitejii duşmanii, inundă de bunătate pe cei slabi, e simplu ca pruncii, dar măreț ca giganţii. Era complex ca savanții în analize, dar direct şi clar în judecată, ca ţăranii. Era simplu şi complex, idealist dar totuşi cel mai realist, subtil, sesiza şi cel din urmă amănunt, fără să se împiedice de lucrurile mărunte. Era un soare cuprins într-o picătură de rouă, un strop proiectat  în eternitate.

Miracolul produs de Căpitan nu provenea din pregătirea Lui intelectuală, din experienţa vieţii, sau din alte considerente omeneşti, ci El era înzestrat cu o putere tainică ce împărțea viaţă, o determina. În faţa Lui trebuia să iei o atitudine: de iubire sau de ură. Din această pricină EI a fost omul cel mai iubit, dar şi omul în contra căruia s-a răsculat întreaga ură a puterilor întunericului.

Sunt convins că viaţa Lui, brazdă crestată de EI în istoria noastră, jertfa Lui care nu are asemănare pe linia naţională decât cu Decebal sau Constantin Brâncoveanu, iar pe linia creștină cu Mântuitorul și  Ucenicii Săi, va constitui pentru poeţi subiectul unei epopei românești, iar pentru educatori, sociologi şi politicieni, Evanghelia de călăuzire  spirituală şi naţională a românilor.

Parcă ar fi un blestem ca neamul nostru să-și desconsidere şi să-şi extermine totdeauna oamenii lui mai mari şi să nu-i trebuiască decât mormintele lor.

Prin îngrozitoarea crimă săvârşită în noaptea de 29/30 Noiembrie 1938, pătura suprapusă, putredă, din Ţara Românească, răpeşte neamului nostru pe cel mai mare geniu al Lui, pe Corneliu Zelea Codreanu, Căpitanul.

Primind simbolic la naştere numele sfântului sutaș martir Corneliu, El se jertfeşte în ziua marelui martir şi apostol cel dintâi chemat, Andrei”[2].

Involuntar, îmi sar în ochi niscaiva coincidențe, în primul rând fanatismul adepților ce s-au înșiruit  docil în spatele  amândurora ! Ca și asemănarea izbitoare a mesajelor, scurte, înflăcărate și înșelătoare, cu invocarea excesivă a demiurgului și a nobleții divine a urmașilor daco-romanilor,  ca și brutalitatea eliminării lor din joc –  unul asasinat de-adevăratelea, altul, judiciar și constituțional -, ca și rezonanța  creștin-ortodoxă  a zilelor  comiterii  crimelor ritualice – 29/30 noiembrie, de Sf.Andrei, și, respectiv, 6 decembrie, de Sf. Nicolae… Atent la faptele trecute, îl implor pe  Dumnezeu să ne ferescă de blestemul  Sfântului Petru aruncat în Grădina  Ghetsimani: „Cine trage sabia, de sabie va muri !”.

Îndurare, deci, Bunule Părinte!

 

[1] Ghisari Celebi, citat de Ivo Andrić în Cronică din Travnik

[2]  Preot Ștefan Palaghiță, Garda de Fier spre reînvierea României în Istoria mișcării legionare

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „„Cazul Călin Georgescu”, pe îndelete”

  • moaaama, ce-am ratat! l-am ratat pe marele georgica, cacare ne facea pa rumanica ca soarele da pa cer, cu puscoacele lu potra prigojin ca garantie. in nimicnicia lui, statul ruman face si el o treaba buna, il elimina pe capuralul georgescu din viata politica si o „gloata” de sclavi rusalai lacrimeaza pe trotuare.
    ps.despre capitanul zelenski ar trebui sa cititi ce scria stelescu in „cruciada romanismului”, da, stelescu ala impuscat si ciopartit cu topoarele, cantand imnuri ortodoxiste, de legionarii care nu mai suportau arogantele fostului lor camarad, cum indraznea asta sa-l faca pe zelenski strain? moarte lui!

  • L-am votat pentru ca s-a pronuntat impotriva razboiului si a risipirii banilor pentru ajutorarea Ukrainei. L-am mai votat si pentru proiectul lui H.A.E., pentru oamenii care gravitau in jurul lui, si cine sunt eu sa nu-l cred pe Dan Puric sau Iulian Hornet, pentru ca emana blandete si calm. Ce mai trebuia sa faca sa-l inteleaga lumea. L-am urmarit cu mai multi ani inainte sa candideze. De ce este asemanat cu legionarul Zelea C. nu inteleg. De ce suntem considerati prosti, nu inteleg!

  • Profitați… știți că Dl. C. Georgescu face rating chiar și atunci când îl denigrați și vă folosiți de asta ca să vă fie citite articolele. Cât despre poporul român? 🤔 Românii înțeleg viața foarte bine, altfel nu ar mai fi existat aici la întretăierea a 4 imperii: un „Mesia” mai găsești, există o oarecare șansă; dar 500 de parlamentari onești?!…🤨 Niciodată!! Nu mai vorbesc să ai bugetari vreo 1.3 milioane care să mai și muncească pentru banii primiți. Iar dacă România a fost vreodată independentă și suverană, cu 0 !!! datorie externă? 🤔 … a fost in timpul unei dictaturi, o dictatură condusă cu mână forte de un SINGUR om. Și asta face ca orice om LUP SINGURATIC să stârnească speranțe în in8mile românilor

  • Interesant articol, bravo!
    Gasesc asocierea cu legionarii un pic fortata si mai ales anacronica. De ce?
    Legionarii si omologii lor din alte tari ( in afara de nazisti si fascisti, Crucile cu sageti din Ungaria, sau Falanga spaniola) au aparau si au avut succes intr-un moment istoric anume, si anume perioada interbelica a secolului trecut.
    Vremurile s-au schimbat si acest gen de partide nu mai trezeste apetenta. Avem exemplul Falangei spaniole, partid legal care practic nu conteaza.
    Romanii de azi stiu foarte putin despre legionari si numai lucruri negative.
    Asa ca nu vad cum un neo legionar ar putea avea succesul pe care l-a avut Georgescu.

    • Poate a fost ajutat cu scopul crearii noii inchizitii pe fondul zgomotului produs. Pompierul piroman va spune ceva?

  • Oare cum ii privesc pe cei 9 judecatori CCR personalul care este angajat și lucreaza în această institutie? Marea majoritate din acestia sunt specialisti, in facto eu sunt cei care înțeleg, interpretează si motiveaza hotărârile. Stiinta contra politic. Judecatorii mai sunt priviti de oameni din CCR ca persoane integre?

  • Domnule Nazat,

    Ați avut dreptate cînd ați prevăzut luna februarie ca fiind nefastă pentru domnul Călin Georgescu.

    Poate că ați citit ultimul articol al domnului Severin şi, cu siguranță, sînteți la curent cu situația doamnei Le Pen şi a lui Reiner Fuellmich.

    Din păcate, nu numai în România, populația este, de mult timp, indiferentă la propria sa soartă.

    Dacă domnul Călin Georgescu a vrut doar să ne pună oglinda în față şi să arate lumii întregi cît de mizerabili sînt cei de la conducere- ieşiți din rîndul populației, atunci domnia sa a reuşit cu brio, dar cu ce preț !

    Folosirea unor cuvinte tăioase, față de un om- conațional de- al nostru, aflat în situația actuală a domnului Călin Georgescu, îmi este regretabilă.

    Toate cele bune.

  • Gloata valaha? Un mod mai „delicat” de spune pleava valaha nu ?

  • In sfarsit!

  • natia, neamul, a fost stimulat.
    …ramane de vazut daca intamplator sau in mod stiintific.

    daca a fost in mod stiintific, atunci povestea suna rau.

    doar astfel excitat poate natia asta sa reziste unor vremuri extrem de tulburi, adica doar daca un stimul …bine definit de a lungul generatiilor …o aduce in stare de armonie, caz in care ea functioneaza ca un intreg.

    indiferent despre care dintre variante e vorba …glontul a fost tras, insa in aer.
    caz in care cei care se preocupa cu analiza armelor pregatesc deja contramasura. iar suna rau.

    pentru ca neamul asta sa poata intra in armonie el a fost gradinarit …peste generatii!
    cei care cred ca natiile pot intra …in transa pocnind din deste se insala. e migala multa sa ajungi la aceasta performanta.

    masura in care s a desfasurat procesul e …ce a mai ramas din natie. restul sint indivizi. care traiesc intr o tara.

    deci daca despre o constructie artificiala e vorba, stiintifica, teatrala, bine pusa la punct, studiata, atunci am asistat la cel mai potent incident de securitate a natiei …din timpul vietii noastre, cel putin.

    natia e una, tara e alta.
    atunci cind tara e cetatea, cetatenii sint indivizi.
    atunci cind natia e cetatea, cetatenii sint parte a intregului.

    tara, daca are sansa sa intre n armonie o face mecanic.
    natia, atunci cind intra n armonie o face …in sinele ei, tocmai daia devine indestructibila si …poate rezista …motivelor pentru care starea de armonie a fost initiata…

    georgescu a fost o adiere. si uite ce a facut o adiere!…

    neamul asta e printre putinele in lume care pot intra in transa, comportindu se ca un intreg
    greu de biruit, indiferent de conditiile de mediu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *