Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Ce-avea Tudor Arghezi cu Istoricii

Nae Ionescu contra Ionel Brătianu. Am terminat volumul VIII din Publicistica lui Nae Ionescu. 1927 e – potrivit editoarei – unul bogat pentru publicistul Nae Ionescu. De aceea, așa cum ni se spune în finalul culegerii, acest volum se oprește la 31 august 1927. În plan politic viața părea să curgă în favoarea Liberalilor. După șiretlicul cu Guvernul Averescu, Ionel Brătianu convoacă alegeri generale între 7-14 iunie 1927. Pentru a le putea cîștiga cu 60% din voturi. Noul Guvern Brătianu se confruntă cu marea încercare numită moartea lui Ferdinand, la 20 iulie 1927. O moarte neașteptată, deoarece Regele are doar 61 de ani. Se născocește evident o Regență, alcătuită pe placul premierului. Numai că acum Ionel Brătianu e mult mai expus decît în anii cînd trăia Ferdinand. Prin Regina Maria, dominată din toate punctele de vedere de Barbu Știrbey, Ionel Brătianu îl influența pe Rege. Multe dintre deciziile cu impact major asupra țării fuseseră sugerate Regelui de către Liberali. Autoritatea lui Ferdinand, sporită și de aura de Întregitor, dădea acestor decizii și o autoritate morală. În plus, dacă ieșea prost, Ionel Brătianu era acoperit. Pe 24 noiembrie 1927, Ionel Brătianu va muri în chip stupid la doar 63 de ani. Volumul VIII se oprește la 31 august 1927, în plină domnie a lui Ionel Brătianu, situație exasperantă pentru Opoziție, care nu mai văzuse de cinci ani ciolanul Puterii. Nae Ionescu e un adversar al Liberalilor. Sprijină Opoziția doar din perspectiva dușmanului comun. În fapt, e un susținător al naționalismului de tip Nicolae Iorga. Cel puțin asta e linia de forță care unește textele publicate de el în 1927, multe sub calitatea unor însăilări de tip fătucă.

Termin de citit volumul la Găgești, unde am dat fuga pentru două zile. N-am la mine volumul VIII, ca să-l încep și, prin urmare, nu știu ce-a zis Nae Ionescu la moartea marelui său dușman. Din acest volum rețin cîteva campanii în chestiunea Bisericii, între care se detașează cea împotriva numirii Patriarhului Miron Cristea în postul de regent. Obiecția de fond a lui Nae Ionescu e sintetic justificată teoretic în articolul În sfîrșit, argumentele! din Cuvîntul, 27 august 1927:

„Desemnarea prin alegere a unei fețe bisericești pentru îndeplinirea unor anumite funcțiuni eclesiastice nu e numai o operație lumească; ci închide încă un element de coloratură mistică.”

Judecată azi campania lui Nae Ionescu are notele unei acțiuni perfect îndreptățite. De mirare că în epocă i-au răspuns în răspăr tocmai fețele bisericești.

*

Ceasornicul Trecutului. O nouă ironie a lui Arghezi la adresa Istoricilor:

„Profesorul nu e numai unul dintre acei dascăli de istorie care au luat diplomă ca să-i învețe pe alții cum se drege ceasornicul prezentului după orologiul cu danțuri al trecutului.” (Tudor Arghezi, Letopiseții, în Viața românească, nr. 4-5, aprilie-mai 1930)

*

Bîrfitorul Suetonius. Am început Suetoniu, Doisprezece Cezari. Variantă românească de pe vremea seriozității împinse pînă la abnegație cînd vine vorba de acribie, ediția are notele la urmă și evident mult mai bogate decît cea din Anale. După primele pagini din Suetonius îmi dau seama de ce e Tacitus cel mai mare. Tacitus descrie faptele și evenimentele cu o evidentă îngîndurare de om care meditează la cele notate, extrăgînd din fapte, ca un complex industrial din minereul brut, smaraldele învățăturilor pentru eternitate. Mai ziarist, Suetoniu transcrie pur și simplu faptele și evenimentele, cele mai multe luate din bîrfe. Notele sînt totuși de mare folos pentru mine în cunoașterea lumii romane, deși organizarea e atît de complicată încît doar după absolvirea unei facultăți de lume romană ai putea s-o înțelegi cît de cît.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *