Africanews.com prezintă, din nou, o compilație de informații extrem de interesante. Să vedem ce vești ne parvin din nu atât de îndepărtata Africă, prin redacția Africanews din Lyon, Franța. Redacția a avut sediul anterior în Pointe-Noire, Republica Congo, de unde transmitea vești mai puțin cenzurate, dar aceasta este altă poveste.
În urmă cu o săptămână, o sută de persoane au fost ucise în urma unor confruntări dintre minerii de aur, într-o regiune deșertică izolată din nordul Ciadului. Potrivit ministrului Apărării, generalul Daoud Yaya Brahim, confruntările au început la data de 23 mai cu ciocniri care au pornit de la o dispută banală între doi căutători de aur. Zona de conflict, aflată în vastul masiv muntos și deșertic Tibesti, este plină de mine, adesea exploatate în mod clandestin de către mulți de mineri auriferi din toată țara și din statele vecine, precum: Libia, Niger și Sudan. Și ministrul Comunicațiilor, Abderaman Koulamallah, a transmis, într-un comunicat că ciocnirile, la peste 1.000 km nord-est de capitala N’Djamena, s-au soldat cu pierderi de vieți omenești și mai mulți răniți. „Nu este prima oară când au loc ciocniri între minerii de aur din regiune și am decis să suspendăm toate exploatările de aur din Kouri până la noi ordine, știind că marea majoritate sunt ilegale”, a declarat Daoud Yaya Brahim, susținând că ciocnirile au avut loc în principal între persoane din Mauritania și Libia. De asemenea, liderul partidului de opoziție Les Transformateurs, Succès Masra, și principala mișcare rebelă armată, Frontul pentru Alternanță și Concordanță în Tchad (FACT) revendicaseră acest bilanț. O altă grupare rebelă prezentă în regiune, Consiliul Comandamentului Militar pentru Salvarea Republicii (CCMSR), a transmis, prin intermediul unui comunicat, că măcelul a avut loc sub privirea complice a forțelor de ordine. „Este o zonă ostilă, aproape fără lege, este Vestul Sălbatic, toată lumea se duce acolo pentru că acolo este aur, deci există conflicte”, a mai adăugat ministrul comunicațiilor. Confruntări mortale între arabii libieni și locuitorii din Ouaddaï (est) făcuseră deja, în ianuarie 2019, câteva zeci de morți în Kouri. În plus, confruntările au declanșat o adevărată goană după aur a tinerilor săraci din centrul țării, care au fost „confiscați” de către bandele pentru care acum lucrează în condiții de securitate foarte dificile și precare.
Trecem la altă zonă geografică, și anume la Egipt, unde, președintele Abel Fattah El-Sissi s-a întâlnit cu președintele polonez Andrey Duda, la Cairo. Liderul nord-african îl primește pe omologul său pentru o vizită de stat de trei zile. Printre subiectele de pe agendă s-au numărat consolidarea cooperării economice și științifice, precum și următorul summit al ONU privind clima, programat în noiembrie în orașul egiptean Sharm El-Sheikh. „Am salutat faptul că Polonia a oferit experiența ei în timpul Conferinței internaționale privind schimbările climatice COP27, având în vedere că Polonia a găzduit summitul de trei ori anterior”, a declarat El-Sissi. În cadrul discuțiilor s-a ajuns la un acord privind modul de susținere a dezvoltării sociale și a economiei în timpul măsurilor de atenuare și adaptare pe fondul efectelor schimbărilor climatice. O invitație a fost trimisă părții poloneze pentru a participa la nivel înalt la summitul (COP27) privind schimbările climatice. În timpul conferinței de presă, șeful statului polonez a promovat, de asemenea, potențialul Poloniei de a exporta diverse bunuri și produse. Egiptul cumpără aproximativ 60% din grâul său din Ucraina și Rusia, iar acum dorește să își diversifice sursele de aprovizionare. Adrzej Duda a susținut negocierile UE cu Egiptul pentru a umple golul în aprovizionarea cu gaz: „Am discutat cu președintele (El-Sissi) despre posibilitatea de a importa gaz lichefiat, deoarece Polonia are un port pentru gaz lichefiat pe care îl extindem. Am putea avea și un alt port într-un alt oraș. Pentru noi, Egiptul este un viitor partener și susținem aceste negocieri care au loc între Egipt și Uniunea Europeană pentru a exporta gaz lichefiat din Egipt către UE”. Producătorii africani de energie au primit multă atenție din partea UE de când a izbucnit războiul din Ucraina. Țări precum Nigeria și Algeria cooperează și semnează acorduri. Pentru a marca lansarea a ceea ce ambii lideri doresc să fie o nouă eră a relațiilor bilaterale, Polonia va relua zborurile directe ale companiei aeriene naționale între Cairo și Varșovia la data de 31 mai.
Încheiem acest material cu informația, care dă și titlul articolului, că Global Mercy, cea mai mare navă spital civilă din lume, a ajuns în Africa, în portul Dakar, unde va rămâne timp de patru săptămâni pentru a forma profesioniști din domeniul sănătății. Președintele senegalez Macky Sall a urat oficial bun venit celor de pe Global Mercy, luni dimineață, în cadrul unei ceremonii la care au participat președintele Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, și președintele Comorelor, Azali Assoumani. Nava gigantică, care măsoară 174 de metri lungime și 28,6 metri lățime și are 12 punți, a sosit vineri în portul Dakar și va rămâne acolo timp de patru săptămâni, până la sfârșitul lunii iunie pentru a oferi intervenții chirurgicale populațiilor sărace. Sosirea sa coincide cu o nouă tragedie care a zguduit țara și a evidențiat deficiențele sistemului de sănătate din Senegal. Unsprezece bebeluși au murit la data de 25 mai într-un incendiu care a avut loc într-un spital public din Tivaouane (vest). Spitalul Global Mercy se întinde pe o suprafață de aproximativ 7.000 de metri pătrați și include șase săli de operație, 102 paturi pentru îngrijirea pacienților în stare gravă, șapte paturi de terapie intensivă și 90 de paturi pentru convalescenți, potrivit unui comunicat al ONG-ului internațional Mercy Ships, care se ocupă de îmbunătățirea accesului la asistență medicală în țările în curs de dezvoltare din Africa. Bazându-se pe cei 43 de ani de experiență ai organizației și pe cei peste cinci ani în care a studiat în mod special rezultatele navei Africa Mercy, o navă-spital care funcționează din 2007 pentru a-i ajuta pe cei mai săraci din Africa Centrală și de Vest, Mercy Ship a dorit să adauge o altă navă de capacitate mai mare și cu aceleași obiective. În timpul șederii în Senegal, echipajul intenționează să participe la formarea a 260 de profesioniști senegalezi din domeniul sănătății, alături de echipajul navei Africa Mercy. La sfârșitul lunii iunie, Global Mercy se va întoarce în Insulele Canare pentru renovarea completă a navei.
Mercy Ships intenționează să se întoarcă la începutul anului 2023 pentru a efectua cursuri de formare și intervenții chirurgicale: chirurgie maxilo-facială și reconstructivă, extirparea de tumori, repararea buzelor și a palatelor despicate, repararea fistulelor obstetricale etc.
În plus, au fost prezenți miniștrii sănătății din: Senegal, Guineea-Bissau, Gambia, Camerun și Congo-Brazzaville. Cât de bine ar fi fost să avem și noi un asemenea vas pe Dunăre. Cei care au fost în Delta Dunării au văzut motivele pentru care ar fi excelent să existe un asemenea vas și la noi. Poate pe viitor, datorită unor filantropi.
Lasă un răspuns