Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cel mai mare Breaking News din Istorie: 22 octombrie 1962, ora 19: John Kennedy anunță că Lumea e pe marginea prăpastiei

Începerea negocierilor de la Geneva dintre Rusia și America mă împinge să reiau ce-am citit pînă acum despre Criza rachetelor din octombrie 1962.
Lectura cărților, studiilor și eseurilor despre cele 13 zile din octombrie 1962 te face să-i invidiezi pe ziariștii de la vremea respectivă, mai ales pe cei de la televiziuni. Rar s-a întîmplat în Istoria omenirii să se petreacă un eveniment, pe parcursul a două săptămîni, în care multe momente păreau a fi destinate Breaking Newsurilor. Game of Thrones, celebrul serial fantasy, a impus între profesiile de faimă ale lumii pe cea de film maker. Deși dicționarele îl consideră un alt fel de a spune unui director de film, film maker e cel care gîndește intriga astfel încît filmul să te țină cu sufletul la gură. Perioada dintre 15 octombrie și 28 octombrie 1962 pare scrisă fie de un film maker de mare succes, fie de un reporter de Breaking Newsuri:
Tensiuni uriașe care țin planeta cu sufletul la gură, răsturnări de situații incredibile, jocuri de culise, atmosferă din vecinătatea Apocalipsei, decizii luate de președintele american îndoit că ar fi cele mai bune, presiunea enormă a consilierilor, a presei, a opiniei publice, punerea Occidentului pe picior de război, dar mai ales acea neliniștitoare întrebare, pe care și-o pune Conducătorul în situații limită:
Cum va reacționa celălalt și dacă va reacționa așa cum nu mă aștept, cum să reacționez, la rîndul meu?

Vor fi fost în destinul umanității evenimente, procese în care Istoria a făcut nu proză, ci gazetărie și nu orice fel de gazetărie, ci una de senzație, aducătoare de rating sau tiraj. Nici unul nu poate concura Criza rachetelor din Cuba. Asta deoarece Criza se petrece în condițiile poreclite de MacLuhan ca fiind ale satului planetar.
Nu un trib, nu un Imperiu, nu o singură țară, urmărește cu sufletul la gură ce se întîmplă, ci întreaga planetă, conectată la Criză prin intermediul mass media.

Dintre toate Breaking News-urile acestor zile, cel mai mare rămîne Mesajul adresat națiunii de John Kennedy în seara zilei de luni, 22 octombrie 1962, ora 19 (ora Washingtonului), Mesajul e transmis în direct de toate televiziunile și radiourile americane. Televiziunile și radiourile din Occident, din lumea zisă liberă, agențiile de presă, redacțiile de ziare sînt conectate la acest eveniment. Discursul lui Kennedy poate fi considerat, în orice moment, un Breaking News, unul dintre cele mai mari Breaking Newsuri din Istorie. Poate doar Trecerea Rubiconului l-a fi putut concura, dacă înainte de Hristos ar fi fost televiziunea. Vă imaginați cum și-ar fi întrerupt CNN, Fox News, France 24 emisiunile de știri pentru a anunța prin viu grai și prin burtieră Breaking News: Cezar a trecut Rubiconul. Ce va face Senatul?

Breaking News e o știre sau o intervenție neașteptată, care întrerupe firul vieții normale, de regulă tîrător, cu anunțarea unui eveniment neașteptat, neprevăzut, menit să socheze, să bulverseze, să-i scoată pe oameni din rutina vieții lor de fiecare zi și să-i arunce în descumpănire. Judecat astfel, Breaking News-ul ar trebui să fie rar, destul de rar, la televiziunile noastre de știri, care fac risipă prostească de Breaking News -uri, declarînd Breaking News și faptul că un motan e în călduri, pentru că nu s-a castrat.

Mesajul adresat națiunii de către Kennedy e cel mai mare Breaking News din Istorie, pentru că:

  • A beneficiat de forța de comunicare a transmiterii în direct la Radio și Tv.
  • Informații privind instalarea de rachete rusești în Cuba n-au transpirat în presa americană.
  • Deși Comitetul Executiv al Consiliului de Securitate Națională se întrunește zilnic de la debutul Crizei, nimic despre activitatea sa nu transpiră în presă. John Kennedy le ceruse membrilor să păstreze secretul inclusiv față de neveste.
  • De regulă înaintea unui Mesaj de o asemenea importanță, presa americană reușește să pună mîna dacă nu pe text, atunci măcar pe ideile fundamentale din text. De data asta presa dă doar știrea că președintele va ține un discurs important. John Kennedy, personal contactase directorii de jurnale pentru a-i anunța de discurs și pentru a-i ruga să nu dea altceva decît știrea că-l va ține.

Luni, 22 dimineața, la 9 și un sfert, la Chicago, unde președintele se află în turneu electoral (urmau alegerile pentru Congres), Piere Salinger, purtătorul de cuvînt al Casei Albe, e întrerupt din expunerea sa în fața presei, curioase să afle programul președintelui din ziua respectivă, și chemat în apartamentul prezidențial. John Kennedy îi spune lui Salinger că se întoarce la Washington, deoarece e bolnav. Să comunice asta presei. Și pentru a fi mai convingător, să citească presei buletinul medical, scris chiar de președinte:
38,4 temperatură. Infecție a căilor respiratorii superioare. Medicul personal a spus că trebuie să-și întrerupă turneul din motive de boală.
Nu era bolnav.
Se întorcea ca să țină Discursul.

Înaintea discursului, forțele armate ale SUA sînt puse în stare de alertă. Toate unitățile strategice de rachete sînt pe picior de război. O armată de 250000 de militari e pregătită să debarce în Cuba. Ambasadorii americani sau trimișii speciali ai Casei Albe iau legătura cu principalii lideri din Vest. La De Gaulle e trimis fostul secretar de stat, David Achenson, cu un avion al Pentagonului. Ambasadorul american la Bonn, care e în Georgia, pentru că maică-sa e bolnavă, primește ordinul de a se întoarce urgent la Bonn pentru a-i înmîna cancelarului Adenauer un mesaj personal din partea lui Kennedy. La ora 18 ambasadorului sovietic la Moscova i se remite de către secretarul de stat Dean Rusk textul Mesajului.

La ora 19 (ora Washingtonului) John Kennedy își ține discursul, transmis în direct de toate televiziunile și radiourile din SUA.
Chiar textul în sine are valoarea unui Breaking News planetar. John Kennedy îi informează pe americani că rușii au instalat în Cuba baze de lansare a rachetelor care se constituie într-o amenințare nucleară pentru întreaga emisferă occidentală. Precizînd în direct că mai multe baze sînt dotate cu rachete balistice în stare să transporte o încărcătură atomică la 2000 de kilometri distanță, adică la Washington, la canalul Panama, și în general asupra întregului teritoriu american, discursul stîrnește panică. După încheierea lui, magazinele sînt luate cu asalt, oamenii își fac provizii, guvernele occidentale fac estimări în privința numărului de milioane de morți care ar fi victimele războiului nuclear.

Principala informație a mesajului e cea despre instituirea blocadei în jurul Cubei la 800 de mile de țărm:
Orice vas cu destinația Cuba, oricare i-ar fi pavilionul și proveniența va fi inspectat și blocat să meargă mai departe dacă transportă arme ofensive.
Kennedy precizează că vasele care nu transportă armament vor fi lăsate să treacă.

În multe texte despre Criză nu se face această precizare, absolut necesară pentru a înțelege situația din octombrie 1962. Nu e o blocadă totală a Cubei, ci o blocadă în privința navelor cu armament ofensiv.
Așa se explică de ce petrolierul sovietic București, deși refuză să se supună inspecției, e lăsat să treacă la ordinul lui Kennedy, care invocă adevărul că un petrolier n-avea cum să ducă armament nuclear.

Anunțul privind instituirea blocadei a creat așteptarea isterică dintre luni și miercuri dimineață. Așteptarea a ce se va întîmpla cînd navele rusești în drum spre Cuba vor ajunge la șirul de vase și submarine americane care alcătuiau zidul dincolo de care nu se putea trece.

Întoarcerea din drum a navelor rusești e un alt Breaking News. Cum însă veritabile sînt doar Breaking Newsurile catastrofice, informația despre cedarea rușilor nu are forța de impact mediatic a Mesajului.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Cel mai mare Breaking News din Istorie: 22 octombrie 1962, ora 19: John Kennedy anunță că Lumea e pe marginea prăpastiei”

  • Maestre am citit articolul dar mintea îmi fuge la situația gravă în care suntem toți.
    După declarațiile de ieri ale premierului Ciucă acest guvern trebuie să cadă. Urgent!
    Parchetul trebuie să se autosesizeze și să-i cerceteze pe Orban, Cîțu și Virgil Popescu, inclusiv pe ăla de la ANRE, adik toți cei implicați în așa-zisa liberalizare.
    Să se cerceteze pe ce criterii au dat licențe de funcționare unor firme distribuitoare de gaze și energie electrică care ulterior au dat faliment.
    Să se cerceteze ce spăgi s-au încasat, ce interese sunt în acest joc.
    Toți care au fost la discuțiile de la Bruxelles și cei care au semnat acordul adik Orban, Cîțu și Virgil Popescu trebuie să dea socoteală în justiție.
    Vrem să-i vedem legați și trimiși la ocnă pe viață pentru ce au făcut.
    Ziariștii vorbesc despre un „cartel” al furnizorilor.
    Această problemă nu trebuie lăsată în aer deoarece România înregistrează pierderi de miliarde de euro.
    De data asta Coana Justiție să termine cu baletul pe sârmă și să-și facă treaba.
    Ciucă afară cu el fiindcă a tolerat o asemenea situație.

    • Am tolerat, destul, am tăcut destul!
      Pentru ce s-a petrecut în pandemie nimeni nu a fost tras la răspundere.
      Am suportat guvernele liberale care s-au comportat ca ultimele moluște, sclavi fără urmă de creier în fața OMS.
      Păi ce fel conștiință să ai față de poporul pe care-l conduci și să tratezi o boală atât de gravă doar cu paracetamol? Au murit zeci de mii de oameni netratați.
      Când a apărut o doctoriță care a spus că ea își tratează pacienții cu antibiotice au sărit toate televiziunie pe ea s-o facă praf, inclusiv colegiul medicilor.
      Iată că s-a dovedit că are dreptate, s-a introdus antibioticul în schema de taratament, dar timp de un an de zile zeci de mii de oameni au murit sufocati, netratați și apoi îngropați în saci ca pe niște câini.
      Orban și miniștrii săi de la sănătate inclusiv „comitetul de specialiști” trebuie cercetați pentru genocid.
      Ceușescu a fost împușcat pentru mult mai puțin.
      Toți care s-au opus la intrarea în țară a medicamentelor anticovid trebuie cercetați pentru tentativă de omor.
      Chiar și azi arbidolul este interzis. De ce? E Rafila cercetător?
      Poate să demonstreze că acest antiviral nu are nici un efect?
      Ni s-a spus să ne vaccinăm, ne-am vaccinat. Degeaba. Omicron se prinde exact de vaccinați.
      Poate cineva să ne explice de ce ne-am vaccinat? Nu poate.
      La acest genocid mai adăugăm și amărâții bolnavi de covid care ajunși la spital nu au mai primit tratamentele lor de boli cronice cun sunt cardiacii și diabeticii.
      Pentru moartea lor cine răspunde?
      Cerem ca Parchetul să se autosesizeze și să deschidă o anchetă pentru toți cei implicați în procesul decizional pe timpul pandemiei.
      Faptul că ești un politician imbecil nu te poate apăra înaintea legii pentru faptele tale.
      Și nici faptul că zici că ai respectat indicațiile OMS nu este o scuză, fiindcă nimeni nu ți le-a impus cu forța, au fost doar indicații.
      Așadar: Orban, Vlad Voiculescu, Florin Cîțu, Ioana Mihăilă, Arafat, Attila Cseke și Rafila trebuie anchetați pentru cauzarea de moarte a 59,070 de cetățeni prin neaplicarea tratamentelor corespunzătoare.
      Nu există scuza cu OMS.
      Rog Justiția să-și facă datoria!

      • Am scris aceste două postări fiindcă a venit vremea să se facă ordine în acestă țară.
        Nu mai merge cu haosul, incompetența, indiferența, impostura, trădarea și hoția.
        Nu mai merge cu acestă Justiție care nu răspunde decât la comandă.
        Gata!
        Toată populația suferă. Inflația ne stoarce și de ultimii bani.
        Măi, așa-ziși politicieni, înțelegeți că nu se pai poate. Nu mai e loc nici de imbecili pe funcții nici de cei mânați de interese. Afară cu toți!
        Gata!

  • Buna dimineata maestre…
    Onorabili si venerabili…
    Distinse doamne…
    Cunoasteti binenteles fabula cu Wilhelm Tell mirlanul de Gehler…cantonul Uri (nu Urii).. baietul Tellului.
    Curiositate de pisoi…nu altceva….
    Chiar nu observati ca Tarisoara are pe cap un mar (Neveselu) pe capsor ?
    Mar pe care patriotii nostril autohtoni l-au plantat cu sentimental datoriei implinite fata de Statele Uimite
    E Mai important ce vor face rusii in Cuba,Venezuela,Nicaragua?Ce vor Dori aia vor face.
    Credeti ca USA va putea bloca actiunile rusilor in America Latina?Eu nu cred.
    Totul se va produce agonizant de incet si implacabil
    Putin in extaz va savura toate astea .Asta asteptau de 30 de Ani.Este momentul lor stellar.
    Sintem rusi…ce extaz…Suvorov parca spunea
    Sinteti prieten bun cu istoria dle Cristoiu.Chiar si cu Historia…
    Auzea conducerea romana canonada sovietica inainte de operatiunea Iasi Chisinau?Normal ca da
    Intelegeau ce va urma? Naturally.
    Politicienii inteleg ca au facut din Romani carne de tun
    Jalnicul asta de Aiurescu…
    Maestre…

  • 38 4⁰C=101 12⁰F

    • sau IOI,I

      • Ai febră? ia algocalmin și antibiotic, rapid! pls.

        • da.
          @…cu inflatia.
          cred ca tinta e inflatia, am si mentionat o printre cele citeva evenimente fundamentale ale anului 2021. deci calea care a dus la cresterea pretului la energie a fost un soi de..momeala superpotenta. tare mi e ca unii sibau propus inbogatirea prin saracirea intregii planete, inclusiv a lor.

  • discursul lui Kenedy era previzibil.
    atunci cind doua proaspete puteri nucleare se mai si cearta, daca nu prevezi si situatia in care unul dintre presedinti anunta aparitia ‘marginii prapastiei’ atunci…numai analist nu esti.

    insa discursul lui Putin, din 24 octombrie 2014, de la Soci, a fost imprevizibil.
    cu ocazia acestui discurs toti analistii au avut, brusc!, acces la informatii de top despre dinamica…civilizatiei! ( cind, vreodata, s=a mai intamplat asta, anterior?! )
    fiecare analist a extras din acest discurs informatii…dupa puteri :)).
    spre ex unii l-au aruncat la cosul de gunoi.

    discursul din 22 octombrie teoretic nu era generator de emotii.
    privind spre dinamica civilizatiei mare cit planeta era clar…chiar si atunci!, ca civilizatia se afla in alt anotimp, Iarna se vedea…departe, undeva in zare…
    in schimb discursul din… 24 octombrie e din alta poveste. e un ciorchine de informatii pe care nu l termini de analizat cu una cu doua.

    pentru faptul ca discursul din 22 o fi fost el …cel mai mare breaking news din istorie, insa a fost previzibil,
    iar cel din 24 a fost, in opinia mea, cel mai imprevizibil discurs al unui sef de stat,
    insa mai ales pentru ca cel din 24 anunta…Rascrucea Vremurilor,
    consider ca discursul din 24 octombrie 2014, de la Soci, este una din putinele referinte disponibile in spatiul public oricarei analize care priveste dinamica civilizatiei,
    ba poate ca e chiar …singura.

    cel din 22 e cel mai mare Breaking-News din istorie, insa el anunta ca… va veni iarna in toiul verii,
    si,… cam evident, n-a venit.
    cel din 24 anunta ca… Iarna e la usa!, insa nu prea multi s-au agitat sa l numeasca barim breaking-news…si atat. iar asta e ceva de bun-simt pe vremurile astea.

    • Problema lui Kennedy era cu evreii de la Federal Reserve. Le pusese gind rau. E cunoscut ca Fed e Banca privata, care tipareste bani pe care ii vinde Trezoreriei americane , printr-o inginerie financiara fiid introdusi in circulatie. De ai a si fost omorit in Dallas….Asta cu armata, voia sa se asigure de loialitatea armatei….l-a sapat CIA-ul, asta cu criza rachetelor a fost praf in ochi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *