Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Ce face Justiția în plină Criză Coronavirus? Pune botniță presei!

Starea de urgență impusă de Criza Coronavirus a adus cu sine o prioritizare a treburilor publice. Micșorarea activității din toate domeniile, determinată de regulile distanțării sociale, a făcut ca imensa majoritate a deciziilor să fie luate greu, dacă nu chiar amînate. Cine are timp și energie de altceva decît treburile foarte importante, vitale chiar, într-o vreme în care toată lumea e arestată la domiciliu?
Cum cine?
Tribunalul București!

Lucrurile stau așa.
București FM, ținînd de Radioul public, a abordat, în urma numeroaselor plîngeri primite de la cetățenii sectorului 1, mai precis din Crîngași, Militari, Chitila, Bucureștii Noi, Dămăroaia, subiectul poluării aerului din zona de nord-vest a capitalei. Cetățenii au protestat în fața primăriei sectorului 1 și a primăriei Capitalei, împotriva mirosului care apare în anumite momente ale zilei. Acuzat de acest coșmar era Iridex Group, administratorul depozitului de deșeuri de la Chiajna. Campania angajată de Radioul public a respectat toate normele profesiei de jurnalism. Au fost publicate punctele de vedere ale autorităților și ale Iridex.

În contextul preocupărilor din toate statele lumii privind gestionarea deșeurilor provenite de la locațiile de autoizolare și carantină, București FM a publicat în 13 martie 2020 un material prin care se atrăgea atenția asupra felului în care Iridex Group gestionează aceste deșeuri.

După cum era de așteptat, Iridex Group a luat foc.
Postului de radio i s-a trimis un drept la replică.
Acest drept la replică a fost publicat pe 19 martie 2020.
Caz închis din toate punctele de vedere.

Critica nu convine nimănui. Din acest punct de vedere, teoretic presa ar trebui să se sinucidă în direct. Toți cei criticați, mai ales cînd e vorba de oameni de afaceri, se consideră nedreptățiți și ar da orice ca presa să tacă, atunci cînd nu-i poate lăuda. Pentru cazurile în care criticații se consideră nedreptățiți s-a născocit dreptul la replică. Reprodus de publicația care a scris critic despre autorul dreptului la replică textul se consideră, în statul de drept, suficient pentru pretențiile criticatului. Cititorul sau ascultătorul ia cunoștință și de punctul de vedere al părții criticate. Presupus normal la cap, cititorul sau ascultătorul își dă seama cine are dreptate: ziaristul sau criticatul.

Iridex Group nu s-a mulțumit cu publicarea dreptului la replică.
Firma s-a adresat pe 20 martie 2020 Tribunalului București cerînd o ordonanță președințială prin care să i se interzică reporterului să abordeze subiectul Iridex, iar SRR i se interzicea să publice orice material pe acest subiect.
Motivul:
I s-a prejudiciat imaginea prin acest articol.
Date fiind măsurile din ordonanțele militare, cererea a fost trimisă prin e-mail.

Repet.
Ne aflăm în plină Criză națională și mondială de Coronavirus.
E surprinzător că Iridex Group nu s-a mulțumit cu publicarea Dreptului la replică.
Problema imaginii se ivește la firme care depind de consumul marelui public.
N-am auzit pînă acum ca administratorul unui depozit de deșeuri să depindă de imaginea publică.

Să admitem însă că lumea e mare și că în cuprinsul ei se găsesc și firme de administrare a deșeurilor care mor de dragul imaginii lor publice.
Fiind vorba pînă la urmă de un moft, te-ai fi așteptat ca în astfel de vremuri de restriște și pentru Justiție, cînd judecătorii stau închiși în case și se judecă doar cazurile de urgență, legate de administrarea Crizei, Tribunalul să fi avut ale griji decît cea a judeca solicitarea Iridex Group.

Ei bine, n-a fost așa.
Tribunalul București s-a executat cu o promptitudine ieșită din comun.
Pe 20 martie 2020 a primit solicitarea.
Pe 24 martie 2020, după doar patru zile, pretenția Iridex Group a fost îndeplinită cu vîrf și îndesat.
Printr-o ordonanță președințială București FM i s-a cerut să șteargă de pe site toate articolele despre depozitul de gunoi, iar SRR i s-a interzis să publice vreun articol despre Iridex Group.
Ordonanța a fost obținută în timp record, fără ca reporterul sau SRR să fi fost citați.

Să mai spună cineva că Justiția Română s-a lăsat intimidată de Pandemie.
În timp ce întreaga planetă se preocupă de salvarea oamenilor de la moarte, Tribunalul București se preocupă de Salvarea unei firme particulare de la criticile prin presă.

Acest editorial a apărut în ediția online a cotidianului Evenimentul Zilei.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

13 comentarii pentru articolul „Ce face Justiția în plină Criză Coronavirus? Pune botniță presei!”

  • Stimate Dle Cristoiu,

    Referitor la articolul dvs. din 6.04.2020, dorim sa va supunem atentiei urmatoarele:

    Suntem unii dintre cei ce respecta pozitiile si punctele dvs. de vedere, care in majoritatea lor sunt, in primul rand, rationale si sunt bazate pe informatii verificate.
    Da, am cerut si noi dreptate in justitie, ca orice cetatean ori entitate juridica – societate economica, atunci cand e defaimata, batjocorita sistematic, pe nedrept, de un jurnalist, care in decurs de 4 ani nu a avut elementara aplecare spre a cunoaste adevarul, desi a fost invitat de fiecare data sa cunoasca situatia reala, incepand cu simpla vizita la locatia in discutie.
    Acest jurnalist s-a angajat in aceasta polemica, ca un luptator vajnic, nu al cetatenilor din cartierele de care vorbiti, ci al dlui Dan Tudorache pentru cucerirea unui nou mandat electoral.
    De fiecare data am transmis drepturi la replica la articolele pe care le-a publicat, pe care le-a ignorat cu buna stiinta. De fiecare data a proliferat defaimari si informatii false, consemnand asa-zise declaratii ale Primarului sectorului 1, alaturi de fotografii ale acestuia in mijlocul unor gramezi de gunoaie, din cartierele enumerate, sugerand explicit ca s-ar afla la Depozitul administrat de noi. De fiecare data am transmis clarificari ori drepturi la replica la defaimarile si informatiile false, calomnioase pe care le-a facut si niciodata nu au fost publicate.
    Acum, profitand din nou de situatia prezenta, de criza si frica noastra, a tuturor, a cetatenilor de coronavirus, dl. Apostolache s-a gandit sa dea o lovitura de imagine si mai puternica societatii noastre, Depozitului administrat de noi, pe care dl. Tudorache il vrea inchis.
    Societatea noastra administreaza acest depozit de 20 ani si este un obiectiv economic al Primariei Municipiului Bucuresti; sectorul 1 elimina deseurile la acest Depozit tot de 20 ani.
    Depozitul administrat de IRIDEX este cel mai performant depozit de deseuri din Romania si respecta, indeplineste toate exigentele europene si nationale in domeniu.
    Ne aflam intr-o persecutie permanenta a primarului sectorului 1 , total nedreapta si inegala, primarul sectorului 1 fiind cel mai puternic primar din tara, in perimetrul in care isi au sediul cei mai puternici oameni din aceasta tara si cele mai puternice institutii, iar alaturi si institutiile media, aceste atacuri de 4 ani, au condus la ,,asmutirea” controalelor asupra noastra din partea a numeroase organe de control – societatea IRIDEX s-a aflat permanent sub ,,atacul” acestora si asta pentru ca suntem o societate cu capital romanesc; daca era o societate straina, credeti ca era la fel ?!
    Iar toate aceste ,,atacuri” nu sunt critici, cum le numiti dvs., sunt mai puternice ca si ,,catusele lui Portocala”, vorbele aruncate in spatiul public cauzandu-ne deosebit de multe probleme si ne-au adus majore neajunsuri.
    Singura noastra cale de raspuns a fost in a apela la justitie si iata, a raspuns! Este o crima? Ar trebui sa apreciati si dvs. acest lucru!
    Bucurestiul are toate sansele ca in perioada urmatoare sa intre intr-o criza a deseurilor. PMB a interzis operatorilor din jud.Ilfov sa mai aduca deseuri la Depozitul administrat de IRIDEX si deja imprejurimile Bucurestiului sunt pline de gunoaie – vezi Rudeni – Chitila, Copaceni, pe malul raului Arges etc etc. Ori, in aceasta lupta disperata, electorala, la care dl. primar al sectorului 1 s-a angajat furibund pentru castigarea unui nou mandat, a atras si pe dl.Apostolescu si Societatea Romana de Radiodifuziune.
    In acest moment nu exista alta alternativa la depozitarea deseurilor. Unde se vor duce aceste deseuri de cca 15000 – 20000 To/luna?!
    La sfarsit de mandat, dupa 4 ani aflat la conducerea Primariei sectorului 1, se constata ca desi putea, dl.primar nu a realizat o alternativa la ce exista, in schimb s-a ,, luptat’’ din rasputeri sa inchida acest Depozit.
    Dupa cum stiti, societatile de salubrizare fac fata cu greu in a mentine personalul la lucru in aceste zile, mai ales in aceasta zona, iar proliferarea de o astfel de situatie cum e criza COVID19, ca sa arunci grave si neadevarate acuze in media, impotriva unei societati respectabile, care se lupta sa isi faca treaba, ca deseurile sa nu ramana pe strazi ci sa ajunga intrun loc securizat, ne-a indreptatit sa apelam la justitie pentru stoparea, macar in aceasta perioada, a proliferarii fricii, a panicii.
    Va stam la dispozitie cu orice clarificari, daca sunteti interesat.

    Cu deosebita consideratie,
    Corneliu Pascu
    Presedinte IRIDEX GROUP

  • Toti oamenii care citesc acest blog sunt onesti si destepti. Este normal sa existe opinii diferite. De aici pana la aprecieri e distanta mare. Sa ramanem doar la dezbaterea de idi

  • Vineri si sambata (2.04-3.04) dimineata, in sudul Capitale (sectorul 3) a fost un aer absolut infect, se vedea o pacla de fum in aer.. Poluare rezultata de nicaieri.. ca masinile nu au circulat decat sporadic iar, la orele 6 ale diminetii le numarai pe degete.

    Cu aceasta ocazie toti cei care spuneau ca poluarea este de la mijloacele auto, s-au facut de ras… De unde drku mijloace auto daca 85% din popor e sechestrat in casa?

  • Pe ‘ vremea punerii la indoiala’…care mai tinde sa fie si plenara,
    …e greu sa rezisti…
    Fiecare dintre noi vom fi pusi la indoiala, maestre, dupa puteri!, nu altfel…, in curind,
    si am pica toti!…in pacat!:))), daca n ar fi scurtat Tatal vremurile…
    Toti…adica nu scapam!,
    …nu scapa unul!:)))

    Si Hristos a fost ‘pus la indoiala’, a fost plenar ispitit!, daia zic ca…unu nu scapa!:)))

    Pe vremurile astea toata Civilizatia va fi pusa, deja e, la indoiala, cu rinduielile ei cu tot, cu rinduielile din sinea oamenilor cu tot…
    daia vom ajunge in starea in care se vor manifesta alte sisteme sociale, pentru ca astea, puse la indoiala, fiind,
    se vor indoi pina vor crapa!, dovedindu se incapabile…

    Lumea Mare e…obligata sa treaca pe dinamici care pot fi asimilate cu unele ale Naturii,
    ca ‘ desavarsita ‘ e Natura, deci ea si numai ea poate fi copiata.
    Lipsa de dreptate, chit ca e ea relativa in cazul civilizatiei, …tot o lipsa e!:)))
    Cel mai probabil judecatorii lumii mari vor tinde sa fie inteligente artificiale.

    Atita tot ca judecata e…a priori, pentru a putea fi plenara, adica pe masura Naturii…pe care o copiaza:)))
    Asta insemnand ca ni se va defini o ecuatie de miscare…plina de dreptate…cu d mic:))), si dupaia noi ne miscam pe ea…liberi!, …ciocu mic, gen…:)))
    Deci sa retinem ca e vremea ‘ desavarsirilor’, ca toti si tot va fi pus la indoiala, ca incapabilii sint scosi din joc, ca definitia lui capabil’, aia noua, va incepe cu o inteligenta artificiala, iar…pe ansamblu va fi ‘ Bine SI Rau’, ca Arbitrul e insusi …Universul, …cu B mare, cu R mare…si cu SI mare.
    :)))
    …domne, o civilizatie ‘ desavarsita’, asta!,..tre sa se dovedeasca asa, mai inainte sa fie premiata…in mod absolut!:))))))
    foarte foarte dragut, premiul, …clar!:)))))))

    • inca o luna de stare de urgenta…e cu folos?
      unii vor spune ca da,
      altii vor spune ca nu, poate…
      eu spun ca… da.

  • Incredibil,azi nu este de vina Iohanis.Oare cum s-a intamplat?Drept urmare sunt putine comentarii.Bravo!

    • Wuhannis e in creștere de popularitate. Deschide gura mai des.

    • Dar Iohannis, ca si Basescu, ne salveaza, chiar si cand nu ne place, nu vrem sau nu trebuie. Daca ne mai salveaza mult, praful se alege!
      Astora, cand erau mici, cred ca le-a placut bancul cu Bula care a venit plin de cucuie la scoala pentru ca avrut sa ajute o babuta sa traverseze strada, chiar daca ea, sarmana, nu voia!

    • Felicitari.
      Acum sunt convins ca exista si oameni onesti si destepti printre cititorii blogului.
      Pacat ca prea putini…..

      • Uite cum recidivezi, stimabile! :mrgreen:
        Felicitari, serban palos, cei care-l critica pe Iohannis sunt mai putini onesti si mai prosti?! :mrgreen:
        Domnule, în onestitatea si inteligenta Domniei tale, ai fi putut sa te rezumi doar la felicitarile transmise, cu restul, iar ai tras-o cu bâta-n balta! :mrgreen:

    • Mars cu ficusul tau incompetent si puturos,
      Mars cu titirca,
      Mars cu cutu,
      Unde este batistuta mincinoasa zis ruj roj,
      Unde este turcana, nu cumva este ascunsa intentionat,
      Stire azi – Scandal MONSTRU la ROMATSA. Un politruc a fost numit peste noapte șef în locul unui controlor de trafic cu experiență de peste 30 de ani , prim-vicepreședinte PNL Sector 5, Ulmeanu Florentin Adrian (Ulmeanu Florin la partid) a cărui profesie nu are nici o tangență cu funcția pe care a fost numit – inginer diplomat –
      Nu sunt ficusul si ludovicul titirca sefi la guvern si csat,
      Nu sunt ficusul si titirca, sefii pnl, face ceva pnl fara aprobarea ficusului si a lui titirca…
      Chiar ne credeti prosti pe toti, ce legatura are coronavirusul cu ce faceti voi…

  • O fi teama de o greva a gunoierilor ofuscati. Astia l-or fi amenintat pe presedintele de tribunal ca daca nu-i avantajeaza prin sentinta ce urma sa o dea, o sa-l îngroape în gunoi. (Daca nu-l îngroapa înainte coronavirusul, bineînteles. 😛 ) :mrgreen:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *