Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Ce s-a întâmplat în timpul moțiunii. Colaborare în Opoziție: liberalii au scris, USR a citit și restul a dat din cap

În 18 iunie 2019 a fost prima moțiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă. Redau, integral, articolul pe care l-am scris în Evenimentul zilei.
Ce s-a întâmplat în timpul moțiunii. Colaborare în Opoziție: liberalii au scris, USR a citit și restul a dat din cap

Cora Muntean

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a fost respinsă. Opoziția a reușit să adune 200 de voturi pentru, chiar dacă anunțau că se bazează pe 215 parlamentari, acestea fiind oricum insuficiente, deoarece pentru adoptarea moțiunii erau necesare 233. Au mai fost 7 voturi împotrivă și 3 abțineri. Parlamentarii PSD ALDE au fost în sală, dar nu au votat. Textul moțiunii a fost redactat de PNL și a fost citit de Cristina Prună de la USR. Aceasta s-a asortat cu premierul Viorica Dăncilă, amândouă au purtat sacou alb.

Ieri dimineață, puțin după mijirea zorilor, premierul Viorica Dăncilă a descins în Parlament. Odată cu o echipă de catering care descărca saleuri, chiftele și sucuri. Se poate presupune că a descins direct de la salon deoarece coafura și machiajul îi erau perfecte. Inexplicabil de voioasă pentru ora matinală, Dăncilă a salutat și s-a întreținut cu toată lumea, adică tot personalul auxiliar, deoarece la acea oră nu era țipenie de parlamentar.

Premierul a participat la reuniunea la nivel înalt „Perspectiva unei viitoare strategii privind prevenirea și lupta împotriva antisemitismului, rasismului, xenofobiei, radicalizării și discursului bazat pe ură”. Dar, cui îi păsa de aceste amănunte? Toată lumea, inclusiv doamna care dă cu mopul, era interesată de emoțiile pe care le simte prim-ministrul când se gândește că în câteva ore ar putea părăsi en fanfare Palatul Victoria. „Nu am nicio emoţie. Am încredere în colegii mei, am încredere în partenerii de alianţă”, a liniștit ea audiența. Drept dovadă că are încredere, Viorica Dăncilă nu a considerat necesară o discuție prealabilă cu partenerii de coaliție, nici măcar una de curtoazie cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Neobosiții aleși

La ce ofensivă anunța luni seara Ludovic Orban, că pe timpul nopții va face racolări istorice, era de așteptat ca parlamentarii Puterii, sau măcar o parte din ei, cei mai slabi de înger, să apară ieri la muncă ținându-se de pereți, încercănați și tracasați. Nici pomeneală. Erau care mai de care mai vioi, iar doamnele parlamentare, la care Orban ar fi putut avea succes măcar cu o serenadă, radiau în ținute vaporoase de vară. Era o atmosferă de parcă Duhul Sfânt, pogorât de Rusalii, ar fi fost și el curios de mersul negocierilor și soarta guvernului și ar fi plutit deasupra Palatului Parlamentului.

Oricum, chiar și pe ultima sută de metri, liberalii mai aveau o speranță. Mai ales că liderul lor a deschis larg ușile, să intre toți liberal-democrații răniți de monstruoasa coaliție. Unii, mai ancorați în realitate, au întrebat sfios cum vor explica ei cetățenilor că PNL a depus în Parlament un proiect de lege care sancționează traseismul politic, iar acum se ocupă de racolări în masă. S-a găsit repede soluția în zicători și proverbe. De exemplu, fă-te frate cu dracu până treci puntea. În context, dracul nu a fost clar identificat deoarece cel indicat a fi zace în pușcărie.

Nu au riscat o victorie a la Pirus

În timp ce Orban i-a băgat în ședință pe liberali pentru raportul privind racolările de peste noapte, parlamentarii USR păreau din alt film, nu acela de luptători împotriva ciumei roșii. Nu păreau defel deranjați de ultimele scandaluri, declanșate chiar din interior, referitoare la manevrele dubioase ale unora cu fondurile partidului. Îmbrăcați regulamentar, cu pantaloni până în glezne, mulați pe picior, cu manșeta ieșită pe jumătate de sub sacou, useriștii pășeau cu nasul pe sus. Asta poate și din cauză că grupul lor parlamentar este chiar lângă bufet, iar ieri, meniul era exact pe prăjeli. Doamnele useriste, care fac orice să arate că sunt bărbate, nu au îmbrăcat, precum liberalele de exemplu, că ele nici la vestimentație nu concurează cu ciuma roșie, rochii vaporoase, ci costume de majordomi.

Un grup compact de useriști au început ședința chiar la bufet. De fapt, o bârfă, dar una elevată, nu de prost gust, așa cum spun că fac colegii lor de Opoziție, liberalii. În primul rând, au început cu propria familie și l-au declarat pe partenerul Dacian Cioloș, „un ratat, frate”. Am mai aflat că liberalii sunt niște infatuați cărora le este necesară cultivarea acestui sentiment pentru că „sunt niște fraieri, frate”. Dar, cel mai taxat a fost Victor Ponta. „Un mincinos și un trădător, frate”, că el putea sparge PSD-ul, dar nu a făcut-o că și el e „tot ciuma roșie, frate”. Ulterior, l-am întrebat pe Victor Ponta ce părere are despre asta. „Adică, ei nu vorbesc cu mine și așteaptă să fac racolări pentru ei!”, a exclamat liderul Pro România.

 

Într-un final, unul dintre useriști, cel mai spilcuit, a tras concluzia: „Noi nu avem nevoie de o victorie a la Pirus. Noi nu trebuie să ajungem obosiți și sfâșiați la putere”.

La o altă masă, era un grup de parlamentari vechi, cu peste zece ani la activ. Erau din toate partidele și priveau pe pereți. La propriu. „Știți care este problema aici, în Parlament? Că nu mai există dialog, că nu mai există onoare, că nu mai există cuvânt dat care să fie respectat”, a spus unul de la PMP. Apoi s-au ridicat, și-au strâns mâna și și-au urat „sănătate și o zi bună”.

Exerciții de imagine

Cu o jumătate de oră înainte de începerea dezbaterilor pe textul moțiunii, au început să apară vedetele politice. Cei care nu ratează nici o apariție la tv, care folosesc fiecare prilej pentru a-și consolida imaginea. Ceilalți, care nu au avut norocul să intre în grațiile producătorilor, s-au mulțumit să transmită declarații politice pe mail. Oricum, alea se contorizează la activitatea parlamentară. Toată lumea decreta că moțiunea nu trece. Unii erau veseli și optimiști, alții resemnați și studiat dezolați, însă consolarea celor din urmă era că aveau pe cine da vina. Unii pe alții. Și de o parte și de alta, spectacolul a fost riguros pregătit, atât pe hol, cât și în plen. Adică, au furnizat materie primă pentru electorat: pâine și circ. A excelat, ca de obicei, Raluca Turcan, care s-a erijat în judecătoare de ocazie și a afirmat că încă cel puțin doi miniștri ar trebui să fie în pușcărie.

Ultimul parlamentar ajuns în plen, când disputele erau în toi, a fost Traian Băsescu. Fostul președinte, fără mască și cu mina-i bine cunoscută, a semnat de prezență și a spus: Nu trece, sigur, nu.

Liderul USR, Dan Barna, a făcut o mișcare strategică și a încercat să-i convingă pe parlamentarii puterii că dacă nu lasă acum guvernarea, în 2020 vor fi spulberați. Gestul lui, chiar dacă bine intenționat, nu a avut niciun succes. Miniștrii Vioricăi Dăncilă au făcut scut în jurul ei și a scaunelor lor.

 

 


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Ce s-a întâmplat în timpul moțiunii. Colaborare în Opoziție: liberalii au scris, USR a citit și restul a dat din cap”

  • Au vrut, au putut, au facut. Acum…stau ca boul pe coada, „la umbra nucului batran”, mirosind o floare (Fernando,din desene animate). Au aratat ce pot (numai circ pe paine), de mai mult nu-i ajuta „intelectul”, sau nu vor sa „gandeasca” si pentru cei multi…Ar trebui sa nu uite nici unul ca nimic nu-i vesnic. O vorba din popor spune: „cu cat urci mai sus si apoi, intr-o zi, inevitabil cazi, cu atat mai rau doare cazatura”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *