Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Cazul TVR, rodul unei scamatorii, un caz rușinos în cea mai mare instituție media din România!

Directorul general interimar.
Avertizor Public

Numele meu este Răzvan Butaru, sunt producător de emisiuni de televiziune la TVR1. Am o experiență jurnalistică de 28 de ani, dintre care 25 de ani de televiziune. O experiență reală, nu închipuită, în așa fel încât am învățat de la bun început ce caută un producător la filmările de teren, sau mai ales cu ce se ocupă un director de imagine. Unii știu că directorul e director și trebuie să stea la birou. Din păcate ajung în poziții importante în TVR, ca de exemplu director general interimar.

În toată cariera mea am fost răsplătit cu premii naționale pentru toate genurile publicistice de televiziune și cu nominalizări internaționale și, prin mine, televiziunea națională.
În anul în care un alt vremelnic diriguitor al televiziunii naționale căuta să mă elimine din peisajul TVR, luam toate premiile posibile, pentru emisiuni realizate, pentru documentar, pentru interviu, pentru investigație. Am luat premiile UCIN, CRP, APTR, UZPR, UARF. Am fost recunoscut profesional de toate uniunile de creație din România. Anul trecut, împreună cu Cornel Mihalache, am fost nominalizat la premiile UCIN pentru serialul de documentar de televiziune Decembrie roșu, 18 episoade despre revoluția română, iar cu un an în urmă luam premiul UCIN pentru documentar de televiziune. Sunt producătorul emisiunii de publicistică DOSAR ROMÂNIA, de 8 ani de zile, emisiune care a obținut, prin producțiile colegilor mei din echipă, premii naționale și internaționale(UCIN sau CIRCOM).

Astăzi, mă găsesc în situația de a trage un semnal de alarmă în calitate de avertizor public.
TVR se află într-o situație tristă, rodul unei scamatorii grotești. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice.

De cinci luni de zile TVR are în vârf impostura. Actualul Director General Interimar, Ramona Săseanu, un reporter fără nici un fel de calități manageriale(o demonstrează faptele și deciziile luate în cele cinci luni de mandat), care întreabă revoltat Comitetul Director al TVR ce caută directorul de imagine, sau producătorul emisiunii pe teren, în deplasare, se joacă cu cea mai mare televiziune din România, punând-o în situația jenantă de a începe noua grilă de toamnă, la 4 octombrie cu reluări la TVR1, principalul canal al televiziunii publice. Acest lucru este inadmisibil pe bani publici.

De ce ne aflăm în această situație?
1. Pentru simplu motiv că doamna Ramona Săseanu, din postura de director general interimar este mult mai preocupată de pagina personală de facebook, decât de a cunoaște care sunt capacitățile instituției pe care a avut norocul să ajungă să o conducă. Poate primul lucru pe care îl faci când ajungi în fruntea unei instituții precum TVR este să cauți să afli care sunt resursele umane, tehnice și materiale pentru a putea elaboara planuri coerente și realiste. În schimb, doamna Săseanu a preferat să ceară ștatele de plată ale tuturor angajaților, cu care umblă în desagă peste tot.
2. Actualul director general interimar a aprobat grilele de toamnă ale TVR cu doar două săptămâni înainte de data de 4 octombrie 2021, blocând producția o vară întreagă. Motivația: nu sunt bani, așteptăm rectificarea bugetară, în condițiile în care, în conturile TVR sunt peste 40 milioane lei, venituri proprii.
Faptul că a aprobat cu o atât de mare întârziere grila de toamnă și că vrea să se intre cu premiere în două săptămâni, arată gravele carențe de cunoștințe de producție elementară, într-o televiziune, a celei ce astăzi răspunde de destinele TVR. Spre exemplu, la TVR1 a existat soluția începerii, cu o lună înaintea aprobării grilei, a producției de portofoliu a câtorva emisiuni consacrate, precum Dosar România, Creativ, Exclusiv în România etc. Doamna Ramona Săseanu a refuzat propunerea venită de la canal, fără nici o justificare, deși producția urma să fie realizată din restul de fonduri alocate TVR1 la acea dată(nimeni nu știa că TVR are peste 40 milioane lei în conturi).
3. Deficitul de personal tehnic. Spre exemplu, prin plecări succesive, TVR se află în situația de a nu avea editori de imagine care să susțină toată producția celor 4 canale. Faptul că nu a fost pornită producția de televiziune din timpul verii, ne pune în situația de a încerca ca toți să plecăm la filmare, în același timp, în condițiile în care nu sunt atâtea echipe care să deservească toate filmările, din momentul în care grila de toamnă a fost aprobată, în comitetul director din 17 septembrie.

Ca să se înțeleagă mai clar în ce situație ne găsim din cauza gestionării lamentabile a TVR, de către actualul director general interimar, dau exemplu emisiunii pe care o produc pentru TVR1, DOSAR ROMÂNIA. Am obținut prima filmare în data de 7 octombrie, o deplasare de o săptămână, emisiunea având premiera pe data de 10 octombrie! Vă dau alt exemplu: noua producție la TVR1, „Doctor Chioțea”, emisiunea dorită foarte mult de doamna Ramona Săseanu, va intra în grilă poate începând cu data de 11 octombrie și nu 4 octombrie. Exemplele pot continua.
O altă problemă gravă cu care se confruntă televiziunea publică sunt cazurile de covid în instituție. Situația este ținută secretă, nu există, până în prezent nici un plan pentru preîntâmpinarea apariției focarelor de covid in TVR. Aflăm pe holuri că în anumite locații din televiziune au fost depistate cazuri de covid. Nu se fac testări printre angajații care nu au intrat în regim de telemuncă, nici invitaților la emisiuni. Spre exemplu, la știri, colegii noștri se confruntă cu un deficit de corp redacțional, astfel că, dacă ar apărea un focar de infecție în departament, practic am fi în situația de a risca blocarea activității.

Nu mai vorbesc că până de curând au fost chemați din telemuncă colegi care puteau să își desfășoare activitatea de acasă și care au diferite suferințe medicale grave, ca de exemplu boli oncologice. Avem 52 de colegi cu boli oncologice care au fost obligați să iasă din telemuncă, printr-o decizie a directorului general interimar, încălcându-se prevederile legii 55/2020, art. 17.

„Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activității permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă.”
Doamna Ramona Săseanu, în calitate de Director General Interimar al TVR, în loc să permită lucru pe portofoliu în vară, când incidența de infectare Covid era foarte mică, deși se prevestea un al patrulea val, a preferat să dea drumul la producție abia acum, când suntem obligați, în plin val de infectare exponențială cu Covid, să ne înghesuim pentru a reuși să intrăm pe post și pune astfel în pericol sănătatea și chiar viața angajaților. Situația Covid este pur și simplu scăpată de sub control în TVR pentru că nu are nici un plan și, deși a fost avertizată de Comitetul Director în repetate rânduri că trebuie luate măsuri, inclusiv de directorii de la Studiourile Teritoriale, care au trimis hârtii în sensul asta, dna Director General Interimar nu a luat nici o masură, decat după ce incidența de infectare crescuse deja alarmant. A întârziat nepermis de mult cu munca la domiciliu. La Timișoara și la Cluj trecuse incidența de 3/1000, când a fost trimisă hârtie către Comitetul Director de la Studiourile Teritoriale din Timisoara să se permită telemunca, dar cu toate acestea a mai întârziat cu decizia timp de câteva zile.

Mai mult decât atât, actualul Director General Interimar, refuză să rezolve problema cabinetului medical, încheierea unui contract de încheiere cu medicii ce îl deservesc, punând în pericol 2000 de salariați de a nu a avea posibilitatea unei intervenții imediate în situația unei urgențe. Avem mulți colegi cu probleme medicale, hipertensivi și nu o dată au fost situații în care a fost nevoie de consultații medicale imediate. Practic, de la 1 Ianuarie 2022, la București, TVR nu va mai avea cabinet medical.

Refuzul de a da drumul cât mai repede la producție, incapacitatea de a înțelege cum se realizează producția de televiziune, incapacitatea de a întreba, dacă nu știi(nu e o rușine), dezinteresul față de posibilitățile reale ale TVR pentru a produce emisiuni, demonstrează că actualul Director General Interimar se află la locul nepotrivit, într-un moment nepotrivit. Din păcate, pentru această instituție, cu un Director General Interimar interesat doar cum să își prezerve postul cu orice preț, suntem într-o situație aproape imposibilă. Totuși producția de televiziune poate avea rezultate magice, dar nu este rezultatul unor vrăjitorii, nu poți face hocus-pocus și e gata emisiunea nouă, fie bună, fie rea.

În calitate de avertizor public, consider vitală declanșarea cât mai rapidă a procedurii de desemnare a unui nou consiliu de administrație al TVR și îndepărtarea actualului director general interimar care a demonstrat în cele cinci luni de când se află la conducerea televiziunii publice, nu numai o incapacitate managerială, dar și faptul că nu deține cunoștințe elementare în ceea ce privește procesul de producție a unei simple emisiuni. Faptul că nu știe că directorul de imagine filmează și de aceea este pe teren și cu ce se ocupă producătorul unei emisiuni, într-o echipă de televiziune, arată clar cine este azi în fruntea televiziunii publice și că aceasă situație trebuie să înceteze cât mai repede, prin desemnarea unui adevărat manager.
Partidele parlamentare și cei ce își trimit reprezentanții în Consiliul de Administrație să nu condamne TVR să fie supusă în continuare acestei conduceri rușinoase.

30.09.2021
Răzvan Butaru,
producător Dosar România


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Cazul TVR, rodul unei scamatorii, un caz rușinos în cea mai mare instituție media din România!”

  • Jurnalul TVR a ajuns o porcarie la care nu te poti uita fara sa vomiti.Dupa 30 de ani s-a intors la osanalele pentru Konducator.Atata ii duce capul,atata pot.Bine zicea unul ca aceasta gaura neagra a bugetului trebuie desfiintata.

  • Astept si opinia d-lui Ionut Cristache , de la Romania 9 , pardon 5 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *