Marcel Ciolacu: Săptămâna viitoare stabilim la care dintre cele două date, 15 sau 29 septembrie, se va desfăşura primul tur al alegerilor prezidențiale

Ce trebuie să aibă reporterul de Fapt divers: Picioare și urechi!

Universul din 1 ianuarie 1938 (număr special de Anul Nou), găsește de cuviință să ofere cititorilor și materiale de parcurs în timpul lor liber. Printre acestea se numără și textul Știți ce este un fapt divers? Rod al experienței interbelice în materie de presă, acest articol ar trebui să fie una dintre lecțiile de bază de la facultățile de jurnalism:

„Știţi ce este un fapt divers?
În vălmăşagul cronic al vieţii, lucrurile sînt caracterizate, de obicei, printr-o singură trăsătură, care n-are decît calitatea de a fi sugestivă.

Astfel, dacă elefantul are trompă, femeia picioare şi bărbatul pungă, un ziar trebue să aibă neapărat «articole».
E adevărat însă că marea massă a cititorilor înghesuie sub acoperişul acestei noţiuni elastice tot ce poate fi scris într-o gazetă.

N-ar stica deci ca aceşti cititori să cunoască mai de aproape alcătuirea scrisului gazetăresc, mai ales astăzi, cînd specializarea (în speţă timpul limitat, sau limitarea interesului la anumite rubrici) face pe om să nu depăşească niciodată raza de acţiune a unor idei învechite sau inexacte.

Astfel stînd lucrurile, vom căuta să desprindem din cîteva linii ceia ce este «un fapt divers» dintr-o gazetă de mare informaţie.
Ori ce întîmplare petrecută într-o zonă bine determinată şi care nu cade în competința rubricilor de pură specialitate, este «un fapt divers».

Un ziar are reporteri acreditaţi pe lîngă toate ministerele şi marile instituţii de utilitate publică. Tot ce se întîmplă însă în afară de aceste aşezăminte, cade în sarcina unui reporter special, numit «reporter de fapte diverse».

Dacă se presupune că redactorii de politică externă ai ziarelor obişnuite au nevoie de cunoştiinţe speciale în domeniul sforăriilor internaţionale, dacă redactorii sau reporterii economici, sunt bănuiţi că au înclinaţii tehnice deosebite pentru arta lui Mercur şi dacă, în sfîrşit, cei ce scriu cronici şi critici literare au trebuinţă, de obicei, de talent, causticitate şi chiar cultură, unui simplu reporter de «fapte diverse» i se cer doar două lucruri: să aibă picioare şi urechi.

Picioarele (sau, la cei mai favorizaţi de soartă, anumite aparate de autodeplasare rapidă) servesc pentru a colinda, zi şi noapte, «terenul» pentru vînătoarea ştirilor de senzaţie.
Urechile servesc la recepţionarea rapidă şi exactă a tuturor veştilor cari circulă în oraşul în care îsi exercită meseria. Tot cu ele reporterul filtreză faptele cari au aparenţa de verosimilitate, de cele scornite sau diformate de imaginaţia publică şi cari sunt denumite în mod plastic şi vulgar, «bărbi» scoase din «stomac».

Ca organe auxiliare de cari se slujeşte în exercitarea profesiunii un bun reporter «diversist» mai are şi un ochi bine pus la punct (care e de obicei un aparat fotografic) şi… bineînţeles, un creion şi hîrtie.

Întîmplările cele mai obişnuite cari intră în rubrica «faptelor diverse» sunt: crimele (sadice, pasionale, politice etc.); sinuciderile (prin strangulare, sodă caustică, pistol şi alte… instrumente); venirile şi plecările persoanelor celebre (cu discursurile, vizitele, festivităţile, interwievurile, banchetele şi… indigestiile respective); naşterile anormale (copilul maimuţă, cei 7 gemeni Ionescu, etc…); unele procese (cu cianură de potasiu şi acuzaţi nevinovaţi), accidentele de muncă şi arestările inedite; înmormîntările personajelor marcante (cu discursuri, coroane, asistenţă şi «întristată adunare»); accidentele de circulaţie (s-a ciocnit maşina 00.000 B. Tx. cu faetonul xxx..); marile spargeri (cu «chei potrivite», casieri destrăbălaţi, femei violate şi alte elemente de senzaţional); marile drame (gelozie-pistol, gelozie-vitriol, înşelată-spînzurată, părăsită-somnalin, etc…) ; parăzile (entuziasm, muzică militară, pavoazare, defilare); inaugurări de monumente şi clădiri publice (discursuri, banchet-discursuri); bătăi grave (electorale, de mahala, «neînţelegeri familiare» etc.); catastrofe (incendii asigurate, inundaţii la periferie, ciocniri de cale ferată); adunări publice (politice-cuvîntări, culturale-cuvîntări, sociale-cuvîntări, binefacere-cuvîntări revendicări feminine-cuvîntări, de breaslă-cuvîntări, moţiune, etc. cuvîntări); marile falsuri şi escrocherii (monede a 250 lei, diplome, devize) etc. etc. etc…

În sfîrşit, în afară de cele cîteva sumare spicuiri de mai sus, reporterul de «fapte diverse», care face şi tot felul de anchete, reportagii şi articole «de sezon», trebuie să ştie tot şi să dea tot… înainte de închiderea ediţiei ziarului. El e răspunzător de tot ce scrie şi mai ales… de ce nu scrie.

Într-un cuvînt el este scribul anonim care trîmbiţează prin litere de o şchioapă veşnica «bombă» senzaţională, el întruchipează «ochii şi urechile lumii» în slujba curiozităţii miilor de cititori.
În zbuciumul lui cotidian reporterul de «fapte diverse» se foloseşte drept birou, de o Capitală întreagă, şi drept sculă de un simplu creion bont.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Ce trebuie să aibă reporterul de Fapt divers: Picioare și urechi!”

 • un fapt divers e un fapt care, daca ar fi ramas doar un fapt, ar fi trezit, eventual, un singur interes.

  spre fundamentala diferenta, faptul divers, cu toate ca e despre un singur fapt, e asemanator curcubeului, care si el e doar unul, cum e ‘faptul’, insa e multicolor, deci poate trezi …interese.

  de unde rezulta ca diferenta dintre un ‘fapt’ si un ‘fapt divers’ e tot una cu diferenta dintre ‘interes’ si ‘interese’, deci pina la urma e leita diferentei dintre singular si plural.

  deci practic un fapt divers e un fapt, singular!, care exprima, concomitent, trairi care altfel s-ar putea manifesta exclusiv prin intermediul mai multor fapte.
  deci …iata ce e un ‘fapt divers’: e insasi Iubirea!
  __________
  :)))))))

  • deci zicerea ‘Ce trebuie să aibă reporterul de Fapt divers: Picioare și urechi!’ …cam sufera, pentru ca s-ar parea ca e nevoie de inima :))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *